Ana Sayfa > Cicilerimiz......... ***
"Nostaljik Şemalar"
TA2UH:
Benden de küçük bir katkı. 1927 baskı "Radyo Rehberi - Kendi Kendine Telsiz Telefon Nasıl Yapılır?" adlı kitaptan (yazan: muhabere müfettişliği fen şubesinde telsiz kısmı amiri Yüzbaşı A. xxx Haşim".
73,
Çağlar
TA2UH
Not: elinde Türkiye'de telsizcilikle ilgili bu tip belgeler olan amatör arkadaşlar varsa göz atmak isterim, bir araştırma yapıyorum.
TA2UH:
Kapak...
TA1AJ:
Amatör eskiye değer verir. Yeri gelmişken bu birkaç satırdan ibaret şemanın tercümesini de yapsak.
İlk giriş benden olsun. Ortadaki şemada (şekil 75) şöyle başlıyor:
Araya bağlanmış mütehavvil (havalı) meksefe (kondansatör), azami 1/1000 gibi büyük bir mikrofarada malik olmalıdır.
Kalan yazıları da bilen arkadaşlardan rica edelim, fi emanillah, 73.
TA2UH:
Sağolun Muharrem Bey,
Ben o cümleyi anlayamamıştım, "meksefe" kelimesini bilmiyordum çünkü.
Kitap epeyce geniş, ne anlatıyor nasıl anlatıyor, bir örnek vermek açısından birinci cümleden sonrasını merak edenler için bugünkü alfabemizle yazayım:
"Eğer tek lambalı ahize yapıp yakın mesafeler için [mesela İstanbul ve civarlarında İstanbul telsizini, Ankara ve civarlarında Ankara telsizini dinlemek gibi] harici anten kurmadan işinizi görmek isterseniz size tek lambalı çerçeve anteni ile kullanmaya elverişli yapılması kolay akis tesirli bir ahize planı olmak üzere (şekil-15)i veriyorum. Buradaki çerçeve ile sıralı olan (galeta)nın ne kadar tel sargılı olacağını yine muhabere dinleyerek bulacaksınız."
Bu "galeta", galeta mıdır bilmiyorum, belki de doğru okuyamıyorum ama pekala öyle de olabilir. Resimdeki tahin helvası gibi çizilmiş bobinlerden bahsediyor çünkü.
Ayrıca kapağa bir daha baktım, Yazarın adı yüzbaşı Hakkı Haşim olacak.
Bu vesileyle sorayım. Eski radyolardan vb. bahsediyoruz ama acaba hiç bu tip şemaları hayata geçirmeyi düşünen ya da geçiren var mı? Internette görüyorum, 1910'ların, 1920'lerin cihazlarını yeniden yapmaya meraklı olanlar çok. Bütün parçaları tek tek elde yaparak hem de...
73,
Çağlar Akgüngör
TA2UH
TA2UH:
Sağolun Güven Bey. Demek ki galeta tabir ediliyormuş.
Yarın elektronikçilere gidecektim, "galeta" istesem yüzüme nasıl bakarlar acaba? :)) Gerçi galiba mekanikte kullanılıyor hala bu sözcük ama...
73,
Çağlar Akgüngör
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git