Gönderen Konu: 1983 Radio Amateur Callbook TA bölümü  (Okunma sayısı 1360 defa)

Çevrimdışı TA8A

1983 Radio Amateur Callbook TA bölümü
« : 21 Ağustos 2013, 14:20:56 »
Kıymetli arkadaşlar,

1983 yılına ait 1660 sayfalık Radio Amateur Callbook'un kapak sayfasını ve içindeki TA bölümünü aşağıda bulabilirsiniz. 1660 sayfa içerisinde Amerikalı amatörler yok. Çünkü onların da bu kadar sayfalık ayrı Callbook'ları vardı.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: 1983 Radio Amateur Callbook TA bölümü
« Yanıtla #1 : 21 Ağustos 2013, 15:05:13 »
Şahsen değil ama TRAC Dergisinden tanıdık gelen çok isim var, merhum olanlara Allah rahmet eylesin, kalanlara uzun ve sağlıklı ömürler versin. Sizin de ilk çağrı işaretiniz de değişik imiş, onu da öğrenmiş olduk. Ecnebi isimler görüyorum, onlar da NATO ya da elçilik görevlisi falandı herhalde. O devirlerde internet yok, QSO yaptığınız kişinin bilgileri için bu kaynaklar çok değerli idi sanırım. Muhtemelen çoğu QSO da adres değiş tokuşu da oluyordu herhalde. Paylaşım için çok teşekkürler.
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 21 Ağustos 2013, 15:20:59 »
Ait olduğu yıl 1983 imiş, şimdi farkettim. Telsiz yasağı da o yıl kalmamış mıydı? O zaman sanırım bu liste ülkemizde ilk lisans alanların listesi oluyor aynı zamanda... Müthiş...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 21 Ağustos 2013, 15:53:40 »
Ahmet Mete Bey,

Bu liste 1983 tarihli. Fakat ilk lisans alanlar değil. Türkiye'deki SON KORSANLAR!!

Kanun daha erken çıktı. Fakat Yönetmelik hazırlanması ve 6 aylık kanuni bir beklemeden sonra ilk lisanslar 1985 yılında verildi.

İlk lisans alan 99 amatörün listesini aşağıda bulabilirsiniz. Aradaki numaralar lisans numarasıdır. 1 nolu lisans numarası boş bırakılmıştır. Bu arkadaşların büyük çoğunluğunun lisansı 1985 ve 1986 yılı tarihini taşımaktadır. Bu listedeki son bir kaç arkadaş ise lisanslarını 1987 yılında almıştır.

73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 21 Ağustos 2013, 15:59:28 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 21 Ağustos 2013, 16:31:10 »
Hay Allah... Evet yıllar ile ilgili ufacık ayrıntıyı kaçırınca, konuya tam anlamıyla Fransız kalmışım... Her neyse, sizlere olan saygım daha da arttı. O yokluk mahrumiyet yıllarında her türlü tehlikeyi göze almak bambaşka bir olay. Bendeniz de 1975 yılında komşularına müzik dinletmiş daha ufak çaplı bir korsan olarak, önünüzde saygı ile eğiliyorum...
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 21 Ağustos 2013, 16:58:11 »
Ahmet Mete Bey,

Estağfurullah. Biz o zamanda elimizden geleni yaptık, siz de bu zamanda elinizden geleni yapıyorsunuz.

Amatörlük 5 Nisan 1983 de çıkan 2813 sayılı kanun ile serbest bırakıldı. Fakat kanunda amatörlükle ilgili maddelerin bir yıl sonra yürürlüğü gireceği yazdığı için aslında amatör telsizcilik 5 Nisan 1984 de serbest bırakılmış oldu. Fakat Amatör Telsizcilik yönetmeliğinin çıkması 6 ay sürdü. Bu sebeple ilk amatörler ancak 1985 yılının Nisan ayında lisanslarını aldılar.

Mevcut Radyo amatörleri, 5 Nisan 1983 den ilk lisans veriliş tarihi olan 2 Nisan 1985 tarihine kadar mandala basmamıştır. Eğer bulabilirsem bunun sebebinin belgesini de burada yayınlarım.

Yukarıdaki listede 10 numaraya kadar olan lisans sahipleri, o dönemde Telsiz İşleri Genel Müdürlüğü'nde görev yapan yetkililerdir. Yani 11 Numarada bulunan rahmetli TA1A Ünal Bey ilk lisans sahibi amatördür.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #6 : 21 Ağustos 2013, 17:51:30 »
cb 'de break break derken  millet , emmilerim nelerle uğraşırmış.

Buraya 1950  yıllarındaki elçilik yada ecnebii askeri görevlilerinin neler yazdığını koyalayayım. YASAKLARRRRR

Sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #7 : 21 Ağustos 2013, 19:32:53 »
  Teşekkürler Bilal bey 36.sıradaki TA4A M.İhsan ERTAN ustamız 4. bölgenin ilk lisanslı amatörü.
Kendisinden bu yıllardaki anılarını bire bir anlatmıştı sizler için anılarla dolu yıllar ne mutlu o yıllardaki ustalarımız sk olanları rahmetle anar hayatta olanları sağlık mutluluklar dilerim saygılarımla.
Aydından 73 & 55 ler dilerim.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #8 : 21 Ağustos 2013, 19:34:58 »
İlginç kurumda çalışınca ilk lisanslarıda beğen beğen al. Daha sonra o lisansı ve işareti kullanacakmısın oda muamma. Ayrıca o yasaklı dönemde radyo amatörlüğünü severek yapmaya çalışanlara yassak hemşehrim denir ama bazı kesimler istediği gibi serbestçe istediği band ve modda çalışır.
Bir araya geldiğimizde büyüklerimiz hep anlatır ne zorluklar altında amatörlük yaptıklarını, hatta istasyonlarını denetlediklerinde istenilen belge ve ekipmanları bana söylediklerinde inanamadım. Ne diyelim o dönemde zor şartlar altında severek çalışan büyüklerimize saygı duyuyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #9 : 21 Ağustos 2013, 20:42:50 »
   TA4A M.İhsan ERTAN ustanın yasadan önceki fotoğrafları siyah beyaz olanlar yıl 1966 ben dünyada yokum hi :)))  renkli olan 1980 yılı  önce yayınladığım resim yılı 1985 saygılar Aydından 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #10 : 21 Ağustos 2013, 21:09:48 »
Değerli arkadaşlarım.
Bir ayrıntıyı dile getirmeden edemeyeceğim.

O devirde çağrı işareti lisans almış imtihanda başarılı olmuş amatöre değil istasyona verilirdi.
Saygılarımla.
Yaşar GÖÇET
TA3D/5

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #11 : 21 Ağustos 2013, 21:24:17 »
O günleri bilmek için yaşamak lazım. Nereden nereye gelmişiz... Sovyetler Birliğinin hayatta olduğu, ülkelerin Demirperde - NATO ülkeleri diye ikiye ayrıldığı, bizim de NATO üyesi olarak taraf olduğumuz meşhur "Soğuk Savaş" dönemleri... 60 lı 70 li yıllarda, James Bond filmlerinde küçük telsizler ile bilgileri kendi ülkelerine aktaran casuslar anlatılırdı. Hatta bir James Bond filminde İstanbul'daki Sovyet elçiliğinden bir casusu batıya kaçırdılar, büyükelçiliğin bodrumu telsiz doluydu, onunla memleketlerine gizli bilgi yolluyorlarmış falan. Böyle bir ortamda ülkemizde telsiz kullananlara casus gözüyle bakılırdı ve amatörlük bu yüzden çok tehlikeli bir işti. (Hoş hala daha bu kafaya sahip insanlar mevcut ülkemde, amatör camiada bile vardır bu kafada insanlar eminim) Bazı şeyleri denetlemek yerine toptan yasaklamak daha kolay oluyordu kuşkusuz. Tabii sonra Sovyetler yıkıldı, global siyasi arenada soğuk savaş olayı bitti, bambaşka yapılanmalar gelişti. Haberleşme alanında da önce cep telefonları, sonra uydu telefonları ve en sonunda internet çıktı, eminim artık casuslar telsiz kullanmıyorlardır. James Bond son filimlerinden birinde casusluk faaliyetleri için cep telefonu + internet kullanmaya başlamıştı, o filmi görünce "Yaşasın, amatör telsizciler kurtuldu, şimdi casusluk suçlamasını tüm cep tel ve internet kullanıcıları düşünsün" demiştim kendi kendime :)

Değişen yapı ile birlikte amatör telsizciliğe izin çıkınca da, gereken serbestliğin yerleşmesi o kadar kolay olmadı. Cihaz ruhsatı olayı dönemlerini yaşadık. Cihaz ruhsatı olduğu sürece ve serbest bir şekilde cihaz değiştirmek mümkün olmadığı sürece amatörlük faaliyetinde gelişme sağlamak mümkün değil. Neyse ki bu devirler de geçti. Bugün amatörlüğe yeni başlayan bir gencin bunların anlaması mümkün değil.

İşte bu nedenle o yıllarda bir şekilde amatör faaliyet yapan insanları çok takdir ediyorum. Bendenizin de ömrüm boyunca en büyük heveslerinden biriydi bu işler. Ancak ne yazık ki önce okul ve öğrencilik yılları, sonra da mecburi hizmet, askerlik, tayin dolu yıllar, aile çoluk çocuk sorunları derken anca 46 yaşında ilk lisansımı alabildim. O yıllarda aktif amatörlük çalışmaları yapamadım, ama durumum olsaydı kesinlikle ben de böyle çalışmalar yapardım. O karanlık yıllarda amatörlük bayrağını yere düşürmeyen ağabeylerimize hepimiz çok şey borçluyuz.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #12 : 21 Ağustos 2013, 21:42:14 »
Yaşar bey halen cağrı işareti istasyona veriliyor zannediyorum elimizdeki belge amatör telsiz istasyonu kurma ve işletme  belgesi değilmi işarette istasyonun işareti  istasyon kurup ayrı bir işaret almıyoruz  yada cağrı işaretini başka günlük hayatta kullanmıyoruz  istasyon yoksa işarette anlamsızlaşıyor . eski  zamanlarda  amatörlük zormuş evet ama Türkiye cumhuriyetide  genc bir devlet  100 sene 150 sene devlet hayatlarında daha cocukluk evresi herşeyin yerine oturması  normal  bence bakarmısınız ben 42 yaşındayım 86 da cb kullanırdım  88 de olabilir 92 amatör sınavına girdim  ama A sınıfını alalı 6 yıl felan oldu sanıyorum  bizim evde manyetolu telefon vardı şimdi cebimizde cep telefonları biz şansı nesiliz herşeyin ilacı zaman . ama eski yıllarda yaşamakta istemezdim  ne yalan söyleyeyim hatta erken bile geldik dünyaya diyorum bazen şimdi ne istersek var cok şükür amatör kanunlarının  son düzenlemelerinde cok hafiflemiş olmasıda hic  iyi olmadı bence kolaylaştırmak ile basitleştirmek aynı şey değil  kolaylık sağlamak işi ilerletir ama basitleştirmek  işin değerini yitirmesine neden olur arada ince bir cizgi var .  73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #13 : 21 Ağustos 2013, 21:59:38 »
Mesut bey, eğer bir şeyi gerçekten karşılıksız seviyorsak, her ne olursa olsun, bizim için değeri hiç bir zaman düşmez. Nitekim telsiz haberleşmesi dünya gündeminden düştü, telsiz artık pek kullanılmayan, müzelik, nostaljik bir alet haline gelmekte. İnsanlar artık çet yapmak için telsiz cihazını değil, internet programlarını kullanmakta. Yine de biz telsize değer veriyoruz. Rastgele tanımadığımız insanlarla çet yapabilmek için telsiz kullanmaya devam ediyoruz. Halbuki bu iş MSN, Face, twitter vb ile çok daha kolay. Bırakalım telsiz lisansı almak kolay olsun. Sular kendi yolunu bulup akmaya devam eder, gerçek amatör ruhu olmayanlar hasbelkader lisans alsalar dahi, bir süre sonra bu işi bırakır gider. Bize de kalan gerçek amatörler yeter.
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #14 : 22 Ağustos 2013, 07:28:47 »
"Mevcut Radyo amatörleri, 5 Nisan 1983 den ilk lisans veriliş tarihi olan 2 Nisan 1985 tarihine kadar mandala basmamıştır. Eğer bulabilirsem bunun sebebinin belgesini de burada yayınlarım."

Bilal bey, bu konuyu bilmiyordum, eminim benim gibi bilmeyen ve merak eden çok arkadaş vardır. Belge olmasa da olur, lütfedip açıklarsanız bizim için bilinmeyen bir tarihi gerçeği daha öğrenmiş olacağız.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #15 : 22 Ağustos 2013, 10:29:08 »
Bilal hocam teşekkürler,

Ancak ne hikmetse "ilk 100" listesinde "C"ler yok...

;-)

73

Engin
Ta2bu/4

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #16 : 22 Ağustos 2013, 11:59:18 »
Hepsinin  A sınıfı olduğunu nerden anladın  eskiden hepsi  TA ile başlıyordu     TA8BE A sınıfı ise sonradan neden TA8A oldu acaba

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #17 : 22 Ağustos 2013, 13:05:58 »
Arkadaşlar Selamlar,

Benim hatırladığım kadarı ile o dönemde C sınıflarına istasyon kurma izni verilmiyordu .
Bu sebeple listelerde yer almıyor olabilir.
Daha sonraları C sınıflarına VHF ve UHF için izin verilmişti.
Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #18 : 22 Ağustos 2013, 15:01:04 »
Mesut Amca,

TA8BE kanun çıkmadan önce kullandığım işaret idi. TA8A ise kanun çıktıktan sonra verilen işarettir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #19 : 22 Ağustos 2013, 15:05:27 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Evet, B sıınıflarının belge numaralarını farklı başlattıkları için onları atlamışım. Aşağıda ilk 100 B sınıfı amatör listesini görebilirsiniz. Fakat malesef listede 88 kişi var. Aralardaki 12 kişinin kayıtlarına şimdilik ulaşamadım. Bende bir yerlerde vardır ama bulursam yayınlarım.

Bu listede son sıradaki arkadaşların belge alış tarihleri 1988 yılını bulmaktadır.

73

Bilal Ekmekci, TA8A