Mehmet bey ve Ali beye katılıyorum. Ancak benim de ekleyeceklerim var.
Ben kendi prensiplerimi şöyle özetleyeyim:
1-Dünyada en prestijli ve saygın elektronik QSL merkezi LoTW dir. Çünkü ARRL gibi dünyaca saygın bir amatör derneği tarafından işletilir, güvenlik tedbirleri iyidir. Eğer amatörlük işinde ilerlemek istiyorsanız mutlaka LoTW üyeliğiniz olsun ve QSO larınızı yollayın.
2-İkinci sırada eQSL gelir. Kişisel bir sitedir, bir Ameriken amatörü tarafından işletilir. LoTW kadar sıkı bir yer değildir, ama üye sayısı çok fazladır. Üstelik şimdiye kadar yamuğu da görülmemiştir. Bu nedenle, eQSL üyeliğiniz de olmalı ve AG user olmalısınız.
3- qrz.com da çok tanınan ve saygın bir site oldu. Bir çağrı işareti duyunca kimdir nedir diye qrz e bakmak adet oldu. Üstelik de yakında ödül dağıtmaya başlayacak. Bunun da yamuğu yoktur.
Elektronik QSL alış verişi için bu üçüne üye olmak gayet iyi bir karardır.
Bir amatör ile QSO yaptığınız zaman sadece bir QSL ile kalmak zorunda değilsiniz. QSO nuzu bilgisayarınızda yerel harddiskte loglayın ve sürekli yedekleyin (bilgisayar bozulabilir diye) Sonra da bu loğları yukarıda bahsettiğim sitelere yollayarak elektronik QSL alışverişlerinizi tamamlayın.
Fazladan bu tarz sitelere üye olmak da iyidir, fazla mal göz çıkarmaz. Geçenlerde Endonezya ile QSO yaptım, adam bana hem LoTW kredisi, hem eQSL kredisi, hem de HRDLog kredisi vermiş. Nasıl sevindiğimi anlatamam. Siz de bir amatörü böyle sevindirmek istemez misiniz?
Tabii bu benim fikrimdir, farklı fikirler olabilir, hepsine saygı duyarım.
Benim üye olup aktif olarak kullandığım siteler de aşağıdaki resimde görülmektedir. İngilizceniz varsa qrz.com sitemden de bakabilirsiniz:
http://www.qrz.com/db/TA3EP