Gönderen Konu: cihazlarımızda kullandığımız hoparlörler  (Okunma sayısı 346 defa)

Çevrimdışı TA1BT

cihazlarımızda kullandığımız hoparlörler
« : 13 Aralık 2010, 12:29:07 »
konu belki daha önce tartışılmış olabilir..
cihazlarımızda kullandığımız harici hoparlörlerin diğer bildiklerimizden bir farkı var mıdır? var ise nedir? seçim yaparken nelere dikkat etmeliyiz? watt ve ohm açısından da durumu değerlendirmek gerekir. Özellikle kısa dalga cihazlar için pahalı hoparlörler kullananlar tecrübelerini yazabilir mi? bu paraları vermeye gerçekten değer mi?
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: cihazlarımızda kullandığımız hoparlörler
« Yanıtla #1 : 13 Aralık 2010, 14:12:09 »
Burak Bey Selamlar,

Konu direk olarak açılmadı ama dolaylı olarak bir  bölümde yazmıştım ama burada da yazayım.

Öncelikle hoparlör neredeyse ayrı bir uzmanlık alanı . Bu sebeple sadece bilgilerim çerçevesinde amatörlük açısından izah edeyim.
Ses ve ses sistemlerininde antende uyguladığımız hesap benzeri hesapları var. Hatta biraz daha karışık. Çok basit sebebi kullanılan hoparlör empedansı sistem gereksinimi güç , etkilenecek ses alanı, alınması istenen ses frekansının değerleri,vs vs . Biz genelde çok kısa olarak  geçeriz ama satın alınacak profesyonel telsiz hoparlörlerinde bu konu düşünülmüştür. Ayrıca hoparlörün araç için veya sabit bir sistem için kullanılacak olması yine ayrı bir önem taşır.
Hatta özellikle CW uygulamalarında kullanılacak ise geçireceği ses aralığı farklı olacağı için tamamen ayrı bir önem taşır. Bu konu ile baraber düşünülmesi gerekli olan bir konuda kulaklıklar konusudur. Özelllikle CW çalıştığım için zaman içinde çok deneme yapmak fırsatım oldu. Bazen çok ucuz malzemeler çözüm olurken bazen hakikaten bu iş için imal edilmiş cihazlar kullandım .
Evet hoparlör konusuna geri döner isek harici bir hoparlör kullanılmasının diğer bir gerekliliğide Mevcut cihaz hoparlörleri cihazların üst kısımlarına doğru monte ediliyorlar. Dolayısı ile sesin bulunduğumıuz  yöne gelmesi için hem çok açmakta hemde yönlendirme kullanmak zorunda kalıyoruz.
Örnek olarak ben yıllar içinde kartondan yönlendirmeler yaptım ama geçen gün Atilla TA1DX pimaş boru kullanmış .
Yanlız göz ardı etmememiz gereken konsantrasyonumuzu sağlamak açısından her zaman sesi fazla açtığımızdır. Biz sesi ne kadar açarsak açalım   ses belli bir oranda artarken artık hoparlör çalışma frekansının dışına çıktığı için vibrasyon yapmaya başlıyor. Bu vibrasyonda cihaz içinde ayar değişikliklerine sebep olmakta.
Dolayısı ile cihazın empedansına uygun bir harici hoparlör ile kullanmak dinleme ve cihaz açısından da  önemli olmakta.
Burada belirtmiş olduğum husus bizzat tarafımdan yaşanmıştır.
Aklıma gelenler bu kadar . Eğer yine hatırladığım şeyler olursa ilave edeceğim .
Selamlar
Emin
TA2FE

TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1BT

« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2010, 14:41:20 »
Emin Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
özellikle o pahalı ve özel filtreli hoparlörleri kullananların tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum.
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician"
--Apologies to Jeff Cooper

Çevrimdışı TA5IR

« Yanıtla #3 : 13 Aralık 2010, 18:27:20 »
kullanacagınız cihaza uyumsuz hop kullanılırsa cihazın amfikatör devresi zarar görür özellikle empedansı uygun olması lazım çogunluk 8 ohm olarak kullanılır

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #4 : 14 Aralık 2010, 00:52:21 »
Empedansın yüksek olması mahzurlu değil, düşük olması tehlikelidir. Onun tehlikesi de ses çıkış entegresini yakar.

8ohm hoparlörün problemsiz çalışacağını sanıyorum. Daha yüksek empedanslı hoparlor de kullanabilirsiniz ancak ses seviyesi düşecektir. Müzik yayını yapmayacağınıza göre 16ohm bile rahatlıkla yeterli ses verir.

Ayrıca FT857, TDA2003 kullanıyormuş,

TDA2003  de zaten korumalı bir entegre imiş.

Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2010, 00:53:48 »
Pardon, 817 denmiş, 857 algılamışım.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #6 : 14 Aralık 2010, 09:15:59 »
Murat Selam,

Evet düşüncelerimiz ve uygulamalarımız aynı yönde.
Bende senin resmini koyduğun kulaklığı kullanıyorum . Hatta gözüm gibi bakıyorum . Bu kulaklıkların CW performansları bana göre mükemmel. Ve hurdada yada sağda solda çok ucuz bir fiyata bulmak mümkün olmakta. Sabit olarak kullanımlar için ICOM SP23 hoparlörü tercih ettim. Özel bir seçim olması sebebi ile değil sadece çift cihaz bağlanabilmesi ve diğer  bütün HF cihazlarımın ICOM olması sebebi ile.
Bunun yanında yine YAESU nun eski bir istasyon Hoparlörü var buda gayet iyi çalışıyor. Ama zannedersem filitreler sebebi ile ses biraz daha tok. Fakat alet eski model.
Selamlar
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #7 : 14 Aralık 2010, 16:00:49 »
Murat Selam,
Konu malzeme övme moduna geçti ama haklısın . Bir beyaz önlük eksik.
Bu arada kulaklık ile yaşadıklarımda senle eş . Uzun kullanımlar sonunda artık acı vermeye başlıyor. Yanlız ben SSB kontestleri için Kenwood tarafından amatörler için  üretilmiş kulaklık kullamıyorum. En uzun kullanımlarda bile bir problem yok çok rahat . Şiddetle tavsiye ederim .
CW için se bizimkileri tek geçerim .
Selamlar
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Tuzla - İstanbul