Gönderen Konu: QRP çıkışında kontrolsüz osilasyon oluyor.  (Okunma sayısı 252 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

QRP çıkışında kontrolsüz osilasyon oluyor.
« : 24 Haziran 2013, 07:45:24 »
Arkadaşlar,

Yaptığım QRP lerin pekçoğunda ilk çalıştırmada ufak tefek sorunlar oluyor, ancak üzerinde biraz çalışınca hallediliyor.
Yaptığım bu QRP deki sorun şu: TX katı; 2SC1971 kendi başına osilasyon yapıyor.
14Volt'a kadar problem yok. 14Volttan sonra birden 15-20W güçünde 4,8Mhz osilasyon yapıyor. Tabiki farkına varmasam transistör aşırı ısıdan bozulacak.
Şimdi diyeceksinizki " bu transistör 5W'lık transistör" 20W çıkış vermez. Bende öyle düşünüyordum ama veriyor. Nasıl bilmiyorum. Ama 20W çıkış veriyor.
Bu osilasyonu gidermenin yolu varmı?
Diğer aynı model cihazlarda böyle bir problem yaşamadım. Acaba transistörden kaynaklanabilirmi?

13Volt'a kadar normal 4-5W gayet güzel bir modülasyon ve SSB, LSB sinyal çıkışı veriyor. Şimdi belki diyeceksiniz "o zaman sende voltajı artırma" ancak bu bir problemin habercisi. Çözmek gerekiyor.

Diğer cihazlarda voltajı artırınca sadece çıkış, 5W dan  7W'a yükselirken, bunda ise sürülen frekanstan bağımsız çıkış gücü çok yüksek bir osilasyon yapıyor.
Elbette çeşitli yöntemler deneyerek bu osilasyonu gidereceğimden eminim. Çünki diğerleri normal çalışıyorsa buda illaki çalışır. Ama neden böyle oluyor???
Aynı malzeme, ancak farklı sonuç.
Şimdi birkaç günlük tatildeyim. Gidince uğraşacağım. Malum 1971 bozulursa gerçeğini bulmak zor. Dikkatli olmak lazım. Cevaplarınızı bekliyorum.
Herkese 73...

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: QRP çıkışında kontrolsüz osilasyon oluyor.
« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2013, 11:14:35 »
hayırdır abi gecmiş olsun yoksa aldığın cıkış transistörü kargoda kırıldımı   ne cektik bu kargoculardan abi atıyorlar sağa sola  paketleri sonra malzemeler kırılıyor   sonra  sucu kabulde etmiyorlar  para verdiğinemi yanasın malzemenin kırıldığınamı  yoksa ,nsanı kandırmalarınamı kızasın en iyisi iyi paket  yapmak 73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #2 : 24 Haziran 2013, 12:55:36 »
Fransız amatör Lus Pistorius diyorki; Q6 kendi kendine osilasyona yol açarsa transistörün beyzi ile kollektörü arasına 1K. direnç ve 10nf kondansatörü seri bağlarsanız sorun çözülür.

Bu arada benim forty qrp de 2.5 watt çıkışı gördüm fakat daha üzerine çıkamadım. Başlangıçta 0.5 watt idi 2SC2053 sürücü transistörün beyzindeki 100pf. kondansatörü 1nf. yapınca çıkış birden 2 watt'a yükseldi. Artık önümüzdeki hafta sonuna kaldı. 2SC1971'in emiterindeki r24 ve r25 1.5 ohm paralel şaseye akan dirençleri atlama kabloları ile değiştirerek çözmeyi deneyeceğim. Sanki neosid muayyenler istenilen osilasyonu tam yapamıyorda beyz sinyalleri zayıf geliyor ve çıkışta tam sürülemiyor. Oysa bobinleri tam 3.2 mikrohenri 12 tur sarıp ölçüp taktım.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #3 : 24 Haziran 2013, 13:14:27 »
Mesut, en iyisi önüne gelenden alışveriş yapmayacaksın.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #4 : 24 Haziran 2013, 13:47:14 »
Evet Onur okudum.
Forty1 açıklamasında yazıyor. C-B arasına 1K+10n bağlayıp göreceğim.
Aslında olan normal demekki. Daha doğrusu osilasyon olabiliyor demekki.
Transistörün kazancı çok fazla diyor. 2SC1971 Mükemmel bir transistör.

Hemde senin dediğin gibi 2x1,5 ohm dirençleri kısa devre yaparsan maksimum güç alırsın diyor.
Onur, ayrıca 2,5W çıkış muayyenlerin düzgün çalıştığını gösteriyor. Artık onlardan ziyade o  bölgedeki kondansatör ve dirençlerle oynamanı tavsiye ederim. Ayrıca ssm2165 deki 22k'luk, sinyali NE612 ye ileten direnci 6K ya kadar düşürürsen çıkış artacaktır. Çünki SSB de modülasyonun doğrudan güce etkisi var.
Önerin içinde çok teşekkürler. Sağol. 73...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 24 Haziran 2013, 15:18:51 »
ben yeni kartı bugun  calıştırdım  mikrofon preanfi  si düzgün calışmadı iptal ettim eko mayk taktım cıkış 6 vat ayarlamam 2 dakika sürdü dinlemede cok güzel pll calışmıyor  malum  kayma yok  bu kartta eksikler var ama calıştımı süper calışıyor .

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #6 : 24 Haziran 2013, 15:22:57 »
13.8 v  verdim 15 felan değil 6 vat   preanfi cok mühim nedakar ses okadar vat  usta doğru söylüyo

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #7 : 24 Haziran 2013, 17:47:32 »
Ne kadar çok ses, o kadar fazla çıkış, o kadar fazla distorsiyon. O ssm entegresini zatan aşırı sürmeyi engellemek için var., SA612 modülasyon kalitesi açısından parlak sonuçlar vermiyor. Yüksek güç için Harici kuvvetlendirici yapmak bence daha iyi bir çözüm yolu...

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #8 : 24 Haziran 2013, 20:36:14 »
herşeyin bir iletim doyum kesim noktası var  sadece transistörün değil ama qrplerin kendi preanfi devrelerinin cok yeterli olmadığını vurgulamaya calıştım en azından bende ki yeterli değil yoksa af amplifikatöründen 100 vat  612 ye  verip  anten cıkışından 100 vat bekleyecek değiliz :)

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #9 : 25 Haziran 2013, 10:03:42 »
Tamam haklısınız,
aşırı sürme = distorsiyon, ancak tabiiki kontrollü yapıyoruz.
Ayrıca SSM2165 kompresörlü. Aşırı sürmüyor zaten, ilginç bir entegre.

Mesut, sen SSM2165'i çalıştıramadınmı?
Her nedense, Transistörlü modülasyon elemanları bozuk modülasyona sebep oluyor. Sen benim modülasyonumu dinledin o sebepten illaki SSM2165 entegresini çalıştır. Bu iş için yapılmış bir entegre. Acaba entegreyi tersmi taktın? Yoksa entegremi arızalı?

73...

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #10 : 25 Haziran 2013, 10:14:10 »
Hulusi Bey,

7 MHz. de çalışması için tasarlanmış bir yükseltici katının 4.8 MHz. de osilasyon yapması beni düşündürüyor. Acaba bir önceki transistör olan 2SC2053 ü söktüğünüzde osilasyon kesiliyor mu?

73

Bilal Ekmekci, TA8A
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2013, 18:19:18 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 25 Haziran 2013, 15:38:23 »
Bilal bey,

Öncelikle, geçen gün QSO larınızı duydum. Ancak tezgahta montaj çalışmaları yaptığım için cihazı kuramadım. Sizinle QSO yapmak isterdim.

Bütün malzemeleri devre dışı bıraktığımda dahi, ( 2SC2053 toroidini  ve NE612 leride sökmek dahil) 2SC1971 tek başına osilasyon yapıyor.
TA8AT Onur Beyin hatırlatması ile Luc Pistorius'un Forty1 deki TX katı açıklamasını okudum, orada 2SC1971 çok kazançlı bir transistör, osilasyon yapabilir diyor. Bunu önlemek için transistörün  C-B uçlarına 1K ve 10n yu paralel bağlayın osilasyon kesilir diyor. Perşembe günü evdeyim, deneyeceğim. Bu TX katını yapan arkadaşların başına gelebilir, tecrübemi paylaşırım. 73...
Bir kere daha başıma gelmişti, bir şekilde osilasyonu kesmiştim. Şimdi hatırlamıyorum.

Luc Pistoriusun açıklamasının orijinal metni: (Forty1 den)
""Augmenter la valeur de P2 tout en sifflant dans le microphone. Le signal doit augmenter sur le wattmètre jusqu'à atteindre une valeur maximum entre 3 et 5 watts HF. Reprendre les réglages de L14 et L15 au maximum de HF. Le transistor Q6 est un transistor HF à grand gain. Ceci est intéressant pour pouvoir sortir 5 watts avec un minimum d'étages d'amplification, mais peut aussi amener ce transistor à auto-osciller. Si tel est le cas, placer un condensateur de 10 nF en série avec une résistance de 1 K entre base et collecteur de Q6, câblés sous le circuit et au plus court. Au contraire, si le montage d'origine n'auto-oscille pas, on peut essayer de remplacer R26 et R27 par des straps, ce qui permettra de sortir le maximum de puissance HF (comme sur mes prototypes).""

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #12 : 25 Haziran 2013, 18:46:49 »
Hulusi Bey,

Cihazları tamamlayın, bir gün haberleşir görüşürüz.

Baskılı devreye ve yerleşim resimlerine baktım. Baskılı devre yerleşiminin orjinalinde sorun var. Belki normal voltajlarda fazla çıkış gücü olmadan çalıştığında osilasyona geçmiyor olduğundan düzeltme ihtiyacı gerekmemiştir. Şöyle ki;

RF devreler dizayn edilirken temel kural şudur. Bir anfi devresinin girişi ve çıkışı fiziksel olarak yan yana getirilmez. Ve devrenin kazancı yüksek ise mutlaka giriş ve çıkışı arası yalıtılır. Mesela çıkış transistörünün soğutucusunun hemen dibinde bias için kullanılan 1N4007 var. Bir önceki katın beslemeini etkilememesi için daha çok güç çeken ikinci katların baskı devreleri ayrıca kalınlaştırılır ve gerekli tedbir alınır. Ben burada buna dikkat edildiğini görmüyorum. Eğer çıkış katı osilasyon sınırında ise, düşük güçte osilasyon yapmasa bile, modülasyonunuzda bozulma da olur. Sizin anlattıklarınıza dayanarak bir tavsiyem olacak. İnce bir teneke parçası ile bir yalıtım yapıp denemeniz. Yalıtımın geçeceği yerleri şöyle tarif edeyim. (Soğutucuyu yalıttığınızı düşünüyorum) Baskılı devrenin hemen kenarından bağlayacak, 1N4007 ile soğutucu arasından geçecek, soğutucudaki vidayı geçince L11 toroidine doğru dönecek, bu toroidle 1K ve tantalın arasından geçesek, toroid bitince aşağıya dönecek, röleye kadar gidecek. Yüksekliği ise en az soğutucunun yüksekliği kadar olacak. Soğutucudaki vidaya bu ekranlamayı bağlayabilirsiniz. Bu ekranlamayı yaptığınızda, plakete değen alt tarafı nerede şase ile rastlaşıyorsa oraya bir delik delip, birer bacak lehimleyerek bu noktalardan şase vermek gerekecek.

Kolay gelsin,

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #13 : 25 Haziran 2013, 21:55:12 »
Bilal abi qrp lerde  rf ile besleme aynı rölenin yanyana  kontaklarından  ayrılıyor tx ve rx  aslında bundada sakınca yokmu 5118.5 bile zaman zaman kayıyor tek ösilatör ile beslemek lazım  dışarıdan tek cıkışı yuksek bir osilatör ile sürülünce zaten mükkemmel dinleyen cihazın sesinin  daha da artığını söyleyen  arkadaşlar var .osilasyon işinin cözümü için kollektörden  beyze direnc ve kondansatör  ile ne yapmış oluyoruz  bence beyzden şaseye bir şeyler bağlamak ve aslında beyz voltajınıda ayarlı yapmak lazım diye düşünüyorum  73

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #14 : 25 Haziran 2013, 23:49:01 »
Bu forty lerden bu güne kadar bir çok yaptım çalıştırdım .

Yaptığım bu forty devrelerinde şunu gördüm ki (Bilal Bey'in de bahsettiği gibi) devrenin çıkış kısmı 3 -4 watt tan fazlasını kaldırabilecek titizlikte değil.

Benim önerim devreyi zorlayarak wattı yükseltmek yerine 3 watt alın, ama temiz bir modülasyonda bırakın.

Wattı yükseltmek isterseniz ilave çıkış katı yapın daha sağlıklı olacaktır..

Naçizane tavsiyem.. 73..
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com