Gönderen Konu: 1KHz SİNÜS DALGA OSİLATÖRÜ HAKKINDA YARDIM  (Okunma sayısı 315 defa)

Çevrimdışı TA3EN

1KHz SİNÜS DALGA OSİLATÖRÜ HAKKINDA YARDIM
« : 21 Kasım 2012, 22:44:17 »
    Arkadaşlar Merhabalar,
    QRP çalışmalarında çok ihtiyaç duyduğum bir devre. İnternetten bir kaç devre
buldum. Denedim, ama çalıştıramadım. Örneğin bugün LM 358 ile bir devre vardı
çalıştıramadım.Eğer yapan arkadaş varsa yaptığı bu devreyi paylaşırsa çok mem-
nun kalacağım.
     Herkese 73.

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: 1KHz SİNÜS DALGA OSİLATÖRÜ HAKKINDA YARDIM
« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2012, 03:40:00 »
PC ile elde etmek isterseniz sweep generator programını kullanabilirsiniz.699k lık bir dosya.
TA5AGC Gültekin beyin deneyip çalıştırdığı iyi bir devre vardı.Bir sorun derim.
Son olarak hazır DDS modülleri 5 dolar civarında paraya satılıyor.Ben aldım iki adet .Buna bir LCD bir PİC eklerseniz 1 Hz adımlarla 0- 40 MHz sinyal generatorü yapabilirsiniz. Ses bölgesinde de kullanabilirsiniz, QRP lere VFO yerine de kullanabilirsiniz.(LCD ofset ayarı falan yapılabiliyor sıkıntı yok.)

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : 22 Kasım 2012, 23:10:33 »
      Ali Şahin Bey ve Osman Beyler cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
      Ben 1KHz lik Sinüz osilatörünü qrp lerde ses girişi yerine yani mikrofon yerine kullanmak ve ayarları ve modülasyon problemlerini gidermek için kullanmak istiyorum. Yani ayarlarken "ISLIK ÇALMAKTAN BEN DE AİLEM DE BIKTIK"  Denemiş
devre varsa yapmak isterim.
      Ayrıca Osman Bey bu 8038 entegresi piyasada bulunur mu?

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #4 : 24 Kasım 2012, 17:58:01 »
Hüseyin Hocam,
Bu gün 16.00 sularında eski devrelerimi karıştırırken taaa 1980 lerde yaptığım digital saatlerden kalma bir osilatör adeta bana da bak dergibi elime takıldı. MM5369. 8 bacaklı, 1. çıkış kristalin frekansı, 2. çıkış binary bölücü. entegreye, 3.57954MHz kristal takılıyor entegre bu frekansı 60'a bölüyor sonuç 59 Hz, saat devreside 59/59 =1 hz yapıyor ve saat mükemmel bir doğrulukta çalışıyor. 
İşte bu devreyi çalıştırdım, üzerindeki 3.58Mhz kristal yerine 5120Khz taktım, zaten fine tuning trimeride var, 5118,5'e ayarladım, sonuç mükemmel. Yani QRP lerimden biri şimdi bununla çalışıyor.
Hemde 20Mhz ye kadar test ettim hepsini çalıştırıp bonus olarakta 60'a bölüyor.

HÜSEYİN HOCAM UZUN LAFIN KISASI, 60Mhz kristal yok, yerine 15 Mhz, 15x4=60Mhz/60= 1khz mükemmel bir çıkış alabilirsin.
Tabiki hemen internetten araştırdım bu entegre yok. Ancak mutlaka yeni versiyonları vardır.
Yahut varmı?  73...

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #5 : 24 Kasım 2012, 20:12:14 »
Arkadaşlar,
Bu DDS modül ilginç piyasada bulunuyormu???

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #6 : 25 Kasım 2012, 00:22:35 »
Hüseyin Bey,
Gültekin bey devreyi yaptı, kullanıyor.Çok iyi olduğunu belirtmişti.Ama şemalar bende yok, kendisinden alabilirsiniz.Ben ise bahsettiğim program aracılığı ile PC ses kartından yararlanıyorum.Bu tür devrelerin harmonik distorsiyonunun düşük olması gerekiyor, o nedenle bana da lazım böyle birşey.
Hulusi Bey,
 AD9850 modülü EBAY da var, ben oradan getirttim.Ama daha modülü denemedim.Bir ara eringenliğimi yenersem test edeceğim.

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA5AGC

« Yanıtla #8 : 25 Kasım 2012, 23:30:48 »
Hüseyin bey merhaba, Şahin beyin (TA3ALS) bahsettiği şema Lambalı jeneratör !
Distorsiyonu çok düşük bir sinüs istiyorsanız bunu yapın. Ayrıca, frekansı değiştirdikce genliğin sabit kalışına şaşıracaksınız.

http://sound.westhost.com/project22.htm
73.
H.Gültekin Çakar.  TA5AGC

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2012, 11:23:55 »
        Gültekin Bey merhabalar, nasıl sınız?
        İlgine ve yardımcı olmana çok sevindim. Geçen internette gezinirken aşağıdaki şemayı buldum. Hemen denedim. Benim çakar almaz osilaskop ile kontrol ettim Tam bir sinüs dalga veriyor. Hem basit diye düşündüm. Bunu qrp nin audio girişinden verip sinüs dalgayı ileriye çıkışa kadar kontrol edeceğim. Bozulma varsa nerede onu bulmaya çalışacağım.
        Senin şemanın avantajı da frekans değiştirilebilir olması. Bu önemli bir fonksiyon. Teşekkür ederim. Sizinkini de denemek isterim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
        73...

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2012, 22:30:30 »
Merhabalar Hüseyin Hocam,
Ben aşağıda yazacağım düzeltmelerden sonra Romanya /Bükreş SDR sinden kendi sesimi çok anlaşılır, bozulmaz, dalgalanmaz şekilde duyuyorum. Şöyle yaptım: Bilmem onaylarmısın bir üstadımız olarak.
R15 yerine 2,9K, C36 yerine 3,3n taktım, Contunious Wave'i önlemek içinde IC4 1 ve 2 bacaklarına birkaç nano'luk ( deneyerek) kondansatör taktım. Ayrıca, sorduğum yabancılar gayet net anlaşılır olduğunu söylüyorlar. Ne dersin?
Ayrıca denemelerinin sonuçlarını bana bildirirsen sevinirim.

Ben yukarıda bahsettiğim, türünün tek örneği MM5369'a 7159Khz taktım 60'a bölüyor, yallşık 200 hz de cihaz 7,5W verdi yine Bükreş SDR den ayar yaptım.

Ancak şimdi hemen yayınladığın devreyi yapmak üzereyim. 73. Hoşçakal..

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2012, 23:19:16 »
Hüseyin Bey;
Sabit frekanslı osilatör yerine ayarlı yapmanı tavsiye ederim.Sabit 1 KHz frekanslı osilatorle sadece ssb çıkış gücü ölçümü ile ufak tefek birkaç test yaparsın, ama tam olarak işine yaramaz.Filtrenin geçirme eğrisini test etmek istiyorsan ayarlı osilator yapman gerekir.300 Hz- 3 KHz arasında az bir dalgalanma ile düzgün bir çıkış alman lazım.
Hulusi bey;
Bu testler kare dalga ile yapılmaz.Çok düşük distorsiyonlu sinüs dalga olması şart.200 Hz audio ile 7,5 watt çıkış alıyorsan BFO frekansı biraz daha açığa çekilmeli.Çıkış biraz düşecektir.Ama çıkış gücünün yarıya düştüğü frekansı yaklaşık 250-300 Hz civarına ayarlamalısın.Yoksa tiz seslerde çıkış gücün düşük olur. Ayrıca istenmeyen yan bandın bir kısmı da çıkış katından yayılacaktır.
Selamlar...

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #12 : 27 Kasım 2012, 23:41:46 »
Teşekkürler Şahin Bey,

Hüseyin Hocam 5 Dakika önce yukarıdaki 1khz devreyi bitirip denedim çok mükemmel. Eline sağlık.
Artık olduğu kadar. Frekans,  LCD metre, Watt ve SWR metre haricinde birşey yok. Bunada şükür. Hüseyin Hocam sağolsun.
Bir zamanlar Teknim Telsiz fabrikasında Pakistan Ordusuna yapılan telsizlerin tamamını ben ayarlayıp kutularına monte etmiştim. Ancak her türlü ölçü aleti vardı. Ne kadar zevkli bir işti benim için. Gönüllü olarak Sabah 06 da çalışmaya başlıyor, gece 22'ye kadar yerimden bile kalkmıyordum. Bedava gönüllü. Benim çalıştığım 15 gün son ayar bölümü izine ayrılmıştı.  73..

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #13 : 29 Kasım 2012, 11:54:06 »
     Hulusi Ağabey merhabalar,
Zaman zaman MSN mi açıyorum. Sizi de görmek isterim. MSN adresini bama mail ile gönderirsen memnun olurum.
73....