Gönderen Konu: Lehim yapma sanatı  (Okunma sayısı 276 defa)

Çevrimdışı TA2AD

Lehim yapma sanatı
« : 11 Aralık 2013, 12:41:33 »
İzlemenizi tavsiye ederim
Bilmeyenler öğrenir,  bilenler bilgi tazeler .

http://youtu.be/Ql6Vkw5wswU

vatandaşın diğer videolarıda izlemeye değer .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA7R

Ynt: Lehim yapma sanatı
« Yanıtla #1 : 11 Aralık 2013, 14:09:30 »
Lehim nerden geliyor havyanın içinden mi?

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2013, 14:20:38 »
Sanırım havya ucuna bulaşan bir minik damla lehim tüm entegreye yeterli olmakta. Burada asıl işin sırrının "flux" denen sıvıda olduğunu düşünüyorum. Bu sıvı hem lehimi bacaklarda eşit ve düzgün olarak dağıtıyor, hem de iki bacak arasında kısa devre köprüsü oluşmasını engelliyor. Bu flux Türkiyede satılır mı?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #3 : 11 Aralık 2013, 14:35:12 »
Çok güzel videolar lehim yapmasını bilmiyormuşuz ah birde kullanılan havyalardan olsa .
Fulux direnç. com yada blue mavide olacak oradan almıştım
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 11 Aralık 2013, 14:40:57 »
Buldum, teşekkür ederim.
http://www.bluemavi.com/vitrin/kategori_vitrini1_new.asp?p=2 &kategori=196

Pahalı bir şey de değilmiş.

Kullandığım cihaza filtre ekleyeceğim, 2 adet smd kondansatörü önce sökmem, sonra da tekrar lehimlemem gerekiyor. Ayrıca dar alan üzerine 2 adet ek kablo lehimlemek de gerekli. Sanırım bu iş flux olmadan olmayacak.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #5 : 11 Aralık 2013, 16:33:47 »
Arkadaşlar çocukluğuma denk gelen 1-2 yıl haricinde hiç pasta tarzı malzeme kullanmadım ,
Elime havyayı aldım alalı hep reçine hep reçine videodaki flux  ile aynı etkiyi yapar
lehim sonrasında temizlemeseniz bile direnç ve korozyon etkisi yapmaz  hatta lehim üzerinde
yıllarca koruyucu bir tabaka olarak durur .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #6 : 11 Aralık 2013, 16:48:30 »
Bu reçine çam ağaçlarından akan ve sonra sertleşen sıvı mıdır, başka bir imalat süreci var mıdır?
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #7 : 11 Aralık 2013, 16:52:00 »
Aynen tariflediğiniz malzeme başka bir süreç yok tamamen doğal organik  :)
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #8 : 11 Aralık 2013, 16:56:40 »
Bizim buralarda çam sakızı diye bilinir, bazen pazarda falan satılıyor, fiyatı da oldukça ucuz oluyor. Ya ormana gidince toplamalı, ya da pazara gelince almalı biraz...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 11 Aralık 2013, 18:50:58 »
Cep telefonu  teknik malzemesi satan  ( toptancı  telefoncu değil ) bir uğrayın ne malzemeler  bulacağınıza inanamayacaksınız
havya ceşitleri  flax  cımbızlar    lehim telleri  sıvı lehimler mikroskoplar yanmaz  malzemeler  adaptörler  sıcak hava tabancaları
cennetten bir köşe   fiyatlarda cok ucuz  nedeni hem çinmalı olması gerci herşey çin artıkya  hemde garip bir rekabet anlayışı var
ekip manı ucuz satayımki telefon malzemelerini benden alsınlar . e tabiki bu iş bize yarar  sağlıyor  . size uygun vermezler se bir telefoncu  arkadaş bulun ona sorun o size yardım edecektir   .el sürmeden sıcak hava ile  alttan ayaklı entegreler nasıl sökülüyor  takılıyor neler neler  evet evet   (Şua abi  calışıyorum  tıkırtılar var)
  eskiden telefoncuydum ondan biliyorum bu işleri  73

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #10 : 11 Aralık 2013, 23:15:40 »
Selam

Bir süre cep telefonu servisliği yaptım, bu tekniği gayet iyi bilirim yalnız orada gösterilmeyen püf noktaları var. Havya olarak dijital ısı kontrollü ERSA kullanırdım, linkte gösterilen uç içe doğru çok hafif çukurdur, lehim teline dokundurduğunuzda oraya belli miktar lehim dolar.

Flux denilen şey aslında bir nevi lehim pastası, normal lehim pastası hem lehimin akışmasını sağlar hemde korozyonlu zemine lehimin tutunması sağlar, bir nevi aşındırıcıdır, flux ise korozyonlu yerde bir işe yaramaz, aşındırıcı özelliği yoktur.  Hem macun şeklinde hemde sıvı şekilde bulunuyor. Kullandıktan sonra temizleme gerektirmiyor çünkü korozyon yapmıyor. Piyasada bolca bulunur fakat kaliteli ürünlerin gramı oldukça pahalı. Ben yanılmıyorsam 30 cc lik şırıngada olanları 85-90 liraya alıyordum o zamanlar.

Burada işin püf noktası lehimleyeceğiniz komponentin lehimlenebilirlik durumu! Fabrikalarda komponentlerin kutularının üzerinde uygun depolama ortamında olmak kaydı ile son kullanma tarihleri bile vardır. Bu tip SMD parçalar özel ambalajlarda geliyor ve raf ömürleri var. Belki garip gelecek ama gerçekten öyle, nedeni fabrika çıkışında montaj bacaklarına kaplanan lehimin zamana ve saklama ortamlarına bağlı olarak mikro korozyona uğraması dolayısı ile kolay lehim almaması veya hatalı lehim olmasına sebebiyet vermesi. Bu durum oluştuysa videoda görülen şekilde "kolay" lehim yapmanız nerede ise imkansız.

Sabrımın olduğu yıllarda en çok kenarlarında montaj ayakcıkları bulunmayan tamamen baskı devreyeye yüzeysel lehim teması ile tutunan komponentleri değiştirmeyi severdim, sonraları kasılmalardan dolayı temas sorunu artmaya başlayınca firmalar bu elemanların etrafına hiçbir kimyasalla çözemediğim bir yapıştırıcı kullanmaya başladılar bende pes ettim. O parçalar tamamen hava temassız poşetler içinde gelirdi, hayva yerine sıcak hava tabancası ile çalışmak gerekiyor. Eğer monte edeceğiniz padlerin üzerinde belli miktardan fazla sıvı lehim varsa bacaklar kısa devre olur, gerektiğinden az ise bazı padlerde temassızlık olur, herşey tamda ısıyı homojen uygulayamazsanız erimiş lehim fokurdar ve yandaki padlere bulaşır, hatta komponent lehim üzerinden kayar. Çok dikkat ve sabır gerektiren çalışmalardı.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #11 : 12 Aralık 2013, 09:26:18 »
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Bir sorum var. Şimdiye kadar hiç SMD montaj tecrübem yok. Kullandığım cihazda bulunan 2 adet SMD kondansatörü önce sökmem lazım, sonra iş bitince de aynı yere yeniden lehimlemem lazım. Baskılı devre plaketi 3 katmanlı ve SMD ler kurşunsuz lehim ile montelenmiş. Kurşunsuz lehim zor eriyormuş, bu nedenle havyayı yüksek ısıya ayarlamam tavsiye ediliyor. Havyam ısı ayarlı ama normal uçlu Çin malı bir cihaz, SMD havyası değil.

Kondansatörleri sökmek için koaks kablo örgüsü kullanmayı planlıyorum. Uç kısımlardaki lehimi eritip aynı anda bakır koaks örgüsünü dokundurup emmesini sağlayacağım. Parçaları sonra tekrar yerine takacağım için, ne plaket ne de parçalar zarar görmeksizin sökme işlemi bitirilmek zorunda.

Bu konuda önerilerinizi alabilir miyim? SMD parça sökmek için başka bir yol yordam var mıdır? SMD işlemler için cihaz ve uç önerileriniz nelerdir? Gerçi Ersa demişsiniz, ama biraz daha ayrıntı olursa çok makbule geçecek. Şimdiden teşekkürler.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #12 : 12 Aralık 2013, 11:02:21 »
Cevabı buldum, normal havya ile oluyormuş ama el çabukluğu ve marifet gerekli...

http://www.youtube.com/watch?v=iwgSSAlNJdo
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #13 : 12 Aralık 2013, 11:46:21 »
Küçük bir ek: aşındırıcı özellikli, yani korozyonu söken fluxlar "aktif flux" adı altında satılmaktadır. R, RMA ve RA diye 3 tip vardır. R normal fluxtır. RMA içinde az bir miktar asit olan yarı aktif fluxlardır. biraz ısı altında oksidasyonu söktüğünü çok kolay bir biçimde gözle görebilirsiniz. bu fluxlarda asit olduğu için kalıntısını temizlemeniz iyi olur ama şart değildir. RA flux ise yüksek oranda asit içerdiği için kullandıktan sonra mutlaka kalıntılarını temizlemeniz gerekir.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #14 : 12 Aralık 2013, 12:21:09 »
Selamlar,

Arkadaşlar nasıl yaparım derseniz linki izleyin

http://makezine.com/2012/06/14/diy-solder-flux/

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #15 : 12 Aralık 2013, 14:47:11 »
Yapmak İsteyenler için bir kolaylık

"Ben kendim yapıyorum"
(2/1 oranda reçine/izopropil alkol)
İyice ezilmiş reçineyi alkol içinde eritiyorum.
Dipte tortu kalmayınca bir kaç damla gliserin ekliyorum.
(60g alkol için 2-3 damla gliserin)
Koyu kıvamlı bir flux oluyor. Elde yaptığım montajlarda
lehim kullanımını iyice azaltıyor.
Aşağıdaki videodan öğrendim:

http://blog.makezine.com/2012/06/14/diy-solder-flux/

Bu bilgiler tarafıma ait değildir. Pic Proje.org adlı sitede Mehmet adlı kullanıcı arkadaşımıza ait. Her ne kadar kendisini tanımasamda bende açıklamalar için bu sayfa aracılığı ile teşekkür ederim .

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul