Gönderen Konu: LoTW neyolaki ?  (Okunma sayısı 11860 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: LoTW neyolaki ?
« Yanıtla #80 : 18 Aralık 2014, 16:39:04 »
HF/VHF/UHF, sabit telsiz, el telsizi... hiç farketmez. Amatör haberleşmenin işletme kuralları belirlidir. Karşılıklı olarak çağrı işareti alıp vermek, sinyal şiddetini söylemek ile başlar. Eğer kısa QSO yapılacak ise bu kadarı yeterlidir. Sonra hemen yapılan QSO log defterine (veya bilgisayarda elektronik ortama) kaydedilir. Daha sonra da QSL değiş tokuşu yapılır.

Eğer VHF/UHF bantlarında röle üzerinde buluşulmuş ise, konuşma çok uzatılmadan, bant içerisinde bir simplex frekans belirlenir ve haberleşmeyi yapan taraflar o frekansa geçerek çalışmaya devam ederler. Röleler sohbet için değil, sadece buluşup başka frekansa geçmek için kullanılmalıdır.

Ne yazık ki bu konuda çok hatalı uygulamalar yapılmakta. Hep birlikte çalışarak bu hataları düzeltmemiz gereklidir.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #81 : 18 Aralık 2014, 16:48:52 »
Yeniden vurgulayayım, hangi bantta olursa olsun, hangi cihazla yapılırsa yapılsın, tüm amatör QSO ların mutlaka log olarak kayıt edilmesi zorunludur. Eskiden her istasyonda mühürlü log defteri bulundurmak zorunlu idi, mühürlü defter zorunluluğu kalkmış ancak log tutma zorunluluğu kalkmamıştır. Log tutmak sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir zorunluluktur.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #82 : 18 Aralık 2014, 23:32:20 »
Suat Emre bey öncelikle tebrik ederim.
İnşallah en yakın zamanda hf den görüşmek dilerlerimle
Aydın'dan 73.
Not: loTW de 2 metre bandında benim 1 qso var onaylanmış Sayın TA3AER ile saygılarımla .
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #83 : 19 Aralık 2014, 11:01:58 »
Merhaba, konuyla ilgili bir soru sormak isterim.

Anladığım kadarıyla lotw ve eqsl benzer uygulamalar.
Hangisini tercih etmeli veya ikisini de kullanmalı mı? Bir QSO yapıldığında ikisine de gönderilmeli mi?
qrz.com'da baktığımda, operatör, sadece birini veya ikisini de kullanıyor görünüyor.

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #84 : 19 Aralık 2014, 11:42:53 »
Murat bey merhabalar

LoTW, eQSL, QRZ, HRDLog bunların hepsi elektronik ortamda yapılan görüşmelerin teyidi için kullanılan QSL sistemleridir. Hepside kullanılabilir sadece biriside kullanılabilir tercih sizindir.

Şu anda dünyada en çok geçerli olan LoTW ve eQSL gördüğüm kadarıyla. Ha bana soracak olursanız ben katıldığım her yarışma sonrası oluşturduğum ADIF dosyasını eQSL ve QRZ.com a aktarıyorum karşı tarafın hangi platformda olduğunu bilmek gerekir ama sonuç olarak bakınca dünyada aktif olarak kullanılanlar bunlar.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #85 : 19 Aralık 2014, 12:05:35 »
Arkadaşlar,
LoTW,
e-qsl,
qrz.com,
Clublog
Hrdlog
CQQRZ
v.s v.s

Bu platformlar sizin logunuzun saklanacağı ve tutulacağı noktalar değildir ! Kimisi dünyaca kabul görmüş award<>QSL teyid platformudur, kimisi QSO sorgu platformudur, kimisi ise QSL teyid plarformu olsada her popüler awardları desteklememkte ve kabul edilmemektedir.

LoTW: Tamamen QSL teyid platformudur (Prestijli ödülleri destekler kabul edilir örneğin  DXCC-WAZ-WAS gibi)

e-QSL: Tamamen QSL teyid platformudur ancak bazı sistemsel açıklar yada sistemin kendine özgü durumları nedeniyle  prestijli ödüllerde kabul edilmemektedir . Onlarda kendi Awardlarını vermektedirler.

QRZ.com log: Asli görevi Çağrı işareti sorgulama olarak kurulmuşsada Log kaydına izin vermekte buraya log yükleyenlerin QSO teyidleri gerçekleşmektedir. Logbook tarafı Daha oturmamış bir sistem olsada gelecek vaad eden bir databasedir.

Clublog: Log sorgu ekranı olarak hayata geçmişti özellikle DXpedition istasyonları kullanıyorsa log sorguları kolaylıkla yapılmaktadır. Ayrıca Log yükleyenler çeşitli hesaplamalar ve algoritmalara tabi tutulmakta sonuçları listelenmektedir. (karşılık lı log teyidi de listelenmektedir)

Hrdlog: Hamradio Delük log programının düğer ürünüdür Clublog benzeri bir görevi vardır

CQQRZ: Rusların qrz.com çakması olup log yüklemenizede izin vermektedir ancak pek anlaşılır bir yanıda yoktur.

Sonuç olarak neyi hedeflediğiniz çok önemlidir. Öte yadan evrensel Log kayıt formatı olan  ADIF ile her platforma kolayca upload edebilirsiniz.

Yazımın başında bahsettiğim "Bu platformlarsizin logunuzun saklanacağı ve tutulacağı noktalar değildir !"  sözüm elinizin altında daima bir toplu olarak log kaydınız bulunsun anlamındadır. Eskilerde yasal olan ama şimdiler kimsenin umursamadığı Log defteri (Artık bilgisayarda tutulduğundan Log programı) mutlaka edinin kullanın.
"Özetle siz siz olun PC nizde daima bir Log programı bulundurun" ( UR5EQF  veya AAlog gibi)

73
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2014, 13:12:08 Gönderen: TA5FA »

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #86 : 19 Aralık 2014, 13:04:24 »
Mehmet bey ve Ali beye katılıyorum. Ancak benim de ekleyeceklerim var.

Ben kendi prensiplerimi şöyle özetleyeyim:

1-Dünyada en prestijli ve saygın elektronik QSL merkezi LoTW dir. Çünkü ARRL gibi dünyaca saygın bir amatör derneği tarafından işletilir, güvenlik tedbirleri iyidir. Eğer amatörlük işinde ilerlemek istiyorsanız mutlaka LoTW üyeliğiniz olsun ve QSO larınızı yollayın.

2-İkinci sırada eQSL gelir. Kişisel bir sitedir, bir Ameriken amatörü tarafından işletilir. LoTW kadar sıkı bir yer değildir, ama üye sayısı çok fazladır. Üstelik şimdiye kadar yamuğu da görülmemiştir. Bu nedenle, eQSL üyeliğiniz de olmalı ve AG user olmalısınız.

3- qrz.com da çok tanınan ve saygın bir site oldu. Bir çağrı işareti duyunca kimdir nedir diye qrz e bakmak adet oldu. Üstelik de yakında ödül dağıtmaya başlayacak. Bunun da yamuğu yoktur.

Elektronik QSL alış verişi için bu üçüne üye olmak gayet iyi bir karardır.

Bir amatör ile QSO yaptığınız zaman sadece bir QSL ile kalmak zorunda değilsiniz. QSO nuzu bilgisayarınızda yerel harddiskte loglayın ve sürekli yedekleyin (bilgisayar bozulabilir diye) Sonra da bu loğları yukarıda bahsettiğim sitelere yollayarak elektronik QSL alışverişlerinizi tamamlayın.

Fazladan bu tarz sitelere üye olmak da iyidir, fazla mal göz çıkarmaz. Geçenlerde Endonezya ile QSO yaptım, adam bana hem LoTW kredisi, hem eQSL kredisi, hem de HRDLog kredisi vermiş. Nasıl sevindiğimi anlatamam. Siz de bir amatörü böyle sevindirmek istemez misiniz?

Tabii bu benim fikrimdir, farklı fikirler olabilir, hepsine saygı duyarım.

Benim üye olup aktif olarak kullandığım siteler de aşağıdaki resimde görülmektedir. İngilizceniz varsa qrz.com sitemden de bakabilirsiniz:

http://www.qrz.com/db/TA3EP
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #87 : 19 Aralık 2014, 13:20:51 »
Her ne kadar şu an için aktif kullanıcı olamasam da;
lotw için gerekli evrakları gönderdim, mail bekliyorum.
eqsl kaydımı yaptım
qrz.com kaydımı yaptım.
UR5EQF log yazılımını kurdum.

Kullanmaya başladığımda, UR5EQF konusunda ayrıca sizlerden yardım rica edeceğim.
Gördüğüm kadarıyla, bu program, lotw ve eqsl ile bağlantı kuruyor, kaydettiğim logları veritabanına gönderiyor sanırım.
veya ben bu log yazılımından ADIF formatında dosya oluşturup kendim gönderiyorum.  Doğru mudur?

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #88 : 19 Aralık 2014, 13:53:13 »
UR5EQF'yi çalıştırdığımda, hem eqsl hem de lotw veritabanına bağlanınca, işlemleri otomatik hallediyor diye düşünmüştüm.
Elle gönderirim sorun değil :) 

Yardımlarını esirgemeyen tüm arkadaşlara, abilerime, teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA3HF

« Yanıtla #89 : 19 Aralık 2014, 16:25:14 »
Murat bey;

UR5EQF ile eQsl loglarınızı otomatik gönderebiliyorsunuz. Dolayısı ile Eqsl için herhangi birşey yapmanıza gerek yok.
Sadece Lotw için manual işlem yapmanız gerekiyor.
Ben qso yaptıkça değil, belli tarih aralığının loglarını adif olarak alıyorum. Haftalık, aylık olabiliyor qso sıklığına göre bu aralığı değiştiriyorum. Belirlediğim tarih aralığındaki log kayıtlarını Export olarak aldıktan sonra TQSL programı yardımıyla imzalıyorum. Lotw nin bu programı logu sitesine kendisi gönderebiliyor. Siz size en kolay yöntemi kısa sürede belirleyebilirsiniz.

Kolay gelsin;
73's ...

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #90 : 19 Aralık 2014, 17:09:05 »
Otomatikden kastınız her QSO yu tamamlayıp kayıt tuşuna bastığımız anda LoTW ye göndermek ise tabiki böyle bir şey yapmıyor,
Ama menüdeki Logbook penceresi altında bulunan "Services of eQSL.cc and LOTW" seçeneğinden LoTW ye upload ve download olayını otomatik yapıyor sadece upload yaparken şifremi yazıyorum okadar download da onuda istemiyor .
Hazır konu açılmışken UR5EQF de çoklu QSL yazımı için hangi programı kullanıyorsunuz ?
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #91 : 19 Aralık 2014, 17:15:16 »

Şua başkanımın uyarısıyla  UR5EQF > LoTW  upload işinide çözdük (Demekki herşey bir anda olmuyormuş)

Send QSOs to LoTW seçeneğinden Path .exe yolu doğru ise  Create LoTW Files   'a tıkladığınızda Logunuz upload edilmeye başlanıyor.
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 19:28:23 Gönderen: TA5FA »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #92 : 19 Aralık 2014, 17:25:26 »
Aziz Bey, teşekkür ederim.
Otomatikten kastım buydu.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #93 : 19 Aralık 2014, 18:08:26 »
Ben tüm kayıtlarımı önce qrz.com'a yollarım ve sonra LoTW ye log yollama işlemini de qrz.com üzerinden tek tuşla yaparım. Böylesi daha kolay geliyor bana.

LoTW ye log yollama konusu için ilk mesajda yazılı olan

LoTW YE HANGİ ARAÇLAR İLE LOG YOLLANIR?

başlığına bakınız.

qrz.com dan LoTW ye log yollamak için

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31225.0.html

mesajına bakınız.

« Son Düzenleme: 19 Aralık 2014, 18:09:29 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #94 : 20 Aralık 2014, 19:22:53 »
TQSL de qso larımı kayıt yapamıyorum sorun nerede ?
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #95 : 20 Aralık 2014, 19:37:08 »
Coşkun bey, TQSL programı sizin için özel olarak taaa Amerikalardan emaille gelen sertifika dosyanızı beğenmemiş. "Sertifika yok sende" diyor.

Soru: İlk defa online sertifika isteği yapıyorduk ya hani programı kurduktan sonra, o isteği bu bilgisayarda bu program üzerinden mi yaptınız?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #96 : 21 Aralık 2014, 00:17:49 »
Aynı bilgisayardan yapmıştım Ahmet Mete bey.
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #97 : 21 Aralık 2014, 00:21:55 »
Peki ilk mesajda yazılı olan

DÖRDÜNCÜ ADIM: TQ6 DOSYASINI TQSL PROGRAMIMIZA MONTE EDİYORUZ

bölümünde resimli olarak anlatılan TQ6 montaj işlemlerini yaptınız mı? Sanki bu işlem gerçekleşmemiş gibi duruyor...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA0G

« Yanıtla #98 : 25 Aralık 2014, 15:15:00 »
Bu yazışmanın Osmanlıcası yok mu? türkçe bilim ve felsefeye uygun değil anlayamıyorum!

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #99 : 25 Aralık 2014, 18:11:08 »
"Hazır konu açılmışken UR5EQF de çoklu QSL yazımı için hangi programı kullanıyorsunuz ?" diye sormuştum ya

Baktım kimseden cevap yok bir yandan nette sağa sola bakınıyorum bir yandanda programı  karıştırıyorum gözümden kaçan bir şey yakalayabilirmiyim diye
veeee
bir kez daha rahmetle andım UR5EQF in yazarını benim yıllardır aradığım özellik zaten programın içinde mevcutmuş :)

Diyelimki UR5EQF ile bir seferde birden çok QSL kartı yazdırmak istiyorsunuz
öncelikle kartını yazdırmak istediğiniz istasyonun çağrı işaretine sağ tıklıyorsunuz
Eğer vatandaş size kart göndermiş sizde cevaben kart gönderiyorsanız en üsteki QSL Received+Queued seceneğini tıklıyoruz
bunun anlamı bu istasyonun QSL kartı alındı cevaben göndereceğimiz QSL kartını yazılacaklar listesine ekle demek (Foto1)

Yada cok değerli bir DX çağrı işareti yakaladınız bir an önce Kendi kartınızı ve $ ları gönderip bu nadir istasyonun kartına sahip olmak istiyorsunuz o zamanda üstten 3. seçenek olan "Queued" seçeneğini tıklıyoruz ve QSL kartımızı yazılacak kartlar listesine ekliyoruz (Foto2)

Bu şekilde istediğiniz sayıda kartı yazdırmak için listeye ekleyebilirsiniz .

Sıra yazdırmaya geldiğinde  üst en soldaki Logbook kutucuğundan Printer  ve QSL Print seçeneğini tıklıyoruz
gelen QSLPrint ekranından sol üstten yedinci seçenek olan Print Queue simgesini tıklıyor ve arkamıza yaslanıp QSL kartlarımızın sırayla basılışını seyrediyoruz. (Foto3)
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL