Gönderen Konu: HEX KOD LARI NASIL ELDE EDİLİR.  (Okunma sayısı 196 defa)

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
HEX KOD LARI NASIL ELDE EDİLİR.
« : 24 Nisan 2015, 11:29:26 »
Değerli arkadaşlar,

bilindiği gibi epromların içerisinde tıpkı cd flaş disketler gibi bilgiler saklanmaktadır aralarındaki fark
hangi bilginin hangi adreste tutulması saklanması gerektiği dışında, pek fark olduğunu nacizane fikrimle
olmadığını sanıyorum belki de yanlış biliyor olabilir bu benim tahminim

bir sistemin işletilmesi için yazılmış olan komutlar ilgili yerde ilgili zamanda ve harekete geçiyor olabilir.
eproma ne bilgi işlenmiş ise sistem buna göre çalışıyor olabilir.
muhtemelen bunun mantığı bu olabilir eprom konusunu doğru dürüst bilmiyorum ve hangi mantıkla
bunlar dizayn ediliyor bunu anlamaya çalışıyorum.

aslında esas problem anlamak istediğim hex kodları olarak bilinen bu bilgilerin hex kodlarına nasıl dönüştürüldüğüdür.
epromun içerisine proğramı yapan kişi tarafından tek tek hex oluşturmak mümkün değil bunun bir mantığı yok.
görüldüğü zaman herkes tarafından saçma olarak yorumlanacak bu hexleri nasıl oluşturuyor.bilinmesi gereken mühim olan
kısmı bu, hiç bir insan bilgisayarın başına oturupta tek tek hiç bir mana ve ifadesi bence olmayan hex decimal sayılarla
uğraşmaz ve ne manaya geldiğinin yorumunu yapmaz gibi geliyor bana
ancak olayın başka bir yüzü de şu bizce manası olmayan bu hex kodları epromca biliniyor ve bu bilgileri eprom kendi
hafızasında adresinde saklayabiliyor. epromun mantığı bu
benim için hiç bir şey ifade etmiyor eprom için çok şey ifade ediyor mantık bu
esas konu bu mantık nasıl tersine dönüyorda epromun anlıyacağı dile çevriliyor.
bu mantığı epromun dışında bir yerlerde hazırlamak gerekir.bunun için kullanılan bilgisayar proğramları nelerdir bilmiyorum.
esas sıkıntı problemde burada
şöyle de düşünebiliriz eprom proğramını hazırlayan şahıs veya şahıslar tek tek hex kodlarıyla uğraşmadığına göre bu
insanlar bunun kolayını nasıl buluyor. örnek veriyorum depo dolduğunda veya şu seviyeye ulaştığında motora elektrik akımını kes
su pompalamayı bırak gibi bir şeyin proğramını yazacak olan oparatör bunun yazılımını ne ile yapıyor yaptığı bu yazılımı nasıl hex kotlarına dönüştüruyor ve eprom bunu anlıyor ve saklayabiliyor. normalde bu ifadenin epromda karşılığı atıyorum AD-33-CC-00-FF gibi bir ifade
eproma bu yazılıyor. eprom bundan anlıyor.
ve su pompalama işlemini gerçekleştiriyor
şimdi sormak istediğim, siz değerli, yazılım işiyle uğraşan arkadaşlarım
bu AD-33-CC-00-FF kotlarının ne manaya geldiğini bilmem
ama eproma yazıldığında işlemi gerçekleştirdiğini biliyorum AD yerine BD yazılsa işlem yapmayacak ve sistem çalışmayacak
bu hex kotları nasıl oluşuyor bunu yapan bilgisayar proğramı nedir.
veya şöyle soralım yazılmış olan bir eprom hex dosyasında ki bilgileri nasıl okunabilir hale getirebiliriz
bunun bir proğramı olmalı mademki oparatör yazılımcı tarafından bir proğram için sistem kuruluyor ve bu sistem kurulduktan sonra
bir proğram tarafından bu hex sistemine dönüştürülüyorsa bunun dönüştürmesini gerçekleştiren proğram nedir bildiğiniz bu tür bir proğram varmı
mademki sistem yazılımcısı anlaşılabilir bir dil ile bu proğramı yazıyor ve bunu hexe dönüştürüyorsa bu dönüştürme proğramı ne olmalı
yine yazılmış bir proğramı epromdan okuduktan sonra sistemin ne olduğunu nasıl anlayabiliriz veya içerisinde kapatılması iptal edilmesi veya ilave edilmesi veya ekleme yapılması gerekiyorsa bunu hex ile yapmak mümkün olmadığına  göre çünkü hex yapısı hepsi birbirine benziyor rakam ve harfler var neyi nereden değiştireceğinizi bulmak mümkün değil.
ancak bu hex yapısı anlaşılabilir bir dile çevrildiğinde müdahele edilebilir. bir yapıya kavuşmalı
bu işlemleri gerçekleştiren proğramlar nelerdir bilgi verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2015, 11:38:27 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA7R

Ynt: HEX KOD LARI NASIL ELDE EDİLİR.
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2015, 12:17:21 »
Hayati bey ,
Mikrodenetleyici için programlar önce programlama dilleri ile yazılır. Assembler , mikroc ,proton , basic vs... Daha sonra bu yazlım bir derleyici program tarafından derlenerek mikroişlemcinin işleyebileceği hex kodlarına dönüştürülür. Sonra da bir yazılım yükleme yazlımı ve kartı tarafından mikrodenetleyiciye yüklenir.
FF gibi hex ifadelerinin binary veya decimal karşılıklarını bulmak için nette  hex convertor , diye arayıp bulabilirsiniz. . Ancak hex kodlarının decimal veya binary karşılıklarını bulmak o kodun orda ne iş yaptığıyla alakalı size hiç bir fikir vermez ve işinize yaramaz .Kodların ne işe yaradığını anlamak için size ilk baştaki program dosyası gerekir ancak o anlaşılabilir bu da  .asm  , .c gibi uzantılı programlardır.73 .
mesela FF(hexadecimal) =  255 (decimal) =  11111111 Binary
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2015, 12:24:16 Gönderen: TA7R »

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #2 : 24 Nisan 2015, 14:30:06 »
Ahmet hocam tahminimde yanılmamışım
sizinde belirtiğiniz gibi hex öncesi bahsettiğiniz proğramlar vasıtasıyla sistem yada herhangi bir şeyin yapısı kuruluyor
daha sonra bu yapı bir derleyici dediğiniz tam olarak bilmiyorum varsa bir proğram indirmek isterim. proğram tarafından
hex kotlarına dönüştürülüyor.ve eproma mikrodenetleyici olarak da ifadelendirdiğimiz bu entegre sistemlere yazılıyor
buraya kadar anladım diğer konu ise şu derleyici tarafından hex se dönüştürülmüş bir dosyayı yine bu derleyici proğram
vasıtasıyla okuyabilirmiyiz.şayet okuyabiliyor isekokuduğumuz bu bilgiyi anlıyabilirmiyiz derleyicinin ifadeleri anlaşılabilirmi yoksa ikinci veya
üçüncü bir işlemden tekrar geçmek zorundamıdır.
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2015, 14:32:39 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #3 : 24 Nisan 2015, 15:52:50 »
Hayati hocam ,hex kodlarını (derleyen program veya özel başka bir program tam bilmiyorum) ile asm ye dönüştürmek mümkün , bir kaç kez ben de böyle talepte bulunmuştum bana verilen cevaplarda , hexden dönüştürülen .asm asambler dosyalarının , işlemcinin yapısını ve programı çok iyi bilmeyenler için anlaşılabilir olmayacağı yönünde idi.
Pic programlama da  hex kodlarına en yakın olan program  asambler programı buna alt seviye program diyorlar, ancak en zor ve karmaşık olanı bu , alt seviyenin anlamı hexe en yakın olması .
Orta seviyeli programlarda program yazmak ,anlamak çok daha kolay mesela MikroC ben 10yıl kadar önce  önce uğraşmayı bırakmıştım şimdi grafik lcd li vfo lar yapmak için tekrar çalışmaya başladım ancak daha yolun çok başındayım. C ile bilgisayar programlayabilenler için harika bu mikroC . Bir de üst seviye programları var , onlarla program yazmak en kolayı imiş ben pek araştırmadım.
Asambler programını pic in üreticisi Microchip firması bedava temin ediyor , sitesinden inrilebilir. Ben yeni versiyonunu pek anlamadığım için kaldırıp mplab , mpasm   si olan daha eski versiyonunu yükledim o da sitede mevcut. 
MikroC yi de ücretsiz indirip kurabiliyorsunuz ancak derleme yaparken bir limit var , eğer programınız o limitin üstünde byte ise derlemiyor , satın almanızı istiyor . Bunun için de çözüm bulmuşlar "ilaç" diye bu konuyu halleden yazılımlar var www.picproje.org forumuna kayıt olursanız takip edebilir , yardım alabilirsiniz tavsiye ederim. Eğer mikroc öğrenmek isterseniz  bu ilaç konusunda yardım edebilirim. Bildiğim kadarıyla program haklkında da bir şeyler söyleyebilirim.
Ancak programlama çok farklı bir konu , bir kitap alayım da öğreneyim diye düşünmenin sonu hüsran olur.
İşin mantığı en iyi bilgisayarlar için program yazılarak öğrenilebilir , sonra program yazacağınız chip in mimarisini yemek içmek lazım , devredeki diğer elemanların da ...
Benim yapmaya çalıştığım , oturup sıfırdan program yazabilmek değil şimdi , önceden bunu yapamadığım için bırakıp 45 inden sonra fakülte bitirdim 3-4 tane onur belgesi ile ama keşke onu boş verip bu konuya çalışsaydım.
 Ben şunu yapmak istiyorum , mesela 2x16 lcd için yazılmış bir vfo programını  128x64 glcd ye uyarlamak , ekler yapmak , animasyon vs ...
Yani bence şimdilik uyarlama ve ayarlama başarabileceğim şeyler .
73 ..

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #4 : 24 Nisan 2015, 18:01:42 »
!28X64 dds vfo çallışması ,derleme kodlarla bir deneme menüsü oluşturdum , kodların bir kısmı ordan bir kısmı burdan , bir kısmını mikroc help ten uyarlama , elimdeki malzemeye göre , proteus isis de simule ettim , görüntü şöyle

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #5 : 24 Nisan 2015, 20:09:37 »
Ahmet hocam çalışmalarınızda başarılar dilerim
benim bahsettiğim konuyla ilgili olarak size bir dosya gönderiyorum
bu dosya tamamen 16 lık sayı sistemi olan hexdesimal sayı sistemine
göre oluşmuş bir proğramın eprom versiyonudur. yani dosyada hex sayıları
göreceksin bana lazım olan bu dosyanın orjinal haline nasıl getirilebileceğidir.
yani ilk programlama aşamasında yapılan işlemleri bu dosyayı değiştirmek
süretiyle ham haline getirebilirmiyiz bendeki durum budur.
niçin ham yani ilk başlangıç proğramına dönmek istiyorsunuz diye sorarsanız
proğramda benim işime yaramayan değiştirmem gereken kısımlar var
bunları değiştirdikten sonra yine aynı usul ve yöntemi kullanarak hex desimal sayı
sistemine dönüştürmek sonra da eproma yazmak istiyorum
tekrar teşekkür ediyorum. 

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #6 : 24 Nisan 2015, 20:37:14 »
Hayati bey yapabileceğim ,  .hex dosyasını  mplab ide de açarak  asm dosyasını almak ancak gönderdiğiniz dosyayı mplabide açamıyor .
Başka işlemciler iin yazılmış değişik bir program olabilir (bu durmda yapabileceğim bir şey yok)  , .hex dosyasını metin editörü ile  açıp kodlamasını bozmuş olabilirsiniz , bu durumda chipten okunan dosyayı hiç açmadan yollamanız lazım .

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #7 : 25 Nisan 2015, 00:02:34 »
Ahmet hocam gönderdiğim dosyayı metin editörü ile açmadım sadece
hex editör programı ile açabildim dosyanın içeriği hex editör verilerine
göre hex sayı sisteminden oluşuyordu varsa hex editör proğramınız
onunla açmak mümkün uzantısı yok.hex uzantısı verdim kabul etmedi.
sadece hex editörle açabildim birde bu dosyayı eprom progremmerin
programı olan pl 26 ve pl 34 programı ile hex sayıları olmaksızın karma karışık
işaretlerle birlikte görebiliyorum. eprom programmerin programı ektedir.
incelemek isterseniz

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #8 : 25 Nisan 2015, 18:00:47 »
Hayati hocam , mplabide ile hex yeni gönderdiğiniz dosyasını açamadım , akşam biir kaç tane hex converter indirip denedim hiç biri sonuç vermemişti.
8000 işlemcilerle ilgili hiç bir çalışma ve bilgim mevcut değil  programına bakmam bir yarar sağlamaz. Ancak aramızda 8000 serisi işlemcilerle ilgili ciddi bilgilere sahip ustalarımız var umuyorum onlar yardımcı olabilir size  , ayrıca benim şahsen hex kodlarının dönüştürülmesi ile ilgili fikrimi yazmıştım , bence hex kodlarından hareket ederseniz sonuç alma ihtimaliniz yok , telsizin orijinal yazılımını veya temiz hex kodunu araştırın bence.
Kolaylıklar ve iyi çalışmalar dilerim. 73 ..

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #9 : 26 Nisan 2015, 17:14:09 »
Nevzat bey, acaba hazır hex dosyasında tadilat yapıp pll frekansını değiştirebilirmisiniz?
pic16f84a  entegresi programı.
Forty2 için  (F6BQU  nun programı)
Değiştirmek mümkünse 2085-2385 khz den,  7000-7200 khz   ve 14000-14350khz  yapabilirmisiniz?

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #10 : 26 Nisan 2015, 17:26:41 »
Hulusi ustam , hex koduna yapabileceğim tek şey pic e yüklemek , başka hiç bir şey yapamam. Pll nin yazılımı varsa  asm ise bir şey anlamam , MikroC ile yazılmışsa bakabilirim . 73 ..

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 26 Nisan 2015, 18:05:45 »
Nevzat bey dosya ekte buraya kaydolmazsa size mail ile göndereyim. Bir bakın.
Geldiğini gördüm.
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2015, 18:06:51 Gönderen: TA3IHD »