Ana Sayfa > Cicilerimiz......... ***
"Nostaljik Şemalar"
TA2AD:
Bu elemanın adı eski TRAC dergilerinden hafızamda GALEN olarak kalmış , kendileri Diyotun icadı sonrası rafa kalkmıştır .
Amaç Galen / (Galena) olarak adlandırılan demir cevherini diyot olarak kullanmak ve ince bir metali Galen üzerinde gezdirip istasyonu duyabileceğimiz uygun noktayı bulmak.
TA2UH:
Şua Bey merhabalar,
Ben de galen mi diye iyice baktım, galen kristalini biliyorum, fakat metinde her yerde "galeta" yazıyor, yazım yanlışı da yok. Bazen eski harfli metinlerde dizgi hatası yüzünden ilgisiz kelimeler birbirinin yerine geçer ama bu metinde kazara "n" yerine "t" yazılmış olduğunu farz edip ona göre düzeltip okusak, kelime yine "galena" olabilir ancak. O da olsa olsa bir defa iki defa olur. Bir de şu var, verilen şema lambalı bir alıcının şeması. Orada daire içinde 4 nokta biçimindeki sembol, lamba sembolü. Yani galenli alıcı olmaması gerekir.
Acaba bu bobinleri ilk zamanlar yatay olarak, bir ahşap plakanın üstüne tahin helvası gibi mi sarıyorlardı yüzeye?
Katkı yapabilecek amatör arkadaşlardan yorum bekliyoruz. Belki böyle bir alıcısı olan vardır aramızda.
73,
Çağlar Akgüngör
TA2UH
TA1W:
Çağlar bey merhaba,
Öncelikle açtığınız ilgi çekici konu için teşekkür ederim, lambalı alıcılarla olan geçmişim çok eskiye dayansa da galenli dönemine ait bir alıcım şu an maalesef yok, ancak 30 sene zarfında çok gördüm, hatta yıllar öncesindeki bit pazarlarında rast gelip aldığım oldu, ama günümüze ulaşan olmadı. Konunuza katkı yapmak amacıyla iki resim göndermek istedim, özellikle anten bobini sarımı konusunda sanırım size ve konuyu takip eden arkadaşlara biraz olsun bilgi verir. Ayrıca antenler kategorisinde Nursun beyin (TA2N) açtığı 'LITZ TELİ' konusu anten sarımına güzel bir örnek teşkil ediyor.
73 de TA0D
Aykut Arlı
TA2AD:
--- Alıntı yapılan: TA2UH - 30 Ocak 2011, 19:15:21 ---Şua Bey merhabalar,
Ben de galen mi diye iyice baktım, galen kristalini biliyorum, fakat metinde her yerde "galeta" yazıyor, yazım yanlışı da yok. Bazen eski harfli metinlerde dizgi hatası yüzünden ilgisiz kelimeler birbirinin yerine geçer ama bu metinde kazara "n" yerine "t" yazılmış olduğunu farz edip ona göre düzeltip okusak, kelime yine "galena" olabilir ancak. O da olsa olsa bir defa iki defa olur. Bir de şu var, verilen şema lambalı bir alıcının şeması. Orada daire içinde 4 nokta biçimindeki sembol, lamba sembolü. Yani galenli alıcı olmaması gerekir.
Acaba bu bobinleri ilk zamanlar yatay olarak, bir ahşap plakanın üstüne tahin helvası gibi mi sarıyorlardı yüzeye?
Katkı yapabilecek amatör arkadaşlardan yorum bekliyoruz. Belki böyle bir alıcısı olan vardır aramızda.
73,
Çağlar Akgüngör
TA2UH
--- Alıntı sonu ---
Çağlar bey haklısın ,
Galen günümüzdeki diyot yerine kullanılar cevhere verilen isim idi, bu şemadaki galeta tabir edilen ise bildiğimiz ayarlı bobin gibi duruyor.
Batıda bu tip nostaljik kitler satılıyor ülkemizde malesef yok galen yerine kullanabileceğim kristali temin eder etmez bir tane monte edeceğim sanırım bulunması zor parçalarda biride karbon kulaklık olması gerek hatırladığım iç direnci çok yüksek idi ,
bu arada araştırırken çok hoş bir sayfa buldum bir göz atmaya değer ..
http://www.r-type.org/static/crystal.htm
TA4SO:
Öncelikle bu konu başlığı altında değerli paylaşımlarından dolayı tüm üstadlarımıza teşekkür edip naçizane bende bir şeyler eklemek istiyorum;
Bildiğimiz üzere yıllar yıllar eveli :) günümüz diyotlarının atası olan cat whisker (kedi bıyığı) dedektörler vardı. Bunlar galena (PbS) kurşun sülfür yarıiletken kristaline
çok hassas temas eden bir iletken telden oluşuyordu ve ismini de bu yapısından alıyordu. Görüldüğü gibi bu yapı bir Schottky (metal-yarı iletken) eklemi oluşturuyordu. Galenin düşük bant aralığı nedeniyle küçük voltajlar altında eklem iletime geçebiliyordu ve zayıf genlik modülasyonlu sistemlere uygun bir dedektör elde edilmiş oluyordu. Bu dedektörle beraber uygun bir rezonans devresi (LC) kullanılınca istenen istasyonlar seçilebiliyordu. Yüksek empedanslı bir kulaklıkla kullanıldığında hiçbir besleme kaynağına da ihtiyaç duyulmuyordu (benim en çok ilgimi çeken konuydu : ).
ebay'de kimi zaman bu tür alıcılarının satıldığını görüyoruz ama yukarıda da bahsedildiği gibi ülkemizde bu konularda maalesef fazla imkan yok. Yakın zamanda kimyacı arkadaşlarda eğer varsa PbS alıp bir dedektör yapmayı düşünüyorum. Deneyimlerimi paylaşırım.
Selamlar, 73...
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git