Gönderen Konu: Transistor gürültü seviyesi  (Okunma sayısı 227 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Transistor gürültü seviyesi
« : 08 Ocak 2013, 16:09:29 »
Değerli arkadaşlar
 Bana bazan bir transistörün gürültü seviyesi lazım oluyor. Gürültü meselesinde makbul olan  low noise olabilendir. Bazan ultra low yazabiliyorlar.
Aramada karşıma bir liste çıkıyor. Bazı transistörler için değer yazılırken bazılarında -- -- es geçme işareti görüyorum. Pek çok transistörün ise noise durumu cetvellerde  datasheetlerde hiç bulunmuyor.
Konu ile uğraşmış amatör arkadaşlar bulunabilir ümidi ile soruyu  buraya aktardım. Acaba sadece driver transistörlerinin mi N noise durumu yazılıyor.  es -- geçilen BC177   gibi bir transistörün bir başka cetvelde low noise olduğu yazılabiliyor.

73,  Hüsnü Köktürk       husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Transistor gürültü seviyesi
« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2013, 19:03:05 »
Merhaba Hüsnü Bey, zor bir konu açmışsınız. Yıllar önce yüksek güçlü anons amfileri imal ederken transistörlerin gürültü faktörü sorunu ile çok uğraştım neyseki sonradan tümleşik devreler piyasaya girince epey rahatladım.

Sorunun asıl kaynağı ithalatçı firmaların ucuz ve kalitesis mallara yönelmesinden kaynaklanıyor. Örnek verdiğiniz transistörde birçok marka, birçok kalitede mal üretiyor, ülkeye sokanlar rekabet edebilmek amacı ile (doğal olarak bu böyle) nerede ucuzunu bulursa onu getiriyor. Üretim bandından çıkan her ürün tek tek test edilmiyor, sadece çok spesifik parçalarda yapılıyor bu ve bu ürünler genelde askeri - tıbbi cihaz üreten firmalara gidiyor. Birinci sınıf diye nitelendirebileceğimiz ürünleri fabrikalar alıyor, 2. ve 3. sınıf malıda perakende olarak satıyorlar.

Ben seri imalat yaptığım zamanlar genelde National firmasının yarı iletkenlerini tercih ederdim, zira onun kalite standartları birçok firmanın üzerindeydi. Sonradan devreye Kore firmaları girince fiyatta rekabet edemez oldular, ürünleride bulunmaz oldu. Aldığım transistörlerin beta kazançlarını ölçecek aletim vardı ve ölçebiliyordum ama gürültülerini ölçme imkanım yoktu. Öyle transistörlere rastladım ki dinamik mikrofon ön yükseltecinde HIS neredeyse boş FM sinyali gibiydi. Eğer gerçekten gürültüsü az yarı iletkene ihtiyaç varsa bunu temin etmenin tek yolu güvenilir bir temin edici ile anlaşıp özel sipariş getirtmek, başka çaresi yok.

Sinop üssü açıkken oradan verici yapmak için RF transistörler ediniyordum, transistörler özel plastik bir tüp içerisinde geliyordu ve bağlantı bacakları inanılmaz uzunluktaydı. Örneğin BFW16 nın piyasadaki bacak uzunluğu 1 cm ise oradan gelenin bacak uzunluğu 6 cm idi. Tamamen özel üretilmiş ve kataloğunda yazan değerleri birebir veren komponentler. Kazançlarını piyasadakinden tabiki iyi ama gürültüsüz olduklarını şuradan anladım. Diyelim tek transistörlü 1 wattlık bir RF katı yaptık ve piyasadan aldığımız kaynağı şüpheli bir transistör kullandık. Devre çalıştı çalışmasına da acaba yaydığı ısı gerçekten verdiği güçle orantılı mı? Onun farkını ancak iyi bir transistör kullandığınızda anlayabiliyorsunuz, birinci sınıf bir transistör gerçekten enaz 5 derece daha az ısınıyor. Birde push-pull bir devrede kötü yarı iletkenlerle çalıştığınızı düşünün, saç baş yoldurur insana.

Hocam demem o ki, bu konu cidden zor. Kimin malına güvenipte alacaksınız? Bu işlerden gelir elde etmeyip sırf hobi için çalışacaksanız test ekipmanlarına kucak dolusu para dökmenin getirisi-götürüsü ne olacak? Her zamanki gibi kataloglara bakıp, oradan istediğimiz değeri karşılayan parçayı elektronik parça satan yerlerden alacağız ve kullanacağız. Artık şansımıza ne denk düşerse :)

Sağlıcakla kalın.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #2 : 09 Ocak 2013, 00:24:24 »
Sağolasın Simavi Bey
Uzunca bir cevap yazmışsın. Can yakıcı konulara değinmişsin. Orijinal malları bir miktar tanıyorum. Ankara Ostime bir zamanlar kristal kullanan gemi telsizleri gelmişti ve ben onların 2N6084 çıkış transistörlerini bazı çalışmalarımda kullanmıştım. Yanıp siyahlaşanları olmuştu. İşte bu kavrulan transistörler piyasadan taze aldıklarımdan daha iyi çalışmakta idiler. Ve şöyle demiştim. Orijinal 2N6084 transistörünü çalıştırmaya fazla uğraşma O saten kendi kendine çalışır.

İkinci hatıram. Askerlik yaptığım yıllarda Edirneden bir teyp almıştım. O zamanlar bu araç kıt ve pahalı idi. Bu teyp, taze iri pilleri bikaç saat içerisinde bitiriyordu. Bir gün komşu şehir birliğinden kullanılmış ama irice 6 adet Amerikan malı çinko karbon pil aldım, daha doğrusu bir bataryadan parçalayarak çıkardım. Bu pilleri haricen benim teype bağlıyor geceleri yüksek sesle bahçede müzik dinliyorduk. İki ay kullandım. Hiç bitmediler. Bulunduğum yerde elektirik benzinle çalışan bir dinamo ile üretiliyordu. Bir gün dinamocu onbaşı geldi
 --Komutan dinamoyu çalıştıramadım, senin şu pillerle ilk hareketi başlatabilirim!
   dedi. Piller bir gitti bir daha gelmedi.
--  Ne oldu oğlum benim piller nerde ?
-- Komutanım, dinamoyu çalıştırdım ama elimdeki çekme zinciri pillerin üzerine koymuşum, piller eridi

73,  Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA6FT

« Yanıtla #3 : 09 Ocak 2013, 09:36:51 »
Hüsnü bey merhaba.Son zamanlarda elektronik elemanların gelişimi çok güzel bir şekilde devam ediyor. Ama özellikle konu ses frekans sistemleri olunca özellikle kaliteli firmalar lambalar  kullanıyor.Gürültü seviyeleri ve baz alınan sinyale bağlı lineerlik konusunda lambalar oldukça başarılı.Yaşım gereği lambalarla pek haşır neşir olamadım ancak Ge transistörlerin sonlarına yetişebildim.Selamlar TA6FT

Çevrimdışı TB6BHK

Selamlar Ferhat Temir Bey
 Konu ile ilgilenmenden memnunluk duydum. Çorumum elektronik seviyesinin hayli üst düzeyde olduğuna inananlardanım. CB ciler devrinde Kodu "vatan evladı" olan tanınmış bir CB ci vardı Yozgat'a çok gelip giderdi.
Benim ses ile ilgilenmem müzik kalitesi ile ilgili değil. Bu işle koca dünya uğraşıyor. Bu günlerde işitme cihazı benzer konulara yönelmiş bulunuyorum. Lambalardan haliyle uzağım. Ses ve görüş netliği konularında insan duyuları %99 u kabul etmiyor. Bu konularda malzeme ve planlar %100 olacak. Haliyle transistör ararken gürültü seviyesi düşük olanları arıyorum. Yaşli olduğumdan da olabilir elimdeki malzemelerin tarihi eskidir,..... filan filan, internette aradığım her bilgiyi bulamıyorum. Bir sürü Rus malı transistör var, adlarını yazamıyorum ki googleden arattırayım.
73,  Hüsnü Köktürk          husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #5 : 09 Ocak 2013, 20:12:18 »
Hüsnü bey kolay gelsin,
Ben evvelce audio preampliler ile ugrasirken piyasada BC414 leri alir kullanirdim, yanlis aklimda kalmadi isem 2 dB idi bunlarin gürültü değerleri piyasada var ve isinize yarar ise kullanabilirsiniz.
73 de TA2BN

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #6 : 09 Ocak 2013, 23:50:56 »
Hüsnü ağbey merhaba.Elinizde rus malı transitorler  olduğunuzu yazmışınız,bana imkyanınız var ise transistörün üzerinde yazılarının yazıldığı resimlerini çekin e-mail olarak gönderin,sizlere yardımcı olmaya çalışacağım, rusça ile sıkıntım yoktur.Sağlıcakla kalın .... 73! de TA3İW

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #7 : 11 Ocak 2013, 08:47:54 »
TA2BN Rebî Öke Bey'e hitaben

Bu tip konuları araştırırken konuya benden daha önce girmiş kimseleri gördükçe önceleri seviniyor, sonra teknolojinin en arkalarında kaldığım için utanıyorum.
Dün küçük bir arama motoruna (googleye) değil kodumu yazdım arattırdım. Maksadım bu oyuncak arama motoru hakikaten çalışıyor mu?.  Tipik bir cevap almışım. Onu yazıyor. Birileri Uludağa çıkmış antenler filan filan yapmışlar yeraltı tabiî ses sinyal araştırması yapıyorlar. Türkiyede. Ben de onlara takdir gayesi güden bir esprili bir mesaj göndermişim. Diyorum ki Yahu, herkes sıcak kahve köşelerinde Hokey Tavla oynarken, siz soğukta Uludağda yayan yapıldak dağa tırmanıyorsunuz hiç kimsenin duyup bilmediği toprak altı sinyal toplamaya çalışıyorsunuz.
Eksik olmasın Karşı taraf beni yanlış anlamamış kendilerini takdir ettiğimi anlamışlar, beni de radyo amatörlüğüne hizmet eden biri olarak tanıdıklarını ifade eden bir cevap yazmışlar.
İyi bulmuşsunuz BC214 düşük gürültülü.  Daha hiç online birşey almamışım. İstanbulda oğlum var. Söyle alayım diyor ama tabii bulamadıkları çokçok fazla oluyor.
Gürültü bilgisi konusunda birinci sırada  http://www.datasheetarchive.com
Datasheet bilgilerini kanaatimce tam rayına oturmamış. Adam PNP diye başlıyor, içerde NPN açıklamaları görüyorsunuz..filan filan
en iyi 73 !    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

Transistor data sheet
« Yanıtla #8 : 14 Ocak 2013, 11:43:48 »
Selamlar Cevat Doğar Bey
Cevabınızı geciktirdim, çok özür. Bu data sheet meselesi beni yordu. İşitme cihazı çalışması yapayım dedim. Esasen hiç de basit bir mesele değil. Çünki işitme kaybı sadace duyma zayıflığından kaynaklanmıyor. Bildiğim kadarıyla kayıplı sesin bazı frekanslarını algılıyamıyor. Sesi duysa bile anlama güçlüğü çekiyor.
Bendeki Rus malı transistörler bir zamanlar eski yıllarda  Ankara İtfaiye meydanından aldığım hurda oyuncak radyoların içindeki transistörler. BC148 tipi ama daha ince parlak kırmızı, siyah, bazıları kirli sarı radyo transistörleri. Şimdi bunlar antika oldu.
Takdir ettiğim Radyolardan mekaniği bozulmuş biri elimde kalmış bir tane var, Markası  MONİKAZannederim onu da şarj ederken yeni bozdum. İçine 6 yerine 12 kusur volt girdi. Bu radyonun uzun orta ve kısa dalgası şahane idi. Ufak boyutlu eski tarihli bir radyo.
Rus mallarından takdir ettiğim bir de küçük 30-35 cm uzunluğunda 5cm objektif çapı olan bir  kuş dürbünü veya minyatür teleskop var ki, bu objektif kalitesini başka yerde görmedim. Fabrika bu objektifin daha geniş çaplısını üretmiş mi hiç raslamaddım  3PT-460M 20*  N932801. Bu dürbün eskiden Ankara İtfaiye meydanında ve İstanbul Selanik pasajı civarında işporta tezgahlarında bulunabiliyordu.(yenilerden haberdar değilim)Hareket saham son derece daraldı.
Transistor datasheet konusunda bir cetvel elime geçmişti onu arşive atmıştım. Gerekirse aranıp bulunabilir. 
Yardımlarınız için teşekkür ederim . Fabrikalar saten ürettikleri mallarda en kaliteli transistörleri kullanarak piyasaya sürüyorlar. Yani dhurda transistörleri esasen en iyileri sayılabilir.sağlıcakla
en iyi 73!    Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #9 : 14 Ocak 2013, 16:07:36 »
Merhaba Hüsnü ağbey.Sıkma canını özür dilemene grek yoktur.Yazdım yazı biracık uzun olduğundan dolayı sana e-mail olarak gönderdim,takıldığın konular olur ise yardımcı olmaya çalışırım. MONİKA radyo konusuna gelince yazdığım gibi ben o şartlar altında amatör telsizcilik yapmaya çalışıyordum,çok zor günler ve yıllar geçirdim,kaderimizde o günleri görmek de var mış,sağlıcakla kal..... 73! de TA3İW