Gönderen Konu: Delta Loop Anten Hesabı  (Okunma sayısı 1239 defa)

Çevrimdışı TA4A

Delta Loop Anten Hesabı
« : 25 Ekim 2010, 19:22:20 »
Bir çok yerde farklı farklı formüller var acaba hangisi doğru anteni kurduktan sonra swr için kurup tekrar sökmek zor olucak....

Örnek 1 = 7 mhz için
( 299.8/7.080 ) x 1.05= 44.46 m.

Örnek 2 = 7 mhz için
1005/7080 = 1419 x 0.3048 = 43.25 m.

Buna benzer ama hiç bir sonuç birbirine benzemeyen bir kaç formül daha var hangisi ? 1:4 balun kullanılacak.
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA3D_SK

Ynt: Delta Loop Anten Hesabı
« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2010, 19:27:24 »
Degerli arkadasim,
ikinci formule gore 160 metreden 12 metreye kadar defalarca yaptim. ve calistirdim. 1 : 4 balun olarak 75 ohm kablo kullandim. bir iki defada toroid 1:4 balun kullandim.
Bu tur anteni yaparken daima 1 metre kadar bazilarinda 50 cm kadar bilerek uzun biraktim, sonra kestim.
selam ve sevgilerimle.
yasar gocet

Çevrimdışı TA2IK

« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2010, 20:17:59 »
Sevgili Yaşar
Aynen katılıyorum bende bir çok kez deltaloop yaptım 75 ohm kablo, 1:4 toroid balun veya 1:4 hava balunu yaparak kullandım
fakat bazen kese kese 41,5 m 'ye kadar indiğim bile oldu konumundan dolayı  yer seçiyor
 delta loop ile yer arasındaki mesafeden dolayı  uzunluk değişiyor
:)))

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2010, 10:57:16 »
Mehmet Bey,

En uygunu biraz uzun bırakıp kurduğunuz yere göre ayarlamak. Zaten göreceksiniz (toroidle yaparsanız) antenin bant genişliği iyice fazla. Ben size balun olarak kabloyla yapılmışını değil, toroidle yapılmışını tavsiye edeceğim. Eğer toroid ile yaparsanız 14, 21, 28 MHz. bandında da HERHANGİ BİR TUNER İHTİYACI OLMADAN kullanabiliyorsunuz. Eğer yalnız Türkiye ile haberleşme düşünüyorsanız yatay kullanabilirsiniz. Yani yere üç tane tahta çubuk çakıp 1-1,5 metre yükseklikte bunların arasına gerebilirsiniz. Böylece yakın mesafelerde randıman çok artıyor. Binanın terasına aynı şekilde 2 metre yükseklikte gererek yaptım. Uzun süredir kullanıyorum. Çok iyi. Daha önce kapalı anten kullanmadıysanız, ilk olarak cihaza bağladığınızda antenin çalışmadığını düşünebilirsiniz. Çünkü çevreden gelen elektriki gürültüleri neredeyse almıyor.

Kolay gelsin.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2010, 19:27:04 »
Delta loop diyince hemen aklıma TA8A Bilal hocamın bana öğrettiği icom ah4 tuner ile kullandığım 41,5 metre kablo ile yaptığım delta loop antenimi hatırladım.Gerçekten performansı mükemmel.Çevre gürültülerini okadar kesiyorki FM modülasyonundaki gibi pırıl pırıl dinlemeye sahip oluyorsunuz.Birde tuneri kullandığım için 3,5Mhz ile 54Mhz arası tune ediyor swr ise 1 ila 1,5 arasında değişiyor.Yapacak arkadaşlara tavsiye ederim. Bilal beyede buradan tekrar teşekkür ederim verdiği bilgiler için.
Bergama'dan 73...
 Onur UYANIK
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2010, 19:56:52 »
Verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşükkür ederim. Öncelikle anteni DX iç kullanıcam yakın mesafelerle konuşma gibi bir amaç için kurmayacağım. Çatının uzunlupu 30 metre eni 15 metre fakat çatıdan sonra 4 metrelik bir boruya monte edicem loop anteni bu sebepten dolayı loop antenin 3 koluda aynı uzunlukta olmayacak sadece aşağıya inen kolları aynı uzunlukta olacak. Tuner ile kullanabilirm fakat antenin yapısı 40 m. ye uygun başka bandlarda yayılım yada empedans rfi sorunu yaratmazmı ?. Yada en kısa yoldan tek balun 2 band loop anten yapabilirmiyim ? yani 40 + 20 m. bandları için tel balun çift band ?

73'
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
0 505 586 7116

Çevrimdışı TA2IK

« Yanıtla #6 : 26 Ekim 2010, 21:39:56 »
Slm MEHMET RAŞİD Kardeşim
delta loop ta en iyi performans tabiki  3 kenarınında aynı uzunlukta olması ama bunu yapamıyorsanız dediğiniz gibi  aşağı inen kolların mutlaka eşit olması lazım
birde aynı baluna iki delta loop bağlamayınız  40 m delta loop yaptıktan sonra içine 20 m delta loop yerleştirirsiniz gayet güzel çalışır
delta loop'unuz eğer tamamiyle çatı üzerinde kalacaksa mümkün mertebe üst ucunu yukarı kaldırın 4 metre mesafe çok az
kolay gelsin 73

Çevrimdışı TA8L

« Yanıtla #7 : 26 Ekim 2010, 22:56:37 »
Çalışırmı? bilmem (denemedim) belki Multiband delta loop ile ilgilenebilirsiniz.
http://www.para.org.ph/membersarticles/DU1ANV/Multi-Band%20Mono%20Delta%20Loop%20ant.pdf

Bu arada benimde sormak istediğim bir konu var.
Deltaloop antende anten iniş kablosunu üçgenin tam köşesinden mi?Yoksa köşeden 40-50cm yakın mesafeden mi bağlamak gerekli?
Farklı bu iki bağlantı ile antenin yayılım paterninin değiştiği söylenmektedir.
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #8 : 27 Ekim 2010, 00:23:46 »
Kadir abi merhaba daha öncede söylemiştim deltaloop anteni başka bir binanın çatısına uzatma imkanım yok ancak çatıdan itibaren 4 metrelik bir direkten inecek loop un ucu diğer kenarları ystsy çekilde 45 derece eğimle aşağıya bağlanacak sorun oluşurmu ?
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
0 505 586 7116

Çevrimdışı TA2IK

« Yanıtla #9 : 29 Ekim 2010, 23:36:46 »
tekrar slm  geç cevap verdiğpim için kusura bakma 
bendeki iki delta loop ta 45 derce eğimle aşağıya iniyor hiç bir sorun yaşamadım  bugün  CQWW yarışmasına katılacağımdan alternatıf bir 21 mhz için 230 derece ye bakan 45 dereceden biraz daha dik  çekerek yaptım swr 1:1 - 1:1,3 arası değişti ellemeden gerdim bıraktım  bu yaptığım  delta loop u da fikir olsun diye yazdım  başarılar görüşmek üzere
bu arada  kenardan besleme  yöntem vertikal olarak daha iyi çalışsın diye üst ucından 1:4 dalga boyu inip kenarından besliyorlar onuda denedim gayet güzel çalışıyor birde aynı yöntemi yanına kedi merdiveni gibi bir kısa devre yapı da çalıştırıyorlar
herşey gönlünüzce olsun

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #10 : 01 Kasım 2010, 11:44:42 »
Değerli Arkadaşlarım,
Konu açılmışken sormam gerekli olan bazı noktalar var eğer aydınlatırsanız sevinirim.
1)Bu antenin Delta Loop olanının empedansı nedir?
2) Antenna book empedans için 100 ohm diyor.
3) Buna göre nasıl 1:4 balun kullanılabiliyor?
Buradan şu nokta karşımıza çıkıyor. Antenin empedansı yaklaşık 200 ohm civarı olmalı. Açıklarsanız sevinirim.
73's DE TA8E

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 01 Kasım 2010, 22:00:03 »
Şevket Hocam,

Empedansını ölçmedim. Ama ben 41,5 m. gibi olanını kullanıyorum, ucunda 1:4 balun var. SWR 1:1 Demekki ikinci dediğiniz, yani 200 ohm doğru oluyor. Antenna book başka bir şeyi mi kastetmiştir acaba? Yani 41.5 m. 7 MHz. de dalga boyuna denk geliyor. Acaba delta loop'un daha kısası var mıdır? Ve Antenna book onu mu kastediyor bilemiyorum.

Sağlıcakla kalın.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #12 : 02 Kasım 2010, 14:00:20 »
Bilal Ağbi,
Evet dediklerinize katılıyorum gözümle gördüm ve dinledim. Gayet güzel çalışıyor anten ama hala 1:4 Balun kafamı kurcalıyor. Bir link vereceğim inşallah çalışır. http://www.qsl.net/jn3nfq/15MDeltaloop.html
Burada antenin empedansı 104 ile 50 ohm arasında değişiyor. Ama benim sorunumu çözmüyor bu. Mesele nasıl çalışıyor. Webde birçok site var mesela http://dk5ec.de/deltaloop-eng.htm 1:4 balun işi düzeltiyor. İtiraf etmem lazım tam olarak detaylı okuma fırsatım olmadı. Ben yaptım oldu yu kabul etmiyorum bu arada. Tüm arkadaşlarımı hasretle kucaklarım. 73's DE TA8E

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #13 : 03 Kasım 2010, 13:12:29 »
Değerli arkadaşlarım,
Delta loop antenler ile ilgili olarak sizlere verdiğim linkleri incelediğimde şu noktalar açığa çıkmış bulunuyor sizlerle paylaşmak istedim. Özetlersek;
1)   Delta loop antenin empedansı üçgenin geometrisine göre ve antenin yerden yüksekliğine değişmektedir. Bu arada toprak iletkenliğinin sabit olduğu var sayılmıştır. Bu değerler 104-56 ohm arasındadır.
2)   Antenin SWR karakteristiği besleme noktası empedansına göre değişir. Rezonans frekansına göre kesilmiş antenin empedansı yaklaşık 56 ohm civarında olduğu düşünülürse 50 ohm koaksiyel kablo ile beslenebilir. Bu durumda en iyi SWR değeri 1.2-1.5 gibi olur.
3)   Anten diğer bantlarda yani harmoniklerinde de çalışır fakat empedans dolayısı ile SWR değişir.
4)   Anten giriş empedansı 100, 200, 600 ohm olarak değiştirilirse (1:2, 1:4, ve kedi merdiveni kablo durumuna eşdeğer düşünülebilir) antenin üst harmoniklerinin SWR değerleri düzelirken rezonanstaki SWR değerleri bozulur.
5)   Dinlemedeki sakinliği ve ucuza yapılabilir olması nedeni ile yeri olan arkadaşlara şiddetle tavsiye edilir. 73’s DE TA8E

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #14 : 03 Kasım 2010, 21:01:17 »
Sayın Mehmet Bey,

Özellikle 1. ve 2. maddedeki 56 ohm açıklamanıza katılamıyorum. Sanırım, kaynaklarınızda bir hata var. Delta loop antenler, bir şekilde empedans uygunlaştırıcı ile kullanılmak zorundadır.. Kapalı dipol türü antenlerin empedansı hiç bir şekilde 50 ohm civarında olamaz. Delta loop antenin empedansı da, tabiki fiziki ortama bağlı olmak kaydıyla, 200 ohm civarlarındadır. Doğrudan değil 1/4 balunla veya çeyrek dalga ( hız faktörünü unutmayalım) 75 ohm koaksiyel kablo ile  kullanılmaktadır.

Saygılarımla,

Atila
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2010, 21:06:54 Gönderen: TA1DX »

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #15 : 04 Kasım 2010, 11:59:51 »
Bu zamana kadar bende aynı görüşte idim ancak çeşitli kaynaklar sizi teyit etmiyor. Örneğin ARLL antenna book verdiğim linktede belirtildiği gibi antenin epedansını 100 ohm veriyor. Benzer şekilde Echolinkte bu konu üzerinde bir toplantıda Levent Şaşmazel anten empedansını 50 ohm olarak belirtmiş bende neden gamma match kullanıyorlar şeklinde bir soru sormuş idim.
Görüldüğü üzere anten empedansı hakkında rivayetler çeşitli fakat kapalı dipolün empedansı 200 Ohm olur demekte pek doğru olmuyor. Evet Dikdörtgen şeklinde ( Folded Dipol) epedansı 200 ohm. Antenin geometrisine bağlı olarak diğer tüm parametreler sabit kalmak şartı ile empedansın değiştiği ise aşikar.
75 Ohm 1:4Lamda empedans dönüştürücü işine gelince bende 56 ohm epedansı olan bir anten için gerekli değil zaten linkte verilen ARLL referansında aynı konu söyleniyor.
' I couldn't find the expression "delta loop" in the ARRL Handbook, but it describes a similar construction using the name Loop Skywire. It was described here as a very underrated secret concerning the cost/yield relation. Afterwards, I had to agree to that statement completely. The antenna was supposed to be a multiband antenna without traps and coils, fed with a normal RG58 coaxial cable, and practically doesn't cost anything. It is supposed to be resonant at the base frequency 3,5 MHz and all multiples, that is at 40, 30, 20, 15 and 10 m. The Handbook furthermore states that a perfect radiation pattern can be achieved with a circle shaped loop, but because of the many necessary supports it would be hard to construct. A square shape is a compromise and needs only 4 supports. Also other shapes are possible, that is with certain restraints, the Handbook said.
73's

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #16 : 04 Kasım 2010, 12:19:31 »
Atilla bey
Bu linkte 50 ohm dik üçgen şeklinde yapılan delta loop uygulaması var.
http://www.arcticpeak.com/antennapages/la8oka_corner_fed_delta_loop.htm
Tekrar 73's DE TA8E

Çevrimdışı TA2IK

« Yanıtla #17 : 04 Kasım 2010, 14:19:19 »
Sevgilki arkadaşlar
bu tip antenlerde beslenme noktasından iki kenarı eşit veya her kenarı birbirine eşit Delto Loop lardan bahsediyoruz malumunuz antenin derecesinle oynadığımız zaman bile  değiştiğini hepimiz yaşamışızdır bundan önce de bahsetmeye çalışmıştım bazı delta loop antenlerde beslenme noktasının   genelde 200 ohm kabul edilerek 1:4 balun ile kullanılrlar

üst kenarından  1/4 lamda boyundan alt kenara kadar bir kedi merdiveni gibi kalan kısımdan aşağıya gelip kısa devre çalıştırılan yani gamma-match yapılan  delta loop larda mevcuttur , kenarı dik delta loop lar  Corned Fed Delta Loop diye anılmaktadır bu iki delta loop da  1:1 balun ile kullanılır

aslında yeri olmayanlar için delta loopun tam otasından dik şekilde  katlanıp beslenme noktasına kadar içe döndürülen delta looplarla prizmatik olarak kullanılan delta looplarda mevcuttur
burada sadece bildiğim kadarı ile paylaşmak istedim
teşekkürler

Çevrimdışı TA2IK

« Yanıtla #18 : 04 Kasım 2010, 14:26:29 »
bu arada elimdeki dökümanı da göndermek istedim bu döküman almanca buradada ımpedansın farklı verildiğini göreceksiniz

QUAD of Raamantenne

Impedantie van een loop in diverse vormen
QUAD
Een quad of raamantenne (qubical quad "QQ") van een hele golflengte (1 × λ) heeft in het voedingspunt een impedantie van ongeveer 115 Ω en is bij zendamateurs een populaire straler op HF banden. Wij zien dat de vorm van het raam bepalend is voor: de impedantie in het voedingspunt en de versterking ten opzichte van een referentiedipool. Een circelvormige antenne is het beste en heeft in een bepaalde richting 1.34 dB gain ten opzichte van een dipool in dezelfde omstandighedenen. Een omtrek van 1.5 λ geeft de meeste winst. Een driehoekig raam wordt delta loop genoemd.
De geringe versterking van een vierkant is te verklaren door de antenne te zien als twee dipolen met te korte afstand boven elkaar. De ene dipool voedt de andere via de hoogohmige geknikte uiteinden die men met enige fantasie kan beschouwen als een openlijn waarvan de draden ver uit elkaar liggen.
POLARISATIE
Een verticaal raam met een voeding aan de basis heeft horizontale polarisatie. Als dat in de zijkant plaats vindt of de antenne gedraaid 90° wordt, dan is de polarisatie verticaal. Ligt het vlak van de antenne evenwijdig met het aaroppervlakte dan is de polarisatie horizontaal. De antenne wordt min of meer rondstralend en het stralingspatroon is afhankelijk van frequentie en antennehoogte.
IMPEDANTIE
De eerder vermelde gegevens zijn gebaseerd op een antenne die onder idelale omstandigheden op grote hoogte is opgesteld. Staat de antenne dichter bij aarde, komen er directors voor of een reflector erachter, dan neemt de impedantie van het voedingspunt af en kan bij voorbeeld op 50 Ω gefixeerd worden. Gewoonlijk zullen quads voor 20–80 m relatief dicht boven de grond hangen, het voedingspunt zal lager zijn dan de theoretische waarde en in de buurt van 100 Ω komen. De impedantie van een ½ λ raamantenne is ongeveer 6 Ω. Zo'n halve quad is sterk af te raden omdat de ohmse weerstand van aanpassing en voedingslijn dan niet meer te verwaarlozen is.
VOORDELEN
Het raam heeft vier voordelen:
Breedbandig.
Minder beïnvloeding door lokale storingen en objecten.
Lage opstralingshoek.
Relatief lagere ohmse verliezen door de hogere impedantie van het voedingspunt.

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #19 : 30 Aralık 2010, 15:30:22 »
Tekrar merhabalar...

Açısı olmayan yani yatay şekilde 80 metre uzunluğunda telden üçgen yapma alanı bulsam bu anteni nasıl multi olarak çalıştırabilirim (Tunersiz). 3.7 Mhz. dahil.
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
0 505 586 7116