Gönderen Konu: Türkiye'deki 50mhz sorunu nedir ???  (Okunma sayısı 354 defa)

Çevrimdışı TA2TR

Türkiye'deki 50mhz sorunu nedir ???
« : 26 Mayıs 2008, 18:35:43 »
Merhaba Arkadaşlar 50 mhz.Türkiyede ne gibi bir sıkıntı, bir problem içinde  bu band  ülkemizde niye yasak merak ediyorum ve konu hakkında pek üzerine düşmediğimden dolayı net bir bilgimde yok. Bugün 26.5.2008 saat 14:45  50 mhz'de  etkili bir hava akımı vardı inanılmaz derece  pile up! tanık oldum ve çoğu avrupa istasyonu ve bir kaç amerikan istasyonu duydum çatır çatır geliyordular bize komşu olan (SV) yunanistan bile kullanıyor bizde ise  yasak kesin alakası olmayan sebeblerden dolayı yasaktır. Bu frekansın kapalı olma amacı ney her hangibi bu frekansı kullanan bir kamu kuruluşuda yok bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşları bilgilerini bizlerle paylaşmaya davet ediyorum.

Çevrimdışı TA5CV

Ynt: Türkiye'deki 50mhz sorunu nedir ???
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2008, 21:48:41 »
Rasim bey ,
bildiğim kadarı ile 50 mhz ordu tarafından kullanılmakta bu sebepten dolayı izin verilmiyor olabilir diye düşünüyorum .

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #2 : 27 Mayıs 2008, 09:15:26 »
Merhaba,
Geçen sene TRAC, TA VHF UHF yarışma komitesinin 50 Mhz. i
yarışmaya dahil etme çabası vardı ama yanlış hatırlamıyorsam
TK dan konu ile ilgiliizin çıkmamıştı. Başvuruya neden izin verilmediği
ile ilgili cevap verildiyse TRAC yarışma komitesi sebebini biliyordur .
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA1HZ

« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2008, 09:10:55 »
Değerli Arkadaşlar,
50 MHZ TA'da yasaklanmış bir band değil,KULLANIMI İZNE TABİ OLAN bir banddır. Özellikle bazı bölgelerde ( sınırlara yakın ) kullanımı konusunda TK'nın ilgili makamlardan görüş alarak izin verdiği, diğer bölgelerde ise TK'ya yapılan başvuru sonrasında izin alınarak kullanılan bir band. Arkadaşımızın dediği kısmen doğru. Bir zamanlar askeriyece kullanılan frekans aralığında olması nedeniyle böyle bir kısıtlama mevcut. Eğer yazışmalarda geçecek süreyi göze alıp yazışma yapmaya gönüllü iseniz sonunda çok çok büyük ihtimal bu bandda faaliyet yapabilirsiniz. Bugüne dek bizim ( TCSWAT olarak ) yapmış olduğumuz tüm faaliyetlerde Ankara ile yazışma ile uğraşmak istemediğimizden 50 MHZ hariç ibaresi ile başvuru yaptık. İstanbul TK'daki yetkililer sözlü olarak eğer beklemeye razı isek Ankara'ya ilgili yerlere yazışma yapıp daha sonrasında büyük ihtimalle izin alabileceğimizi belirttiler. Çalışma yapmak isteyen arkadaşlar başvurularını yapsınlar bence.
Bol QSOlu DXli günler.
73
TA1HZ
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2008, 14:05:07 »
Bugüne dek bizim ( TCSWAT olarak ) yapmış olduğumuz tüm faaliyetlerde Ankara ile yazışma ile uğraşmak istemediğimizden 50 MHZ hariç ibaresi ile başvuru yaptık.

Tevfik Abi merhaba,
Hangi yazışmada "50 Mhz. hariç" ibaresi kullandınız?
yani onu nerede yazmak gerekiyor veya kurumdan ne talep ederken gerekir?
Bileyimde yorulmayayım sonra :)
İyi günler
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA1HZ

« Yanıtla #5 : 30 Mayıs 2008, 08:23:38 »
Sevgili Can,
Geçen seneki LZ Contest için :
TA1HZ çağrı işaretli, A1-00092 belge numaralı Amatör Telsizciyim. 2-3 Haziran 2007 tarihlerinde Bulgaristan’da düzenlenecek olan LZ DX VHF-UHF Contest ‘e Kırklareli İlimiz dahilinden TA2RX Bekir Kemal ATAMAN ve TA1FR Leonardo RAGNO ile birlikte 144 ve 430 MHz’de portatif olarak katılmak amacındayız. Bu amaçla “ TC1LZ ” çağrı işareti ile 2-3 Haziran 2007 tarihlerinde çalışma yapabilmemiz için gereğini emir ve müsadelerinize sunarım.
şeklinde bir yazı ile Istanbul TK Bölge Md.e başvurdum. Cevapta "amatör frekanslarda ( 50 MHz hariç) çalışma talebiniz uygun görülmüş olup, .....izin verilen frekans tablosuna titizlikle uyulması gerekmektedir." denmekteydi. Diğer TC başvurularındada "HF, 144 ve 430 MHz frekanslarında" şeklinde yazıyoruz. Biz talep etmiyoruz, onlarda tüm amatör frekanslarda diye cevap vermiyorlar.
Konu başlığı 50MHz sorunu ama bence sorun değil yazışma gereksinimi. Makul, mantıklı tüm taleplere bence olumlu yanıt alınabiliyor. Biz geçen sene TC25SG çalışması için Genel Kurmay Başkanlığı ile yazışma yaptık. Çalışmadan yaklaşık 7-8 ay önce başladığımız yazışma sonrasında Sarıyer Büyükdere'de bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığının bahçesine istasyon kurduk, Muhabere biriminden gördüğümüz yakınlık ve aldığımız destek ciddi olarak harika idi. Ne yapmak istediğini,nasıl yapacağını dürüstçe,açıklıkla dile getirdiğinde sonuç olumlu oluyor. Hepimizce kabul edilecek bazı hassasiyetlere dikkat edildiği sürece bence 50MHz içinde izin alınamaması söz konusu olmaz. Yeterki VAKTİNDE,USULUNE UYGUN yazışma yapılsın.
Sağlıklı,mutlu, bol QSOlu DXli günler dileklerimle.
TA1HZ
Not.Bu gece st24'ten sonra kısmetse TC40TRT olarak havadayım.Umarım görüşme imkanımız olur.
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #6 : 30 Mayıs 2008, 08:55:37 »
Tevfik Abi tekrar merhaba,
vakit ayırıp detaylı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Kurumla bu tip bir yazışma gerektiğinde;
yarışma adı,
band,
tarih aralığı
talep ettğim özel çağrı işaretini yazıyorum.
Onlarda benim yazdıklarımı kurumun diliyle daha resmi
hale getirip cevap veriyorlar.
Bu tarz aktivite yazışmalarında 50 Mhz. ile alakalı herhangibir
ibare olmadı şimdiye kadar.
Not: TC40TRT çalışmanızı kutlarım, tahminen 31/05/08 öğleden sonra
/P olarak havada olurum. Havada duyuşmak üzere!
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA7N

« Yanıtla #7 : 10 Haziran 2008, 13:31:59 »
Merhaba,
  Trabzon da 3-4 senedir biz 6 mt bandını kullanıyoruz.Yönetmelikteki izne tabii  maddesine istinaden ,baglı oldugunuz Telekominikasyon Kurumun a  bir dilekce yazısı gonderip,izin alarak  mayıs -eylul ayları arasında bol bol qso (cw ,ssb)yapabilirsiniz.50.150 de gorusmek ümidiyle.Yeni başlayanlara delta loop tavsiye ederim.
                                                         73 TA7N 

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #8 : 15 Haziran 2008, 00:14:58 »
BENIM MERAK ETTIGIM SEY SU IZIN ALINIR ALINMAZ AYRI MESELE İZNİ ALDINIZ BASLADINIZ CALISMAYA TK DAN BIR YETKILI SIZI ARADI DIYELIM DEDI KI CIHAZINIZ RUHSATLI MI.....:) BUYUR BURDAN YAK TURKIYEDE 50 MHZ CIHAZ ITHALATI YASAK BIRAKIN RUHSAT ALMAYI ALL BAND HF CIHAZLAR BILE 6 MT BANDI KAPALI OLDUGU VARSAYILARAK RUHSATLANDIRILIYOR,BEN  SENELER ÖNCE 10 MT BANDINDA CAYIR CAYIR TUP SATAN BIR MUESSESEYI SIKAYET EDIP ADRES KORDINAT NE VARSA VERDIM ADAM VFO FULL DISPLAY 100 WATT LIK KOCAMAN BIR MASA CIHAZI KULLANIYORDU,TK DAN GELEN MAILDE BANA BAHSI GECEN ISTASYONUN ANTENININ DEGISTIRTILDIGI YONUNDE CEVAP GELDİ,ADAMIN TICARI OLMAYAN FREKANSTA NE İŞİ VAR DERKEN BIDE BAKTIM BOYLESI BIR CEVAP GELMIS ...GÜLERMİSİN AGLARMISIN,TURKIYEDE BAZI SEYLER HIC AMA HIC DEGISMIYOR SEVGILERIMLE 73 LER
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com