Gönderen Konu: "Kısa" delta loop ve yapay toprak  (Okunma sayısı 408 defa)

Çevrimdışı TA2UH

"Kısa" delta loop ve yapay toprak
« : 24 Temmuz 2014, 12:50:38 »
Değerli arkadaşlar,

Okuduğum bir çok metinden kafam karışmış durumda, bu nedenle sizlere sormak istedim belki aramızda tecrübesi olan vardır.
Oturduğum apartmanın çatısına 1:4 bir balun ile bir delta loop anten kurmak istiyorum. Mekanik olarak bir zorluk yok. Tepesi, kiremit çatıdan 6 metre daha yüksek olan bir asansör kulesi var, oraya üçgenin bir köşesini sabitleyeceğim, kiremit çatının iki köşesine de diğer köşeleri... Yani ne yatay ne dikey loop olacak. Yere göre, yaklaşık 30 derece açıyla gökyüzüne bakacak. Fotoğrafta beyaz çizgi olarak gördüğünüz gibi...

Sıkıntı şu: Çatının boyutları nedeniyle bu şekilde takacağım bir antenin toplam uzunluğu 30m civarında oluyor. Ben ise öncelikle 40m-20m bantlarında çalışmak istiyorum.

Vericim bir Heathkit DX-60. Lambalı olduğu için çıkışında bir Pi network var, aslında içimden bir ses çıkış lambasını pek de üzmeden 30m'lik anteni tune edebileceğimi söylüyor. Belki SWR biraz yüksek kalır, fakat çalışır.

Yine de, antenin elektriksel boyunu bir bobinle uzatmanın daha iyi olacağını düşüyorum. Vericiden sonra ikinci bir tuner koymak da istemiyorum. İşte birinci sorum da bu: Acaba aranızda trap bobinle delta loop yapıp kullanmış olan var mı?

İkinci sorum ise şu olacak: Yapay RF "toprağı" kullanan var mı acaba? Benim bahçeye kadar toprak hattı çekmem, kazık çakmam vb. çok çok zor. Ne tavsiye edersiniz?

Selam ve saygılarımla,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: "Kısa" delta loop ve yapay toprak
« Yanıtla #1 : 25 Temmuz 2014, 12:28:35 »
Yapay toprak konusu bitlikte tartışılmıştı sanırım arama yapıp bulmak gerek , sanırım MFJ nin bir iki cihazı var bu konuda , bir tür antenna tunere benziyor ...
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2014, 13:40:36 »
Mesajınızı geçen gün okudum ama ancak yanıt verme fırsatı buldum.

Evet, ben yapay topraklı bir anten tüner kullandım.
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26293.0.html

İlk uluslar arası QSO mu da bu cihaz ile yaptım.
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26199.0.html

Yapay toprak işe yarıyor. Toprağın radyo dalgalarını uzağa atmak üzerinde bir etkisi var ise eğer, bu aletler o etkiyi yapıyor. Çünkü binlerce km uzaktaki istasyonlar ile konuşabiliyoruz. Ancak bu aletlerin bazı püf noktaları var:

1- Toprağa giderek sıfırlanması gereken HF enerjisi, sizin bulunduğunuz oda içinde sıfırlanıyor. Bu enerji sizin vücudunuza da geliyor. Fazladan bir enerji yüklenmesi yaşıyorsunuz.

2- Gerçek toprağın bir "çarpılmaktan koruma" etkisi vardır. Yapay toprakta bu koruma yok.

3- Her frekans değiştirmede bunları da tüner gibi ayarlamak gerek.

Yapay toprak MFJ ürünleri:

-http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-934

-http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-9231

Bugünlerde otomatik tünerler kullanıyorum, topraklama ihtiyacımı ise bizim evin pirizlerinde mevcut olan 3. bacak bağlantısını oluşturan koruyucu toprak hattını kullanarak karşılıyorum. Sonuç yine güzel, çünkü evin toprak hattı oldukça kaliteli.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #3 : 26 Ağustos 2014, 10:48:23 »
Değerli Arkadaşım;
Yazılarınızı ve diğer yazılarınızı hızlıca okudum. Hızlıca olduğu için bazı konuları kaçırmış olabilirim. Burada sihirli kelime Virtual. Siz bunu Yapay olarak tercüme etmişsiniz diğer arkadaşlar da buna uymuşlar ama yapay kelimesi belki Artificial olabilirdi. Derdim İngilizce ile sizle veya Türkçe ile değil tabiî ki MFJ ile. Bendeniz Virtual kelimesini ‘Çakma’ veya ‘Varmış gibi’ olarak tercüme ediyorum. MFJ tunerin üzerinde Antenna Tuner/ Artficial Ground yazıyor.. / ile ayırmış Şöyle deseydi ne olurdu? Antenna Tuner + Artificial Ground ??.. Diyebilirmi? Bir diğer sihirli kelime ise Ground. Bu topraklama meselesi ise nereden baktığına göre değişir. Örneğin Electrical Ground, RF Ground. Üzerinde ciltler dolusu kitap yazılmış. Ground ne olaki. Toprak mı? Toprak potansiyeli değişir mi? Var mıdır? Vardır. Yoktur…

Kısaca eğer lambalı devre kullanıyorsanız çıkışındaki Pi devre bu iş için var. Eğer anten empedansınız çok aşırı uçlarda değilse gayet güzel tune edebilr. Denemek lazım. Belki MFJ tuneri sökerseniz daha da güzel olabilir. Keşke bukadar para verip Tuner alacağınıza Anten Analizör alsaydınız ve Tunerinizi kendiniz yapsaydınız.. Eğer MFJ ye kendinizden daha fazla güveniyorsanız size tavsiyem sakın güvenmeyin….

Bilal ağbinin söylediği Counter Poise veya şemadaki Counter poise virtual ground işi için değildir. Tam tersi anten kablosu üzerinde meydana gelen çeşitli frekanslardaki harmonik enerjiyi (empedans uyumsuzluğu nedeni ile) Geri dönen RF enerjiyi absorblamak içindir. Büyük bir olasılıkla Bilal Ağbi sadece 1 Adet değil birkaç band için yapmanızı da söylemiştir. Peki bu istenmeyen absorblanan enerji nereye gidecek? Hani ‘ Çakma Toprak’ vardı. Oraya mı gidecek?. Bir zamanlar bunu sordum ertesi gün geldi şahsı muhterem. Toprakladım!! Nasıl yaptın? Saksıya telin ucunu soktum dedi..! Bastığın toprağı toprak diyerek geçmeyeceksin..Her toprak Ground değildir.. Evet kalın sağlıcakla 73 DE TA8E..

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #4 : 27 Ağustos 2014, 08:11:30 »
Üstad hiç uğraşma;
Madem  asansör kulesi var, demekki asansör var. asansör var huzur var :-)
Asansör sistemlerinde rayların her birinde çok iyi toprak hattı vardır. bu raylardan birine kablo tutturman yeterli. böyle toprak hattı bulamazsın.
en kötü asansör panonusunda içinde toprak hattı vardır. burdan da faydalanabilirsin.
unutma ki gerek pano gerekse raylardaki toprak hattı şebeke toprağından bağımsız - asansöre özeldir. yani amatör için idealdir.
asansör için bakıma geldiklerinde daha fazla bilgi alabilirsin....
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper