Sayın Mesut Bey,
Öncelikle QSL gönderebilmek için kendinize qit QSL bastırmanız gerekiyor. (Yaptığınız QSO sayısına göre değişir Minimum 1000 tane ile başlayabilirsiniz)
QSL gönderiminde TRAC QSL Outgoing sistemini de kullanabilirsiniz ancak QSl lerin birikmesi sebebiyle yılda bir yada iki defa gönderim yapılıyor (yanlışım varsa lütfen bilen düzeltebilir)
Siz kendiniz göndermek istiyorsanız Zarfınızın, paketinizin, poşetinizin ağırlığına göre değişir. Bildiğiniz üzere Posta tarifesi 20gr lık zarflar ile başlıyor. PTT.gov.tr Yurt dışı (yakın uzak seçenekleri vardır) tarifelerine bakabilirsiniz (Uzun yıllardır tek QSL göndermiyorum hep paket paket gönderdim)
Eğer şayet çalıştığınız istasyon Nadir DX istasyonlarından ise, Siz kart gönderip ondan beklemeniz boşa zaman kaybı oluyor.
Nedenmi ?
Nadir DX istasyonları DXpedition (
http://ta5fa.blogspot.com/2014/08/dx-pedition-neyolaki.html ) her operasyonlarından binlerce QSO yapıyorlar ve her QSO yaptığı istasyonda beklemeden direkt QSL istiyor hal böyle olunca her birine QSL gönderiminin Posta maliyeti çok çok fazla oluyor (binlerce dolar)
Binlerce QSO'dan kastım DXpedition lar İstasyonun setup gücüne, Nadirliğine ve Propagasyona bağlı olarak 30.000 ila 200.000 civarında QSO yaptıkları oluyor, Şayet zaman Operasyon zamanları daha fazla olur ise bu sayının artışı mümkün oluyor.
Eeee ne yapacaz ozaman Eğer QSL istiyorsak Adama zarfın içine 2-3-5 dolar koyarak (zaten ne istediğini bilgilerinde yazar qrz.com veya resmi sitesinde) geri dönüş posta masrafınıda karşılamış oluyoruz.
Ayrı bir seçenek (Çok nadir uygulanıyor) Karşınızdaki istasyon sizden QSL istemiyor PAYPAL hesabına 2-3-5 dolar yatırarak QSL gönderimini istiyorsunuz.
Ülkemizde pek kullanılmayan IRC kuponları ilede işler yürüyor ancak dediğim gibi bizde pek geçerliliği yok gibi (
http://ta5fa.blogspot.com/2014/08/irc-kuponu-neyolaki.html)
,
Sonuç olarak;Direkt QSL istiyorsanız Zarf 0,12 TL + QSL 0,08 TL + Dolar 2-3-5 + Posta masrafı 2,5 TL = Hesap makinasıyla Mesut Bey toplayacak
Yok Direkt QSL istemiyorsanız Ülke QSL lerini biriktirip QSL Bürolarına topluca paket , zarf ne büyklüğünde ise gönderebilirsiniz.
Mesut Bey QSL kartınız basılmış yada baskıya verdiniz olarak varsayıyorum.
Sağlıcakla