Merhaba,
Gectigimiz ay, ABD'den istedigim bir torba muhtelif cekirdegi postada kaybettigim icin icinde induktor gecen konular ister istemez ilgimi cekiyor. Hatta sozkonusu malzemeyi yurticinden temin edebilmenin yollarini aradim ama saglikli ve surekli bir kaynak bulamadim.
Dundar Bey'in yaptigi olcum, elimde mevcut yurtici kaynakli cekirdek icin iyi bir test olacagindan bahsettigi olcumu yaptim.
Sonuc: T50-2 simit (toroid) cekirdek icin 13 sarim ile hesaplanan 0.83uH ve olculen 0.94uH.
Baska amacla hazirlamis oldugum bir induktor degerini karsilastirma yapmak icin veriyorum; T30-6 simit cekirdek icin 24 sarim ile hesaplanan 2.07uH, olculen 2.11uH.
LC-metre hobi/amator amaclidir; kalibrasyonu ciddi degildir. Fakat tekrarlanabilir sonuclar elde edilebiliyor.
Mesut Bey'in durumu icin oncelikle isareti tikadigi soylenen cekirdegin ozelliklerini (rengi, ic/dis cap), sonrasinda da elde etmek istedigi induktans degerini bilmemiz gerekir diye dusunuyorum. Kullandigi cekirdegin ferrite mi yoksa demir tozlu mu oldugu benim icin halen muglak.
Bir de pratikte her induktorun direnc ve kacak (parasitic) kapasitans icerdigini hatirlayarak bu enduktorun saf enduktans degerini kullanmak suretiyle kurulacak LC devrelerin, calisma kosullarina (mesela uyarim frekansi, rezonans) da bagli olarak, beklenmeyen davranislar gosterebilecegini gozonune almamiz gerektigini degerlendiriyorum. Elinde VNA olan biri sozkonusu cekirdek ile olusturulmus induktorun davranisi ve ozellikleri hakkinda en dogru yorumu yapacaktir.
Saygilarimla,
R. Mert Ozel