Gönderen Konu: Bu hafta sonu tesadüfen HF yarışmaya katıldım :)  (Okunma sayısı 937 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Günlerden 13 Temmuz 2013 cumartesi. Saat TSİ 15:00 suları. İnternetten HF propagasyon bilgisine baktım,  çoğu zaman olduğu gibi 20m. bandı müsait. Telsizimi açtım, dinlemeye başladım. Eyvah… Yine band tepeleme dolu ve “Cq Contest” çağrıları çınlamakta. Bugüne kadar contestlerden nefret ettim, çünkü dandik balkon antenim ile muhatap olabileceğim “baba” DX istasyonları çoğunlukla conteste girer ve ben QSO açısından havamı alırım.

Kapattım cihazı, gittim başka işlerle oyalandım.

Akşam üzeri dayanamayıp tekrar cihazı açtım, 20m yi karıştırırken TC3HQ çağrısı dikkatimi çekti. Qrz.com’u açtım baktım, İzmir’den çıkış yapan TRAC istasyonu bu, yarışmaya HQ (Ana istasyon, konuşunca size ek puan verir) olarak katılan istasyonumuz imiş. Operatör de TA3X Nuri bey. Bana 59+20 dB geliyordu, çok istememe rağmen, yarışma düzenini bozmayayım diye QSO ya girmedim.

Ama içim içimi yiyordu, en azından Nuri beyin mail adresine bir mail atayım, sinyal raporu vereyim de yarışmada bir moral olsun diye düşündüm. Kısa bir mail yazdım ve durumu anlatıp kendilerine başarılar diledim. Sonra bir süre yine konuyu unuttum. Akşamüzeri maillerime baktım. Nuri bey bana yanıt yollamıştı.

Yanıtta kısaca bu yarışmaya katılmak için kayıt gerekmediğini ve yarışmanın diğer prosedürlerini anlatıyordu. Birden bu işin aslında çok kolay olacağını ve bir yerden başlamam gerekiyorsa o anın bu an olduğunu düşündüm. Balıklama yarışmaya daldım 

Gece başladığım yarışmada, süre bitene kadar, usulüne uygun log tutarak toplam 22 istasyon ile görüştüm. DX QSO lar arasında Hollanda, Litvanya, Fransa ve İngiltere var. Brezilya ve Cezayir’i de duydum ama onlar beni duymadılar maalesef (Benim anten balkon anteni ! )

Yine Nuri bey bana mail yollayarak gerekli yönlendirmeleri yaptı, AATest programı ile bilgileri Bitlik’ten bulabileceğimi yazdı. Bu arada gerekirse kişisel olarak bana yardım edebileceğini ekledi.

Neyse ki buna gerek kalmadı. TA3GO Can bey Bitlik’te bu yazılımın kullanılmasını fotoroman tadında anlatmıştı çünkü:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,23645.0.html

Özetlersem:
-Yarışmalar hiç de zor değilmiş, ama öğrenme aşamasında yardım almak şart.
-Yarışmalarda bir çok QSO yapılıyor, hayalini kurduğunuz bir çok ülkeyi “yakalıyorsunuz”
-Yarışmaya takozla katılan istasyonların çoğunu duyabiliyorsunuz. Ancak, takoz kullananların sesi gür çıkıyor ama kulakları o kadar iyi duymuyor. Demek ki takoz kullanmak, dinleme gücünü arttırmıyor 
-Yarışmaları seviyorum. Belki az puan aldığım için diskalifiye edilirim ama, önemli olan katılmaktı, onu da galiba başardım.
-Çok istememe rağmen ne yazık ki TC3HQ ile QSO yapamadım :( Zalim propagasyon bir daha yüzüme gülmedi :(

Bu mesajımı bitirirken, yolumu aydınlatan iki gerçek amatör ruhlu güzel insana teşekkür etmek istiyorum: Onca işinin gücünün arasında üşenmeden bana bir şeyler öğretmeye de zaman bulabilmiş olan TA3X Nuri beye ve Bitlik forumunda uzun zaman önce AATest programını çok güzel anlatarak her işlemi bir çırpıda bitirmemi sağlayan TA3GO Can beye çok çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, sağolun varolun.
« Son Düzenleme: 15 Temmuz 2013, 10:04:58 Gönderen: TA8A »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Bu hafta sonu tesadüfen HF yarışmaya katıldım :)
« Yanıtla #1 : 15 Temmuz 2013, 00:00:26 »
Bu arada gönderdiğim loglar da işleme girdi, ekteki resime bakınız.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #2 : 15 Temmuz 2013, 13:11:13 »
Merhaba Mete Bey,
Nazik teşekkür mesajınızla karşılaşmak çok güzel!
İşinize yaramasına sevindim.

Katılacağınız diğer yarışmalarda başarılar dilerim.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3X

« Yanıtla #3 : 15 Temmuz 2013, 13:20:09 »
Ahmet merhaba,
Yarışmaya katıldığına çok sevindim ve  ben teşekkür ediyorum
Kücük bir açıklama ve  AATEST programını  kurarak bunu başarman çok güzel

bizimle görüşememiş olsan da düşünmen yeter QSL kartı hazır oldugunda bir tane gonderecegim
Yarışma bilgi ve görüntülerinide 1-2 gün içinde yayınlarım
" TC3DEU" kontest ekibi olarak ben, TA3CX çoşkun , TA3TTT Selim ,TA3AG İlhan  ; katıldı,

IARU yarısması önemli yarısmalardandır,
Her yarışmada exchange / değişim raporu farklıdır
örnek all asia da 5/9  ve yaşını,
bazı yarısmalarıda 5/9 ve sıra numarasını ; bazılarında ise 5/9 ve  TA cq zone numaraı verilir.

yarışmalar etkinlikler bölümünde Can ( TA3GO )  güncel olarak yarışma bilgilerini vermektedir.
Takıldıgın bir husus olur ise lütfen yaz veya telefoan acabilirsin
izmir'den 73
Nuri, TA3X

Nankörlere yakın durma, iyilik ve öğütlerin kaybolur, sırtından vurulursun.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 15 Temmuz 2013, 15:44:32 »
Nuri bey, aynen sizin mailde anlattığınız gibi, her istasyona bilgi olarak 59 rapor ve 39 (ITU Zone numaramız) verdim. Onlardan da 59 rapor ve zone numaralarını aldım. HQ İstasyonların kendi özel rapor kısaltmaları oluyor, onları loglara kayıt ettim. Bir çok HQ istasyonla çalıştım, bazıları: IO1H,  OL3HQ, TM0HQ, SX0HQ. Loglara bu özel raporları yazınca ekstra puan veriyor sanırım. Size çok şey borçluyum, beni bilgilendirip cesaret verdiğiniz için size müteşekkirim. Seneye niyetim daha iyi şartlarda 24 saat full çalışacak biçimde yarışmaya katılmak. Derece alamam ama iyi bir anten ile 250 QSO yapıp teşvik sertifikası alabilirim, hedefim bu olacak.

Can bey, sizin AATest programı hakkındaki fotoroman gibi anlatımınız o kadar güzeldi ki, ilk denememde tüm logları elle girip cbr dosyasını yarattım. Birisi başımda durup tarif etse bu kadar olmazdı.... Çok çok teşekkür ederim. Bu tarz yardımlar olunca insan amatör olduğunu anlıyor. Önümüzdeki yıl logları direkt yazılıma girip anında IARU robotuna yollayacağım kısmet olursa.

Her şey gönlünüzce olsun. 

73 de Mete, TA3EP
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3X

« Yanıtla #5 : 15 Temmuz 2013, 16:54:40 »
HQ istasyonları ile calısman isabetli olmuş,
ayrıca  seneyi beklemene hic gerek yok,
27 temmuz 12.00 UTC-28 temmuz 12.00 utc   IOTA Contest (Islands on the Air Contest)CW/SSB
var,
IOTA haricindeki istasyonlar 5/9 ve 001 den baslayan sıra numarası verecek
sende aynı şekilde 5/9 ve sıra numarası ( 001 ) vereceksin,

IOTA İstasyonları 5/9 ve IOTA numarası verecek örnek EU-011 ,AS-087 gibi
özellikle  IOTA istasyonları ile QSO yaparsan adaya gidip  aktif olan istasyonlara katkı verirsin
AA Test kontest programı yine kullanabilirsin

bitlik >etkinlikler>yarısmalar bolumunde yapılacak kontestlerin bilgilerini bulabilirsin,
katılımın icin tekrar tebrik ediyorum,
vaktim oldugunda  1-2 aylık yarısma listesini özetleyip maille gonderebilirim

can sanırım yarısma sayfasını  güncel tutman gerekecek :-)
73
Nuri, TA3X

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #6 : 15 Temmuz 2013, 19:03:41 »
Nuri bey, sizi yoracağım ama öyle bir çalışma inanın ki çok hayıra geçer.

Aslında işimi görecek kadar İngilizce biliyorum. Ama acemilik diz boyu. Örnek olarak, bana IOTA (Ada) yarışması deyince, o yarışmaya girenler sadece adalar ile konuşacak diye düşünüyordum. Ben dandik antenim ile sadece Sardunya adasına ve Kıbrıs'a ulaşabilmişim şimdiye kadar. Dolayısıyla "bu yarışmada benim yerim olmaz" deyip daha baştan hiç okumadan ipin ucunu salıverirdim. Ama sizin açıklamanızdan anlıyorum ki, bu büyük bir parti olacak. Her kes birbiri ile konuşabilecek. IOTA istasyonlarına ulaşanlar acayip bonus alacak ama diğer konuşmalar da işlem görecek. O halde o yarışmada ben de varım :)

Şahsi fikrim o ki, ülkemiz amatörleri olarak bizim basit ve pratik temel bilgilere ihtiyacımız var, tıpkı sizin IARU yarışmasında ve şimdi IOTA için bana verdiğiniz bilgiler gibi. Çok teknik isimlendirmelere girmeden, basit açıklamalar lazım. Yoksa yarışmalar çok zormuş gibi bir imaj uyanıyor ve daha baştan tırsıp bırakıyoruz. Şu gün şu saatte şu frekanslarda QRV olun, karşıdaki istasyona şunu şunu deyin, loga şunu şunu yazın... gibi. Eğer bu tarz bilgiler verilirse, eminim ki istasyon sahibi pek çok amatör arkadaşımız benim gibi bu yarışmalara girmek için gerekli cesareti kendinde bulacaktır.

Bundan sonra Bitlik'in "Etkinlikler, yarışmalar" bölümünü daha dikkatli izleyeceğim. Önümde yeni ve çok güzel ufuklar açıldığını hissediyorum. Tüm ülkemiz amatörlerini de yarışmalara etkin olarak katılmaya davet ediyorum.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 15 Temmuz 2013, 19:26:05 »
İzninizle şimdi biraz da magazin yapmak istiyorum :)

Yarışmalarda kazanmak umurumda değil. Ancak yarışmalara katılırken tabii ki bir beklentim var: Mümkün olduğunca çok ülke ile QSO yapıp 25 değişik ülke ve sonra da 100 değişik ülke ile QSO yapanlara verilen sertifikalardan almak istiyorum. (eDX ve eDX100 Awards) Bu sertifikaları öyle istiyorum ki, düşünürken mideme kramplar giriyor. Çünkü bunlar bir amatörün uluslararası alanda saygınlık ve gururudur.

Yarışmalarda her istasyon en iyi setupuyla çıkış yaptığı için, QSO yapmak normal zamanlardan daha kolay. İşte bendeniz de bu gizli (!) amacıma katıldığım yarışmada bayağı yaklaşmış bulunuyorum. eQSL yollayacağını belirten her istasyondan eQSL istiyorum. Şimdilik ilk Hollanda puanını almış durumdayım, eQSL.cc de tescilli 19 ülke QSO m vardı, 20 oldu. Akmak için aylardır göbeğimi çatlattığım Hollanda puanını, yarışma sayesinde kolayca aldım. Diğer istasyonlar da eQSL gönderirse, ilk 25 liğimi yapmış olacağım. Bunu da yarışmaya borçlu olacağım.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #8 : 15 Temmuz 2013, 21:01:19 »
   Tebrikler nice amatör arkadaşların katılmasını temenli eder saygılar sunarım.
Aydından 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 16 Temmuz 2013, 15:42:21 »
Ahmet Mete Bey,

Yarışma sırasında artan istasyon sayısından faydalanarak anten deneme amacıyla yarışmaya katılanlar var.

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,22397.0.html

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Not: Bu konuyu daha uygun olacağı için Geçmiş Zaman Olurki bölümünden buraya taşıdım.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 16 Temmuz 2013, 16:26:19 »
Bilal bey elinize sağlık, böyle daha iyi oldu. İlginiz için teşekkür ederim.

Gaziantep'teki balon anten ile olan maceralarınızı okumuştum, ama o zamanlar istasyon sahibi olmadığım için ve pratik tecrübem hiç olmadığı için yaptığınız etkinliği pek anlayamamıştım doğrusu. Şimdi bir istasyonum var ve doğru dürüst antenim yok, hasbelkader bir yarışmaya da katıldım, artık sizleri ve özellikle de Emin beyi gayet iyi anlıyorum. Şu satırları tekrar okuyunca kahkahaları tutamadım:
"Allah günah yazmasın, amacımız conteste katılmak değil, antenimizi test etmekti."

Ne diyeyim, düşünce yapısı olarak yalnız olmadığımı görünce çok mutlu oldum. Allah size, Emin beye ve bu hobiye gerçekten gönül veren tüm diğer amatörlere sağlık ve iyilikler versin.

73, Mete, TA3EP

Not: Bu arada seneye yarışmaya mobil olarak bir balon antenle katılabilirim, inşallah Emin bey telif hakkı istemez :)
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 16 Temmuz 2013, 16:50:43 »
Mete Bey,

Öncelikle anteninizin balkonda kaçıncı katta olduğunu öğrenmek isterim, sonra antenin bobin hariç kaç metre çubuktan oluştuğunu merak ediyorum.

Ayrıca yazı düzeniniz, aklınızdakileri ifadeniz, noktalama işaretlerini kullanmadaki maharetinizi ve genel ifade ve üslubunuzu takdir etmek istiyorum.

Ayrıca kontesteki başarınızı tebrik ederim. 73..

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #12 : 16 Temmuz 2013, 20:07:43 »
Hulusi bey merhaba.

5 katlı bir apartmanın 3. katında oturuyorum. Üstümde 2,5 kat, altımda da 2 kat var. Yukarıya anten takma iznim yok. Aşağısı da çok uzak olduğu için sağlam toprak hattı çekme şansım yok. Toprak olarak yapay toprak (counterpoise teli) ve elektrik pirizindeki güvenlik amaçlı toprak hattını kullanıyorum.

Antene gelince, dikey (vertikal) değil, yatay (longwire) tipinde bir anten. Toplam boyu 11 metre uzunluğunda, kalınlığı 1,5 mm. olan çok damarlı bakırdan yapılma plastik kaplı normal elektrik kablosu. Anten tunerimin "longwire" çıkış ucundan başlıyor, masamın kenarından sarkıyor ve bulunduğum odanın penceresinden çıkarak hemen yan tarafta bulunan balkona uzanıyor, balkonun önündeki kısa duvar boyunca uzanıp gidiyor. Bobin yok, balun yok, izolatör yok, sadece kablo. Antenin kuş uçuşu bakınca görülen halini kroki olarak bu mesaja ekliyorum. Yapay toprak teli de antenin karşıt yönünde yerde halının üzerinde uzanan 5m. ince zil telinden oluşmakta. Cihazlar: Kenwood TS-480SAT (100 W lık modeli) + MFJ-993B otomatik tuner.

Güzel iltifatlarınız için çok teşekkür ederim. Aynı şekilde ben de sizin noktalama işaretlerini kullanışınızı ve düşünceleri ifade ediş tarzınızı çok beğeniyorum. Gerek yazılarınızı ve gerekse de QRP çalışmalarınızı ilgiyle ve zevkle izliyorum.

73, Mete, TA3EP
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #13 : 16 Temmuz 2013, 20:27:28 »
Az önce Letonya HQ istasyonunun eQSL kartı geldi, hoş geldi :)

Böylece QSO yaptığım (ve bunu kanıtladığım) ülke sayısı 21 oldu. İlk sertifikayı almaya 4 ülke kaldı, artık geri saymaya başladım... Ha gayret...
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #14 : 16 Temmuz 2013, 21:00:11 »
Ahmet Mete Bey,

Aşağıdakileri yaparak daha fazla verim alacağınızı düşünüyorum.

1. ÖNERİ:
- Tuner cihazınızı pencerenin hemen yanına kadar yaklaştırınız.
- Tuner cihazınızın arkasındaki  kelebek toprak bağlantısına anten kablosunun aynısından bağlayarak pencereden çıkarın ve balkondan aşağıya sarkıtınız. Üçüncü katta olduğunuzu düşündüğümde 5 metre kablo yeteri diye düşünüyorum. Çalışmanız bitince bu kabloyu balkona toplayabilirsiniz.
- Cihaza bağladığınız 5 metre zil telini sökünüz.

2. ÖNERİ:
- Tuner cihazınızı pencerenin hemen yanına kadar yaklaştırınız.
- Anten kablonuza benzeyen kablodan 13-14 metre kadar alınız. 
- Bir ucunu balkonunuzdaki 11 metrelik anten kablosunun balkon sonundaki ucuna bağlayınız.
- Diğer ucunu elinizde tutarak kabloyu aşağıya doğru bırakınız.
- Elinizdeki kablo ucunu tuner cihazınızın toprak kelebeğine bağlayınız. Aşağıya sarkıttığınız kablonun yerden uygun yükseklikte kalmasına dikkat ediniz. (1-2 metre)
- Sonuçta tuner cihazınızın wire yazan ucundan başlayıp, balkonu katedip, oradan aşağıya sarkıp tekrar yukarı çıkarak tuner cihazınızın toprak terminaline bağlanmış bir hat elde etmiş olursunuz.
- Çalışmadığınız zaman aşağıya sarkıttığınız kabloyu balkona toplarsınız.

İyi çalışmalar diliyorum.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #15 : 16 Temmuz 2013, 21:22:42 »
Bilal bey, güzel önerileriniz için çok teşekkür ederim. Zaten bu "counterpoise" bağlama işini de bir kaç yıl önce siz tavsiye etmiştiniz, bana çok yararı oldu.

Alt kat komşum penceresinin önünde aşağı sarkan tellerden hoşlanmıyor. Test ettim onayladım. Bu nedenle ikinci öneriniz benim için daha uygun. Gecenin ilerleyen saatlerinde balkonun arka tarafından aşağı sarkıtırsam çok sorun olmaz, görüş alanının dışında olur, işim bitince de sessizce toplarım. Elimde fazladan kablo olsa şimdi hemen deneyecektim ama yok, yarın kablo alıp en kısa sürede uygulayacağım.

Tekrar teşekkür ederim, sağolun varolun.

73, Mete, TA3EP
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3X

« Yanıtla #16 : 18 Temmuz 2013, 15:03:52 »
Yukarıdaki yazıda ;
"" TC3DEU" kontest ekibi olarak ben, TA3CX çoşkun , TA3TTT Selim ,TA3AG İlhan  ; katıldı,"
çağrı sehven TC3DEU yazılmıştır.
dogrusu TC3HQ olacaktır
73

Ahmet merhaba,
Yarışmaya katıldığına çok sevindim ve  ben teşekkür ediyorum
Kücük bir açıklama ve  AATEST programını  kurarak bunu başarman çok güzel

bizimle görüşememiş olsan da düşünmen yeter QSL kartı hazır oldugunda bir tane gonderecegim
Yarışma bilgi ve görüntülerinide 1-2 gün içinde yayınlarım
" TC3DEU" kontest ekibi olarak ben, TA3CX çoşkun , TA3TTT Selim ,TA3AG İlhan  ; katıldı,

IARU yarısması önemli yarısmalardandır,
Her yarışmada exchange / değişim raporu farklıdır
örnek all asia da 5/9  ve yaşını,
bazı yarısmalarıda 5/9 ve sıra numarasını ; bazılarında ise 5/9 ve  TA cq zone numaraı verilir.

yarışmalar etkinlikler bölümünde Can ( TA3GO )  güncel olarak yarışma bilgilerini vermektedir.
Takıldıgın bir husus olur ise lütfen yaz veya telefoan acabilirsin
izmir'den 73
Nuri, TA3X

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #17 : 21 Temmuz 2013, 20:39:49 »
Mete bey her şeyin bir ilki olacak, tebrikler..

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #18 : 22 Temmuz 2013, 07:29:29 »
Teşekkürler Atila bey. En uzun yollar bile küçük bir adım ile başlarmış, ben bu adımı attım işte...

Şimdi farkettim, yarışmada 100 watt çıkıyordum, istasyon gücüne "high power" yazmıştım,  halbuki yarışmalarda 150 wata kadar low power olarak geçiyormuş. Bu Amerikalıların güç anlayışına hayranım :)  Neyse, zaten önemli olan spor yapmaktı, bir dahaki sefere doğrusunu yazarım.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #19 : 12 Ağustos 2017, 23:27:34 »
Ahmet Bey, Mehmet Bey sizleri tebrik ederim.
Fiziksel alanların amatörlüğe engel olamadığını sizler uygulamayla gösteriyorsunuz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.            73...