Günlerden 13 Temmuz 2013 cumartesi. Saat TSİ 15:00 suları. İnternetten HF propagasyon bilgisine baktım, çoğu zaman olduğu gibi 20m. bandı müsait. Telsizimi açtım, dinlemeye başladım. Eyvah… Yine band tepeleme dolu ve “Cq Contest” çağrıları çınlamakta. Bugüne kadar contestlerden nefret ettim, çünkü dandik balkon antenim ile muhatap olabileceğim “baba” DX istasyonları çoğunlukla conteste girer ve ben QSO açısından havamı alırım.
Kapattım cihazı, gittim başka işlerle oyalandım.
Akşam üzeri dayanamayıp tekrar cihazı açtım, 20m yi karıştırırken TC3HQ çağrısı dikkatimi çekti. Qrz.com’u açtım baktım, İzmir’den çıkış yapan TRAC istasyonu bu, yarışmaya HQ (Ana istasyon, konuşunca size ek puan verir) olarak katılan istasyonumuz imiş. Operatör de TA3X Nuri bey. Bana 59+20 dB geliyordu, çok istememe rağmen, yarışma düzenini bozmayayım diye QSO ya girmedim.
Ama içim içimi yiyordu, en azından Nuri beyin mail adresine bir mail atayım, sinyal raporu vereyim de yarışmada bir moral olsun diye düşündüm. Kısa bir mail yazdım ve durumu anlatıp kendilerine başarılar diledim. Sonra bir süre yine konuyu unuttum. Akşamüzeri maillerime baktım. Nuri bey bana yanıt yollamıştı.
Yanıtta kısaca bu yarışmaya katılmak için kayıt gerekmediğini ve yarışmanın diğer prosedürlerini anlatıyordu. Birden bu işin aslında çok kolay olacağını ve bir yerden başlamam gerekiyorsa o anın bu an olduğunu düşündüm. Balıklama yarışmaya daldım
Gece başladığım yarışmada, süre bitene kadar, usulüne uygun log tutarak toplam 22 istasyon ile görüştüm. DX QSO lar arasında Hollanda, Litvanya, Fransa ve İngiltere var. Brezilya ve Cezayir’i de duydum ama onlar beni duymadılar maalesef (Benim anten balkon anteni ! )
Yine Nuri bey bana mail yollayarak gerekli yönlendirmeleri yaptı, AATest programı ile bilgileri Bitlik’ten bulabileceğimi yazdı. Bu arada gerekirse kişisel olarak bana yardım edebileceğini ekledi.
Neyse ki buna gerek kalmadı. TA3GO Can bey Bitlik’te bu yazılımın kullanılmasını fotoroman tadında anlatmıştı çünkü:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,23645.0.htmlÖzetlersem:
-Yarışmalar hiç de zor değilmiş, ama öğrenme aşamasında yardım almak şart.
-Yarışmalarda bir çok QSO yapılıyor, hayalini kurduğunuz bir çok ülkeyi “yakalıyorsunuz”
-Yarışmaya takozla katılan istasyonların çoğunu duyabiliyorsunuz. Ancak, takoz kullananların sesi gür çıkıyor ama kulakları o kadar iyi duymuyor. Demek ki takoz kullanmak, dinleme gücünü arttırmıyor
-Yarışmaları seviyorum. Belki az puan aldığım için diskalifiye edilirim ama, önemli olan katılmaktı, onu da galiba başardım.
-Çok istememe rağmen ne yazık ki TC3HQ ile QSO yapamadım :( Zalim propagasyon bir daha yüzüme gülmedi :(
Bu mesajımı bitirirken, yolumu aydınlatan iki gerçek amatör ruhlu güzel insana teşekkür etmek istiyorum: Onca işinin gücünün arasında üşenmeden bana bir şeyler öğretmeye de zaman bulabilmiş olan TA3X Nuri beye ve Bitlik forumunda uzun zaman önce AATest programını çok güzel anlatarak her işlemi bir çırpıda bitirmemi sağlayan TA3GO Can beye çok çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, sağolun varolun.