Lütfi Bey,
Yanıtınız için tekrar teşekkür ederim. İstasyonu kuracağım bölge biraz ölü olduğu için kazançlı bir antene ihtiyacım olacak diye düşünüyorum, deneyip göreceğiz. Sizin dediğiniz gibi bir adet Moxon Anten yapacağım, hem yapımı basit hem de kazançlı, yönlü bir anten. Bildiğim kadarıyla hem yatay hem dikey polaritede çalışabiliyor. İlginize teşekkür ederim.
Mutlu Bey,
Öncelikle yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Tabi ki anten boyunu dört ile çarptığımda kazancı da dörde katladığımı düşünmüyorum. Ama, dipol anten için düşünürsek, çeyrek dalga hesaplanarak yapılan dipol anten ile tam dalga hesaplanarak yapılan dipol antenlerden hangisi daha kazançlı olur? (Tahminimce tam dalga hesaplanarak yapılan anten, ama net olarak bilmiyorum. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim.)
Ayrıca, sitede konusu bulunan discone anten konusunda Bilal Bey'in yorumlarından anladığım kadarıyla, "discone" anten türü, hesaplandığı frekansın dört katına kadar rahatlıkla çalışabilen, hesaplandığı frekanstaki kazancına göre dört katı frekansta kazancının 4dB civarı olduğu belirtilmiş. Tabi bu durum bahsi geçen "discone" anten türü için geçerli. Bu konudaki Bilal Bey'e cevabım olan "... o anteni yapacak olursam eğer, kazancı 432mHz'de yüksek olması için 432/4=108 mHz ile hesaplama yapmak daha uygun mu olur?..." kısmını genel anlamda anten boylarını dört katı hesaplarsak kazanç dörde katlanır gibi bir inancım olduğuna yormuş iseniz eğer, öyle bir inancım yok. Tekrar cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim. Bu hobiyi sizler sayesinde sevdim ve sizlerden öğreneceğim. Yukarıda bahsettiğim dipol anten ile ilgili durum hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla...