Merhaba Hüsnü Bey, zor bir konu açmışsınız. Yıllar önce yüksek güçlü anons amfileri imal ederken transistörlerin gürültü faktörü sorunu ile çok uğraştım neyseki sonradan tümleşik devreler piyasaya girince epey rahatladım.
Sorunun asıl kaynağı ithalatçı firmaların ucuz ve kalitesis mallara yönelmesinden kaynaklanıyor. Örnek verdiğiniz transistörde birçok marka, birçok kalitede mal üretiyor, ülkeye sokanlar rekabet edebilmek amacı ile (doğal olarak bu böyle) nerede ucuzunu bulursa onu getiriyor. Üretim bandından çıkan her ürün tek tek test edilmiyor, sadece çok spesifik parçalarda yapılıyor bu ve bu ürünler genelde askeri - tıbbi cihaz üreten firmalara gidiyor. Birinci sınıf diye nitelendirebileceğimiz ürünleri fabrikalar alıyor, 2. ve 3. sınıf malıda perakende olarak satıyorlar.
Ben seri imalat yaptığım zamanlar genelde National firmasının yarı iletkenlerini tercih ederdim, zira onun kalite standartları birçok firmanın üzerindeydi. Sonradan devreye Kore firmaları girince fiyatta rekabet edemez oldular, ürünleride bulunmaz oldu. Aldığım transistörlerin beta kazançlarını ölçecek aletim vardı ve ölçebiliyordum ama gürültülerini ölçme imkanım yoktu. Öyle transistörlere rastladım ki dinamik mikrofon ön yükseltecinde HIS neredeyse boş FM sinyali gibiydi. Eğer gerçekten gürültüsü az yarı iletkene ihtiyaç varsa bunu temin etmenin tek yolu güvenilir bir temin edici ile anlaşıp özel sipariş getirtmek, başka çaresi yok.
Sinop üssü açıkken oradan verici yapmak için RF transistörler ediniyordum, transistörler özel plastik bir tüp içerisinde geliyordu ve bağlantı bacakları inanılmaz uzunluktaydı. Örneğin BFW16 nın piyasadaki bacak uzunluğu 1 cm ise oradan gelenin bacak uzunluğu 6 cm idi. Tamamen özel üretilmiş ve kataloğunda yazan değerleri birebir veren komponentler. Kazançlarını piyasadakinden tabiki iyi ama gürültüsüz olduklarını şuradan anladım. Diyelim tek transistörlü 1 wattlık bir RF katı yaptık ve piyasadan aldığımız kaynağı şüpheli bir transistör kullandık. Devre çalıştı çalışmasına da acaba yaydığı ısı gerçekten verdiği güçle orantılı mı? Onun farkını ancak iyi bir transistör kullandığınızda anlayabiliyorsunuz, birinci sınıf bir transistör gerçekten enaz 5 derece daha az ısınıyor. Birde push-pull bir devrede kötü yarı iletkenlerle çalıştığınızı düşünün, saç baş yoldurur insana.
Hocam demem o ki, bu konu cidden zor. Kimin malına güvenipte alacaksınız? Bu işlerden gelir elde etmeyip sırf hobi için çalışacaksanız test ekipmanlarına kucak dolusu para dökmenin getirisi-götürüsü ne olacak? Her zamanki gibi kataloglara bakıp, oradan istediğimiz değeri karşılayan parçayı elektronik parça satan yerlerden alacağız ve kullanacağız. Artık şansımıza ne denk düşerse :)
Sağlıcakla kalın.