Selam
Bir süre cep telefonu servisliği yaptım, bu tekniği gayet iyi bilirim yalnız orada gösterilmeyen püf noktaları var. Havya olarak dijital ısı kontrollü ERSA kullanırdım, linkte gösterilen uç içe doğru çok hafif çukurdur, lehim teline dokundurduğunuzda oraya belli miktar lehim dolar.
Flux denilen şey aslında bir nevi lehim pastası, normal lehim pastası hem lehimin akışmasını sağlar hemde korozyonlu zemine lehimin tutunması sağlar, bir nevi aşındırıcıdır, flux ise korozyonlu yerde bir işe yaramaz, aşındırıcı özelliği yoktur. Hem macun şeklinde hemde sıvı şekilde bulunuyor. Kullandıktan sonra temizleme gerektirmiyor çünkü korozyon yapmıyor. Piyasada bolca bulunur fakat kaliteli ürünlerin gramı oldukça pahalı. Ben yanılmıyorsam 30 cc lik şırıngada olanları 85-90 liraya alıyordum o zamanlar.
Burada işin püf noktası lehimleyeceğiniz komponentin lehimlenebilirlik durumu! Fabrikalarda komponentlerin kutularının üzerinde uygun depolama ortamında olmak kaydı ile son kullanma tarihleri bile vardır. Bu tip SMD parçalar özel ambalajlarda geliyor ve raf ömürleri var. Belki garip gelecek ama gerçekten öyle, nedeni fabrika çıkışında montaj bacaklarına kaplanan lehimin zamana ve saklama ortamlarına bağlı olarak mikro korozyona uğraması dolayısı ile kolay lehim almaması veya hatalı lehim olmasına sebebiyet vermesi. Bu durum oluştuysa videoda görülen şekilde "kolay" lehim yapmanız nerede ise imkansız.
Sabrımın olduğu yıllarda en çok kenarlarında montaj ayakcıkları bulunmayan tamamen baskı devreyeye yüzeysel lehim teması ile tutunan komponentleri değiştirmeyi severdim, sonraları kasılmalardan dolayı temas sorunu artmaya başlayınca firmalar bu elemanların etrafına hiçbir kimyasalla çözemediğim bir yapıştırıcı kullanmaya başladılar bende pes ettim. O parçalar tamamen hava temassız poşetler içinde gelirdi, hayva yerine sıcak hava tabancası ile çalışmak gerekiyor. Eğer monte edeceğiniz padlerin üzerinde belli miktardan fazla sıvı lehim varsa bacaklar kısa devre olur, gerektiğinden az ise bazı padlerde temassızlık olur, herşey tamda ısıyı homojen uygulayamazsanız erimiş lehim fokurdar ve yandaki padlere bulaşır, hatta komponent lehim üzerinden kayar. Çok dikkat ve sabır gerektiren çalışmalardı.