Ana Sayfa > Geçmiş Zaman Olur ki ...... ***

1983 Radio Amateur Callbook TA bölümü

<< < (3/10) > >>

TA3D_SK:
Değerli arkadaşlarım.
Bir ayrıntıyı dile getirmeden edemeyeceğim.

O devirde çağrı işareti lisans almış imtihanda başarılı olmuş amatöre değil istasyona verilirdi.
Saygılarımla.
Yaşar GÖÇET
TA3D/5

TA3EP:
O günleri bilmek için yaşamak lazım. Nereden nereye gelmişiz... Sovyetler Birliğinin hayatta olduğu, ülkelerin Demirperde - NATO ülkeleri diye ikiye ayrıldığı, bizim de NATO üyesi olarak taraf olduğumuz meşhur "Soğuk Savaş" dönemleri... 60 lı 70 li yıllarda, James Bond filmlerinde küçük telsizler ile bilgileri kendi ülkelerine aktaran casuslar anlatılırdı. Hatta bir James Bond filminde İstanbul'daki Sovyet elçiliğinden bir casusu batıya kaçırdılar, büyükelçiliğin bodrumu telsiz doluydu, onunla memleketlerine gizli bilgi yolluyorlarmış falan. Böyle bir ortamda ülkemizde telsiz kullananlara casus gözüyle bakılırdı ve amatörlük bu yüzden çok tehlikeli bir işti. (Hoş hala daha bu kafaya sahip insanlar mevcut ülkemde, amatör camiada bile vardır bu kafada insanlar eminim) Bazı şeyleri denetlemek yerine toptan yasaklamak daha kolay oluyordu kuşkusuz. Tabii sonra Sovyetler yıkıldı, global siyasi arenada soğuk savaş olayı bitti, bambaşka yapılanmalar gelişti. Haberleşme alanında da önce cep telefonları, sonra uydu telefonları ve en sonunda internet çıktı, eminim artık casuslar telsiz kullanmıyorlardır. James Bond son filimlerinden birinde casusluk faaliyetleri için cep telefonu + internet kullanmaya başlamıştı, o filmi görünce "Yaşasın, amatör telsizciler kurtuldu, şimdi casusluk suçlamasını tüm cep tel ve internet kullanıcıları düşünsün" demiştim kendi kendime :)

Değişen yapı ile birlikte amatör telsizciliğe izin çıkınca da, gereken serbestliğin yerleşmesi o kadar kolay olmadı. Cihaz ruhsatı olayı dönemlerini yaşadık. Cihaz ruhsatı olduğu sürece ve serbest bir şekilde cihaz değiştirmek mümkün olmadığı sürece amatörlük faaliyetinde gelişme sağlamak mümkün değil. Neyse ki bu devirler de geçti. Bugün amatörlüğe yeni başlayan bir gencin bunların anlaması mümkün değil.

İşte bu nedenle o yıllarda bir şekilde amatör faaliyet yapan insanları çok takdir ediyorum. Bendenizin de ömrüm boyunca en büyük heveslerinden biriydi bu işler. Ancak ne yazık ki önce okul ve öğrencilik yılları, sonra da mecburi hizmet, askerlik, tayin dolu yıllar, aile çoluk çocuk sorunları derken anca 46 yaşında ilk lisansımı alabildim. O yıllarda aktif amatörlük çalışmaları yapamadım, ama durumum olsaydı kesinlikle ben de böyle çalışmalar yapardım. O karanlık yıllarda amatörlük bayrağını yere düşürmeyen ağabeylerimize hepimiz çok şey borçluyuz.

73

TA1CH:
Yaşar bey halen cağrı işareti istasyona veriliyor zannediyorum elimizdeki belge amatör telsiz istasyonu kurma ve işletme  belgesi değilmi işarette istasyonun işareti  istasyon kurup ayrı bir işaret almıyoruz  yada cağrı işaretini başka günlük hayatta kullanmıyoruz  istasyon yoksa işarette anlamsızlaşıyor . eski  zamanlarda  amatörlük zormuş evet ama Türkiye cumhuriyetide  genc bir devlet  100 sene 150 sene devlet hayatlarında daha cocukluk evresi herşeyin yerine oturması  normal  bence bakarmısınız ben 42 yaşındayım 86 da cb kullanırdım  88 de olabilir 92 amatör sınavına girdim  ama A sınıfını alalı 6 yıl felan oldu sanıyorum  bizim evde manyetolu telefon vardı şimdi cebimizde cep telefonları biz şansı nesiliz herşeyin ilacı zaman . ama eski yıllarda yaşamakta istemezdim  ne yalan söyleyeyim hatta erken bile geldik dünyaya diyorum bazen şimdi ne istersek var cok şükür amatör kanunlarının  son düzenlemelerinde cok hafiflemiş olmasıda hic  iyi olmadı bence kolaylaştırmak ile basitleştirmek aynı şey değil  kolaylık sağlamak işi ilerletir ama basitleştirmek  işin değerini yitirmesine neden olur arada ince bir cizgi var .  73

TA3EP:
Mesut bey, eğer bir şeyi gerçekten karşılıksız seviyorsak, her ne olursa olsun, bizim için değeri hiç bir zaman düşmez. Nitekim telsiz haberleşmesi dünya gündeminden düştü, telsiz artık pek kullanılmayan, müzelik, nostaljik bir alet haline gelmekte. İnsanlar artık çet yapmak için telsiz cihazını değil, internet programlarını kullanmakta. Yine de biz telsize değer veriyoruz. Rastgele tanımadığımız insanlarla çet yapabilmek için telsiz kullanmaya devam ediyoruz. Halbuki bu iş MSN, Face, twitter vb ile çok daha kolay. Bırakalım telsiz lisansı almak kolay olsun. Sular kendi yolunu bulup akmaya devam eder, gerçek amatör ruhu olmayanlar hasbelkader lisans alsalar dahi, bir süre sonra bu işi bırakır gider. Bize de kalan gerçek amatörler yeter.
73

TA3EP:
"Mevcut Radyo amatörleri, 5 Nisan 1983 den ilk lisans veriliş tarihi olan 2 Nisan 1985 tarihine kadar mandala basmamıştır. Eğer bulabilirsem bunun sebebinin belgesini de burada yayınlarım."

Bilal bey, bu konuyu bilmiyordum, eminim benim gibi bilmeyen ve merak eden çok arkadaş vardır. Belge olmasa da olur, lütfedip açıklarsanız bizim için bilinmeyen bir tarihi gerçeği daha öğrenmiş olacağız.

73

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git