Gönderen Konu: Kristal Seçimi  (Okunma sayısı 359 defa)

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: Kristal Seçimi
« Yanıtla #20 : 22 Aralık 2014, 19:44:05 »
(Forty1'i hiç düşünmedim zaten. Forty2 çok daha güvenilir ve esnek bir yapıya sahip. Dışarıdan osilatör veya DDS eklemek kolay.  )
forty 1  DDS takmak neden zor anlatırmısınız    . 1 de 2 de aynı cihaz    alıcı verici kısımları aynı     zaten dds takınca cihaz  ucup gidiyor bambaşka bir cihaz oluyor  başka ne    olsun  .  73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #21 : 22 Aralık 2014, 19:53:09 »
Forty1 e dds takmak zor degil. Zaten aynı şema. Sadece AGC farklı. Bence AGC dinlemede çok önemli. Forty2 nin AGC si Forty1 den daha profesyonel. O bakımdan söyledim. Aynı agc yi forty1 e de uygulayabilirsin elbette. Sorun yok. Aynen DDS takınca uçuyor. Herhalde yanlış gördün. DSB yazdım DDS deyil. 73
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 19:57:15 Gönderen: TA3IHD »

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #22 : 22 Aralık 2014, 21:20:46 »
Tamam kızmayın, cahilliğe verin.

Yok doğru gördüm, DSB'yi bilirim. Ama DSB ve SSB devreleri ayrı ayrı denemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Elimde her türlü ekipman varken çok şey öğreneceğimi düşünüyorum.

Biraz önce Forty1 devresine daha önce bakmadığım şekilde alıcı gözle baktım, evet ona da DDS ilave edilebilir. Ama daha yeni olması sebebiyle baştan Forty2 ile uğraşmak daha anlamlı geldi.

PCB almak lazım.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #23 : 22 Aralık 2014, 21:47:04 »
Kim kızdı  italyan kızmasın yeterki :) aslında forty 1 esas olandır   dds de hikaye  nerden cıktı değilmi şimdi bu   ....  bu cihazın orjinalinde   bir pot ile  frekans ayarlanır orjinalinde frekans sayıcı bile yoktur  amatör   tamburu cevirir buldumu qsoyu yapar gecer ama yok, biz alışmışız ya bir frekansta bekleyip birini yakaladıkmı saatlerce muhabbet etmeye yok cihaz kaymasın bir yerde dursun   hoş pot ile de çihaz duruyor durduğu yerde ama  biz hemen dds takarız  .      aslında en makbul cihaz  sesinizi en az malzemeyle karşıya atan cihazdır bence .73

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #24 : 22 Aralık 2014, 22:58:00 »
Mesut Bey,

Haklısınız. Ben de en basit devreyi tercih etmeye çalışırım ama öncelikle öğrenmek ve teorisini anlamak gerek. Bunun için de DDS'i araç olarak kullanıyorum aslında. 35 yıldır elektroniğin içindeyim ama hep endüstriyel ve dijital elektronikle uğraştım. RF devrelere yeniyim, henüz hiç NE612 ile çalışmadım. Önce NE612'ye sinyalleri verip bir mixer konusunu anlamam lazım. Hem osilatör yap, hem RF front-end yap derken işler karışıyor. Ben adım adım gitmeyi severim. DDS ile devre yapmanın bir sonraki aşaması zaten Forty1 olur, merak etmeyin.

73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #25 : 22 Aralık 2014, 23:11:05 »
kolay gelsin hayırlı calışmalar .73

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #26 : 23 Aralık 2014, 09:02:45 »
Mesut Bey, teşekkürler, selamlar

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #27 : 23 Aralık 2014, 11:51:23 »
Arslan bey, kızıyor gibi görundük galiba. Ama Mesut benim çok değer verdiğim bir arkadaşım. Kızmayız, illaki bir yerde anlaşırız.
73

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #28 : 23 Aralık 2014, 12:32:12 »
Kızma işin şakası. Şaka bir yana, şemayı inceleyip uygulamaya başlamadıkça altında yatan zorlukları ve ipuçlarını görmek her zaman mümkün olamıyor. Bunu her birimiz geçmişte yaşamışızdır. Dün akşam şemaları (Forty, Forty1, Forty1b, Forty2 ve EFE) önüme alıp büyük sayfadan görmeye çalıştım ve gerçekten Forty1 ve Forty2 arasında büyük fark olmadığını gördüm. Forty2'de AFC için bir transistörlü devre eklenmiş. Ben şimdilik sadece alıcı kısmı ile ilgileniyorum, Forty2'yi PCB üzerinde, Forty1'i ise delikli pertinaks veya uzay montajı şeklinde denemek istiyorum. Ben zaman zaman gerekmese de malzeme yatırımı yapmayı seviyorum, bu sebeple elimde neredeyse tüm malzeme hazır var.

Öncelikli olarak bir anten yapmam zorunluluk haline geldi, Bilal Beyin katkıları ile bir delta loop düşünüyorum.