Gönderen Konu: Bu hafta sonu Rusya Bölgeleri Yarışması var...  (Okunma sayısı 208 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Bu hafta sonu Rusya Bölgeleri Yarışması var...
« : 16 Ağustos 2013, 21:57:19 »
Evet 16 Ağustos 2013 TSİ saat 11.00 ile 17 Ağustos 2013 TSİ saat 11.00 arasında toplam 24 saat sürecek bir yarışma. Ecnebilerde adı "Russian District Award Contest" veya kısaca "RDA Contest" diye geçiyor.

Modlar: CW ve/veya SSB. Bandlar: 160, 80, 40, 20, 15, 10m.

Amaç mümkün olabildiğince çok Rus istasyonu ile konuşabilmek, değişik Rus bölgeleri ile değişik bantlarda QSO yapabilmek. Her bir Rus istasyon QSO su 10 puan kazandırıyor. Her değişik bölge puanlarınıza fazladan bir çarpan ekliyor. Rus dışı istasyon ile QSO ya puan yok. Bu nedenle Rusya dışı istasyonlara çağrı yapılmıyor. Sadece Rus istasyonları ile QSO yapılacak.

Raporlama: RS (Her zaman 59) + 001 ile başlayan QSO sıra numarası veriliyor. Muhatabınız Rus istasyondan da 59 şeklinde sinyal raporu + kendi RDA numarasını alıyorsunuz.

N1MM programında "RDA Contest" adıyla bu yarışma mevcut. Muhatabınız istasyon daha önce bu yarışmaya katıldı ise RDA numarasını kullandığınız program otomatik olarak loga yüklüyor. İstasyonun programda RDA kaydı yok ise, söylediklerini dikkatle takip edip loga yazmanız gerek.

24 adet ispatlanmış DXCC QSO m oldu, 25. yi iki haftadır yapamıyorum, basiretim bağlandı. Eksik ülkelerden biri de Asyatik Rusya. Aslında Asyatik Rusya ile 5 QSOm var, ama amcamlar ya eQSL kullanmıyor, ya da AG değiller. İnşallah bu yarışmada bir Asyatik Rusya DXCC puanı alırım da, eDX ödülünü kaparım.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Bu hafta sonu Rusya Bölgeleri Yarışması var...
« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2013, 22:01:52 »
Yarışmaya katılacaklar için ayrıntılı bilgi:

http://www.hornucopia.com/contestcal/weeklycont.php#4833

http://rdaward.org/rdac1.htm

http://rx9tx.qrz.ru/contests.htm

Loglar cabrillo dosyası olarak
http://ua9qcq.com/en/submit_log.php?lang=en&mf=0
sayfasına upload edilebilir.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #2 : 16 Ağustos 2013, 22:14:19 »
Cumartesi Tüm işte olamam ve pazar saat 11 ' de yarışmanın bitmesi kötü olmuş katılamayacağım malesef :(
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 17 Ağustos 2013, 10:42:44 »
Küçük bir düzeltme:
Yarışma başlangıç: 17 Ağustos Ctesi saat 11.00
bitiş: 18 Ağustos Pazar saat 11.00
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 18 Ağustos 2013, 21:27:20 »
Kısaca yarışma izlenimlerimi anlatayım:

-Rusları 20m bandında 14.200 ün altında duymaya alışıktım, yine bu kural bozulmadı.

-Rus amatörlerin qrz.com daki kişisel bilgileri fazla değil. Diğer sitelere de çok şey yazmamışlar. Kişisel bilgilerini açıklamayı sevmiyorlar. Alfabelerinin değişik olması da bunda etken olabilir. Sitelerinde hiç eQSL den bahsetmeyen bir amatörden birden eQSL alıp şaşırıyorsunuz. Çoğunun web sayfasında yazı yok sadece resim var. Bunu da Kril alfabesi kullanıyor olmalarına bağlıyorum, İngiliz alfabesi ters geliyor onlara herhalde.

-Rus istasyonlarının frekansları tam sayılarda değil, biraz küsuratlı oluyor. Örnek 14.138.00 veya 14.138.50 değil de 14.238.80 gibi. Sebebini bilmiyorum. Benim gibi frekansı son küsuratı 00 olarak kullanmaya alşıkın biri iseniz Rus istasyonlarına sıfır ayarı yaparken zorlanabilirsiniz. Cihazda spektrum özelliği varsa kullanmak faydalı olabilir.

-Bu RDA yarışması diğer uluslararası yarışmalar gibi değil, Rus istasyon dışında konuşmak yasak. Gümbür gümbür çağrı yapan ve size lazım olan ülkeleri duyup da sadece yutkunmak kötü bir duygu.

-Ruslar konuşma bitince "73 ve 44" diyorlar. Bu 44 ün olumlu bir anlamı olsa gerek ama daha çözemedim.

-Bazı Rus bölgeleri onlara da ender geliyor. Birkaç yarışmacı Rus istasyonunun başında Rusların kendilerinin de pile-up yaptığına şahit oldum.

-Gece 20m kapandı ama 40m açıktı, pazar sabahı saat 8 de 7092 de bir Rus amatörle QSO yaptım :)

-Toplam 14 QSO yaptım. Avrupa Rusyasından bir sürü eQSL aldım, Avrupa Rusyası eQSL sıkıntım kalmadı :) Ancak Asyatik Rusya ile yine QSO yapamadım. Sanırım Sibirya bölgesi benim evin konumuna ters geliyor. Ya da bu bölgeden çıkış yapan amatör gerçekten az. Bir tane RV9 istasyon duydum, maalesef o beni duymadı.

-Ülkemizden bu yarışmaya katılım oldukça az, her sene ya sıfır katılım ya da bir katılım olmuş. Oldukça kolay bir yarışma ve yeni başlayanlar için amatörlük kariyerinde önemli bir tecrübe kaynağı. Sırf bu nedenle bile katılınabilinir.

-Bir ülkenin bu tarz bir HF yarışma organize etmesi çok güzel. Umarım böyle bir yarışma bir gün bizim ülkemiz için de organize edilir.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #5 : 18 Ağustos 2013, 21:42:21 »
QSO yaptığım bir kulüp istasyonunun web sayfasından ilginç bir ayrıntı:

http://www.qrz.com/db/RN3F/

Özetle, yarışmaya katılım süresi bitince gönderilen tüm logları kontrol ettiklerini. yarışmada QSO yapıp da log göndermeyenleri mimlediklerini ve onlarla bir daha QSO yapmayacaklarını söylüyor. Yine aynı nedenle yarışmada kendilerine "1" seri no su verenlere yanıt vermeyeceklermiş, böyle kişiler yarışmaya log göndermiyormuş, niye vakitlerini boşa harcayacaklarmış... Ben kendilerine yarışmada 5 veya 6 vermiştim, kabul ettiler sanırım :)

Adı üstünde bir hobi bu ve hobi olarak yapılan, hiç karşılık beklenmeyen bir eylemi yaparken sinirlenip trip çeken insanları hiç anlamıyorum... Vaktinin boşa harcandığını düşünenler niye bu işi yapmaya devam ederler onu da anlamıyorum...

Yine de aklınızda olsun, contest çeken bir istasyona yanıt verip QSO yaptı iseniz, mutlaka logları yollayın, birileri log yollamayanları fişliyor :)

73

I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #6 : 18 Ağustos 2013, 22:14:31 »
Ahmet Bey,

UBN kontrollerinde bas harfindende anlasilacagi gibi [UNIQUE]

001 oldugunda tek QSO olarak yani "Unique" anlamina gelir bu tur QSO lar bazi yarismalarda yok sayilir. veya yuzde kesilir.
Ben pazar 10:30 gibi evime geldim. 11:00 da bitecek yine dayanamadim girdim 30-40 QSO yaptim [CW].
Ruslarla konusmayi ozellikle CW cok severim. gercekten cok iyi operatorlerdir.
RDX olsun RDA olsun cok iyi yarismalardir.

Selam ve sevgilerimle..
yasar GOCET
TA3D

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 18 Ağustos 2013, 22:27:50 »
Yaşar bey merhaba. Yanıt yazdığınız için teşekkür ederim. Bantların alt segmentindeki CW hareketliliği benim de dikkatimi çekti. Yarışma boyunca manipleler hiç durmadı. İyi bir CW ci değilim ama en azından CQ ve sonrası istasyon çağrı işaretlerini, RST raporunu vb takip edebiliyorum. Yarışmaya gönderilen loglar içinde en yoğun katılım alan bölüm de CW ve miks bölüm zaten. SSB only, en az katılım alan bölüm... Bu bile Rusların CW çalışmadaki ustalığını göstermeye yeter.
Umarım bir gün CW mi geliştirmek için vakit bulurum, sanırım (artık oldukça yaklaşan) emeklilikten sonra...
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #8 : 19 Ağustos 2013, 11:43:42 »
Ahmet Bey,

Rusların frekanslarının tam sıfır olmaması garibinize gitmiş. Bunun sebebi çoğunun kendi cihazlarını kendisinin yapmasıdır. Frekansı kesin okumak cihaz yapmada birinci öncelik olmadığı için analog kadran kullanıyorlar. Aslında tam frekansta çalışabilmek son 15-20 yılda çıkan dijital göstergeli cihazlarla mümkün oldu.

Konu açılmışken cihazlarımızda bulunan ve artık kullanılmayan RIT ayarına da değinmek istiyorum. Eskiden home made cihazlarda, hatta çoğu profesyonel cihazda çeşitli sebeplerle alma ve gönderme arasında kayıklık olurdu. Bu farkı ortadan kaldırmak için yalnız alma frekansını değiştiren RIT ayarları kullanılırdı. Eğer RIT ayarı kullanmayıp bu frekans kaydırma işlemini ana frekans kontrolü ile yaparsanız, karşılıklı olarak her seferinde biraz kayıyordunuz. Önce siz karşının göndermesine göre ayar yapıyorsunuz. Tabi bu arada göndermeniz de kayıyor, daha sonra siz konuşmaya başladığınızda karşıdaki size göre ayar yapıyor, tabi göndermesi de kayıyor, bu iş böylece sürüp gidiyor. Bir müddet sonra bir kaç KHz. aşağıya yada yukarıya gitmiş oluyordunuz.

Zaten cihazlar bu durumda olduğundan, eğer karşı taraftaki istasyona bir frekansta randevu verirseniz, mesela 7092 KHz. gibi, bu aslında + - 5 KHz. aşağıyı ve yukarıyı da kapsardı. Yani siz randevu saati geldiğinde 7087 den 7097 KHz. kadar olan kısımda gezer, çağrıyı yakalamaya çalışırdınız. Çağrıyı yakaladığınızda orası sizin QSO frekansınız olurdu. Artık her ne ise.

Şimdiki cihazlarda alma ve göndermenin nerdeyse hatasız aynı olması, frekansınızı kesin görmeniz biraz lüx gibi geliyor.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #9 : 19 Ağustos 2013, 12:06:13 »
Bilal bey yanıtınız için teşekkür ederim. Evet, durumu şimdi anlıyorum. Bendeki el yapımı cihazlar bile dijital göstergeli, sizin bahsettiğiniz analog kadranlı cihazlarla hiç çalışmadım. Şimdi tuşlardan direkt frekans giriliyor, nokta atışı frekansa gidip QSO yapılıyor. Eski günler daha zormuş gerçekten. O şekilde cihazlarla da tecrübe yaşamak isterdim, özellikle vakum tüplü cihazlarla... İnşallah bir gün mümkün olur.
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #10 : 19 Ağustos 2013, 18:28:47 »
" Bir müddet sonra bir kaç KHz. aşağıya yada yukarıya gitmiş oluyordunuz. "

Bilal amca mazi bir sis perdesi aralığından canlandı gözlerimde (hani filmlerde olurya Flash back gibi)
benim cihazda el yapımı VFO lu olduğundan karşılıklı kayışır dururduk ruslarla :)
hele birde lambalı olmasından kaynaklı cov dı cov cov diye bir TX tonları vardıki sorma gitsin .

Sayende nostalji yaptık yine allah seni başımızdan eksik etmesin ..
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #11 : 19 Ağustos 2013, 19:22:31 »
Malum mevsim yaz, bütün kış yaz gelsede tatil olsa diyoruz. Birde yarışmalar hafta sonu olunca, maalesef gezip tozup eğlenmek daha ağır basıyor.
Yinede cumartesi mesaisinde bir saat kadar bende katılmaya çalıştım, şimdi bu konuyu tekrar görünce log hazırlayıp gönderdim.
Tüm katılımcılara iyi eğlenceler...
73

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #12 : 19 Ağustos 2013, 20:30:32 »
Bilal bey, Aziz bey, Yaşar bey ve adını burada sayamadığım, ülkemin amatörlükteki tüm "ulu çınar ağaçları", karşılık beklemeden bu hobiye gönül vermiş, yıllarını vermiş, ter döküp emek sarfetmiş çok değerli ağabey ve kardeşlerim... Allah hepinize sağlık dolu uzun ömürler versin, başımızdan eksik etmesin. Aktardığınız değerli bilgi ve anıları dikkatle izliyorum ve hafızama tek kelime bile atlamadan yazıyorum. Sağolun varolun.

Mustafa bey, sizi şöyle ya da böyle, bir şekilde bu yarışmaya katılmaya ikna edebildi isem ne mutlu bana, demek ki açtığım bu başlık amacına ulaştı, uluslararası bir yarışmada +1 fazla TA çağrı işareti daha boy gösterdi. İnşallah derece aldığınız günleri de hep birlikte görürüz.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #13 : 19 Ağustos 2013, 20:53:32 »
Yarışmaya katılımın en güncel durumunu şu sayfada görebilirsiniz:
http://ua9qcq.com/en/results.php?lang=en&testid=36&db_yr=0

Şu anda yarışmaya katılan 3 TA istasyonu olmuşuz, yok mu arttıran :)

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND