Gönderen Konu: Zorluk çıkaran 4025'leri amatör banda indirmek  (Okunma sayısı 4645 defa)

Çevrimdışı TA1MD

Zorluk çıkaran 4025'leri amatör banda indirmek
« : 25 Kasım 2009, 23:05:17 »
Öncelikle uyarmam gerekli, bu cihazlar yüksek teknolojiyle çok küçük parçalar ile üretildiklerinden çok küçük bir hata bile cihazı kullanılamaz duruma getirmenize sebep olabilir, bu yüzden HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL ETMEM.
Hurdadan aldığım Aselsan 4025 cihazımın trimpotlarıyla epey uğraştıktan sonra almacını tam olarak 430MHz e indiremediğimde bulduğum yöntemdir.
Yaptıktan sonra resim çekmeyi unuttum, o yüzden kusura bakmayın.
Resimde 2 adet trimpot göreceksiniz, üstteki göndermeç, alttaki almaç içindir. bende sadece rx kısmında sorun olduğu için sadece onun üzerinde çalıştım eğer sorun yaşarsanız diğer trimpota da aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Yapacağımız işlem alttaki trimpota (turuncu ile boyadığım yerlere) paralel olarak 15pf lık bir kapasitör lehimlemek. Bende kapatörü lehimledikten sonra herhangi bir ayar gerekmemişti, eğer gerekirse deneme yanılma yöntemiyle uygun pozisyonu bulabilirsiniz, eklemeden sonra zaten trimpot hassaslığını yitirdiğinden çok zor olmayacaktır.

Çevrimdışı TA3ADK

Ynt: Zorluk çıkaran 4025'leri amatör banda indirmek
« Yanıtla #1 : 25 Kasım 2009, 23:33:54 »
Güzel bir bilgilendirme . Teşekkürler ...

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2009, 10:21:37 »
Mutlu bey bende kendi uyguladığım yöntemi sizlerle paylaşayım. alma ve gönderme trimpotuna yakın olan resimde siyah reçine kaplı bobinler var onları yerinden söküp boylarını bir yada 2mm kadar uzatırsanız banda indirme sorunu kolaylaşıyor
yanlız uygulamayı yapacaklar çok dikkatli olsunlar.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #3 : 13 Aralık 2009, 11:55:12 »
Arkadaşlar ,
Bilgilendirme için çok teşekkürler, ancak bir konuyu netleştirmek istiyorum.
1. mesajda bahsi geçen malzeme , Trimmer kondansatör mü yoksa Trimpot'mu?

Eğer trimpotsa (Ayarlı direnç) bacaklarına paralel kondansatör bağlanması benim aklıma yatmadı.

Bacaklarına paralel kondansatör atılabilecek ayarlı eleman Trimmer (Ayarlı) kondansatör dür ve bir rezonans devresinde paralel kapasite bağlanıp toplam kapasite arttırılarak rezonans frekansının daha düşük frekanslara çekilmesi sağlanır.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #4 : 13 Aralık 2009, 12:45:39 »
Bahsi geçen elemanlar trimmer kapasitördür. Ayarlı dirence sizinde bahsettiğiniz gibi paralel kapasitör bağlamak normalde kullanılan bir yöntemdir ancak bu devrede işi yoktur.

Ahmet Bey, burada bir LC devresi söz konusu olduğundan her iki değişkenden birini değiştirerek istediğimiz sonuca ulaşmamız mümkündür. Ancak benim anlattığım yöntemi çok fazla deneyimi olmayan arkadaşların uygulaması daha kolay ve daha risksiz olduğundan bu yöntemi kullanmak daha uygun olur düşüncesindeyim. Ayrıca küçük bir ayrıntı olarak, sizin bahsettiğiniz yöntem cihazın sıcaklık ve titreşim dayanıklılığını daha fazla etkileyeceğinden özellikle mobil olarak kullanılan cihazlarda soğuk kış şartlarında veya sıcak yaz günlerinde sentezör kilitlenememesi problemi yaşanması ihtimali çok azda olsa daha yüksektir.

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #5 : 13 Aralık 2009, 16:07:44 »
Mustafa bey bu parca ayarlı trimer mevcut kondansatörün kapasitesini değiştirerek mutlu bey bu işlemi yapmış  ben bu uygulamayı dediğim gibi bobinin ayaklarını bir miktar saatçi tornavidası ile yukarı kaldırarak olmadı bobini sökerek yapıyorum aynı benzeri işlemleri el cihazlarındada yapıyorum 4015  gibi, el cihazların bir zorluğu var bu bölüm ekranlı ekranı sökmeden yapamıyorsunuz.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066