Gönderen Konu: CB Telsizi Amatör Telsize Dönüştürme  (Okunma sayısı 482 defa)

Çevrimdışı TA4AFO

Ynt: CB Telsizi Amatör Telsize Dönüştürme
« Yanıtla #20 : 05 Aralık 2013, 22:44:56 »
İlginiz için çok teşekkür ederim .Gelen mesajlardan, bakdığım sitelerden bu modifiye işinin emeklemeden koşmak olacağını aladım zaten.

Çevrimdışı TA4AFO

« Yanıtla #21 : 05 Aralık 2013, 22:50:45 »
Videolarınızı daha önce seyretmiştim elinize sağlık, bu tür videoları görence daha çok hevesleniyorum.

Çevrimdışı TA2TR

« Yanıtla #22 : 06 Aralık 2013, 02:47:04 »
 Ferhat bey, elinizde SSB çalışabilen analog bir CB cihazı olmuş olsaydı biraz daha rahat çalışma yapılarak cihazınızı istediğiniz banda çekebilirdiniz (40m-20m-15m. gibi ) ama arkadaşların dediği gibi gerçekten biraz tecrübe, biraz sabır , biraz zaman gerektiren bir durum ve yardımlaşmalar sayesinde belki uzun bir zaman olsada bu işin içinden olumlu sonuçla çıkabilirsinizde altta örnek video linki paylaşıyorum yabancı amatör ssb çalışabilen bir cb cihazını RX-TX 7.000-7.300MHz. 40m. bandına çekmeyi başarmış ama nasıl bir çalışma yaptığına dair bir yazı göremedim konu üzerinde yoğunlaşılırsa yapılabilir bu tür çalışma için en ideal görmüş olduğum bir cihaz ise Galaxy pluto cb cihazlarıdır ben şahsen QRP el yapımı cihazlarla uğraşacağıma böyle bir cihazı modifiye etmeyi tercih ederim. 73
Link:   http://www.youtube.com/watch?v=PowegQY25OI

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #23 : 06 Aralık 2013, 07:52:35 »
Ferhat Bey,

Sadece alıcı yapmak kolay.
Bunun için öncelikle "Süper Heterodin" alıcı sistemini bildiğinizi kabul ediyorum.

Yapılacak iş şu:
Öncelikle Bir osilatörünüz olacak. Ancak el yapması osilatörlerin frekansı çok değişken
olduğu için kullanılması pratik değildir.

Osilatör olarak DDS denilen bir VFO kullanırsanız işiniz çok kolaylaşacak ve 160m den 20m,
hatta daha yüksek frekanslarda dinleme yapacaksınız. DDS in frekansı 0-30mHz
arası değiştirilebiliyor ve son derce stabil frekans üretiyor.

CB telsizin içine müdahale etmiyorsunuz. Mesela 11. kanal, Diyelimki 26,625Mhz olsun.
Bu bizim IF imiz olacak.

Bir bant geçiren ve peşinden 2 Muayyenden oluşan bir Filtre kullanacağız.
Süper Heterodin sistem şöyle çalışıyor:

Antenden gelen (Örnek:) 7Mhz sinyal, filtrelerden süzülüp bizim yaptığımız  mikser katına geliyor.
4 adet Diyot veya bir transistörden oluşan mikser DDS in VFO suyla antenden gelen
7Mhz sinyali karıştırılıyor böylece 2 adet sinyal oluşuyor:

1- 7Mhz+ (DDS sinyali) 19,625Mhz (Biz ayarlıyoruz) =  26,625Mhz (CB nin 11. kanalı)
2- 33,625Mhz (DDS sinyali) - 7Mhz anten sinyali =      26,625Mhz       "

Bize 1. sinyal lazım.

DDS in frekansını değiştirdikçe dinlediğiniz sinyal 7000-8000Mhz arasında değişecektir.

GELELİM SSB nasıl dinlenecek: Şöyle:

Söktüğünüz 26Mhz lik kristallerden 11. kanala en yakın frekanstaki kristali alıyorsunuz ve
bir osilatör yapıyorsunuz.

Bu osilatörün frekansını 26625-1,5= 26623,5 Mhz e ayarlayıp bu osilatörü cihazın içine
monte ediyorsunuz. osilatörün çıkışını bir yere bağlamıyorsunuz, sinyal cihazı etkileyecektir.
Bu osilatör sayesinde AM cihazın aldığı SSB sinyal, SSB-LSB olarak dinlenecektir.
Eyer Osilatör frekansını 26625+1,5= 26626,5 Mhz yaparsanız SSB-USB olarak dinlenecektir.

Arkadaşın linkini verdiği devre böyle çalışıyor. Ancak DDS yerine bir grup kristalden oluşan osilatör kullanmış. DDS kadar sabit frekanslı olmasada güzel bir devre. Hemde hazır.

Biraz karışık ama başka yolu yok. 73