Gönderen Konu: 2SC22090 ve MRF454 RF GÜÇ TRANSİSTÖRLERİNİN ÖLÇÜMÜNE YARDIM  (Okunma sayısı 390 defa)

Çevrimdışı TA3EN

Değerli Radyo Amatörü Arkadaşlarım,
        Elimde 2SC2290 ve MRF454 transistörleri var. İçinde arızalı olanlar var.Rutin transistör ölçümünü yapıyorum. Ancak collector ve emiter arasını 1K üzerinden ölçüm yaparken omaj gösterecek mi? Çünkü bazı transistörlerin collector emiter arasında ölçü aletinin artı probu collector üzerinde eksi emiter üzerinde oluşuyla veya tersi konumda ölçümlerde hangi değerler okumalıyım ölçü aletinde.Yoksa emiter
 collector arasında omaj okumamalı mıyım?
        Elinde sağlam 2SC2290 veya MRF454 olan varsa ölçüp bana değerleri bildirirse çok sevinirim.
        ELİNDE  SAĞLAM  2SC2290 veya MRF454 TRANSİSTÖRLERİ BULUNAN VARSA ALABİLİRİM.
        TA3EN   Hüseyin KARAGÖZ           GSM:0.505.8274246           73 

Çevrimdışı TA8A

Hüseyin hocam,

Osilaskopunuz var mıdır?

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EN

Bilal Bey merhabalar,
Çok şükür var.

Çevrimdışı TA8A

Hocam,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,28395.0.html linkindeki devreyi yaparsanız hem bu transistörleri ölçüp karşılaştırabilirsiniz, hem de daha bir çok işinizi görecektir.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3CB

Hüseyin hocam selamlar.Analog ölçü aletini 1K pozisyonunda kullanırken,N tpi bir transistörün kollektör ucuna siyah prob,emitör ucuna kırmızı prob bağladığınızda beys ucu tamamen boşta ise vede sızıntı gösteriyor ise o transistör arızalıdır.Tamamen kısa devre olmasını beklemeyiniz.O transistörü atabilirsiniz.Probları ters çevirdiğinizde normal diyot ölçüm değeri görebilirsiniz.Doğru yönde kesinlikle sızıntı olmayacak.73.

Çevrimdışı TB6BHK

Değerli Karagöz bey
Malum hepimiz benzer ölçümler yapıyoruz. Benim metot şu. Ölçümü analog 100k kademesinde yapıyorum. NPN de siyah beyse bağlıyken güç transistörlerinde 10K ohm civarı, küçük transistörlerde ise 15K ohm civarı değer okumuyor. BE ve BC değerleri birbirine çok yakın olmalı, iki değer arası ne kadar açıksa transistör de o kadar arızalıdır. Bu değerler benim ölçü aletime göre (ölçü aletinin skalasında bir yerlerde 20K ohm line yazıyor) Malum ölçü uzmanı Bilal Bey, bizimkilerse  pratik ve çok ender olarak ölçümü sağlam bir transistör bozuk olabiliyor. Buna rasladım. Sağlıcakla
73!      Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

Değerli arkadaşlar

Ağağıdaki adreste
http://home.roadrunner.com/~randylinscott//nov97.htm
yanılmıyorsam transistor devrede iken ölçümler yapılabiliyor. İster PNP isyer NPN olsun transistor aynı bir noktaya bağlanıyor.
Transistor beys kollektor arası 40 ohm a düşünceye kadar cihaz çalışabiliyor.
sağlıcakla
73!  Hüsnü Köktürk   husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA3EN

Hüsnü Bey size ve diğer ilgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim.
           Elimdeki RF güç transistörlerinin sanıyorum hepsi yanık. Sağ olsun TA3V-Halil iki adet MRF 455
gönderdi. Bu transistörler 2SC2290 nın ebatından daha küçüktü. Fakat vida yerleri aynı idi. Ölçtüm. Kollektörde artı emiterde eksi ile ölçünce 500K kadar bir omaj verdi. Muadilleri arasında olmamasına rağmen riskleri  göze alarak taktım. Ve çalıştı.
           Teşekkürler herkese.        73...

Çevrimdışı TA2OEJ

Hüseyin bey merhaba konu biraz eskimiş yenilensin istedim :) sanırım yaesu 707 için 2290 yerine 455 kullandınız.çıkış gücü vs.. hakkında biraz bilgi verirmisiniz saygılar.
Serdal KONAKCI

Çevrimdışı TA3EN

Serdal Bey merhabalar,
Çıkış gücü değişmedi ama daha fazla amper çekiyordu.

Çevrimdışı TA2OEJ

Hüseyin bey teşekkür ederim aynı  problem bendeade var elimde bulunan 455 lerimi risk edip yakmak istemiyorum.yurt dışı sitelerde ırf mosfetli hazır pa devreleri var sipariş ettim bunu deneyip olmazssa 455'leri risk edeceğim sonuç hakkında buradan yazarım saygı 73.
Serdal KONAKCI

Çevrimdışı TA3EN

Serdal Bey,İnşallah sendekiler de çalışır da sorun çözülür inşallah.
Başarılar dilerim. İyi haber bekliyorum. Kolay gelsin.  73...