Ana Sayfa > Cicilerimiz......... ***
"Nostaljik Şemalar"
TA2N:
Sayin TA4ASO,
Çok uzun senelerdır bahsi geçen radyolarla uğraşıyorum. Bu güne kadar çok fazla
bimetal kullanan radyolar yaptım. Halada yapmaya devam ediyorum. Diğer bir merakımda
tek lambalı refleks - regeratif alıcılar.
Böyle bir radyo yapmak için illa galen (PbS - simli kurşun) kullanmanız gerekmiyor. yerine
prit kristali (yalancı altın) da kullana bilirsiniz. Eğer farklı bir radyo yapıp etrafı
şaşırtmak istiyorsanız jilet ve grafiti fazla kurşun kalem ucuda kullanabilirsiniz. Eğer jilet
kullanacaksanız üstünü kazımayı unutmayın. Şama - bobinler konusunda size yardımcı
olabilirim. İlk galenli radyomu 1955 yılında yapmıştım. Yüksek empadanslı kulaklıkları hala saklıyorum
Ama manyetik kulaklık yerine kristal kulaklık kullanmanızı tavsiye ederim
Sevgilerimle.
TA2N Nursun.
TB6BHK:
Babamın galenli radyosu
Nursun beyin hobilerini takdir ve anayışla karşılıyorum. En modern çağda en ilkel teknolojiyi canlandırmaya çalışıyor. Rahmetli babam galenli alıcı kullanır ve Yozgat şehrinden 250-300km uzaklıktaki ANKARA/POLATLI vericisini dinlerdi. Radyo ithal malı galenli idi. 4000 ohm Alman malı manyetik kulaklık vardı ki babam bu kulaklığın uçlarını aniden dili üzerine dokundurduğunda pat diye ses işitilirdi. Bu sesi veremeyen kulaklık duyarsız sayılırmış. Zaman zaman o kulaklığın içini açardım. Önce üst kapağı kıvırarak açardınız. Yuvarlak teneke bir dinleme mandreni gözükürdü. Mandrenin altında veya hem de üstünde iki ince dairesel şerit vardı ki Alaman bunu nasıl bu kadar pürüzsüz kesebilmiş hayret ederim. Bobin iki parçalı idi. Bobin içindeki Mıknatıslar da güçlü ve özeldi diyebilirimi Bu alıcı PTT ye kayıtlı idi ve yıllık vergisi vergisi verilirdi. Bu bakımdan babam telsiz amatörlerinin yaşadığı endişeyi hiç yaşamadı. Değil telsiz, tel'den korkan insanları bilirim..
Galen tabii diyot. Diyotların en düşük voltajda çalışabileni. Bu bakımdan eşsiz. Bu kalitede ancak son yıllarda schottky diyotlar üretildi. Galenin en büyük eksikliği işlenmemiş saflaştırılmamış olması. İki uçtan biri fix. Ama ya ikincisi. Düşünün bir kere Galen nohut büyüklüğünde ve şeklinde pürüzlü bir taş. Bunun bir yarısını metal bir yuva içerisine sıkıştırıyorsunuz. Bu şasi veya A ucu oluyor. Ama B ucu problemli. B ucu kristal üzerindeki tek bir noktadan alınacak. Bu ucu siz kendiniz el yordamıyla buluyorsunuz. Helezonik sarılmış 8-10 turluk ince bir bakır tel galen üzerinde gezdirilir ve en güçlü ses veren nokta araştırılırdı. Demek bu nokta yumuşak temas noktası olması icab ediyor.Yoksa toplu iğne ucu ile sert bir temas yapılması uygulaması diye bir olay yok
Gelelim antene: Anten hiylesiz, saf bakırdan üretilmiş 8-10 adet ince tel'den örülmüştü. Sanırım o da ithal malı idi. Daha sonraları piyasaya ucuz parlak fakat hafif anten telleri geldi. Satıcıya sordum, bakır tele çok para istiyorsun anten telini ise ucuza veriyorsun. O saf bakır değil, içinde silisyum var dedi. O anten teli lehim bile tutmaz. Geçekten piyasada lehim bile tutmayan sözde bakır elektrik hat telleri dahi bulabilirsiniz.
Gelelim anten yükseklik ve yönüne. Rahmetli bu konuda da uzmandı. Antenin yönünü araştırır en güçlü ses aldığı yere ayarlardı. Anten yüksekliğine önem verir, bu iş için cerek ismini verdiğimiz uzun kuru sert ceviz çırpma ağaç dallarını direk olarak kullanırdı. Anten telini de mutlaka porselen izolatörlere bağlardı.
İstasyon ayarı 7-8cm çaplı bir bobin üzerinde gezen bir sürgü ile sağlanırdı. Bütün bu aparatlar lanettayin yerleştirilmiş değillerdi. Hepsi cazip şimşir bir tahta kutu içine estetik olarak yerleştirilmişlerdi. Galen dahi cam bir tüp içerisinde olup iki ayaklı idi ve soketinden her an çıkarılabilir durumdaydı. Bir seferinde Rahmetli alıcıyı kayıt düşürmek için PTT ye gitti. Ne yazık ki o günden sonra o günden sonra ne o şahane kulaklığı ne de alıcıyı bir daha evimizde göremedim
73.. Hüsnü Köktürk YOZGAT
TA2N:
birde benden
TB5X_SK:
Bir tanede benden olsun. SABA JUWEL 1949 model lambalı radyo şeması.
73 ler..
TA1LC:
Koleksiyonumda 1 adet ''GENERAL ELECTRIC'' 1928 model old radio mevcut. Zamanında icab etmiş ufak bir lamba soketi ve lamba tadilatı geçirmiş . Faal degil fakat yaşlarına göre görünüsü iyi durumda . Bu nesnenin degeri nedir?
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git