Gönderen Konu: Yeni Cicilerim Bunlar...  (Okunma sayısı 646 defa)

Çevrimdışı TA4ACV

Yeni Cicilerim Bunlar...
« : 16 Nisan 2014, 17:59:33 »
Önce ağır abilerden başlayalım.

Behringer Xenyx X1622USB Mikser

+48V Phantom , 4 Kanal EQ , parametrik Mid, Compressor, vs vs. ayrıca ses kartı gibi de kullanılıyor.
Normal stüdyo çalışmalarımda da kullanılmak üzere edindim.

Behringer C1 Condenser Mikrofon önüne coraptan bozma kasnağa geçme POP FILTER. :)

Tabi bu sistemi telsize bağlamak için CAT6 kablodan yaptığım pek güvenilir olmayan bir arabirim

Sonra dedim ki bu arabirim bu sisteme yakışmaz adam akıllı birşeyler yapayım

Ve Altınkaya Kutu dan MP-080
 6.3mm Şaşe Çivi jaklar ve yaylı butonlarla yola koyuldum
unutmadan birde RJ-45 Şase var.

Kutuya gerekli delikleri açtım. kare olan biraz zorladı ama oldu :)

RJ-45 şase ye Gökkuşağı gibi kabloları bağladım.
tabi unutmadan PIN 1 i bağlamamak lazım yoksa Telsizi yakabiliriz. :((

Unutmamak için de kutuya not düştüm :)

Photoshop da Ön ve Arka Paneli tasarladım ve Sticker kuşe kağıda çıktı aldım.

ÖN PANEL

ARKA PANEL

Arkaya RJ-45 şase koymamın nedeni herhangi bir yerden Sıradan ethernet kablosu temin ederek istenilen uzaklığa taşınabilir ve modüler olması oldu.
Birde Singer dikiş makinesinden çarpma Ayak Pedalı yaptım:)

Bu da sistemin görüntüsü :))

Güle güle kullanayım...

Sistemi Contestlerde kullandım yogunlukla. Görüştüğüm herkes modülasyonun çok iyi oldugunu belirttiler.

Bu da beni mutlu etti tabi. :)

Sevgili abilerim ablalarım bir hatam, kusurum olduysa affola.

73 de TA4ACV

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Yeni Cicilerim Bunlar...
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2014, 18:57:45 »
Çok harika bir sistem olmuş. Özellikle arabirim müthiş... İyi günlerde kullan dostum. Bendeniz USB li mikserlerin sadece bilgisayar üzerinde kullanıldığını, analog çıkışları olmadığını düşünürdüm. Benim de değerlenmeyi bekleyen bir B1 mikrofon ve bir sehpam var, bu senin sistem bana da örnek olacak. Sağol varol.  73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #2 : 16 Nisan 2014, 19:04:21 »
B1 çok daha iyi bir mikrofon.

Bu USB li mikserler Normal MAIN çıkışını USB Üzerinden PC ye VE Tam tersini yapıyor.

yani PSK ROS SSTV gibi dijital modlarda kullanırken sadece Tek düğmeye basmak yetiyor.

Bu kadar abartmaya gerek yok daha düşük bir modelde alınabilir. tamamen tercih meselesi.

fakat Presonus TUBE PRE lambalı mikrofon preamfisinin verdiği sıcak tonları almak biraz zor oluyor.

Telsiz de çok da etkilemesede müzik kayıtlarında etki çok büyük.

Gecen kontestlerde arkadasın AKG Perception 420 sini kullandım.
acada DAĞLAR var. Perception 420 nin kalitesi tartışılmaz.

Mete bey sizin ihtiyacınız Ufak bir mikser. Behringer 802 yada 1002 modelleri olabilir ucuz yollu.
fakat B1 kullanmak için malum Phantom gerekli. bu ayrıntıya dikkat.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 16 Nisan 2014, 20:50:07 »
Evet mikrofonun gövdesi içinde fetli - transistörlü bir devre var. Bu devreyi beslemek için fantom beslemeli bir cihaz bağlamak lazım. Aklıma ilk gelen bir tüplü preamfi bağlamak. Sistem bu haliyle zaten çalışır. Sonra durumları ayarladıkça bir önce ekolayzer, sonra da bir mikser eklenir diye düşünüyorum.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8RM

« Yanıtla #4 : 07 Mayıs 2014, 12:35:58 »
Çağatay Bey,

Mikserinizle bilgisayarınıza USB' den bağlantı yapıp ses kaydı yaptınız mı? Yaptıysanız hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? Mikserle birlikte gelen CD' nin içindeki kayıt yazılımını mı kullanıyorsunuz? Teşekkürler...

73, Onur, TA8RM

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #5 : 07 Mayıs 2014, 12:59:41 »
Sen güle güle kullan temennimizi bizden almışsın ne diyeceğiz şimdi ? :)
Şimdi "hişt çocuk uyuyor mırıltısıyla CQ çekip QSO yapılabilecekmi" eğer öyleyse evin içindeki harp oluyor edasıyla bağırmaya son :)
Aydın 'ın en hızlı amatörü Eline sağlık iyi günlerde kullan.
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #6 : 07 Mayıs 2014, 13:29:32 »
Onur Bey. Mikseri USB den bağladığınız zaman Bilgisayarınızın SES Kartı gibi aynı işlevlere sahip oluyor.

Tabi Tümleşik ses kartına göre kalitesi daha iyi. 24 Bit 48 KHZ Ses kaydı yapıp oynatabiliyorsunuz.
Oynatma kısmı için monitör hoparlörlerinizi mikserin ilgili çıkışına bağlamanız gerekiyor.

BenWindows 7 X64 Ultimate kullanıyorum İşletim sistemi olarak. Studyo yazılımı olarak Presonus Studio One V2 yazılımını kullanıyorum. Müzik stüdyosunda kullandığımız yazılım.
Kullanımı oldukça basittir aslında.

Sormak istedikleriniz varsa onur bey elimden geldiğince yardımcı olurum.
------------

Mehmet abicim sağol iyi düşüncelerin için. Bende daha çoçuk,eş sıkıntısı olmadığı için sorun değil ama
ağzımın payını ilk katıldığım Russian DX Contest te aldım. Boğazım şişti CQ çekmekten. Çaylar ıhlamurlar ballı sütler fayda etmedi. :)

Bu sistemle. PC ye USB ile bağlı olan mikserden PC de VOICE KEYER diye bir amatör programcık kullanıyorum.

programdan tıklıyorum CQ cekiyor Çağrı işareti söylüyor önceden kayıt ettiklerimi. İstediğiniz kaydedebilirsiniz.

Kaydederken birazda modülasyonu güçlendiriyorum Stüdyo Yazılımında. SSB de maksimum verimle çalışmasını saglıyorum.

Ben sadece QSO yapacağım kişiyle konuşuyorum o kadar.
bir o kadar da rahat oluyor tabi :)

Bu sistemle ayrıca PSK RRTY gibi dijital modları kullanmakta kolaylaştı. PC den MiXW yu açmam yetiyor. gerisine karışmıyorum :)

Tabi illaki mikserde aşırıya kaçmak gerekmiyor. fakat alırken ince eleyip sık dokumak gerekiyor.

Söyle söyleyeyim 400-500 tl verip dandik YAESU KENWOOD ICOM Masa mikrofonlarına verilen paraya tamamen yazık.
bu sistemi 400tl civarına kurabilirsiniz. üstelik imkanlarınız daha geniş olacaktır. İsterseniz ses  kaydında isterşeniz diğer ekipmanlarınızı ( pikap,kasetçalar vb ses kaynaklarını bağlayıp hepsinin tek hoprlör sisteminden çıkmasını sağlar. Dijital çaılşmakta kolaylık saglar.

en önemlisi Ses kaliteniz daha da yükselir. ve 1 metreden fısıldasanız da tam güç çıkış alırsınız :)

Teşekkür ederim.

73 de TA4ACV

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #7 : 07 Mayıs 2014, 14:46:19 »
Çağatay bey çok güzel olmuş iyi fikir tebrik ederim  güle güle kullanın inşallah sesinizi duyarım.73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 07 Mayıs 2014, 15:22:56 »
Çağatay beyden özendim, ben de lambalı mikrofon preamfisi aldım. Zaten elimde Behringer B1 mikrofon vardı, ikisi mükemmel bir çift oluşturdular. Resimlerini ilk fırsatta paylaşacağım. Yalnız iki önemli sorunu çözmem lazım: 1- Arayüz sorunu: 6 mm mono jak / 8 uçlu mikrofon fişine bağlantı yapan bir kablo gerekli. 2- Kullanmakta olduğum FT-950 telsizin kendi yapısı itibarı ile mikrofon girişi çok hassas, ses sinyal düzeyi biraz yüksek olunca self osilasyon yapıyor. Normal mikrofon takılı iken bile en çok %70 giriş ile çalışabiliyorum, preamfiyi takıp da sesi açınca telsiz kendini dağıtıyor. Bu sorunu çözmem lazım. Çözemesem de sorun değil, zaten kendi masa mikrofonu da çok güzel çalışıyor. Kenwood TS-480 de böyle bir sorun çıkmıyor ama ona da soket değiştirmeli bir arabirim lazım.

Bir de şunu farkettim: Preamfi olunca, 10 dolarlık dinamik mikrofon da kullansam ses yine kuvvetli çıkıyor. Sadece HF telsiz için böyle bir sistem kuracak arkadaşlara önerim şu: Preamfi veya mikserin güç yettiğince iyisini almaları ancak mikrofon için çok kasmaya gerek yok. Benim elimde Behringer mikrofon zaten vardı ama olmasaydı ayrıca almazdım, telsizde ses aralığı dar olduğundan sonuç çok farketmiyor.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #9 : 07 Mayıs 2014, 16:30:39 »
Ahmet bey merhabalar, Cagatay arkadaşım MK-2G kullandığından ethernet RJ-45 dişi konnektörün uçlarını tek tek numaralandırdı ve ona göre I/O box ı kurup pedalı, microfonu kutuya jacklar aracılığıyla bağlayarak tamamlandı.

Sizde TS-480 için 8 pinli bir konnektör alıp ethernet kablosu ile bir ucuna konnektörü diğer ucuna mandal, mic girişlerini bağladınızmı işinizi çözmüş olursunuz diye düşünüyorum.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 07 Mayıs 2014, 16:40:36 »
Teşekkürler Ali Rıza bey. Benim aklımdan da o geçiyor da, ne zaman vakit ayırıp yapabilirim bakalım. Eternet kablosu, konnektör, çakma pensesi falan hepsi var da, biraz zaman bulmam gerekiyor. Zaten TS-480 e ayak pedalı bağlamam da lazım, ikisini bir aradan çıkarırım artık.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #11 : 07 Mayıs 2014, 19:44:10 »
Mete abicim , Hayırlı uğurlu olsun.
Lambalı preamfinin tonu gibi olmaz hiçbirşey.
Ne marka / Model bir preamp aldın merak ettim ? :)

tabi SSB de Genişlik 1.9 - 2.4 - 2.9 - 3.0 - 6.0 vs değişiyor.

ESSB kullanan arkadaşlar genelde en genişini, 6khz lik ssb filtrelerle yada cihazın ayarlarında varsa genişliği 6 khz e çıkartıyorlar.

çünkü ne kadar dar/geniş olursa sesin kalitesi ve modülsayon değişiyor.
6 khz demek 7.140 da konuşan biri için  7.137 - 7.143 arasında sesleri duyması ve o aralıkta gönderme yapması demek.

bu hem iyi hem kötü malum.

Preamfi olayı çok değiştiriyor. en dandik mikrofonu uçurur :) ama COndenser mikrofon kullanmanın olayı çok farklı biliyorsun.
Mehmet abinin de dediği gibi "hişt çocuk uyuyor mırıltısıyla CQ çekip QSO yapılabilecekmi" eğer öyleyse evin içindeki harp oluyor edasıyla bağırmaya son :)"

Benim arabirimimde telsizimin yapısı itibariyle Mikrofonu +8Volt ile besliyor 8pin in 1. sinde. ben o 8Voltu iptal ettim. o yuzden
direkt dinamik bir giriş elde ettim..

Şunu önemle belirteyim MIC GAIN Kısmını olabildiğince düşük tutmaya çalış ben %5-10 arasında tutuyorum. bazen o bile fazla geliyor.

Sizin telsizin giriş çıkışları nasıl bilmiyorum ama ICOM 706MKIIG de ACC girişi de mevcut orada MOD diye bir PIN var orası sesi LINE seviyesinde sürmek için tasarlanmış bir yer. orayı kullanındca telsizdeki MIC gain kısmı işlevini yitiriyor haliyle daha iyi sonuç alınıyor.

fakat ben o konnektörü bulamadığım için böyle tasarladım. olurda bulursam sistem hazır değişmeye.

Sana da tavsiyem cihazın arkasında sagında solunda Bu tarz bir giriş varsa orayı kullanman.

Ayrıca Cihazdan COMPRESSOR özelliği açıksa da Distortion a giriyor ses. zaten güçlü olan sesi bir de telsiz yukseltiyor cunku.

Compressoru kapalı
MIC GAIN minimum seviyede. olabildiğince

Mıkrofon girişine gönderdiğin zaman bu tarz sıkıntılar doğuyor onu adamlar düşünmüş koymuş arkaya bize kullanmak düşer :)

Valla senin telsizde zaten arabirime ihtiyaç yok adamlar herşeyi koymuş arkaya :))
( ah inşallah birgun bende kullanabilirim böyle birşey)

Benim düşüncem RTTY/ DATA Yazan yerden sesi göndereceksin mete abi. kullanım kılavuzunu incelemedim ama sende varsa bir göz at abi. o girişte MOD IN tarzında birşeyler varsa oradan ve GND kısmından preamfiyi sürebilirisin.

Çünkü telsiz veya başka birşey bir mikrofonu çalıştırabilmek için illaki PREAMFİ gerekir. bunu telsiz içinde yapıyor. öenmli olan o preamfiyi ELİMİNE etmek.
benim telsiz de de öyle çunku. ben MIC girişini kullanıyorum o ayrı. telsizin mikrofon yapısı itibariyle orası da düşük seviye giriş alıyor.
dengeliyor.

Abi Ayak pedalını eski dikiş makinesinden de uydurabilirsin. sıfırda alınabilir çok para değil. 5-15 tl
Dikkat edilecek tek husus BUTON mantığı ile çalışmaması gerekli. Basınca devre kapanacak bırakınca açılacak.

Tekrardan hayırlı olsun abi. BOL ZAMAN DİLİYORUM SANA. 
İnşallah havada da duyuşuruz. hiç denk gelemedik.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #12 : 07 Mayıs 2014, 20:19:16 »
çünkü ne kadar dar/geniş olursa sesin kalitesi ve modülsayon değişiyor.
6 khz demek 7.140 da konuşan biri için  7.137 - 7.143 arasında sesleri duyması ve o aralıkta gönderme yapması demek.
Ben pek anlayamadım nasıl oluyor biraz daha acıklarmısınız lütfen .    7092 mhzde   2khz ses yükleyip yolladığımızda   7094 demi  duyarız bu sesi  ???

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #13 : 07 Mayıs 2014, 20:43:53 »
 Bu sorumu  burdan silmenizi rica ediyorum Cağatay   kardeşim  bir sorum var kısmına yeni konu acacağım lütfen cevaplarken ordan bilgilerini bizimle paylaşırsan sevinirim teşekürler.

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #14 : 07 Mayıs 2014, 20:54:49 »
tamamdır mesut abi. sorun burada da dursun. görenleri yönelndirmiş oluruz.

TA1CH Mesut abinin sorusu için
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,30823.0.html

Çevrimdışı TA8RM

« Yanıtla #15 : 07 Mayıs 2014, 21:44:00 »
Çağatay Bey.

Sizin mikserin aynısını 2010' dan beri genelde canlı kullanım amaçlı kullanıyorum. Bir müddet XP işletim sisteminde USB den bağlayıp kayıt yapmayı denedim, ancak driverları da denememe rağmen çalıştıramadım. Mikser analog çıkışından ses kartına giriş yapıp kayıt yapıyorum. Aslında şimdiye kadar da sıkıntı yaratmadı ama USB yi kullanmak daha avantajlı olur (dip gürültüsü vs. etkenler açısından). Yalnız PC' den çalma konusunda sıkıntı yok, ama mikserden PC' ye kayıt yaparken kayıt aygıtını seçmeme rağmen kayıtta herhangi bir sinyal alamıyorum. Eğer siz de daha önce böyle bir problem yaşadıysanız yardım rica ederim. Eğer olmazsa başka bir PC veya işletim sisteminde de deneyeceğim.

73, Onur, TA8RM

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #16 : 07 Mayıs 2014, 22:00:04 »
onur bey. sahibi olunca anlatması daha kolay oluyor. :)

ben XP de denemedim. Win 7 driverlarını kurdum web sitesinden.

Benim nacizane tavsiyem Windows 7 ye terfi etmeniz yönünde. sadece bu konu değil her konuda avantajı çok.

üstelik win 7 yi çok az RAM harcayacak şekilde optimize ederseniz. gerçekten performanslı çalışıyor. eski masaüstü görünümü efektleri vs kapatınca.

Ses Kartınız gerçekten kaliteli ise analog bağlamak daha iyi.
ama on board kartlara ve dandik 60-70 tl lik ses kartları ile mikserin AD/DA konvertörü çok daha iyi ve ASIO driverları ile gecikme azalıyor ciddi şekilde.

Bende canlı sisteme vs ek olarak kullanıyorum gerektiğinde.

https://www.facebook.com/studyosfer

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #17 : 07 Mayıs 2014, 22:47:52 »
Sevgili Çağatay, dediğin gibi çok güzel bir cihaz bu. FT-1000, 3000, 5000, 9000 gibi daha üst model Yaesu yarışma cihazlarının atası. FT-2000 ile milimi milimine aynı devresi var, tek fark 2000 de çift alıcı mevcut. Bu cihazı almama neden olan amatör dostuma her kullandığım an hayır dua ediyorum. Allah sizlere daha iyilerini verir inşallah.

Bir yıldır kullanıyorum ama, cihazın tüm özelliklerine henüz vakıf değilim. İşim düştükçe kullanım kılavuzunu açıp okuyorum. Bir sürü girişi olmasına rağmen, mod in ya da line in gibi bir girişi yok. Ama cihazın içinde mükemmel bir mikrofon preamfisi var, ayrıca da dijital beyin çipinden kontrol edilen floating point ayarlara sahip harika bir equalizeri var. Mikrofon girişini menülerden ön ayarla kuvvetlendirmek ya da zayıflatmak mümkün. Tabii ki bu donanımı takınca, girişte biraz zayıflatma yapmak gerek. Biraz zayıflatınca sorun kalmadı, şu anda %50 mic gain ile mic soketi üzerinden distorsiyonsuz BF girişi yapabiliyorum. Az önce mikrofona 50 cm kadar uzakta durarak ve normal bir volümle konuşarak Avusturya ile QSO yaptım, 57 gitmişim, modülasyonumu beğendi.

Pedalda sıkıntı yok, pro bir ayak pedalım var ve arka soketten takarak kullanıyorum. Pedalı vaktiyle sağolsun TA1ED Metin beyden çok hesaplı bir fiyata temin etmiştim.

Donanım fotoları için ayrı bir başlık açacağım, senin başlığı daha fazla deve etmeyelim :) Bu arada preamfi Art Studio V3...  73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #18 : 07 Mayıs 2014, 23:02:09 »
ART Tube V3 güzeldir abi. vokal için daha uygun bir preamfi. :)
Fotografları bekliyorum. Gözüm gönlüm açılsın biraz bol bol koy da :)

Çevrimdışı TA8RM

« Yanıtla #19 : 08 Mayıs 2014, 11:36:59 »
Çağatay Bey,

Win7' yi deneyeceğim. Teşekkürler...

Bu arada, Cross' a teker fikri güzel... :)

73, Onur, TA8RM