Gönderen Konu: Bilgisayar poweri  (Okunma sayısı 383 defa)

Çevrimdışı TB6BOZ

Bilgisayar poweri
« : 11 Kasım 2012, 09:55:19 »
Sevgili arkadaşlar ben bilgisayar powerininin çıkış kablolarını temizledim yani 12 volt dışında olanları çıkardım 10amper olarak kullanıyorum fakat 12 volt 13.8 volta yükseltilse daha iyi olur ama uğraştım bir türlü yapamadım bu işin yolu varmı acaba yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim?

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #1 : 11 Kasım 2012, 10:14:03 »
bilgisayar güç kaynakları sabit voltaj verecek şekilde imal edilmiştir,fakat 5 volt ucuna düşük değerli yğksek güçlü bir taş direnç veya oto far lambası bağlarsanız 12 volt çıkışının yükseldiğini göreceksiniz 73 ler.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2012, 10:58:42 »
http://elektronikbasteln.pl7.de/converting-computer-power-supplies-to-stabilized-138-v-dc-20-a.html  ilgili linkte açıklamalı olarak anlatılmış fakat finaldeki uygulama pek mantıklı gelmedi.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #3 : 11 Kasım 2012, 11:34:51 »
Nacizane fikrim, telsizim, antenim, mikrofonum... herşeyim el yapımı olabilir, ama besleme kaynağım en iyisinden olmalı... Ne olursa olsun çalışmaya devam etmeli, kısa devre koruması olmalı vb. Çünkü her şeyin başı elektrik enerjisi, o da besleme kaynağından elde edilmekte.
Kısaca, bu tür işlemleri tavsiye etmiyorum. Bir tane beslemeniz olsun, en sağlamından olsun, ona güvenin ki dikkatinizi diğer işlemlere verebilin. Her düğmeye basışta içinizde hep korku olmasın.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #4 : 11 Kasım 2012, 11:37:22 »
Kesinlikle katılıyorum Ahmet bey'e.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #5 : 11 Kasım 2012, 16:34:51 »
          Merhabalar Osman Bey,
          Bir zamanlar ben de bu swihing power supply ler ile uğraştım. Aynı soruyu kendime sordum. Cevabını şöyle buldum:
Önce 12 volt dışındaki volt veren hızlı diyotları iptal edip söktüm.Sadece 12v kısmı faal olacak şekle getirdim. Sonra;12v için konulan hızlı diyota akım veren ferit trafoyu söktüm. Bir de sargısına müdahale etmek gerekti. Primerindeki sargıya dokun-
madan sekonder bobinini daha kalın ve fazla turda sardım. Sonra yerine taktım. Ama 12v hızlı diyotunu takmadım. Oraya ge-
len ac nin kaç volt olduğunu kontrol ettim. Voltaj yükseldiğinde turunu azaltarak istenen voltaja getirdim. Sonra hızlı diyotu
taktım. Aleti çalıştırdım. Amperi de yükselmişti. Ama bu haldeyken çeşitli denemeler yaparken  alet yandı. Sonra bir daha üze-
rine durmadım. Bu şekilde bir maceralı çalışma yapabilirsiniz. Yalnız o erit trafonun primeri yüksek volttur dikkat.
           Ama Ahmet Mete Bey'in ve diğerlerinin yazdıklarına da can-ı gönülden katılıyorum. Çünkü çok pahalı cihazlar  onlara nasıl emanet edilir? Bundan hareketle  motorolanın Power Supply kartını yıllar önce kopyalamıştım. Açınca  devreyi kontrol ediyor bir süre sonra 13.8v  veriyor. Amper ayarlı Kısa devre koruması var.Kısa devre anında anlık pulslar veriyor. Kısa devre kalkınca bekleyip kontrol ettikten sonra aktif hale geliyor. Aşırı voltaj korumayı da ben ilave ettim. İki defa cihazlarımı yanmaktan kurtardı.
Çıkış transistörlerinden biri yanmış meğer. Bence en iyisi böyle.
            Ama ne yazıkki bu regüle devresinin şeması ve pcb çizimi yok. Pcb nin elle çizilmişinin fotokopisinden yararlanarak yapmıştım. Biraz zahmetli olsa da...
            Herkese  73.     www.ta3en.com

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #6 : 12 Kasım 2012, 08:19:08 »
Arkadaşlarıma ilgi alakalarından dolyı çok teşekkür ederim ellerinize sağlık kalın sağlıcakla.

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #7 : 12 Kasım 2012, 08:51:23 »
Değerli arkadaşlar bazı arkadaşlar sivişmod adaptör kullanmak cihaz için tehlikeler arzediyor diyor fakat trafodan çıkan voltaj hızlı diyottan geçerek direk çıkışa geliyor yani trafodan diyelimki 20 volt çıkıpta sonra 13.8 volta düşürülmüyor bildiğim kadarı ile ben şunu düşünüyorum bir arıza durumunda voltaj yükselmesi bana göre %0 neden tehlike oluyor bunu yazacak arkadaşımın yazısını bekliyorum ve zevkle okuyacağım.

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #8 : 13 Kasım 2012, 16:53:37 »
Sami bey şemayı gönderirseniz memnun olurum saygılar. 
osman.zorbaz66@hotmail.com

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #9 : 13 Kasım 2012, 19:21:39 »
Osman Bey, dediğiniz doğru. SMPS lerde trafonun çıkış sargısı zaten istenilen voltajda, sadece doğrultulup yol veriliyor. Frekansı yüksek olduğu ve ilk sargıda regüle edildiği için çıkışta sadece diyot ve kondansatörle doğrultma yeterli oluyor. SMPS ler bozulduğunda asla yüksek voltaj veremezler, tipik arızaları ya gücün düşmesi yada voltajın düşmesi (tamamen kesilmesi) şeklinde olur.

Tavsiye edilmemelerinin nedeni şudur. SMPS ler anahtarlama, tetikleme sistemi ile çalıştıklarından bir osilatöre ihtiyaç duyarlar, kullanılan frekans özellikle HF istasyonlarda istenmeyen hayali gürültülere neden olur. Özellikle RF cihazlarda kullanmak için üretilmeyen SMPS lerde çıkışta bu frekansları geçirmeyen bandpass filtreler bulunmamaktadır. Sizin kullanmaya çalıştığınız bilgisayar besleme devreside bu sınıfta bir üründür, voltakı 13.8 e çıkarmakta başarılı olsanız bile pek memnun kalacağınızı sanmıyorum. Eğer osilatör devresindeki harmonikler filtre edilmediyse VHF ve UHF cihazlarında ara frekans katına etkileşim yapabilir.

Bu iş üretilen SMPS cihazların üzerinde istenmeyen osilasyonları engelleyen ayar düğmesi vardır, bununla sanki çentik filtre gibi istenmeyen girişimi bastırabilirsiniz. Birde Icom, Kenwood, Yaesu gibi cihazların kendi ürettikleri SMPS ler var, onlar zaten laboratuvar ortamında çalışacakları cihazlara göre özel olarak üretiliyorlar. Eğer hafif olsun, enerji kaybı mümkün olduğunca az olsun diyorsanız bu firmaların ürettiği SMPS leri tavsiye ederim. Ben Icom kullandım ve hiçbir sorun yaşamadım.

Linear dediğimiz klasik beslemelerde ise kesinlikle ASTRON firmasının beslemelerini öneririm, hem çok basit, hem güvenli, hem stabil hemde kaya gibi sağlam beslemeler üretirler. Amerikan cihaz üreticileri çoğunlukla bu firmanın beslemelerini alıp kullanırlar. Bende orjinal Astron RS-35A modeli var, bunun yanı sıra bu modelin devresini geliştirerek sürekli 55 amper, fasılalı 65 amperlik bir besleme yaptım yıllardır sorunsuz şekilde kullanıyorum.  Ekte şemasını gönderiyorum.

http://www.eham.net/reviews/detail/3018

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. 73, TA6A
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA9V

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #10 : 13 Kasım 2012, 21:47:14 »
Simavi Bey mrb.lar
Devre üzerinde yapmış olduğunuz modifikasyonu (55 Amper ) paylaşabilirseniz bu devreyi yapacak olan arkadaşlara faydalı olacağı kanaatindeyim.
Saygılarımla.
ta9v.73. - ta9v@hotmail.com - 0533 641 07 22 -  41 51 15 E - 41 12 22 N

Çevrimdışı TA8O_SK

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #11 : 14 Kasım 2012, 16:47:22 »
Osman bey daha önce bende merak sarmıştım smps'te voltaj yükselme işine hatta 0-30v ayarlı olsa ne güzel olur diye düşünmüştüm..
Konyalı Tamircihasan adında Ses sistemleriyle uğraşan arkadaşımızın yaptıklarını aynen uyguladım 6v -  16v arası ayarlı yapabildim.
14.5 e ayarladım Şimdi akü şarj ediyorum onunla.. 6 voltun altına indiğinizde kısa devre olmuş zannedip kapatıyor.
Çıkıştaki kondansatörler düşük voltajlı olduklarını için voltaj yükseltmede sorun teşkil ediyor..

Yalnız 15 tlye de güç kaynağı var 150 tl yede..  10 A çektim kaliteliden 0.4 volt düştü , diğerinden 2.5 volt düştü..
Elimdeki de ucuz bişeydi bende uğraşarak merakımı gidermiş oldum..

Ben web sitesindekileri aynen buraya aktarayım uğraşmak isterseniz deneyin...

Ama tafsiyem tabiki iyi bir güç kaynağı almanız. Zira cihazlarımız kıymetli..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://tamircihasan.forumup.com

Konu : atx power supplylerde çıkış yükseltme işlemi

arkadaşlar resimlerdende anlaşılacağı gibi atx power supply i ayarlı olarak kullanıyorum. yanlız bu vereceğim yöntem bazı atx lerde 22 volta kadar çıkışı yükseltemiyor. bunu açıklamam benden daha önce istenmişti fakat her atx birbirine benzemediği için (entegreleri farklı olduğu için) bunu açıklamamıştım. ama şimdi detayları ile vericem.. ben bu atx ile aynı anda hem simetrik beslemeli mixer hem tda 8563 hemde lm 1036 yı aynı anda çalıştırıyorum ve hiçbir sorun yaşamıyorum. öncelikle bu işlemi yapabilmeniz için atx power supply inizde ka7500b yada tl 494 entegresinin olması gerekiyor. şimdi tl 494 yada ka 7500b nin 1 numaralı bacağının baskıdevre ile irtibatını kesin daha sonra elinize 22k lık bir pot alın ve potun 1 numaralı bacağına atx in 12v çıkışını bağlayın. potun orta bacağınıda entegrenin 1 numaralı bacağına bağlayın daha sonra potun 3 numaralı bacağından şaseye 2,2k direnç bağlayın. daha sonra potun 1 ve 2 numaralı bacakları arasına 470nf, 2 ve 3 numaralı bacakları arasınada bi 470 nf bağlayın işlem tamamdır. testler için ölçme aletini atx in 12v çıkışına bağlıyoruz. şimdi potansı yawaş yawaş açmaya başlıyoruz. potu sonuna kadar kıstığınızda atx in 12v çıkışından 5v gelmesi gerekiyor. yavaş yawaş potu çeviriyoruz atx in voltajı sorunsuz olarak 18 volta çıkabilmelidir maximum olarak ise 22v görebilirsiniz. ÖNEMLİ NOT: modifiye işlemini yapmadan önce atx in çıkışında bulunan 16v olan tüm konsansatörleri 25v olanları ile değiştirin. 10v olan kondansatörleri de 16v yapın. atx ten çıkan gri kablo ile turuncu kablolardan birinin ucuna kırmızı led bağlayın. (turuncuya anot griye katot) bu led sayesinde atx aşırı yüke girdiğinde veya anormal bir çalışma olduğu zaman bilgi alacaksınız...
deneyecek arkadaşlara başarılar dilerim....

ÖNEMLİ GÜNCELLEME:

ÇIKIŞ VOLTAJINI 14 VOLTUN ÜZERİNE ÇIKARTAMAYAN ARKADAŞLAR TL 494 ÜN 4 NUMARALI BACAĞINI GND YE BAĞLADIĞINIZ ZAMAN MODİFİYELİ SİSTEMDEKİ ÇIKIŞ VOLTAJI SARI KABLODA 25V DC YE KADAR YÜKSELİYOR VEDE POWER SUPPLY ÜZERİNDEKİ YÜKSEK VOLTAJ VE AŞIRI AKIM KORUMASI İPTAL OLUYOR. TABİ BU İŞLEMDEN SONRA ÇIKIŞLAR KESİNLİKLE KISADEVRE EDİLMEMELİDİR YOKSA POWER SUPPLY HAVAYA UÇUYOR...








Çevrimdışı TA8O_SK

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #12 : 14 Kasım 2012, 17:31:10 »
Osman bey sorunuza da cevap vermeye çalışayım..

"trafodan çıkan voltaj hızlı diyottan geçerek direk çıkışa geliyor yani trafodan diyelimki 20 volt çıkıpta sonra 13.8 volta düşürülmüyor bildiğim kadarı ile ben şunu düşünüyorum bir arıza durumunda voltaj yükselmesi bana göre %0 neden tehlike oluyor bunu yazacak arkadaşımın yazısını bekliyorum ve zevkle okuyacağım."

220 volt filtre + sigorta + varistörden geçtikten sonra köprü diyot ve kondansatörlere gelir..Burda DC 300 volta ulaşır.
En alt resimde sağdaki 2 kondansatörde 300 volt bulunur.. Hemen dibindeki mosfetler bu dc yi 20 khz'le anahtarlayarak
trafo üzerinde gerilim oluştururlar.. Sorunuz burda başlıyor ;

Mosları anahtarlayan ve kontrol eden entegrelerimiz var. Bu entegreler çıkış voltajına bakıyor.
Aynı "Hız Sabitleyici (Cruise Control)" gibi voltaj düştüğünde yükseltiyor yani gaz veriyor , voltaj yükseldiğinde düşürüyor.
Bunu nasıl yapıyor PWM mantığıyla..  Birde orda sigortanın altında 4 bacaklı beyaz opto coupler var.
işte o çıkışta ne olup bittiğini girişe haber veriyor. Geri besleme gibi..
Kısa devre yaparsanız , aşırı yüklerseniz bunu algılayıp entegrelere iletiyor ve entegrelerde anahtarlamayı kesiyor.
Genelde mosfetler yada hızlı diyotlar bozulduğu için her halükarda çıkış vermiyorlar..

Yakın zamanda , satılan çin malı switch moadlarda kısa devre korumasının olmadığını gördüm. Kimbilir daha neler yok..
Kazara kablolar elinizde birbirine kısa devre ederse yapışıp kalıyor siz ayırana kadar güç kaynağı hakkın rahmetine kavuşuyor. :)
Aşırı parazit yapması da cabası..

Yıldırım adaptörün ürettiği güç kaynağını gördüm ve çok hoşuma gitti.. 16.5 amperliğini aldım yaesu 8900 de kullanıyorum..
Üzerinde ayar yapmak için trimpotu mevcut.. Kısa devre yaparsanız otomatik olarak kesiyor ve bir sonra tekrar voltaj veriyor.

Burayı bir incele

http://www.yildirimadaptor.com.tr/web/index.php/sanayi-tipi-adaptoerler.html

 Endüstriyel tipi terminal çıkışlı Power Supply
* Geniş giriş voltaj aralığı (176-264Vac)
* Korumalar: Kısa devre / Aşırı yük / Yüksek Voltaj
* Yüksek verililik, uzun ömürlü   
* Hava dolaşımlı soğutma, alüminyum dış gövde
* %100 tam yük testi   
* Sabit çalışma frekansı   
* 2 yıl garanti

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Bilgisayar poweri
« Yanıtla #13 : 16 Kasım 2012, 13:54:59 »
Arkadaşlarıma ilgi alakalarından dolyı çok teşekkür ederim ellerinize sağlık çok zahmetoldu 73.