Gönderen Konu: QRP CİHAZ LİNEER SORUNU  (Okunma sayısı 268 defa)

Çevrimdışı TA2KX

QRP CİHAZ LİNEER SORUNU
« : 30 Mart 2015, 14:11:09 »
Kullanmakta olduğum QRP cihaza 40 wattlık bir lineer ilave ettim fakat karşı tarafa çok ciddi ötme sesi gidiyormuş. Neredeyse modülasyonu bastıracak kadar... Dolayısıyla lineeri kullanamıyorum. QRP den mikrofonu kıstık, balkon demirinden topraklama aldık ama sonuç aynı. Bununla ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşanlara şimdiden teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: QRP CİHAZ LİNEER SORUNU
« Yanıtla #1 : 30 Mart 2015, 15:39:38 »
Öncelikle güç kaynağını kontrol edin. Gücü gerçekten yeterlimi, varsa deneme amaçlı sağlam bir akü kullanın.
Güç kaynağı normalse, antenden gelen sinyallerin  Qrp cihazınızda osilasyona neden olup olmadığını araştırın. Eğer böyle bir durum varsa ekranlama gibi gerekli önlemleri almanız gerekir.
Yanılmıyorsam lineeri mosfet ile yaptınız, mosfetlerin  bias voltajını 3.3-3.5 volt civarına alınız. Eğer yine sıkıntı varsa mosfetlerin drain ucundan gate ucuna 330ohm ile seri bağlı 10nf kondansatör ekleyerek kazancı düşürün.

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #2 : 30 Mart 2015, 15:51:59 »
Lineerin orjinali 27 mhz. Fakat modifiye edilip hf ye donusturulmus.kullanan kisi baska bir qrp ile bu sorunu yasamamis.gayet duzgun calismis. Soylediklerinizi teknik olarak cok anlamiyorum ama iyi bir tarifle yapabilirim :)

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 30 Mart 2015, 17:28:27 »
Kendi başına düzgün çalışan bir cıkış  katı önüne bir başka cıkış katı   takılınca  neden ötmeye  başlar 
Burda bir kac sebeb var acaba cıkış katı mı ötmeye sebebiyet veriyor yoksa   vericinin mikrofon preanfisimi işi bozuyor    yada  iki katın empedansı bir birine uymadı    anten tuneri lineer ile  qrp arasına bir takıp denesek acaba  empedansı uydururmu  bir deneyelim haber verelim  gerci anteni uydurmak için yapılmış alet burda iş görürmü bilmiyorum  ama ne demişler amatör her careyi dener ( kimse dememişmi ,ben diyorum )  73

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #4 : 30 Mart 2015, 17:35:15 »
Qrp ile lineer arasina tuner taktim bir kac istasyona seslendim ama rapor alamadim.bu arada biseyi eklemek istiyorum, mayka bastigim anda daha konusmadan bile karsi istasyona otme sesi gidiyor

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #5 : 30 Mart 2015, 18:19:40 »
Aynı sorunları bi zamanlar yaşamış birisi olarak şunları önerebilirim:

1.Anten SWR nizin minimum olmasına özen gösteriniz. Geri dönen RF QRP nin modülasyonunu bozmaktadır.
2.Mikrofon preanfi katını veya QRP yi komple ekranlayın mutlaka metal kutuda olsun.
3.QRP ile PA katı arasındaki bağlantıya Nüve takın. Mic kablonuza da nüve takabilirsiniz.
4.Pa katı ile QRP arasını yakın tutmayın.
5.PA katı ile QRP yi ayrı besleme kaynakları ile besleyin..

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #6 : 30 Mart 2015, 18:39:05 »
Mehmet hocam kutu komple metal yinede ekranlama yapmak gerekirmi.folyo sarsak olurmu? Nasil bir nuve kullanmaliyim? Uygulamayi nasil yapayim?

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #7 : 30 Mart 2015, 18:51:57 »
Ötmenin asıl sebebi LO.  LO eğer PA sinyalinden etkilenirse ötüyor. AD9850 DDS ile yapılmış bir LO kullanmalısın.
Ekranlamak yeterli olmuyor. AD9850 DDS asla dış etkenlerden etkilenmiyor. Aksi takdirde sadece 60w parazit gönderirsin. 73

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #8 : 31 Mart 2015, 08:54:55 »
Aynı QRP yi başka bir lineer ile kullanmış biri olarak TA4PR Ali Pargan'a sordum, Local osilatörün lineerden etkilenmediğini, lineer ve qrp yi aynı swich mode adaptörle beslediğini ve sorun çıkmadığı söylediği. Bende dün akşamki denemelerimde lineer ve qrp arasındaki kabloyu uzattım ve farklı bir adaptörle besledım sonuç değişmedi. Lineerin için açıp fotosunu yukleyecem, belki o şekilde farklı bir yorum yapanlar olabilir.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 31 Mart 2015, 09:44:04 »
Alinin kullandığı lineer sorunsuz çalışıyorsa aynısından bir tane almak her halde sorun cözecektir zannedersem  Alinin qrp  el yapımı idi  sizdeki lineer işinizi cözmeyecek sanıyorum çok fazla kurcaklayıp hurdaya cıkartmayın   aldığınız yere geri verin bence  yani bana :)  benim cihazda  calışıyor  ben kullanmaya devam edeyim zaten yerine  koyamadım  başka bir tane  73

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #10 : 31 Mart 2015, 09:47:05 »
Aklıma sonradan geldi, elimde ödünç av-20 swr-watt metre varken, mandala basınca 20watt, ıslık çalınca 40 watt çıkış yaptığını hatırladım. Belki bu bir fikir uyandırabilir sizlerde. Mesut abi kurcalamadan beceremezsem öyle yaparız :) tşk ederim 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #11 : 31 Mart 2015, 09:58:15 »
Huseyin  ssb ıslık calınca cıkış yapar hf orjinal cihazlarda bile mandala basınca bir miktar wat cıkar aslında  bu cıkışın lineerle mandala basınca 20 vat olması normal değil öyle sanıyorum ki sendeki lineer ile qrp nin empedansı uymuyor  yol yakın iken denenmiş bir lineerle devam etmeni tavsiye ediyorum senin mudahale ederek düzeltmen mümkün değil  lineerin girişine bobin ve kondansatörlerle uydurmak gerekiyor   bence cok uğraşma Şükrü hocada Ali kaptanın yapıp calıştırdığı lineerin  pkaleti var  ondan yardım alabilirsin 73

Çevrimdışı TA2KX

« Yanıtla #12 : 31 Mart 2015, 10:03:26 »
Tamam abi anladim ama kendim yapmak yerine hazir almak istiyorum. Buradan duyurulur efe qrp icin denenmiş lineer araniyor :) ben elimdeki lineeri size kargolarim.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #13 : 13 Nisan 2015, 08:49:48 »
Arkadaşlar, bu olayla karşılaşmış ve çözmüş biri olarak israrla LO nun PA dan etkilendiğini söylüyorum. Çözümü DDS ile yapılmış LO dür.
PA sinyali LO yu etkiliyor ve LO frekansı kendi içinde salınım yapıyor. LO nun frekansı birkaç khz lik değişimler gösteriyor. Çözümü stabil sinyal üreten bir VFO. Bunuda sadece DDS sağlıyor. Mutlaka çözümü vardır. Ancak uğraşmak yerine DDS i kullanıp olayı sonlandırmak en pratik çözüm.