Gönderen Konu: Nasıl bir UHF anten yapmalıyım?  (Okunma sayısı 225 defa)

Çevrimdışı TA8AIR

Nasıl bir UHF anten yapmalıyım?
« : 30 Mayıs 2016, 16:56:15 »
Üstadlarım selamlar,
Bugün bir uhf anten yapmak için bir miktar malzeme aldım. Aşağıya görsel ekliyorum(her bir çubuk 1 metre ve beş tane var). Bu malzemeler ile, yönsüz uhf anten yapmak istiyorum. Aklımda şu linkteki çalışmaya benzer bir çalışma var: http://www.tamsat.org.tr/tr/vhf-dikey-anten/

Birinci sorum, bu anteni yapacak olursam, merkez frekansı 432mHz olarak aldığımda, her bir elemanı 69cm olarak mı ayarlamam yoksa çeyrek dalga 17,25 cm olarak almam mı daha verimli olur? Eğer 69cm alırsam radyaller de mi 69cm olmalı yoksa daha farklı mı? Ayrıca 69cm olarak aldığımda empedans 50ohm olarak kalır mı?

İkinci sorum ise, yönsüz anten olarak bu malzemeler ile yapabileceğim, daha yüksek kazançlı anten var mı?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılarımla...

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Nasıl bir UHF anten yapmalıyım?
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2016, 17:13:40 »
Yunus Bey,

Bu tür antenlerde hesaplamayı şu şekilde yapıyorlar:

300 / frekans x 0,96 /4 (üçyüz bölü frekans çarpı sıfır virgül doksa naltı bölü dört)

Bu şekilde hesaplayınca 432 MHz. için her eleman 16,6 cm yapıyor. İyi çalışmalar diliyorum. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8AIR

« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2016, 18:00:01 »
Bilal Bey,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu antenin kazancı ne kadar, bilginiz var mı?
Ayrıca konu ile alakalı araştırma yaparken, sizin yaptığınız "Discone" anten ile karşılaştım, o anteni yapacak olursam eğer, kazancı 432mHz'de yüksek olması için 432/4=108 mHz ile hesaplama yapmak daha uygun mu olur?

Ayrıca farklı, yönsüz ve kazancı yüksek olan yapabileceğim anten önerileriniz var mıdır? Cihazın gücü: 25W. Anteni çatıya kuracağım. Bulunduğum bölge Gaziantep ile Osmaniye arasında, Gökçedağ rüzgar santralinin kurulu olduğu yerin karşı tarafında, 1500 rakımlı bir dağın 700 metresinde. Osmaniye ve Gaziantep rölelerini açabileceğim bir anten arıyorum. Nokta koordinat şurası: https://goo.gl/maps/cZaFwbzqr6m Çok uzattım sanırım, mazur görmenizi umuyorum :)
Saygılarımla...

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2016, 20:18:47 »
Maps tan bakınca İki rölenin tam ortasında gibisiniz.
Kapalı dipol tipi Jpole yada "her iki yöne bakan tek dipol anten"  işinizi görmezmi.
Önerim, moxon anten.Yapımı basit gibi ve çift yönlü.Verim hesabını da araştırın derim.
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2016, 20:19:49 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA8AIR

« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2016, 22:28:15 »
Lütfi Bey,
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. "Her iki yöne bakan dipol anten" örneği var mı? Bu anten ile ilgili net bir bilgi-örnek bulamadım.

Teşekkürler...

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2016, 23:29:55 »
Aslında bence direktör ve reflektör düzeni olmayan 17cm civarında uzunlukları olan açık dipol daha uygun olabilir . Anten empedansı direkt 50 ohm olur ve balun vs. kullanmazsınız.
Lakin denenmiş olan her zaman iyidir. Bir türk amatörün ün uygulaması hoşuma gitti.
http://tb1cig.blogspot.com.tr/2011/12/uhf-70cm-moxon-antenna.html?m=1
Moxon anten, bana Kapalı dipolu yatay polarizasyonda kullanan bir uygulamanın gelişmiş hali gibi geldi.
Başarılar dileği ile.
73deTA5AE

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #6 : 31 Mayıs 2016, 00:55:11 »
Anten boyunu 4 ile çarparak kazancı 4 ile çarpamazsınız. Böyle bir izlenim edinmişsiniz belli ki ancak doğru değil.
Moxon anten yönlü ve Front/back oranı oldukça yüksek bir antendir. Bölgeyi ve röle mevkilerini bilmiyorum lakin ters taraftalarsa, röleler aynı sinyalde gelse dahi birini S9 duyarken diğerini S3 filan duyabilirsiniz.
Sadece elinizdeki malzeme ile derseniz çeyrek dalga anten aklıma gelen tek çözüm. Biraz uğraşarak 5/8 dalga anten yapabilirsiniz ama dip kısmına bir bobin yapmanız gerekir. Çeyrek dalga antenin kazancı 0dBi dir.

Dikey polarizasyonda bir dipol bir derece daha kullanışlı olabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta dipol anten balanced bir antendir. Bunu unbalanced bir sisteme bağlamak için araya bir balun veya matching circuit kullanmalısınız. Bu dipolün kazancı da 0dBd dir. 0dBd = 2.15 dBi eder. Yani dipol anten daha kazançlıdır diyebiliriz. Dipol anten için uygun ölçüleri ve besleme şemalarını internetten bulabilirsiniz.

Diğer bir alternatif ise yine biraz uğraş isteyecek olan J-Pole. Teorik olarak yönlü olsa da pratikte işinizi görecek bir patterni vardır. Swr metre ile biraz uğraşarak ayar yapabilirseniz işinizi göreceğini tahmin ediyorum.

Çevrimdışı TA8AIR

« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2016, 12:29:57 »
Lütfi Bey,
Yanıtınız için tekrar teşekkür ederim. İstasyonu kuracağım bölge biraz ölü olduğu için kazançlı bir antene ihtiyacım olacak diye düşünüyorum, deneyip göreceğiz. Sizin dediğiniz gibi bir adet Moxon Anten yapacağım, hem yapımı basit hem de kazançlı, yönlü bir anten. Bildiğim kadarıyla hem yatay hem dikey polaritede çalışabiliyor. İlginize teşekkür ederim.

Mutlu Bey,
Öncelikle yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Tabi ki anten boyunu dört ile çarptığımda kazancı da dörde katladığımı düşünmüyorum. Ama, dipol anten için düşünürsek, çeyrek dalga hesaplanarak yapılan dipol anten ile tam dalga hesaplanarak yapılan dipol antenlerden hangisi daha kazançlı olur? (Tahminimce tam dalga hesaplanarak yapılan anten, ama net olarak bilmiyorum. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim.)
Ayrıca, sitede konusu bulunan discone anten konusunda Bilal Bey'in yorumlarından anladığım kadarıyla, "discone" anten türü, hesaplandığı frekansın dört katına kadar rahatlıkla çalışabilen, hesaplandığı frekanstaki kazancına göre dört katı frekansta kazancının 4dB civarı olduğu belirtilmiş. Tabi bu durum bahsi geçen "discone" anten türü için geçerli. Bu konudaki Bilal Bey'e cevabım olan "... o anteni yapacak olursam eğer, kazancı 432mHz'de yüksek olması için 432/4=108 mHz ile hesaplama yapmak daha uygun mu olur?..." kısmını genel anlamda anten boylarını dört katı hesaplarsak kazanç dörde katlanır gibi bir inancım olduğuna yormuş iseniz eğer, öyle bir inancım yok. Tekrar cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim. Bu hobiyi sizler sayesinde sevdim ve sizlerden öğreneceğim. Yukarıda bahsettiğim dipol anten ile ilgili durum hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla...

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2016, 13:16:05 »
Cok pratik olarak moxon anten yapmaniz sizin yarariniza olur diye dusunuyorum. Tek sıkıntısı yonlu bir anten olması.. Hangi role ile konusacaksaniz anteni o yone cevirmeniz gerekir.
Dipol ile ceyrek dalga anten arasında kazanc acisindan bir fark olmayacaktır.
Ya da yukarıda da yazilmis jpole kullanılabilir.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 31 Mayıs 2016, 13:24:45 »
Yunus Bey,

Sizin yapmayı düşündüğünüz antenin kazancı 0 dBd dir.

Benim yaptığım discone anten UHF bandında kazançlı olarak literatürde geçiyor. Fakat tek frekansa adanmış kazançlı bir antenin sizin için daha uygun olacağını düşünüyorum.

TELSİZCİLER sitesinde arkadaşların yaptığı ve anlattığı anten örneklerine bakarsanız size faydalı olacaktır. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8AIR

« Yanıtla #10 : 31 Mayıs 2016, 17:34:30 »
Oğuzhan Bey ve Bilal Bey,
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
Bir adet ground plane anten yaptım, bir tane de moxon anten yapacağım bu gün. İkisini de kullanarak denemeler yapacağım. Yukarıda bahsettiğim konuma geçtiğimde yeterli verim alamazsam j-pole anten yapmayı deneyeceğim. Yine de kullanamazsam son çare olarak fiyatı sebebiyle özmak marka dual veya uhf anten almayı planlıyorum. Yardımlarınız ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Moxon antenin besleme noktasındaki boşluk ne kadar olmalı? Gerek MoxGen hesaplama programında gerekse forumlarda bu konu ile ilgili bilgi bulamadım.

Saygılarımla...

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #11 : 01 Haziran 2016, 00:09:18 »
moxon antende besleme arası boşluk en küçük ne kadar yapabiliyorsanız o kadar olmalı.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #12 : 01 Haziran 2016, 01:11:08 »
Bir başka amatör arkadaşın yeni bitmiş çalışması.
Dual bant 3 eleman yagi.
http://www.hamradioforum.net/threads/6926-2m-70cm-3-element-coupled-resonance-yagi
Bilgi zenginliği iyidir.
Verdiği linki incelemek için vakit hayli geç oldu.Ama üstatlar ve ilgilenen  arkadaşlar için iyi olur.
73deTA5AE
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2016, 01:15:41 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA8AIR

« Yanıtla #13 : 01 Haziran 2016, 16:43:03 »
Oğuzhan Bey ve Lütfi Bey, cevaplarınız için teşekkür ederim.

73