Değerli arkadaşlar,
Okuduğum bir çok metinden kafam karışmış durumda, bu nedenle sizlere sormak istedim belki aramızda tecrübesi olan vardır.
Oturduğum apartmanın çatısına 1:4 bir balun ile bir delta loop anten kurmak istiyorum. Mekanik olarak bir zorluk yok. Tepesi, kiremit çatıdan 6 metre daha yüksek olan bir asansör kulesi var, oraya üçgenin bir köşesini sabitleyeceğim, kiremit çatının iki köşesine de diğer köşeleri... Yani ne yatay ne dikey loop olacak. Yere göre, yaklaşık 30 derece açıyla gökyüzüne bakacak. Fotoğrafta beyaz çizgi olarak gördüğünüz gibi...
Sıkıntı şu: Çatının boyutları nedeniyle bu şekilde takacağım bir antenin toplam uzunluğu 30m civarında oluyor. Ben ise öncelikle 40m-20m bantlarında çalışmak istiyorum.
Vericim bir Heathkit DX-60. Lambalı olduğu için çıkışında bir Pi network var, aslında içimden bir ses çıkış lambasını pek de üzmeden 30m'lik anteni tune edebileceğimi söylüyor. Belki SWR biraz yüksek kalır, fakat çalışır.
Yine de, antenin elektriksel boyunu bir bobinle uzatmanın daha iyi olacağını düşüyorum. Vericiden sonra ikinci bir tuner koymak da istemiyorum. İşte birinci sorum da bu: Acaba aranızda trap bobinle delta loop yapıp kullanmış olan var mı?
İkinci sorum ise şu olacak: Yapay RF "toprağı" kullanan var mı acaba? Benim bahçeye kadar toprak hattı çekmem, kazık çakmam vb. çok çok zor. Ne tavsiye edersiniz?
Selam ve saygılarımla,
Çağlar Akgüngör