Osman Bey,
1- Çeşitli dökümanlara baktım ama bir match devresindeki giriş çıkış empedans oranı ile faz farkı arasında bir ilişki bulamadım. Bir tek strip line tipi math devrelerinde propagation delay diye bir şeye rastladım. Ama bu şeyin de frekans ile ilgisi yoktu. Ama match devresinin giriş çıkış empedansı frekansa bağlıdır. Bu durumda strip-line lardaki propagation delay fonksiyonunun içerisinde frekans bir değişken olarak olmadığından ama giriş çıkış empedans oranları fonksiyonunun içerisinde frekans bir değişken olarak bulunduğundan, empedans oranı ve faz farkı arasında bir ilişkinin olmadığını düşünüyorum.
2- Güç formülünü ve Ohm kanununu bir hatırlarsak:
Güç = Akım x Gerilim
Gerilim = Akım x Direnç Veya Akım = Gerilim / Direnç
Birinci yazdığımız güç formülü içerisinde Akım yerine aşağıdaki ikinci formülde bulunan akımın karşılığını yazarsak şöyle bir formül ortaya çıkıyor.
Güç = Akım x Akım x Direnç
Birinci yazdığımız güç formülü içerisinde Gerilim yerine aşağıdaki ikinci formülde bulunan Gerilimin karşılığını yazarsak şöyle bir formül ortaya çıkıyor.
Güç = Gerilim x Gerilim/Direnç
Elimizde Gücü verecek 3 formülümüz oldu. Bunlar:
Güç = Akım x Gerilim , Güç = Akım x Akım x Direnç , Güç = Gerilim x Gerilim/Direnç
Tüm bunlardan şu sonucu ortaya çıkarabiliriz.
Gücü bilmek için, Akım, Gerilim ve Direnç üçlüsünden ikisinin bilinmesi gerekiyor. Sizin sorunuzda empedans bilinmiyorsa Akım ve Gerilimin ölçülmesi gerekir. Sizin devrede bu nasıl yapılabilir onu bilemiyorum.
Sorularınızın doğrudan karşılığı olmadı ama, belki diğer arkadaşlarımız da bir şeyler yazar.
73
Bilal Ekmekci, TA8A