Osman bey sorunuza da cevap vermeye çalışayım..
"trafodan çıkan voltaj hızlı diyottan geçerek direk çıkışa geliyor yani trafodan diyelimki 20 volt çıkıpta sonra 13.8 volta düşürülmüyor bildiğim kadarı ile ben şunu düşünüyorum bir arıza durumunda voltaj yükselmesi bana göre %0 neden tehlike oluyor bunu yazacak arkadaşımın yazısını bekliyorum ve zevkle okuyacağım."
220 volt filtre + sigorta + varistörden geçtikten sonra köprü diyot ve kondansatörlere gelir..Burda DC 300 volta ulaşır.
En alt resimde sağdaki 2 kondansatörde 300 volt bulunur.. Hemen dibindeki mosfetler bu dc yi 20 khz'le anahtarlayarak
trafo üzerinde gerilim oluştururlar.. Sorunuz burda başlıyor ;
Mosları anahtarlayan ve kontrol eden entegrelerimiz var. Bu entegreler çıkış voltajına bakıyor.
Aynı "Hız Sabitleyici (Cruise Control)" gibi voltaj düştüğünde yükseltiyor yani gaz veriyor , voltaj yükseldiğinde düşürüyor.
Bunu nasıl yapıyor PWM mantığıyla.. Birde orda sigortanın altında 4 bacaklı beyaz opto coupler var.
işte o çıkışta ne olup bittiğini girişe haber veriyor. Geri besleme gibi..
Kısa devre yaparsanız , aşırı yüklerseniz bunu algılayıp entegrelere iletiyor ve entegrelerde anahtarlamayı kesiyor.
Genelde mosfetler yada hızlı diyotlar bozulduğu için her halükarda çıkış vermiyorlar..
Yakın zamanda , satılan çin malı switch moadlarda kısa devre korumasının olmadığını gördüm. Kimbilir daha neler yok..
Kazara kablolar elinizde birbirine kısa devre ederse yapışıp kalıyor siz ayırana kadar güç kaynağı hakkın rahmetine kavuşuyor. :)
Aşırı parazit yapması da cabası..
Yıldırım adaptörün ürettiği güç kaynağını gördüm ve çok hoşuma gitti.. 16.5 amperliğini aldım yaesu 8900 de kullanıyorum..
Üzerinde ayar yapmak için trimpotu mevcut.. Kısa devre yaparsanız otomatik olarak kesiyor ve bir sonra tekrar voltaj veriyor.
Burayı bir incele
http://www.yildirimadaptor.com.tr/web/index.php/sanayi-tipi-adaptoerler.html Endüstriyel tipi terminal çıkışlı Power Supply
* Geniş giriş voltaj aralığı (176-264Vac)
* Korumalar: Kısa devre / Aşırı yük / Yüksek Voltaj
* Yüksek verililik, uzun ömürlü
* Hava dolaşımlı soğutma, alüminyum dış gövde
* %100 tam yük testi
* Sabit çalışma frekansı
* 2 yıl garanti