Gönderen Konu: OSİLASKOP PROB TAMİRİ MÜMKÜN MÜ?  (Okunma sayısı 347 defa)

Çevrimdışı TA3EN

OSİLASKOP PROB TAMİRİ MÜMKÜN MÜ?
« : 16 Aralık 2015, 23:20:05 »
        Merhaba Radyo Amatörü Arkadaşlarım,
        Osilaskopuma ait olan iki adet prob rf voltajıyla zarar gördü. Şimdi ikisi de olduğundan daha
düşük sinyal gösteriyor. Ve beni iki defadır yanıltıyor. Acaba bu probları tamir etmek mümkün mü?
Al al nereye kadar?! Bu konuda tecrübesi olanlardan yararlanalım.
       Herkese kolay gelsin.                        73...                            www.ta3en.com

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: OSİLASKOP PROB TAMİRİ MÜMKÜN MÜ?
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2015, 23:48:37 »
Kapasitörler hassas olan ve diyot vs de vardır da
O kadar yüksek rf nerde buldunuz hocam?
Yine de ebay dan bulursunuz gibi Ama tamirde fayda var
Skop model ve prob şeması ile nette arayın derim.
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2015, 23:50:54 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #2 : 18 Aralık 2015, 23:42:09 »
Basit bir devresi var ama trimer ile kalibrasyon yapmanız lazım. Osilaskop üzerinde karedalga kalibrasyon sinyali olmalı. Ona bağlayıp köşeleri mümkün olduğunca keskin ayarlayın. Ne yuvarlaklık, ne de sivrilik olmalı.

https://www.picotech.com/library/application-note/how-to-tune-x10-oscilloscope-probes

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : 20 Aralık 2015, 00:37:16 »
         Ali  Şahin Bey Merhabalar, 
         Probun tun edilmesini biliyorum. Şu anda iki probumun ikisi de bozuk. tahminime gö-
re şemaya da bakılırsa 9ohm'luk direnç yanık.Çünkü olduğundan düşük değerler  gösteriyor.
Probu yarıp açsam acaba onarabilir miyim? Tekrar toplayabilir miyim? bilmiyorum.
         Tecrübe edenler varsa buyursunlar bilgi paylaşmaya...         
         Kolay gelsin.                     73      www.ta3en.com 

Çevrimdışı TA3LRT

« Yanıtla #4 : 20 Aralık 2015, 13:36:16 »
Hocam elimde bulunan probun açılması gayet kolay.  Sırasıyla nasıl açıldığını resimledim. Tek uğraştıran kısım siyah lastiği yerinden çıkarmak, onuda ufak bir tornavida ile alttan esneterek çıkartabiliyorum.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #5 : 20 Aralık 2015, 21:09:14 »
9 megaohm olması gerek hocam.

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #6 : 20 Aralık 2015, 22:06:03 »
      Berat Bey merhabalar,
      İlgi bilgi ve resimler için zahmet etmişsin. Teşekkür ederim. Senin probun ucu da
açılan cinsten mi acaba? Orasını da merak ettim de. Bir de şunu anladım. Bir daha ala-
cağım zaman açılabilir olması yerinde olacaktır. Ha bir de İzmir'  prob satan bildiğin yer
var mı? 1. ve 2.Onur' gidersen araştırabilirsen sevinirim.
      Teşekkürler kolay gelsin.          73...

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #7 : 20 Aralık 2015, 22:15:50 »
            Ali Şahin Bey merhaba,
Aklıma geldi de. Benim probun direncinin yandığını sanıyorum. Probu test ettiğimde 5v
 kare olmsı lazımken 2.2v kare gösteriyor. X1'e getirince 22v u gösteriyor. Acaba probu
X1 de kullansam ama ucuna 9M direnç taksam uygun zayıflatmayı yapmış olur mu?
Siz ne  dersiniz?
            Kolay gelsin.....               73...

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #8 : 20 Aralık 2015, 22:33:24 »
Direç denedim.OLMUYOR.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 20 Aralık 2015, 22:53:05 »
Hüseyin hocam  direncler  yanarken değerleri küçülmez aksine büyür .    Prob bir kez dağıtılınca   calışsa bile  tat vermiyor   . Yenisi  her zaman en doğru cözüm özelliklede ölcü aletlerinde .

05322473669  Uğur   .arkadaşlar bu arkadaşa telefon ile ulaşıp  ne ihiyacınız varsa benim adımı verip istiyorsunuz   karaköyün altını üstüne getirip aynı gün kargoya veriyor  .bir kac gün aramaktansa  ertesi gün ne isterseniz elinizde  .bir yere not edin. 73
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2015, 22:56:18 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #10 : 21 Aralık 2015, 08:46:09 »
Hocam öncelikle, 5 Volt kare dalga veya DC yi prop kullanmadan bir ölçün, sonuca bir  bakalım (prob zayıflatmasını 1X yapın). DC testini de, girişi dc konumuna alarak mutlaka yapın.
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2015, 08:49:06 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #11 : 26 Ocak 2016, 22:46:06 »
          Arkadaşlar merhabalar,
          Geçen hafta sonu zamanimin bir kismini harcadim.  Meğer benim elimdeki problarda biraz ugrazinca cok zarar gormeden acilabiliyormus. Yaptigimi zannettim. Ama test sonunda yanildiğmi anladim. Sonra yine uğraştım.
Meger  üç tane 3Mohm luk direnclerden birisi de yanmış. BNC soketteki 100 ohmluk direncte yaniyor. Giris direnci zaten yanikti.
Giriş direnci 390 ohm du. Hepsi elden gecirilince test ettim. 5v ve tam olarak doğru bir kare dalga olustu. Yani trimerden kolaylikla ayarlayabildim.
          Boylece iki pfoptan bir prob elde edebildim. Yeni alxigim da hedek oyun u olarak bekleyecek.  Yazanlara cok tesekkur ederim.         73 ....