Gönderen Konu: El cihazı önerisi  (Okunma sayısı 413 defa)

Çevrimdışı TA2EI

El cihazı önerisi
« : 15 Nisan 2010, 00:03:20 »
Merhaba,
Dual -veya tri- band, alması geniş, HF (SSB) alışı yapabilen ve HF'de 100 Hz çözünürlüğü olan bir el cihazı almak istiyorum. Ne önerirsiniz?
Önerilere şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı TA5AP

Ynt: El cihazı önerisi
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2010, 01:01:26 »
merhaba. ssb olarak sadece benım bıldıgım kenwood th f7e var. ben kullandım tavsiye ederim.step aralıgıda cok harıka pmr fırekanslarına bıl ekolaylıkla ayarlanabılır

Çevrimdışı TA2EI

« Yanıtla #2 : 15 Nisan 2010, 21:19:57 »
@TA5AP
Bugün bir arkadaşımın TH-f7'sini az da olsa inceleme imkânım oldu. Harici antenle denememize rağmen LF, MF ve HF'de cihaz oldukça "sağır" gibi geldi. Acaba arkadaşın cihazında mı bir problem vardı bilmiyorum. Hâlen kullandığım Alinco DJ-X3 alıcıyla mukayese etdiğimde doğrusu hayal kırıklığı yaşadım. Sizin cihaz nasıl bu frekanslarda?

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #3 : 15 Nisan 2010, 22:40:14 »
Kullandığınız DJ-X3 bir alıcı. Oysa kıyasladığınız TH-F7 bir alıcı/verici.

Arkadaşınızın cihazında dinleme yönünden bir sorun olduğunu sanmıyorum.

Alıcıların anten girişinde herhangi bir filtreleme olmazken, vericilerin anten filtreleri transmit yapacakları bandlara uygun olarak filtrelendiğinden dolayı , band dışında alış hassasiyetleri düşmektedir.

Amacınız HF dinlemekse , bu amaca uygun alıcı seçmenizi öneririm.

Hiçbir bir multiband telsizin alış hassasiyeti , DJ-X3 ve benzeri alıcı amaçlı cihaz kadar iyi olmayacaktır.

73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2EI

« Yanıtla #4 : 16 Nisan 2010, 23:27:02 »
Bir alıcı ile bir alıcı-vericinin (transceiver) kıyaslanmasında bir mahzur yokdur. Zirâ, bir transceiver'ın alıcısı ile normal bir alıcının tek farkı transceiver'ın alıcı kısmının girişinde "anten rölesi" bulunmasıdır ki bu rölenin (veya anahtarlama devresinin) görevi vericinin çıkışındaki güçlü RF enerjisinin alıcının giriş katlarını "kavurmaması"dır. Yok değilse, transceiver'ın alıcısının girişinde filtre vardır, normal alıcının girişinde filtre yoktur diye bir şey söz konusu değildir. Alıcı girişindeki filtre "pre-seleksiyon" ve hayal frekans bastırması için gereklidir ve "verici" ile alâkası yokdur. Bunun tek istisnası, normal alışı bastıran güçlü RF işaretleri için trap filtre kullanılmasıdır.
Ayrıca, Alinco DJ-X3 orta kalitede ve oldukça geniş bantlı (0.1 - 1299 MHz) bir el alcısıdır. Hem DJ-X3 ve hem de TH-F7'nin speklerini inceledim, sonra denedim TH-F7'yi.
son olarak, transceiver ile normal alıcıların alış bakımından farklı olduğu argümanına da katılmıyorum. Öyle olsaydı HF "transceiver"lar tutulmazdı.

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #5 : 17 Nisan 2010, 00:41:41 »
Recep bey,

Cihazların teknik özelliklerini içeren broşürlere bakarak yorum yapmadığım için sanırım yanlış anlattım.

Benim yorum yaparken referans aldığım dokümanlar her 2 cihazın servis el kitaplarındaki devre şemalarıydı.

Her 2 cihazın anten giriş kısımlarını içeren devre şemalarını aşağıya ekliyorum. Elektronik bilgisi bulunan arkadaşlarım daha rahat yorum yapabilirler.

Şemalar incelendiğinde;
TH-F6/7 cihazın anten kısmında TX/RX anahtarlama yapan diyotlara gelinceye kadar arada birçok filtre elemanı (Bobin , Kondansatör lerden oluşan seri ve paralel rezonans devreleri) bulunduğu görülebilir.
Bu elemanları "Ön Seçici" olarak adlandırsak bile seçtiği frekansı geçirirken üzerinde oluşan kayıpları gözardı edemeyiz.

DJ-X3 alıcının anten kısmında ise sadece Anten seçici (Whip/Bar) diyotlar ve her band için Band geçiren filtre sonrası RF yükselteçler görülmektedir.

Ayrıca TH-F6/7 cihaz 2 katlı ara frekans yükselteci (59.85 MHz - 450 KHz) içermesine karşılık DJ-X3 cihaz 3 katlı ara frekans yükselteci (248.45 Mhz - 38.85 Mhz - 450 KHz) ile daha yüksek duyarlılık ve seçicilik imkanı sağlamaktadır.

Ve son olarak alıcı ve alıcı/verici cihazlar arasındaki alış hassasiyeti farklarını vurgulamak için yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi birkaç cihazın şemalarını incelemek ve benzer karşılaştırmalarda bulunmak sanırım daha aydınlatıcı olacaktır.

Tabii birde istasyonunda multi band cihaz bulundurmak yerine her band için ayrı cihaz bulunduran ve maddi imkanı elverip yanına birde Alıcı katabilen arkadaşların bu konudaki yorumlarını da alabilirsek konuyu açıklığa kavuşturmuş olacağız.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA5ACC

« Yanıtla #6 : 07 Mart 2011, 10:50:26 »
Güzel konu imiş. Mesaj yazdım ki tekrar güncel olsun. Yeni çıkan telsizler vs. olabilir. Konuda sorulan soruyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yazarlarsa memnun oluruz. Teşekkürler.