Gönderen Konu: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ  (Okunma sayısı 227 defa)

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« : 14 Aralık 2014, 00:13:21 »
Değerli arkadaşlar

 kullanmakta olduğumuz VHF-UHF-HF Veya cıga hertz veya çok çeşitli yerlerin kullandıkları bu RF atmosferi terk edebilirse ettiğini de kabul edelim ışığın saniyedeki kat ettiği yol esas alınarak sonsuza kadar enerjisini koruyarak uzayda sürekli yoluna devam edermi.eğer öyle ise enerjisini kaybetmiyorsa yine basit bir örnek ele alırsak 1 boyunca gitmesi gereken yere gider ve hayali olarak da orada bir tx yapan istasyon varsa onun sinyalleri de dünyaya 1 yıl sonramı gelebilir yani haberleşme her mandala basmada bir yılmı beklemek gerekir.
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2014, 00:17:18 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2014, 00:29:52 »
Hocam aynen söylediğiniz gibi  1 yıl beklenmesi gerektiği ,diğer bir değişle şuanda gök yuzunde gördüğümüz bazı yıldızların aslında şu anda söndükleri ama bize ışıkları eskiden yola cıktıkları için hala orda varmış gibi gördüğümüz şeklinde acıklamalar var .rf boşlukta  ilerlerken genliği gittikce düşer diye biliyoruz ve  sonunda şu anda elimizdeki mevcut teknolojinin ölcemez hale geldiğinde  sıfır landı diyoruz ama  daha kücük voltları ölcecek bir teknoloji geliştirilirse belki bahsi gecen sinyalleri tekrardan duymak mumkun olabilir .73
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2014, 00:32:07 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #2 : 14 Aralık 2014, 00:51:16 »
Mesut hocam tamam haklısında geçen kuyruklu yıldız denen göktaşlarına biliyorsun amerikalılar uzay aracı gönderdiler kaç yıl dedi şu an bilmiyorum 10 yıl mı ne sürmüş bu uzay aracının bu gök taşına gitmesi buraya kadar tamam ama nasıl oluyorda bu uzay aracını dünyadan kontrol edebiliyorlar her sinyalin gitmesi bilmem ne kadar zaman sürer yine o uzay aracının gönderdiği sinyal de bilmem kaç yıl sürer yani haberleşme bu durumda daha farklı bir boyut kazanıyor düzgün kordinat vs şeyleri göndermek ve bu uzay aracını kontrol etmek gönderilen verileri almak gibi
bunun içinde mutlaka RF yi kullanıyorlardır. mesafenin uzaması demek ki rf nin gidişini dönüşünü etkiliyor ve bilmem kaç yıl geçmesi manasına geliyor 

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #3 : 14 Aralık 2014, 19:39:38 »
Değerli Hayati Yazdıran Bey
Yazınızı biraz okudum. Ay gibi  seyyareden bazı astronotlarınn el telsizi ile dünya ile konuştuklarını hatırlıyorum. El cihazları ise fazla güçlü değillerdi. Şimdikilerden çok daha  zafıftılar. Sinyaller, dünyanın yani yerin biryerinden başka bir yerine yeryüzünü takibederek ulaşıyorlarsa, bu ulaşımda yolda hayli kayıplara ığradıklarını tartışmasız biliyoruz. Fakat sinyaller gökte kırılma yoluyla bir başka ülkeye düşüyorlarsa QRP sinyaller bile bazan bu işi yapabiliyorlar. CB cilerin faal oldukları yıllarda ben dahi  4 watt el telsizi ile Yozgat'tan Mersin'e ulaştığımı biliyorum.  Ay ve yıldızlara ulaşmak hele dünya semasını geçtikten sonra yere ulaşmaktan çok daha kolay oluyor. Kayıp meselesi tartışmalı olabilir ama yazınızda bir noktayı anlayamadım. O da şu
--Uzay aracı falanca yıldıza 10 senede gitti.    Gelen ve giden sinyaller 10 sene??
-- Yıldızlara 10 senede gidenler sinyaller değil. Sadece füzeler. Füzeler ışık hızıyla gitmiyorlar. Çok daha yavaş gidiyorlar. Birilerinin  basında Mars gibi bir yıldız için  sinyaller oraya  4 veya 8 dakikada gider dediklerini hatırlıyorum.
73!      Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA2MES

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #4 : 14 Aralık 2014, 21:23:43 »
Bir roketin atmosferi aştıktan sonraki ortalama sürati 28-30.000 km/saat  dir,oysa radyo dalgalarının hızı 300.000 km/saniye yani saatte 1 milyar 78 milyon kilometredir.görüldüğü gibi arada kıyaslanamayacak kadar yüksek bir sürat farkı vardır.Bu yüzden uzaydaki yıldızlara olan mesafelerde birim olarak  ışık yılı (ışığın bir yılda aldığı mesafe) baz alınmaktadır.
Örneğin en yakın Adromeda Galaksisi'ne 2 milyon ışık yılı gerekmektedir.
Gökyüzünde gördüğümüz bir yıldız belkide atalarımızın ilk taşlı aletleri kullanmaya başladığı zamanda o yıldızı terk etmiş olabilir.

Sorunuza gelince şu anki güncel  kuyruklu yıldız ve diğer komşu gezegenler yıldızlara olan mesafeye göre kıyaslarsak dünyamıza oldukça yakın sayılırlar.

Güneşimizden çıkan bir ışık 8 dakikada dünyaya ulaşmaktadır.Dünya ve Ay arasındaki en büyük uzaklık 1,5 ışık saniyesidir çünkü dünyaya hep aynı mesafede değildir.

Buda şu demektir ki aya gönderdiğimiz sinyal 1,5 saniyede aya varır yansımamızı 3 sn sonra alıcımızda  duyarız.

Güneş sistemimiz içerisinde halen uzanabildiğimiz  noktalarda tabiki gecikme mesafeye bağlı olarak tabiki olacaktır,ancak bu gecikme dakikalar şeklinde olacaktır
Dünyaya olan uzaklıklar (En yakın konumda iken - yaklaşık)
Merkür 77 milyon kilometre
Venüs 38 milyon kilometre
Mars 55 milyon kilometre
Jüpiter 620 milyon kilometre
Satürn 1 milyar 195 milyon kilometre
Uranüs 2 milyar 582 milyon kilometre
Neptün 4 milyar 350 milyon kilometre

Bu durumda merkür gezegenine bir sinyal gönderdiğimizde 4,27 dakikada oraya ulaşıp aynı anda döndüğünü varsayarsak merhaba desek 4,2x2=8,4 üncü dakikada cevabımızı alırız.
Uzun bir süre gibi görünmesine rağmen yıldızlarla kıyaslanmayacak kadar kısa bir süredir aslında.

Yakın gezegen veya meteoritlere gönderilen araçlar ise bu gecikmeleri telafi edecek şekilde ve büyük oranda önceden verilen programlar çerçevesinde verilen görevleri yapıp dünyaya belli aralıklarla veri gönderme şeklinde çalışmaktadırlar.Dünyadan periyodik olarak alınan veriler hem çevre bilgisi jeolojik meteorolojik vs bilgiler verirken hemde aracın kendisine ait teknik bilgiler gönderir,Nasa'da bu değerler incelenip gerekli düzeltmeler verilir ve komutları geç olarakta olsa alan araç bunları işleme koyarak incelemelerine devam eder.

Yıldızlararası yolculuklar sözkonusu olacak olursa arada ışık yılları olacağından şu anki radyo frekans teknolojisiyle yapılacak bu tür bir haberleşme süresi giderek uzayacak bir süre sonra yüzyıllar binyıllar gerektirecek olduğundan mümkün olmayacaktır.
Bu sebeplerden dolayı ışık hızından daha süratli haberleşme sistemleri bulunmaya çalışılmaktadır.
Saygı ve sevgilerimle.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2014, 21:47:14 »
Belki şu soru sorulabilir   ışık ve ışık gibi davranan rf  kaynaktan besleme kesilince   hızında bir duşme olurmu ışık arkadan itiş bitince kendi başına genliği azalırken hızındabir havaşlama olurmu ? 73

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #6 : 14 Aralık 2014, 23:50:34 »
Hüsnü bey ve Erhan bey verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim
mesut hocam doğrudur RF anteni terk ettikten sonra atmosfere çarpıyor geri dönerek geri yeryüzüne geliyor ve tekrar yeryüzünden atmosfere tekrar çıkıyor taki enerjisi maddeler tarafın emilerek yok olasıya kadar bu böyle devam ediyor gidiyor sizde bilirsiniz atmosferden yansımış ve yeryüzüne dönmüş Rf nin düştüğü yerde bulunan bir istasyon çok rahat duyabiliyor bu dediğim gibi rf enerjisini kaybedesiye kadar devam ediyor
bu olaylar yer yüzü için geçerli. uzayda biliyorsunuz herhangi bir engel yok, hava yok,nem yok sadece ve sadece soğuk var eksi bilmem kaç derece diyorlar soğuk bir enerji olabilirmi bilmiyorum veya soruyu şu şekilde de değiştirebiliriz uzaydaki soğukluk veya ısı diyelim RF nin yoluna devam etmesine engel olabilirmi acaba uzaydaki ısı tarafından Rf enerjisi emilip yok edilebilirmi eğer ısının RF ye bir etkisi yoksa bu enerji sonsuza kadar bence yoluna devam eder çünkü enerjisini kaybettirecek bir ortam yok. söylediğinde haklısın şu an gök yüzünde gördüğümüz bütün ışık veren cisimler ilk yola çıkan ışıkların bizlere ulaşması olduğundan biz o cisimleri ilk halleri ile görüyoruz. şu an durum ve pozisyonları ne halde bunu bilmiyoruz mantıken eğer uzay boşluğunda RF enerjisini kaybetmiyorsa veya kaybetmesine herhangi bir etken yoksa sonsuza kadar devam eder gider diye düşünüyorum.

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #7 : 15 Aralık 2014, 02:09:51 »
Soğukluk bir enerji çeşidi değildir. Isı enerjisinin düşük olduğu bir durumdur. Şu şekilde düşünürsek daha kolay anlayabiliriz; mutlak sıfır, yani ısı enerjisinin olmadığı sıcaklık -273 santigrad derecedir. Bu sıcaklığa 0 kelvin denir. Bizim günlük hayatta kullandığımız 0 derece, suyun donma sıcaklığı baz alınarak uydurulmuş bir sistemdir. 0 santigrad 273 kelvin'e denk gelir. Oda sıcaklığını 22 derece alırsak, aslında 295K sıcaklıkta oturuyoruz. Dolayısıyla soğuk dediğimiz mesela -50 derece sıcaklık, aslında 223K sıcaklığa denk gelir ki rakamsal değerlerden de anlayabileceğiniz gibi ortamda aslında bir ısı enerjisi olmakla birlikte bizim duyularımıza göre "soğuk"tur.

RF üzerine etkilerine gelirsek, bildiğim kadarıyla sıcaklığın RF üzerinde bir etkisi bulunmuyor. Ancak uzay dediğimiz şeyi sadece kocaman bir boşluk olarak almamız hata olur. Bu boşlukta dahi çeşitli gaz atom ve molekülleri, mikroskobik düzeyde parçacıklarla birlikte zaman zaman devasa kaya veya metal kütleleri dolaşmakta. Bu etkenler RF enerjimizin bir kısmını soğurmaktadır.

Bir diğer etmen, ortamda çok yüksek miktarda radyasyon ve doğal kaynaklardan üretilen elektromanyetik dalgalar bulunmaktadır.

Bunlara ek olarak, bizden uzaklaşan bir cismi daha küçük görmemizle aynı mantıkta düşünürsek, mesafe arttıkça birim alana düşen sinyal şiddeti azalacak ve bir yerden sonra sıfıra yaklaşacaktır.

Tüm bu sebepler yüzünden, rf dalgalarımız sonsuza kadar gidemez.

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #8 : 15 Aralık 2014, 13:52:25 »
Arkadaşlar rf enerjisi uzay boşluğunda tıpkı ışık enerjisi gibi aynı özelliklerde yayılıyor. Tıpkı ışık gibi uzaklaştıkça şiddeti azalıyor. Buna IRAKSAMA ZAYIFLAMASI deniyor. Yani bir ışık kaynağının,   2cm mesafeden aydınlatmasıyla 5m mesafeden aydınlatması farklıdır. Hele 5000m mesafeden çok cılız görünür. Rf da aynı özelliktedir. Ancak aynı güçte konsantre edilen rf gelişi guzel yayılan rf ye göre daha uzak mesafeye  daha güçlü ulaşır. Bunun formülü; p~1/r2 dir.  p güç, r mesafedir. Yani, gücün değeri mesafenin karesi kadar ters orantili 4 katı azalır.  Milyarlarca km oteden sinyal gonderen uzay araclarınin sinyali o kadar zayıftırki bunları alabilmek icin çapı 10m olan biribirine paralel baglı yüzlerce reflektör ancak 0,02 mikro volt gibi bir sinyal yakalayabilir. Bu küçük sinyalleri alabilmek için orta Amerikada bir reflektor seklindeki vadi kullaniliyor vadinin çapı 10km odak noktasinda LNB ler var uzayı dinliyorlar.

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #9 : 15 Aralık 2014, 17:26:48 »
Mesut arkadaşımın "kaynak kesilince arkadan itme kesilirmi" gibi bir mantık ortaya koydu. Taşı suya attığımızda suyu dalgalandıran taşın görevi bittiği halde dalga yayilmaya devam eder. Bunun gibi ışık , rf, x ışıni gama ışını gibi ışınlar kaynakta kesilsede saniyede 300.000km hızla  bitene kadar yollarina devam ederler.

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #10 : 15 Aralık 2014, 20:20:12 »
sn Hulusi bey

rf enerjisi uzay boşluğunda tıpkı ışık enerjisi gibi aynı özelliklerde yayılıyor. Tıpkı ışık gibi uzaklaştıkça şiddeti azalıyor. Buna IRAKSAMA ZAYIFLAMASI deniyor. Yani bir ışık kaynağının,   2cm mesafeden aydınlatmasıyla 5m mesafeden aydınlatması farklıdır. Hele 5000m mesafeden çok cılız görünür. Rf da aynı özelliktedir. Ancak aynı güçte konsantre edilen rf gelişi guzel yayılan rf ye göre daha uzak mesafeye  daha güçlü ulaşır. Bunun formülü; p~1/r2 dir.  p güç, r mesafedir. Yani, gücün değeri mesafenin karesi kadar ters orantili 4 katı azalır.  Milyarlarca km oteden sinyal gonderen uzay araclarınin sinyali o kadar zayıftırki
sizden alıntı
hocam burda benim izah edemediğim bir konu olduğunu düşünüyorum verdiğiniz örnekte 2 cm den görünen ışık şiddeti ile 5000 m den görünen aynı ışığın şiddeti aynı değildir diyorsunuz bunda haklısınız bunu RF olarak düşünürsek kaynağından uzaklaştıkca etkisi azalır bunda hem fikiriz
ama esas konu ışığın veya RF nin kaynağından uzaklaştıkca cılızlaşması, belli belirsiz seviye ye düşmesi değilki.mevzu olan ışık veya RF  kaynağından çıktıktan bir yıl sonra bulunduğu noktadaki enerjisi, ilk çıktığı kaynaktaki enerji miktarına eşitmidir. çok uzaktan tabiki mesafeye bağlı olarak kaynağından bakılınca cılız görünecektir sormak istediğim A noktasındaki enerji miktarı neyse B noktasına ulaştığında  kaynaktan çıkan enerji aynımıdır. eğer aynı kalıyorsa enerjisini kaybetmiyor dememiz mi gerekir.
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2014, 20:32:26 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #11 : 15 Aralık 2014, 21:03:33 »
Hayati abi taşıdığı bilgi aynı kalır ama enerjisi aynı kalmaz.  enerji aynı kalacaksa eksilen azalan diye tarif ettiğimiz şey nedir  .73

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: RF ENERJİSİNİ BOŞLUKTA KAYBEDERMİ
« Yanıtla #12 : 16 Aralık 2014, 20:17:28 »
Bunu yine ışıkla anlatmak lazim. Basit işık kaynaktan uzaklaştikça genişler ve birim alandaki değeri hızla azalır. Yani aya gonderilen bir ışık huzmesi aya ulaştığında 200.000 km çapa ulaşır. Işığın konsantre hali lazer de ise bu genişleme sadece 3m dir. Basit ışık aya ulaşamaz ancak lazer ayı aydınlatır. RF reflektörler kullanılarak konsantre edilerek sinyallern mümkun oldugunca dunyaya yönlendirilmesi sağlanır. Eyer ışık veya rf genişlemeseydi, ip gibi yol alsaydı her halde  söylediğiniz gibi enerji kaybetmeyecekti. Ancak fiziksel olarak mutlaka genisliyor ve konsantrasyonu azalıyor. Fakat teorik olarak hiç yok olmuyor. Milyarlarca km sonra bile zerreleri yola devam ediyor. A noktasından gönderilen enerjinin sadece bir kısmı  B noktasına ulaśıyor.Ancak diğer bir kısmıda C, D E.......Alanlarına yayılıyor. Yani bir milyon ayrı yerdeki radyo A noktasindaki enerjiyi alıyor. Bütün enerji toplanabilse antenden salinan enerjiye eşit olduğunu görürüz. 73
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2014, 20:27:04 Gönderen: TA3IHD »