Gönderen Konu: siyah traoid rf gecirmiyor  (Okunma sayısı 361 defa)

Çevrimdışı TA1CH

siyah traoid rf gecirmiyor
« : 29 Haziran 2013, 21:25:42 »
kıymetli  qrp ile uğraşan arkadaşlara bir sorum var cıkıştaki troidlerin yerine siyah bir troid denedim troin bir ucunda 4 vat var cıkışta sıfır  sanki emiyor yok ediyor   1cm cap orjinal  qrp için denemek amaclı  bir arkadaştan aldım 13 tur 050 tel cıkışta sıfır vat ???? ne olaki bu 15 cm gibi birtel troide sarınca rfyi yok ediyor .

Çevrimdışı TA1DZ

Ynt: siyah traoid rf gecirmiyor
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2013, 10:45:28 »

Mesut Bey,

Mesajinizdan verdiginiz bilgilere dayanarak T44-10 simit cekirdek kullandiginizi tahmin ediyorum. Elde etmek istediginiz induktans degeri de sanirim yaklasik 0.56uH. Cekirdegin yapildigi 10 no.lu malzeme  > 30MHz icin kullanilyor. Bu durumda sizin induktorun Q faktoru cok dusuyor (rezistif kayiplar artiyor) olabilir.

HF frekanslari icin genellikle kirmizi (material #2, 2-30MHz) ve sari (material #6, 10-50MHz) cekirdek kullaniliyor. Bunlari ic piyasadan kolaylikla tedarik edilemiyor, ya da ben bilmiyorum. Gecenlerde Deniz Elektronik'te T50-2 cekirdek bulmustum. Hesaplamalarinizi bu cekirdek icin yenileyerek (~11 sarim) elde edeceginiz induktoru devrenizde kullanabilirsiniz diye degerlendiriyorum.

Saygilarimla,

R. Mert Ozel

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2013, 11:02:36 »
besleme katında kullanmak için cok güzel bir rfc  bobinimiz oldu antenle arasına tak ne dinleme kalıyor ne gönderme  bu troidlerde  de bir dunya var her malzeme cok harika ve incelenip öğrenilmeyi hak ediyor .

Çevrimdışı TA2CEJ

« Yanıtla #3 : 14 Temmuz 2013, 18:39:13 »
Mesut bey qrv misiniz Kırıkkaleden  selamlar..

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 14 Temmuz 2013, 18:52:16 »
Her zaman

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #5 : 15 Temmuz 2013, 18:50:59 »
Mesut, çıkış toroidleri, yahut bobinlerinin ( Nüveli veya nüvesiz) endüktansı aklımda kaldığına göre 0,6Mikro henri civarında olacak. Senin toroid'in 12-13 turda endüktansını ölç ne gelecek bakalım. Bazı toroidlerde 6-7 sarımda bile 100-200 Mikro henri oluyor. Onlardansa elbette şok bobini gibi çalışır, RF geçirmez değilmi?

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 15 Temmuz 2013, 18:59:57 »
hulusi abi 8ta  onur cok güzel bir yöntem bulmuş bu cıkıştaki filtrenin yapımı ile ilgili bana anlattı ama  orjinal halini ve doğrusunu kendisinden dinlemek gerekir bekliyorum ne zaman acıklayacak diye  süper bir  yöntemi var  (ben bilmiyordum en azından bana süper geldi ) 73

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #7 : 15 Temmuz 2013, 19:06:53 »
düzeltme  8ta   yazdığım cağrı işreti yanlışlıkla yazılmıştır   doğrusu ta8at  olacaktır   bu yanlışlıktan dolayı  sayın onur beyden özür diliyorum .73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #8 : 15 Temmuz 2013, 20:10:30 »
Mesut bey benim low pass filitreyi nasıl ayarladığımdan bahsetmiş kısaca.

Low pass filitredeki 470pf ve 1nf kondansatör seçimini öncelikle mfj 269 anten analizörümün kapasite modunda 7100khz frekans vererek ölçümüyle başladım. Elimdeki  birçok kondansatörden aralarında 7100khz'de en iyi tam değeri veren kondansatörleri seçip filitreye taktım. (Ölçümlerde gördümki bazı kondansatörler istediğim çalışma frekansında tam değer göstermiyordu.)

Daha sonra Deniz Elektronikten aldığım T50-2 toroide 13 tur 0.50mm tel sardım ve yine analizör ile 7100khz sinyal vererek endüktans kademesinde ölçerek hesapladım. Bobin mikrohenri değerini şu iftar vakti tam hatırlamıyorum ama değerleri arkadaşım TA3TA  Ali beyden not etmiştim ve bu frekanstada istediğim değeri verdiğini gördüm. (bobinin değerini müsait olunca yazacağım)

Toroidleride takınca devreye işe low pass filitrenin girişini devreden rolenin kontaklarını boşa alıp ayırarak başladım. Filitrenin çıkışına yani anten konnektörüne dummy load bağladım ve girişten analizör ile 7100khz sinyal göndererek değerleri analizörde kontrol ettim.  Empedansın 50 ohm swr nin 1 xs nin sıfıra yakın olduğunu gördüm. Elbette ölçtüğüm değer low pass filitreden geçen dummy loadın değerleri ama frekansı 7000-7300khz'den farklı değere aldığımda empedansında swr ninde bozulduğunu gördüm.
Bu haliyle filitremin istediğim frekansta çalıştığını görmüş oldum.
Yazdıklarım biraz karışık olmuş olabilir ama özetle bu şekilde filitreyi yaptım.

I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 15 Temmuz 2013, 20:38:47 »
En güzel sonuca birlikte  varılıyor her amatör değerli  bilgiler biliyor daha cok güzel işler yapılacak  inşallah  onur teşekkürler  Allah razı olsun

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 17 Temmuz 2013, 13:32:20 »
Arkadaşlar, L1- L2 bobinleri ve bunlara bağlı 470pF  ve 1nF kondansatörleri takınca birden devre sinyal geçirmez oluyor, sinyal geçirmesi için vericideki muayyenleri ayarlıyoruz, sinyal geçirmeyen L1 ve L2 filtreleri tabiki yukarıda bahsedilen kondansatörler bağlı olarak, ayarlardan sonra maksimum iletime geçiyor. Bunların değerlerini değiştirmek pek uygun değil. Değer değiştirdiğinizde yeniden, yeni değerlere göre ayarı tekrar yapmalıyız.

Benim anten analiser'im yok, o bir dezavantaj. ancak bir şeye daha dikkat edeceğiz, antenden çıkan sinyali frekansmetre ile ölçelim. Eğer QRP nin  LCD ekranında yazan sinyalin aynısı ise sorun yok. Farklı bir sinyal görünüyorsa devre osilasyon yapıyor demektir, ayarlara devam etmeliyiz taki Frekansmetreden, QRP nin LCD ekranında gördüğümüz frekansı okuyana kadar. 73...

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 17 Temmuz 2013, 13:45:10 »
T50-2 toroidini, 13 tur 0,5mm tel ile sarıp ölçtüm, sıkıştırıldığında 1,47 Mikro, sarımlar toroid boyunca  açıldığında 1,12 Mikro çıkıyor. Bakalım sizler ne bulacaksınız...73...

Çevrimdışı TA1DZ

« Yanıtla #12 : 18 Temmuz 2013, 04:39:02 »
Merhaba,

Gectigimiz ay, ABD'den istedigim bir torba muhtelif cekirdegi postada kaybettigim icin icinde induktor gecen konular ister istemez ilgimi cekiyor. Hatta sozkonusu malzemeyi yurticinden temin edebilmenin yollarini aradim ama saglikli ve surekli bir kaynak bulamadim.

Dundar Bey'in yaptigi olcum, elimde mevcut yurtici kaynakli cekirdek icin iyi bir test olacagindan bahsettigi olcumu yaptim.

Sonuc: T50-2 simit (toroid) cekirdek icin 13 sarim ile hesaplanan 0.83uH ve olculen 0.94uH.

Baska amacla hazirlamis oldugum bir induktor degerini karsilastirma yapmak icin veriyorum; T30-6 simit cekirdek icin 24 sarim ile hesaplanan 2.07uH, olculen 2.11uH.

LC-metre hobi/amator amaclidir; kalibrasyonu ciddi degildir. Fakat tekrarlanabilir sonuclar elde edilebiliyor.

Mesut Bey'in durumu icin oncelikle isareti tikadigi soylenen cekirdegin ozelliklerini (rengi, ic/dis cap), sonrasinda da elde etmek istedigi induktans degerini bilmemiz gerekir diye dusunuyorum. Kullandigi cekirdegin ferrite mi yoksa demir tozlu mu oldugu benim icin halen muglak.

Bir de pratikte her induktorun direnc ve kacak (parasitic) kapasitans icerdigini hatirlayarak bu enduktorun saf enduktans degerini kullanmak suretiyle kurulacak LC devrelerin, calisma kosullarina (mesela uyarim frekansi, rezonans) da bagli olarak, beklenmeyen davranislar gosterebilecegini gozonune almamiz gerektigini degerlendiriyorum. Elinde VNA olan biri sozkonusu cekirdek ile olusturulmus induktorun davranisi ve ozellikleri hakkinda en dogru yorumu yapacaktir.

Saygilarimla,

R. Mert Ozel

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #13 : 18 Temmuz 2013, 18:14:00 »
Evet Mert Bey, benim Çin'den aldığım LC metre belkide tam gerçek sonuç veren cinsten değil. Ancak aynı endüktanstaki bobini her seferinde aynı okuyorsun. Dolayısiyle o bobin hakkında "aslını ölçtüğünde" bir fikir veriyor. Yani şuna benziyor. Evde bir kantar var 60Kg ağırlığı 70Kg gösteriyor, ancak siz sürekli bu kantarda tartıldığınızdan ne kadar kilo verdiğinizi veya aldığınızı doğru olarak biliyorsunuz.

60Mhz sinyal üreten osilatörün toroidi 5 sarımda 0,35Mikrohenri (Mesela) ama gerçek değeri 0,2Mikro olsun. Biz farklı bir elemanla 5-6 turda 0,35Mikro sardığımızda doğru iş yapmış oluyoruz. yani bu bir referans oluyor.  73..

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #14 : 18 Temmuz 2013, 21:39:04 »
forty yaparken ilk başladığımda   girişi 12 tur cıkışı 1tam 4/3 yapıyordum calışıyordu uzun  yazışmalar sonucu ve sonradan aldığım lcr  metreden sonra  girişi  ortalama  3 mikrohenri    cıkışıda 0.05  mikro henri yapmaya başladım  yani
giriş 12 tur    cıkış 1 tam 4/3  tur . yapmak istediğiniz frekansta calışan  sağlam bir telsiziniz varsa   başka hic bir  cihaza ihtiyacınız yok     sizin telsiziniz hem bir sinyal jeneratörü   hem  bir osilaskop hem lcr metre hem frekans metre  hem receiver spektrum  yani herşey    yeterki kullanmayı bilin  amatör her zaman  elindekini en iyi kullanan kişidir . 73.

Çevrimdışı TA1DZ

« Yanıtla #15 : 19 Temmuz 2013, 00:10:59 »

Dundar bey,
Kullandigimiz LC metreler belli ki benzer ozelliklerde. Verdiginiz induktor tarifi icin 1uH civarinda bir deger elde etmek zaten yeterince iyi bir sonuc. Degerler cok yakin; sorun yok.

Aslinda belirtmeye calistigim sey bu cihazlarla olculen enduktans degerinin tum amaclar icin kafi olamayabilecegi yonundeydi. Farkli malzemeler kullanildiginda, gercek enduktansi sarim sayisini degistirerek denklestirebiliriz. Ama induktorlu devrenin davranisi belirlemek icin bu yetmeyecektir. Ozellikle filtre ve osilatorlerde istenen basarimin (band genisligi, Q) elde edilebilmesi icin -diger onlemlerin yaninda- kullanilacak toroidin yapildigi malzeme amaca uygun secilmeli.

Mesut Bey,
Haklisiniz; iyi bir amator, elindeki imkanlarla mumkun olan en iyiyi yapabilir. BITX alici/verici serisini tasarlayip gercekleyen Ashar Farhan buna cok guzel bir ornek teskil ediyor.

Bu arada siyah toroidin neden RF gecirmedigi konusuna bir cozum bulunabildi mi?

Saygilarimla,

R. Mert Ozel