Gönderen Konu: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER  (Okunma sayısı 357 defa)

Çevrimdışı TA3EN

ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« : 15 Ocak 2013, 11:14:34 »
    Merhaba amatör arkadaşlar,
Çoktan beridir yaşadığım bir sorunu yazmak istedim.Elimde Nİkon fotoğraf makinası var. Bunu çalıştırmak için şarjlı markasına güvendiğim (VARTA) 2700mA şarjlı pil aldım. İlk zamanlar sorunsuz kullandım. Uzun zaman geçmeden pil yetersiz gelmeye başladı.
Bunu üzerine lamba bağladım tamamen (deşarj) boşalttım. Yeniden şarj ettim. Sonuç değişmedi. Makinayı çalıştırmadı. Bunu üzerine şarj aletini kontrol ettim sağlam. Ama yinede  şüpheli davrandım. 4-5v dc ye seri direnç bağlayarak 270mA  akım vermesini sağladım. Uzun zaman şarjda bıraktım. Sonra makineye taktım nafile yine çalışmadı. Bunun üzerine  pilin voltajını ve amperini kontrol için şunları yaptım.Araya 12v21w (arabaların sinyal-park lambası) bağladım. Seri olarak da ampermetre bağladım.ölçtüm. Ve bu lambaları 6-7 saat voltajı siddetinde yaktı.
        Alkali pilleri de aynı testten geçirdim. Alkali pilden elde ettiğim sonuçlar da şarjlı pillerden farklı değildi. Ama alkaliler makinayı çalıştırıyordu. Üstelik alkali piller bayağı kullanılmıştı. Voltaj kontrollerine başladım. Şarjlılar  2x1.25v=2.50v verdi. Alkaliler de 2x1.5v=3.00 verdi.
        Acaba dedim. Şarjlı piller yüke girince voltajını çökertiyor mu dedim? Yine aynı lambayı bağladım. Paralel voltmetre bağladım. Az bir voltaj düşmesi vardı. Önemsiz. Alkalileri denedim onlarınki de aynı düşüşü gösterdi. Ama Alkaliler fotoğraf makinesini çalıştırıyor ama şarjlı piller hala çalıştırmıyordu. Daha önceki yıllarda GP pillerle de aynı durumu başka fotoğraf makinesinde yaşamıştım.
        BU DURUM BAŞINIZA GELDİYSE SORUN NEDİR ve NASIL ÇÖZDÜNÜZ? YAZARSANIZ SEVİNİRİM.

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #1 : 15 Ocak 2013, 17:46:22 »
Merhabalar hüseyin hocam bende bu konuyu daha önce açmıştım hocam benim kanaatım bu makınalar 3 volta göre yapılıyor ve bu üç volt 2.5 volta düştüğünde bitti bitecek oluyorlar bu makınaların çalışma voltaj aralığı 3-1.5v arası gibi bir değer olsaydı şarjlı piller çok işimize yarardı malesef benimde bu sorunum var 1.5 volt şarjlı pil aradım bulamadım benim fikrim budur daha tecrübeli arkadaşların tecrübesinden tabiiki yararlanmak istiyoruz saygılarımla 73.

Çevrimdışı TA6A

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #2 : 15 Ocak 2013, 20:48:13 »
Osman Bey doğru cevap vermiş. Eğer makina Alkalin pile göre tasarlandıysa klasik 1.2 voltluk şarjlı pillerle kullanmak bu tip sorunlara neden oluyor, aynı sorunu bende yaşamıştım.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA7A

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #3 : 15 Ocak 2013, 22:35:50 »
hüseyin hocam bazı makinaların kullanım menüsünde alkalin ve şarzlı pil kullanım seçeneği vardır kullanacağınız pile göre seçim yapmalısınız

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #4 : 16 Ocak 2013, 00:22:17 »
aynı sorunu bende yaşadım ancak şuan çok kolay bir çözüm buldum.
bir siteden 14500 tipinde yani normal kalem pil boyutlarında ancak Li-Ion piller aldım, ve tabiki bunlara özel şarj cihazı, makinaya tek pil koyuyorum boşta kalan pilin yerine de gerilimi biraz düşürsün diye içinde 1 adet diyot olan bir kalıp yaptım pil şeklinde, bunu yerleştiriyorum, böylece pil tam şarjlı halde iken yani 4.2v iken makinaya yaklaşık 3.5 volt gidiyor. pil 3v civarına düştüğünde de makinaya 2.3-2.5v gittiğinden makina çalışmayarak pili koruyor.

aldığım pil 900mah olmasına rağmen 2500mah lik şarjlı pillerden en az 4-5 kat fazla kullanıyorum.

Dikkat etmeniz gereken nokta sakın ha dalgınlıkla bu pillerden makinaya iki adet koymayın, 8 volt vermiş olursunuz ve cihazı çöpe atarsınız. İkinci bir nokta bu piller için yapılmış özel şarj cihazlarını kullanmak zorunlu aksi taktirde patlarlar.

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #5 : 16 Ocak 2013, 10:34:05 »
Evet sevgili arkadaşlarım şu açıklamaları yapmadan geçemeyeceğim tabiiki bu sadece kendi tecrübelerim yararlanmak isteyen arkadaşlar yararlanır itemeyen ler yararlanmayabilir.
Ben şarj devreleriyle çok uğraştım özel şarj devresi diye bir şey yoktur bence ben bir şarj aleti imal ederken önce kaç volt ve kaç amper akü veya pil şarj edilecekse ona göre hesabımı yaparım örnek mutlu beyin piline bir şarj aleti yapalım  pilimiz 4.2volt 900ma olduğuna göre voltumuzu 4,84 volta ayarlıyacağız sonrada amperimizi 90 ma ampere sabitleyeceğiz oldu tam otomatik bir şarj cihazı bu cihaz pil doluma ulaştıkca amperi yavaş yavaş kesecektir.
Hesap nasıl yapıldığı merak edilirse her 1 volta .2volt ekliyoruz amper ise dolacak pilin 10 da 1,ini uyguluyoruz benim tecrübelerim bu şekildedir.

Birde şu şekilde de yapılabilir amper yine aynı değişiklik yok voltaj pilin son dolum voltajına ulaşınca voltajı kesecek şekildede yapılabilir bu şekilde yapılan devreler sabit voltunu ayarladığımız devrelere göre daha hızlı şarj yaparlar hızlı şar derken pilin amprinin 10 da 1 amperini yine geçmeyecek şekilde yani bu alttaki yazdığım devre amperi pil doldukca yavaş yavaş kesmez pil tam dolduktan sonra keser bu yüzden pil tam dolana kadar aynı hızda dolar hızlı dolum dediğim nokta burasıdır yoksa amperi artırarak değil saygılarımı sunuyorum yinede abilerimizin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz öğrenme kapımız sonuna kadar açıktır.73

Yazımı tam bitirdim derken mutlu bey pilinizi daha uzun kullanmak için size şunuda demeden geçemeyeceğim siz voltajı düşürmek için diyot kullandız votunuz 3.5 volta düştü makinayı çalıştırdınız ve 3.5volt dan düşmeye başladı voltajınız 2.5 volta düştüğünde pil bitti deniliyor oysa aslında pilinizde hala 3 voltun üzerinde volt var bunuda kullanmak için diyot yerine 7803 volt zenner entgre kullanırsanız dahada pilden iyi yrarlanacksınız diye düşünüyorum entegre ısınırsa boş pil yerine yaptığınız diyotun yerine uygun bir soğutucu korsanız dahada uygun olacağını düşünerek saygıları mı sunuyorum.
 

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #6 : 16 Ocak 2013, 12:50:05 »
Osman Bey,
Lityum İyon piller maalesef diğer pillere benzemiyorlar. Kendileri sizin yaptığınız gibi sabit gerilim veya sabit akım şarjıyla şarj edilemiyorlar, bu pillerin şarj detaylarını internetten bulabilirsiniz ancak kesinlikle bir özel şarj entegresi veya bir mikrokontrolör gerekiyor. Bunlar olmadan da analog bazı devreler ile doldurulabilir ancak tahmini 20 saatinizi alır. şarj cihazı bu pilleri ortalama 2 saat içinde dolduruyor. Siz buna güvenip pile doğrudan 450mA basarsanız bakın "belki" demiyorum kesinlikle direk patlar. Pil tamamen bitmişse önce trickle charge denen ve anahtarlamalı bir şarj işlemi var. Bu şarj ile pil belli bir seviyeye kadar şarj ediliyor. Daha sonra sabit yüksek akım ile pilin yaklaşık %70'i dolduruluyor, daha sonra ise akım regülasyonu bırakılıp gerilim 4.2volta sabitlenerek pilin dolması bekleniyor. Belli bir noktada da akımı tamamen kesmek gerekli. Mesela kurşun asit akülerde sıkça yapılan dolduktan sonra çok küçük bir akım vereyim pil tam dolu beklesin düşüncesi bu pilleri aşırı yıpratıyor bazı durumlarda patlatıyor. Verdiğiniz gerilimlerin çok iyi regüle edilmesi lazım, tolerans +/-50mV. Bu piller yüksek enerji tutabilme gibi avantajları olmasına rağmen oldukça nazlı piller.

Bu pillerin sağlığı için pili 3.0 voltun altına düşürmek uygun değil. -Bazı kaynaklarda 2.8volt diye geçer.-  Pilde daha kullanılmamış 3 volt var ziyan olmasın mantığı çok yanlış. Ayrıca bahsettiğiniz regülatör entegreleri üzerinden akım çekilmese bile kendi çalışmaları için sürekli olarak 3-5mA kadar akım çekerler, diyot koyduğumda bunu önlemiş ve makina kullanımda değilken pilin bitmesini önlemiş oluyorum. Ayrıca diğer bir nokta bahsettiğiniz lineer regülatör entegreleri çalışmak için çıkış gerilimden en az 1.5v volt daha yüksek giriş gerilimine ihtiyaç duyarlar.(LDO modellerde 600-800mV yeterli olabilir.) bu hesapla bu regülatörü 4.2 voltluk full pile dahi bağlasak en fazla 2.7 volt alabiliriz. pilimiz 4volta düştüğünde ise makinamız çalışmaz. Yani bahsettiğiniz yöntem her şekilde daha verimsiz.

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #7 : 21 Ocak 2013, 11:16:51 »
       Sayın TA7OA Seda Bey merhabalar,
       Sizin dediğinizi yaptım. Nikon Coolpix L22 makinam var. Menüsünde Alkali, Ni-MH ve Lithium seçenekleri var. üçünü de denedim. Bir faydası olmadı. Başka öneriniz olabilir mi?
       73...

Çevrimdışı TB5X_SK

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #8 : 21 Ocak 2013, 11:47:57 »
Şarjlı pil alırken biraz araştırma yaparak karar vermiştim. Herkes varta nın power accu yü çok övüyordu.. 2700 mA 4 adet aldım..
Ama malesef hayal kırıklığı .. Bir süre sonra Sarj tutmaz olduğunu farkettim.. Sorun ise ilginçti;

Hobi olarak dağcılıkla ilgileniyorum ve tırmanışlarda yanımda fotoğraf makinamı taşıyorum haliyle.. Bu pilleride yanıma alıyordum. Farkettim ki yüksek irtifada (3.000 M ve üzeri) bu piller şarj tutmuyor. Bunu bir çok dağcı arkadaş yaşamış..

Öyle bişey ki yüksek irtifaya çıkan bu piller, tekrar aşağılara indiginizde de eski performansını asla bulmuyor.

Şu an 4 adet varta pil yepyeni ama ölü halde yatıyor.

Bilgi olsun diye eklemek istedim..

73..

TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TB2PWX

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #9 : 21 Ocak 2013, 22:13:50 »
Bilirsiniz, kötü şarj şartlarında batarlayar ısınır, iç basıncı yükselir, kaçak yapar ve artık eski halie gelmez.
Dağda da düşük basınç olduğundan, göreli olarak pilin iç basıncı yükselmiş ve pil kaçak yapmış olabilir mi?
Sekonder bataryalarda genellikle yüksek iç basıncı tahliye edecek yapılar olur. Elektrolitik kondansatörlerin diplerindeki yırtılma yerleri gibi.
Bu açıdan değerlendirince taşlar yerine oturuyor sanki.

Çevrimdışı TA3CB

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #10 : 21 Ocak 2013, 23:07:08 »
Arkadaşlar.Varta 2700 lerden bende hüsrana uğradım.Biryıl anca kullanabildim.Sonra pil kutusuna.

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2013, 23:49:27 »
     Arkadaşlar maalesef ben de geçen yaz İzmir'deki TÜRKÇE OLİMPİYATLARI'na gitmiştim. Her şey süperdi. Tabiki bun-
ları görüntülemek gerekiyordu. Üzüntü verici durum ise tabiki şarjlı piiler. Makina bir kaç pozdan sonra çalışmadı. !00.000 -
150.000 civarında insan statda çıkıp pil almanın imkanı yok. Çıkmak mümkün değil. Aklıma pilleri avucuma alıp ısıtmak geldi.
Bir süre tuttum. Piller el sıcaklığına ulaşınca bir kaç poz daha çekti. Bu şekilde yeteri kadar poz yakaladım. Ama gelin de ba-
na sorun. Zaten o sıralardan sonra o pilleri makinada kullanamaz oldum. Yatıyorlar.
     DEMEK Kİ ŞARJLI PİLLERDE ÇALIŞMA SICAKLIĞI BİRAZ YÜKSEK. Bu da Mehmet hocamı doğruluyor.
     73...

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #12 : 27 Ocak 2013, 08:56:34 »
Değerli  arkadaşlar.
 Şarjlı pil konusu  yeterince halledilmiş değil. Nadirattan da olsa kaliteli  nikel cad aküler gördüm.  Bir zamanlar belediye zabıtalarının 5 watlık el telsizlerinde kullanılıyordu. Zannederim sarı renkte idiler. Hurdaları bile iyi idi.
Şarjlı pillere lehim atsanız ısıdan dolayı yumuşama ve sıvı kaçırma olayı oluyor. Hatta zamanla kendiliğinden sızıntı meydana gelebiliyor.  Şarjlı piller içinde yine en iyisi şimdilik  li-on pilleri. Bunlarda kullanılmasa bile zaman sınırlı ömürleri var. Piller içinde 3 voltluk lityumlar çok iyi olsalar da anormal pahalılar.
Pillerin kusurları var elbet ama kameraların kusurları pillerden aşağı değil. Öyle yüksek akım harcıyorlar ki her  karbon çinko piller ile dahi çalışmıyorlar,  Yüksek amperli kaliteli pil veya alkali pil istiyorlar. Yani insaf bu harcamaya pil ne yapsın akü ne yapsın. Sanki bunlar Fotoğraf makinesi değil  kısa devre makinası
 Sağlıcakla     73!    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB2PWX

Ynt: ŞARJLI PİLLER ile ALKALİ PİLLER
« Yanıtla #13 : 27 Ocak 2013, 09:29:52 »
Hüsnü Bey'in "Kısadevre makinasi" ifadesine çok güldüm, Allah da onu güldürsün; Birincisinde ne olduğunu anlayamadan satmıştım makinayı, ama ikinci digital fotoğraf makinamı aldığımda pili beklediğimden hızlı bitince akımını ölçtüm, sonra da "arızalı bu" diyerek servise götürdüm. Çünkü o kadar akım çekmesinin normal olabileceğini aklıma bile getirmemiştim gerçekten.

Cep telefonlarında kamerası olmayan kalmadı pek ama onlar sanki o derece harcama yapmıyorlar. Sanırım teknoloji de enerji harcaması açısından inkişaf etmiş olmalı.