Gönderen Konu: Anten Tuner ve Anten Boyutu  (Okunma sayısı 575 defa)

Çevrimdışı TA1ICA

Ynt: Anten Tuner ve Anten Boyutu
« Yanıtla #20 : 01 Aralık 2014, 12:08:49 »
Bilal Bey,

Bu son mesajınızdaki hesaplamalarla konuyu anladım. Kusura bakmayın, ezbere gitmek istemediğim, konunun teorisini anlamak istediğimden size yordum. Anten uzunluğunu istediğim frekansa göre hesaplayabilirim artık. Elimdeki MFJ-259 ile de doğruluğunu test ederim.

Peki bu anten 40 mt'ye kadar bana çalışma imkanı verirken 80 mt ve/veya 160 mt için bu sınırlı alanda bir çözüm var mıdır? Trap vs kullanarak aynı çatıda 80-160 metreler kapsanabilir mi?

Bir de bu 41,5 mt dörtgen antenin empedansı normalde kaç oluyor ki biz onu 1:4 balun ile 50 Ohm'a düşürmek zorunda kalıyoruz? 200 Ohm mudur?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #21 : 01 Aralık 2014, 13:57:57 »
Arslan Bey,

- Eğer AT-130 bulabilirseniz 40 metrelik antenle 1,8 ve 3,5 da çalışabilirsiniz. 1:4 balunla çalışacağım derseniz anten boyunu hesaplamanız lazım. Haliyle daha uzun olacaktır.
-Bu antenin empedansı 200 ohm civarında.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #22 : 01 Aralık 2014, 15:43:38 »
Bu 40 metrelik anten, tek sıra çekilen bir dörtgenin çevresinden oluşuyor. Bu dörtgenin örneğin 50 cm üstünden bir 40 metrelik dörtgen daha çekip bunları seri bağlamak mantıklı mıdır? Antende böyle bir mantık var mıdır?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #23 : 01 Aralık 2014, 15:46:55 »
Arslan Bey,

Bu soru çalışmadığım yerden. "multi turn loop" diye google'dan aratıp bakmak lazım.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #24 : 01 Aralık 2014, 16:53:24 »
Merhaba,

Bu konuda ben de bir kaç soru sormak istiyorum.
Bahsettiğiniz antende balun kullanılırsa, tunere, tuner kullanılırsa baluna gerek yok. Doğru mudur?
Tunerin tek yaptığı empedansı uygunlaştırmak mıdır?
Bu başka tip anten ve balun (unun) için de geçerli midir?

Kendi sistemimde kullanmak üzere anten yapmayı düşünüyorum, ancak sizler kadar şanslı değilim ve sadece küçük bir balkonum var.
(Zaten beni gaza getiren de Mehmet Beyin (TA5FA) balkonculuk yazıları oldu. Sağolsun, kendisi de sorularımı cevapsız bırakmadı.

Fazla uzatmayayım, HF bandlarda (40-10m benim için yeterli) kullanılmak üzere balık oltası anten yapacağım. Forumda, nette bulduğum bilgilerle;

13.5 metre 1.5mm izoleli kablo, 8 metre kamışa sarılacak.
9:1 balun (unun ?) ile RG58 kabloyla cihaza gidecek.

Soru 1:  9:1 balun kullanıyorum, yine de tuner kullanmam gerekiyor mu?
Soru 2:  balun çıkışında ayrıca BCI filtre veya "çirkin balun" kullanmam gerekir mi?
Soru 3:  7.kattayım, balkon demirinden başka topraklama yapılacak bir yer yok. Bu durumda cihaz (ve tuner) gövdesini  topraklamalı mıyım?

Bilal bey, konuyu böldüğümü düşünüyorsanız, silmenizi veya taşımanızı rica ederim.

teşekkürler...

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #25 : 01 Aralık 2014, 17:39:40 »
Murat Bey,

Bu antende tuner kullanacaksanız baluna, balun kullanacaksanız tunere gerek yoktur.

Tunerler ve balunlar empedans uygunlaştırırlar.

Soru 1:  9:1 balun kullanıyorum, yine de tuner kullanmam gerekiyor mu? Balık oltasında mutlaka tuner kullanmalısınız. Eğer Geniş aralıktan 50 ohma çevirebilen (AH-4 veya AT-130  gibi) bir tuneriniz var ise 9:1 baluna gerek yok. Fakat daha dar aralıktan çeviriyorsanız ayrıca balun da kullanmalısınız.
Soru 2:  balun çıkışında ayrıca BCI filtre veya "çirkin balun" kullanmam gerekir mi? Yalnız balun kullanamayacağımızı yukarıda yazdık. (BCI veya RFI için fazla önlemin zararı olmaz)
Soru 3:  7.kattayım, balkon demirinden başka topraklama yapılacak bir yer yok. Bu durumda cihaz (ve tuner) gövdesini  topraklamalı mıyım? Balkonda çalışacaksanız, anten boyu gerçek boydan kısa ise mutlaka toprak gereklidir. Balkon demirinin toprağından emin değilseniz başka bir çözüm de şudur. Çalışacağınız frekanslarda çeyrek dalga hesaplanmış kabloları tunerdeki toprak ucuna bağlayabilirsiniz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #26 : 02 Aralık 2014, 11:29:50 »
Peki cihaz ve tuner gövdesini ayrıca şebeke toprağına bağlamalı mıyım? (cihazların 12V Güç kaynağı ile beslendiğini düşünürsek)
Böylece şebeke toprağı, cihazlar ve anten şasesi birleşmiş oluyor bunun bir avantajı veya dezavantajı var mıdır?

Çevrimdışı TA1A

« Yanıtla #27 : 02 Aralık 2014, 11:41:00 »
Araya girerek bir soru sormak istiyorum.

DC pass olmayan matchbox çeşitleri antendeki statik elektriği cihaza aktarırlar mı?

Yıldırım A.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #28 : 02 Aralık 2014, 12:09:36 »
Murat Bey,

HF sistemlerimizin topraklaması birden fazla konu için gereklidir ve her birisi için yaklaşım farklıdır.

- Long wire, balık oltası v.b. gibi antenler kullanırken anten dibindeki sistem topraklanmalıdır. Bu topraklama anteni tamamlamak adına yapılır.
- Cihazların gövdeleri elektriki sebeplerle topraklanır. Bunun için şebeke toprağı yeterlidir.
- Cihazların şebekeye RF kaçırmaması için kullanılan filtrelerin topraklanması da gereklidir. Bu toprak için şebeke toprağı biraz yetersiz kalabilir. Ayrıca ve usulüne uygun olarak yapılmış ve çekilmiş toprak olursa iyi olur.

Yıldırım Bey,

Matchbox girişindeki veya çıkışındaki anten konnektörünün içini ve dışını avometre ile kısa devre yönünden ölçünüz. Bu ölçümler sonucunda her hangi birini kısa devre görüyorsanız bu matchbox statiği cihaza aktarmaz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1A

« Yanıtla #29 : 02 Aralık 2014, 21:32:24 »
Bilal bey cevabınız için teşekkür ederim. O zaman L-match(kapasite seri, bobin paralel) istisnası hariç bilinen tüm matchboxlar(balanced olanlar da hariç olsun.)
antendeki statik elektriği cihaza aktarıyor.

Sorum şu: Nerede okuduğumu hatırlamıyorum fakat düşük güçler için matchboxın çıkışına, paralel olarak 500k lık karbon direnç atılmıştı.
Bu method gerçekten statiği toprağa akıtmada işe yarar mı?

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #30 : 02 Aralık 2014, 21:59:44 »
kısa devre antenler   veya  balun takılı acık devre antenler  kısa devre okunan herhangi bir anten tuner diğer bir değişle  anten ucu şaseye  bir şekilde tabi burda anlatılan kısa devre aslında kısa devre demek değil orda bir bobinle  kısa devre oluyor    antenden gelecek istenmeyen statik elektriği cihaza vermeden toprak hattına yollar   biraz karışıkmı oldu ne :) 73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #31 : 03 Aralık 2014, 11:50:48 »
Yıldırım Bey,

Dediğiniz direnç bağlama yöntemi kullanılabilir. Bu direnç statik elektriğin birikmesini önlemektedir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A