Gönderen Konu: Stockton tipi köprü kullanan SWR metrelerin farkı nedir?  (Okunma sayısı 470 defa)

Çevrimdışı TA3ALS

Bilal bey, çift toroid kullanılan stonkton tipi köprü kullanılan swr metreler var. Bunların bu devreye göre avantajı var mı?
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2016, 08:58:33 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Ynt: EL YAPIMI HF (0-30 MHz) SWR METRE ÇALIŞMASI
« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2016, 22:50:43 »
Ali Şahin Bey,

Araştırdıkça derinleşti. Öncelikle kısa hikayesini yazayım.

David Stockton G4ZNQ tarafından amatör QRP ciler arasında tanıtılmıştır. David Stockton SPRAT dergisinin 1989/90 kış sayısında "A Bi-directional Inline Wattmeter" ismiyle çalışmasını yayınlamıştır. QRP ciler arasında hala "Stockton Bridge" olarak anılmaktadır.

Fakat Amerikada 3426298 numarayla 4 Şubat 1969 da yayınlanan patentteki Directional Coupler mantığını kullandığı söylenmektedir. Bu patentin buluş sahipleri Raymond E Jr Fredrick ve Carl G Sontheimer' dir. Bu buluşun hak sahibi ise Anzac Electronics Inc. dir.

Ayrıca John Grebenkemper (KI6WX) "The Tandem Match -- an Accurate Directional Wattmeter" başlıklı bir çalışmayı ise Ocak 1987 QST dergisinde yayınlamıştır. Bu çalışma da benzer yaklaşımla ölçme metodunu kullanmaktadır.

Bir ara da teknik yönünü anlatacağım. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Ynt: EL YAPIMI HF (0-30 MHz) SWR METRE ÇALIŞMASI
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2016, 08:57:10 »
Bilal bey, çok teşekkür ederim. Heyacanla devamını bekliyorum. Yapısı itibarıyla frekansa bağlı hata oranının daha düşük olacağını tahmin ediyorum. Dil öğrenme işini zamanında önemsememekle büyuk hata yapmışım.
Selamlar...

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Ynt: EL YAPIMI HF (0-30 MHz) SWR METRE ÇALIŞMASI
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2016, 17:34:03 »
Kıymetli Arkadaşlar,

David abimin günahını almamak için öncelikle eklemek zorundayım. David Stockton (G4ZNQ) kendi makalesinde bu fikri daha önce gördüğü return loss bridge'lerden aldığını yazmaktadır.

Gelelim Stockton SWR Bridge'e.

Standart SWR ölçmede kullanılan yöntemlerde ölçme bilgisi yüksek empedanslı noktadan alınmaktadır. Bu durum düşük güçlerde sorun yaratmaktadır. Bunu önlemek için ölçüm noktasının empedansının düşük olmasını sağlamak bir alternatif olarak görünmektedir. Stockton SWR bridge ise bunu sağlamaktadır. Zaten bu tür ölçüm yönteminin ağırlıklı olarak QRP'ciler tarafından kullanılması da bunu doğrulamaktadır.

Stocton SWR bridge'in öne çıkan özellikleri şunlardır:

1- Yapımı oldukça basit ve ayar gerektirmiyor.
İki adet toroid trafo sarma yapım işini zor gibi gösterse de mekanik işçiliği çok az. Yapım bitince örnek alma kısmında denge ayarı gibi bir ayar gerektirmiyor. Giden ve geri dönen çıkışları tamamen kalibreli olarak gerilim üretiyor. 50 ohm dirençler üzerindeki gerilimi çok kolay hesaplayabiliyorsunuz. Kullandığınız toroid trafodaki sarım oranlarından yola çıkarak 50 ohm dirençler üzerine dağılan gücü hesaplayabiliyorsunuz. Eğer toroid tur sayısı 10 ise trafo güç aktarım oranını sarım sayılarının karelerinin oranından yola çıkara bulabiliyorsunuz. Bir taraftyaki sarım sayısı bir olduğundan 10x10=100 gibi bir hesap çıkıyor. Yani 10 turluk bobin ile yaparsak çıkış gücünün 1/100 (yüzde bir) kadarı bu dirençlere ulaşıyor. Buradan da kullandığınız ölçü aletinin özelliklerine göre full skala hesabını yapabiliyorsunuz. Böylece belli bir güç için sabit bir direnç hesaplayabiliyorsunuz. Bu yönüyle de kalibrasyon gerektirmiyor. Aşağıda 10 turluk bobinle yapılmış Stockton SWR bridge sinyal değerlerini bulabilirsiniz. Piyasada 7, 12, 15 ve 17 turluk bobinlerle yapılmış olanlarına da rastladım.
 
2- Frekanstan bağımsız, yüksek ölçüm doğruluğu.
Devre tamamen frekanstan bağımsızdır. (Toroidleri uygun seçmeniz şartıyla) 1,5 - 40 MHz. arasında ölçüm çıkışlarının değişimi binde birlerle ifade edilmektedir. Bu sebeple de bu yöntem laboratuvar cihazlarında da kullanılmaktadır. Otomatik tunerlerin çoğunda geri dönen ölçümü için de bu yöntem kullanılmaktadır.

3- Bu yöntemi QRP'ciler tercih etse de geniş bir güç aralığında kullanılabiliyor.
Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere bir watt'tan bin watt'a kadar aynı köprüyü kullanabilmektesiniz. Burada tek dikkat edeceğiniz nokta 50 ohm dirençlerin üzerinde harcanacak güce uygun olarak seçilmesidir. 

Araştırmalarım sırasında hoşuma giden ve Stockton SWR bridge kullanılarak yapılmış bir SWR metre dokümanlarını aşağıda paylaşıyorum. Bu SWR metreyi http://www.nogaqrp.org/ adresinde siteleri bulunan  "The North Georgia QRP Club" üyeleri yapmış. Toroidler 7 tur, ölçü aletleri ise 200 mikro amperdir. Full skala 5 Watt ölçer.

Sonraki üç resim ise David Stockton abimin kendi çizimleridir. En son resim ise David abimin kendi yaptığı bridge'dir.

Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Stockton tipi köprü kullanan SWR metrelerin farkı nedir?
« Yanıtla #4 : 18 Mayıs 2016, 23:07:52 »
Çok güzel bilgiler bunlar, tekrar teşekkür ederim. Selamlar...
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2016, 09:07:46 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Stockton tipi köprü kullanan SWR metrelerin farkı nedir?
« Yanıtla #5 : 01 Mart 2025, 08:34:19 »
Herkese saygılar sunar, güzel günler dilerim. Forumda bazı kişisel mesajlar silinince açılan konu öksüz kalıyor. Bilal amca stockton 6 numaralı resimde t1 ve t2 toroidlerinin içerisinden geçen coax kabloların uzunluğu nedir? Kullanılan frekans ile orantılımı kablo boyu? her iki kabloda eşitmi kesilmelidir?
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Stockton tipi köprü kullanan SWR metrelerin farkı nedir?
« Yanıtla #6 : 01 Mart 2025, 09:50:33 »
Onur amca,

Tekrar baktım. Bu kabloların boyu ile ilgili bir bilgi bulamadım. Fakat stockton bridge yapısı gereği frekanstan bağımsız olduğu için T1 ve T2 nin boyunun frekansa bağlı olduğunu düşünmüyorum. Fakat bu tür simetrik yapıya sahip devrelerde karşılıklı bağlantıların eşit tutulmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Yani T1, T2 birbiriyle eşit olmasının yanında karşılıklı diğer bağlantılarda da her bir çift birbiriyle eşit olursa çok iyi olur.

Sağlıcakla kalınız, 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Stockton tipi köprü kullanan SWR metrelerin farkı nedir?
« Yanıtla #7 : 02 Mart 2025, 18:37:06 »
Teşekkür ederim Bilal amca sağlıcakla kalın.
I LOVE İCOM