Ahmet Nevzat Bey'e katılıyorum. Uzaktan kumandalı kapı açıcıların 2 boyutu var:
1-Sabit bir frekansta yayın yapan bir verici katı. Genellikle UHF bantlı ve kristal kontrollü olurlar.
2-Bu verici sinyaline belli bir şifreyi yükleyip yollayan modülasyon katı. Bu şifre rakam ve harf kombinasyonları ile belirtilir.
Alıcı üzerinde de kod çözücü devre bulunur. Modulasyon içermeyen ya da farklı bir modülasyon içeren yüksek frekanslı sinyaller bu devre tarafından yok edilir ve kapıyı açmak için etkili olmaz.
Kod yükleme ve kod çözme devreleri pic tabanlı veya daha yüksek teknolojiye sahip entegrelerden oluşmaktadır. Tek çipe indirgenmiş, yüksek frekans ve alçak frekans devreleri tek çipe sığdırılmış olarak satılan özel kumanda entegreleri vardır ve çok ucuzdur.
Sizin sorunuza gelince: Eğer el telsiziniz kumanda vericisinin frekansına ayarlanır ve sonra da kumanda vericisinin kullandığı kodlama ile modüle edilirse, evet, el telsiziniz garaj kapısını açabilir. Ama önce modülasyon sinyalini üretmeniz ve sonra da bu sinyali el telsizine ara kablo ile vermeniz gerekli. El telsiziniz FM modülasyon teknolojisine sahipse (ki çoğu el telsizi böyledir) ve kumanda vericiniz de A.M. modülasyon ile çalışıyorsa, (A.M mi FM mi, işin bu tarafını ben de bilmiyorum) önümüze bir engel daha çıkacaktır. FM telsizlere A.M. modülasyon yaptırmak çok zordur. Telsizin içini açıp yüzey montajlı devrelerde değişiklik yapmak ve kablolar falan eklemek gerekir.
Burada "harcanacak emek elde edilecek sonuca değer mi" ve "iki gram şeker enerjisi alabilmek için bir çuval keçiboynuzu yenir mi" diye sormak gerekir. Bence uğraşmaya değmez ama herkesin fikrine de saygılıyım.
73