Artık son bir kaç yıllık anten tecrübelerimin özetini yavaş yavaş çıkarıyorum. Müsadenizle burada paylaşmak isterim:
-Telsiz haberleşmesi yapmak için mutlaka bir anten sahibi olmak lazım. Anteni olmayan bir telsiz çalışmaz.
-Bu anten fabrikada imal edilmiş markalı bir anten olmak zorunda DEĞİL. Tüm iletken cisimler, elektrik kabloları, bakır veya alüminyum çubuklar, baskılı devre üzerindeki bakır yollar... bile yerine göre anten vazifesi görebilir.
-Markoni telsiz ile ilk kez konuştuğunda anten fabrikaları yoktu, piyasada markalı antenler yoktu. Adamcağız elektrik kablosunu anten yaptı.
-Bir anten mutlaka çatıda olmak zorunda değildir. Balkonda, duvarda, pencere kenarında, hatta evin içinde ve odanın içinde bile olabilir.
-Tabii ki en iyi verimi almak için rastgele antenler değil, planlı olarak yapılmış özel antenler kullanmak lazımdır. Bunların bile fabrikasyon olması şart değil. Kalın kablodan kesilmiş iki tane yarım dalga boyu uzunluğunda kabloyu bir yalıtkan göbek üzerine tutturur, bunu da RG 58 koaksiyel kabloyla cihaza bağlarsınız, işte size harbi bir yarım dalga dipol anten...
-Tabii ki en iyi verimi almak için anteniniz mümkün mertebe yüksekte ve binalardan uzakta kurulu olmalıdır. Ama bu da şart değildir. Çatıya çıkamıyorsanız kiremitlerin altına, oraya da çıkamıyorsanız balkonunuza anten kurunuz. Balkona da çıkamıyorsanız pencere kenarına kurunuz.
-Ecnebiler elektrik kablosunun boy hesabı falan yapılmadan uzatılıp bir ucunun cihaza bağlanması ile elde edilen telden yapılma antenlere "random longwire antenna" derler. (Rastgele yapılmış uzun tel anten) En güçlü antenlerden biridir. (Kafadan atmıyorum, bunu QSO yaptığım bir çok Avrupalı amatörden duydum)
-Hesapsız kitapsız yapılmış "rastgele antenler" maalesef cihazlarımız ile uyumlu değildir. Bunun en önemli nedeni cihaz çıkışlarımızın 50 ohm empedanslı olması ama rastgele tel antenlerin 500 - 1000 - 1500 ohm gibi yüksek empedanslı olmasıdır.
-Empedans uyumsuzluğu nedeni ile rastgele kabloyu doğrudan cihazımıza bağlarsak SWR çok yüksek olacak, anten çalışmayacak ve cihazımızın çıkışları yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.
-Rastgele antenimizi kullanabilmek için onun yüksek olan empedansını 50 ohma düşürmemiz lazımdır. Bu nedenle de yardımcı olarak BALUN veya ANTEN TUNER kullanırız. Bunların ikisini birden kullandığımız da olur.
-Uygun bir anten tuner ile her çeşit elektrik kablosunu anten hale getirebilir ve gayet başarılı bir şekilde haberleşme yapabiliriz. Balkonuma serili 11m boyunda bir kablo + anten tuner kullanarak Brezilya, ABD, Japonya ve Endonezya Jawa adası ile görüştüm. Bunların hepsi de 10.000 km civarı uzaklıktadır. Bir tek Avustralya ile konuşamadım, kabahat bende değil, sanırım yeterince güçlü istasyonları yok :)
-Bu kadar atıp tutmama rağmen hayallerimi küçük boy da olsa bir Cushcraft yagi veya SteppIR anten süslüyor, ama bu antenler için hem yerim dar, hem de yenim dar maalesef... Şimdilik balkonculuğa devam...