Gönderen Konu: ŞU MEŞHUR RÖLE TON KONUSU  (Okunma sayısı 343 defa)

Çevrimdışı TA0G

ŞU MEŞHUR RÖLE TON KONUSU
« : 05 Ocak 2014, 00:42:40 »
Arkadaşlar

Yıllar içerisinde artan Dernekler ve paralel olarak Kurulan rölelere erişim konusunda sıkıntılar başladı.
Birbirine  etkileşim yapacak rölelere erişim  için dünyada bu sorunu nasıl çözmüşler diye incelediğimde
 karşıma çıkan örnekler buldum.

Örneğin Britanyada ekli resimde de görebileceğiniz gibi tüm ülke A-J arasında 10 farklı  CTCSS ton frekansına  ve rölelerin erişim ve birbirlerine etkileşim mesafesi de gözönüne alınarak, herbir çoğrafi bölge içinde aynı ancak komşu bölgelerde farklı ton kullanılması ile problem çözülmüş.

Darısı başımıza..

TA2LJ Hakan Güner

Çevrimdışı TA4ACV

Ynt: ŞU MEŞHUR RÖLE TON KONUSU
« Yanıtla #1 : 05 Ocak 2014, 13:57:00 »
her röleye 88.5 hz ton vermekten artık vazgeçmeliyiz. bunun uzun hali olmuş :)

birde cihazlarımıza ton yuklerken T-SQL yani RX ve TX e ton verirsek hem qrm den hemde baska röle varsa onun etkisinden çıkar.

fakat herkes sadece tx 88.5 veriyor. röle yaparken rx tx 88.5 yapılıyor. butun sorun buradan kaynaklı

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #2 : 05 Ocak 2014, 18:53:05 »
TA5ASY  kesinlikle haklısınız. birbirine kızan gidiyor röle kuruyor. ama konusan sayısı 3ü 5i geçemiyor parca parca oluyor.. ama Bölgelere anlaşıp geniş alan röleler kurulsa olay çözülür.
bizde SIMPLEx kullanma alışkanlıgı yok sanırım. herkes röle kurulsun el cihazı ile herkesle konusayım.

ama önemli olan sadece el cihazı bile olsa su kişiyle konusamıyorum bir anten yapmayı deneyeyim. biraz daha buyuteyim anteni vs vs bu sekilde ileriler..

tamam röle çok harika birşey ama simplex görüşmelerin tadını asla vermez.

Ben aydın merkezden röleler vasıtasıyla ÇEŞME ye kadar ulaşabiliyorum. ama 90-100 km mesafeyle SİMPLEX görüştüğüm zaman o benim için altın dan daha degerli oluyor ki bu sadece vhf uhf için.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 05 Ocak 2014, 19:15:23 »
sizler bu röle işinde benden daha bilgili siniz bir sorum olacak acaba röle ne işe yarar. amatör lüğün neresinde bulunur  .röleye girersin daha uzaklarla konuşursun diyerek cevaplamayacağınıza  eminim  73 .

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2014, 08:56:38 »
Mesut Bey;
Siz belki marmarada simplex olarak bir çok kişiye rahatça ulaşabiliyorsunuz, fazla yükselti yok genelde herkes kuvvetli antenler ve cihazlar kullanıyor, hatta avrupaya bile rahatca ulaşabiliyorsunuz. ama anadoluda yüksek dağların arasında, amatör sayısının az olduğu yerlerde, afetlerde role can demektir, hayat kurtarır. bunun kıymetini anca o zaman anlarsınız. sadece el cihazıyla bir sürü kişiye ulaşırsınız...
burada tartışılan konu roleye gerek olup olmadığı değil (dünyanın her yerinde vardır hatta cb bantlarında bile ve bütün amatörlerce çok sık kullanılır), sadece rolenin doğru şekilde kullanılmasıdır.
giriş - çıkış ton uygulamasını destekliyorum. marmarada 439.200 de iki role birbirine karışıyor, ikinci sonradan kurulan roleyi akıl eden arkadaşların amatörlüğünü izin verenlerin de profesyonelliğini tartışmak lazım....
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 06 Ocak 2014, 14:02:15 »
Benim sorum Sami bey ve Çağatay bey lere idi genele bir soru sormak isteseydim yeni bir başlık altında acardım .Yinede değer verip cevapladığınız için teşekkür ederim .röle konusunda benim naçizane  düşüncelerim şöyledir : röle  amatörlerin  bölge içerisinde  haberleşe bilmesini sağlayan  Edirneden   seslendiğinizde  Karstan  cevap verebilenecek  bir sistem değildir  böyle bir sistemin olmasında zararmı vardır hayır tabiki yoktur belirttiğiniz üzre afet ve olağan üstü hallerde işe yararmı yarar  ama amatörlükle  olan üstü hallerin benim yaptığım kadarıyla bir alakası yoktur .ama bu işleri bir birbirine  bağlayıp cok güzel işler yapan arkadaşlarıda  ayrıca haklarını teslim edip  tebrik ediyorum .ben  bulunduğum yerden  şehir içi haberleşmemi el telsiziyle yapamazken uzak dx görüşmeleri için zaten hf  kullanıyorken .  bulunduğum yerdeki rölelere girmem için catı anteni kullan  vat arttır  ya sende tuvaletten bile acmıyo diyorsun gibi geyikler yapılmasınıda cok  ciddi yaklaşımlar olarak görmüyorum ben şehir içinde el telsiziyle bir röle  açamıyorsam kusura bakmayın da röle kurmak herhalde isterim isterimde yasal presüdürü nasıl hallederim meçhul  tabi kurulan yasal presüdürlere  uyan  rölelerede herkez kuruyor demek yanlış olur .kimse keyfinden röle kurmak peşine düşüp  bir sürü zaman para v.b harcamaz diye düşünüyorum .röle amatörleri lokal görüştüren bir sistemdir .ordan öbürüne aktar yok şurdan crosla  burdan internete sok ordan çıkar tekrar yayın yap  .işi bana cok sıcak gelmiyor ha varsa mevkisinden dolayı tek başına kapsama alanı geniş bir röle sıkıntı yok gir konuş ama her tarafı bir birine bağlamak  işleri karıştırır .işin teknik kısmını zaten tartışmıyorum nasıl olacağı belli  .selamlar .