Burak Bey Selamlar,
Konu direk olarak açılmadı ama dolaylı olarak bir bölümde yazmıştım ama burada da yazayım.
Öncelikle hoparlör neredeyse ayrı bir uzmanlık alanı . Bu sebeple sadece bilgilerim çerçevesinde amatörlük açısından izah edeyim.
Ses ve ses sistemlerininde antende uyguladığımız hesap benzeri hesapları var. Hatta biraz daha karışık. Çok basit sebebi kullanılan hoparlör empedansı sistem gereksinimi güç , etkilenecek ses alanı, alınması istenen ses frekansının değerleri,vs vs . Biz genelde çok kısa olarak geçeriz ama satın alınacak profesyonel telsiz hoparlörlerinde bu konu düşünülmüştür. Ayrıca hoparlörün araç için veya sabit bir sistem için kullanılacak olması yine ayrı bir önem taşır.
Hatta özellikle CW uygulamalarında kullanılacak ise geçireceği ses aralığı farklı olacağı için tamamen ayrı bir önem taşır. Bu konu ile baraber düşünülmesi gerekli olan bir konuda kulaklıklar konusudur. Özelllikle CW çalıştığım için zaman içinde çok deneme yapmak fırsatım oldu. Bazen çok ucuz malzemeler çözüm olurken bazen hakikaten bu iş için imal edilmiş cihazlar kullandım .
Evet hoparlör konusuna geri döner isek harici bir hoparlör kullanılmasının diğer bir gerekliliğide Mevcut cihaz hoparlörleri cihazların üst kısımlarına doğru monte ediliyorlar. Dolayısı ile sesin bulunduğumıuz yöne gelmesi için hem çok açmakta hemde yönlendirme kullanmak zorunda kalıyoruz.
Örnek olarak ben yıllar içinde kartondan yönlendirmeler yaptım ama geçen gün Atilla TA1DX pimaş boru kullanmış .
Yanlız göz ardı etmememiz gereken konsantrasyonumuzu sağlamak açısından her zaman sesi fazla açtığımızdır. Biz sesi ne kadar açarsak açalım ses belli bir oranda artarken artık hoparlör çalışma frekansının dışına çıktığı için vibrasyon yapmaya başlıyor. Bu vibrasyonda cihaz içinde ayar değişikliklerine sebep olmakta.
Dolayısı ile cihazın empedansına uygun bir harici hoparlör ile kullanmak dinleme ve cihaz açısından da önemli olmakta.
Burada belirtmiş olduğum husus bizzat tarafımdan yaşanmıştır.
Aklıma gelenler bu kadar . Eğer yine hatırladığım şeyler olursa ilave edeceğim .
Selamlar
Emin
TA2FE