Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

MST400 QRP yapımı

<< < (3/4) > >>

TA3EP:
Şemada gözüme çarpan bir konu, AGC devresi olmaması. Sanırım devreyi basitleştirmek adına AGC den vazgeçilmiş. QRP cihazlar söz konusu olunca, bu çok da önemli değil. Hatta bu şekilde dinleme yapmak bazen daha zevkli olabiliyor. Belki bizim versiyonda bir AGC devresi eklenir ;)

73

TA3IHD:
Mete Bey, şemayı buldum, indirdim, inceledim.

Bizim yaptığımız devreden temelde farklı değil. Ancak dengeli modülatör olarak Luc Pistorius SA612 devresi kullanılırken burada 4 adet diyottan oluşan devre kullanılmış.
Bu devrede en çarpıcı ve SSB nin temeli olan Dengeli modülatörü anlatmak isterim.
Dengeli modülatör, taşıyıcıyı bastırarak, LSB yahut USB nin ortaya çıkmasını sağlıyor.
O yüzden SSB de çok önemli bir devre.
Burada sol alttaki 2 transistörlü BFO osilatörünün ürettiği 10000-1,5=9998,5Khz lik sinyali (USB de 10001,5Khz)  VR1 300ohm trimpotu ikiye ayırıyor. Bu sinyalin Yarısı yukarıya, yarısı aşağıya akıyor. Böylece ikiye ayrılan sinyalin fazları ters dönüyor. Aynı frekansta ve ters fazdaki  ikiye ayrılmış taşıyıcı, T1 trafosunda karşılaşıyor. Ters fazda oldukları için biribirilerini yok ediyorlar. Yani taşıyıcı yok oluyor. Geriye LSB (Alt yan bant) kalıyor. Burada  yine aynı devre üzerinde soldaki 2 transistörlü mikrofon preanfisinin AF sinyali ile BFO sinyalinin karışımından oluşan sinyal LSB yi oluşturuyor.

İleriki günlerde, Bu devre üzerinde yorum yapmaya devam etmek isterim. Şimdilik hoşçakalın 73.

TA3ALS:
Merhaba,
Dengeli modülator sadece Taşıyıcı ve modülasyon sinyallerini bastırır .Çıkışında LSB ve USB sinyallerinin her ikisi de bulunur.Bunu LSB veya USB frekansına ayarlanmış bir Kristal filtreden geçirdiğinizde filtrenin çıkışında  yan bantlardan sadece biri kalır. Pratikte kristal filtrenin frekansını değiştirmek zor olduğundan biz hangi yan bandı istiyorsak BFO frekansını ona göre ayarlarız.
Selamlar...

TA3IHD:
Teşekkürler Şahin Bey, bir bilgi eksiğini yerine oturttunuz.
Bu oturum çok faydalı olacak kanaatindeyim. Sağolun 73.

TA3ALS:
Dengeli modülatörün çıkışındaki sinyalin spektrum fotoğrafı aşağıda. Sağdaki pik LSB, soldaki ise USB sinyalleri. Ses 1 KHz, taşıyıcı yaklaşık 10 MHz. Ortada görülen zayıf pik bastırılmış taşıyıcı. Taşıyıcının seviyesi modülasyon sinyallerinden 36 db ( yani yaklaşık 4000 kat) daha  zayıf.

Burada da Aynı sinyalin filtreden geçtikten sonraki durumu  var. Çıkışın USB olması kafanızı karıştırmasın, VCO sinyali ile mix edilince LSB ye dönüşmüş olacak.

USB sinyaline göre LSB sinyali 53 dB (yani yaklaşık 200.000 kat) zayıflatılmış, fani filtremiz çok iyi...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git