Hayati hocam ,hex kodlarını (derleyen program veya özel başka bir program tam bilmiyorum) ile asm ye dönüştürmek mümkün , bir kaç kez ben de böyle talepte bulunmuştum bana verilen cevaplarda , hexden dönüştürülen .asm asambler dosyalarının , işlemcinin yapısını ve programı çok iyi bilmeyenler için anlaşılabilir olmayacağı yönünde idi.
Pic programlama da hex kodlarına en yakın olan program asambler programı buna alt seviye program diyorlar, ancak en zor ve karmaşık olanı bu , alt seviyenin anlamı hexe en yakın olması .
Orta seviyeli programlarda program yazmak ,anlamak çok daha kolay mesela MikroC ben 10yıl kadar önce önce uğraşmayı bırakmıştım şimdi grafik lcd li vfo lar yapmak için tekrar çalışmaya başladım ancak daha yolun çok başındayım. C ile bilgisayar programlayabilenler için harika bu mikroC . Bir de üst seviye programları var , onlarla program yazmak en kolayı imiş ben pek araştırmadım.
Asambler programını pic in üreticisi Microchip firması bedava temin ediyor , sitesinden inrilebilir. Ben yeni versiyonunu pek anlamadığım için kaldırıp mplab , mpasm si olan daha eski versiyonunu yükledim o da sitede mevcut.
MikroC yi de ücretsiz indirip kurabiliyorsunuz ancak derleme yaparken bir limit var , eğer programınız o limitin üstünde byte ise derlemiyor , satın almanızı istiyor . Bunun için de çözüm bulmuşlar "ilaç" diye bu konuyu halleden yazılımlar var
www.picproje.org forumuna kayıt olursanız takip edebilir , yardım alabilirsiniz tavsiye ederim. Eğer mikroc öğrenmek isterseniz bu ilaç konusunda yardım edebilirim. Bildiğim kadarıyla program haklkında da bir şeyler söyleyebilirim.
Ancak programlama çok farklı bir konu , bir kitap alayım da öğreneyim diye düşünmenin sonu hüsran olur.
İşin mantığı en iyi bilgisayarlar için program yazılarak öğrenilebilir , sonra program yazacağınız chip in mimarisini yemek içmek lazım , devredeki diğer elemanların da ...
Benim yapmaya çalıştığım , oturup sıfırdan program yazabilmek değil şimdi , önceden bunu yapamadığım için bırakıp 45 inden sonra fakülte bitirdim 3-4 tane onur belgesi ile ama keşke onu boş verip bu konuya çalışsaydım.
Ben şunu yapmak istiyorum , mesela 2x16 lcd için yazılmış bir vfo programını 128x64 glcd ye uyarlamak , ekler yapmak , animasyon vs ...
Yani bence şimdilik uyarlama ve ayarlama başarabileceğim şeyler .
73 ..