Gönderen Konu: Topraklama hattı  (Okunma sayısı 461 defa)

Çevrimdışı TA1OES

Topraklama hattı
« : 12 Mayıs 2018, 22:24:55 »
Cihaz bağlamak istediğim pirizde topraklama hattı bulunmuyor. Suni topraklama yapsam her hangi bir sakıncası olur mu?

Çevrimdışı TA3ADK

Ynt: Topraklama hattı
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2018, 05:35:59 »
Toprak detaylı mesele. Suni topraktan kastınız nedir?
Kullandığınız cihaz yada güç kaynağı nedir?
Biraz açarsanız fikir yürütmek daha kolay olacaktır?

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2018, 09:34:05 »
Suni toprak dedikleri,  sanırım kimi elektrikçilerin prizlerdeki toprak bağlantısını,  nötr'e bağladıkları  durum.
Yıllarca böyle yapıldığını gördüm ama beyaz eşyalarda bir sorun çıktığını duymadım.

Topraklamaya gelince;
Tanıdığım amatörler ( biri hariç) apartman çözümü olarak balkon demiri uyguluyor.
Biraz da haklılar. "Toprak vardı da,  biz mi topraklama yapmadık? " diyorlar.
Başarılar 73.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 13 Mayıs 2018, 09:53:44 »
Radyo amatörlugunde topraklama normal elektrik topraklamasindan farklıdır.
Bina tesisatinizda toprak olup olmaması başka şey, özellikle HF kullanıyorsanız RF topraklama yapmanız başka şey.
Apartmanda yasayan arkadaşlarin maalesef cok fazla rf topraklama şansı olmuyor.

Ayrıca bu forumda topraklama konusunda bir çok not var.
Önce onlara bir göz atarsanız genel bir fikriniz oluşur.

Örneğin RF topraklama ile ilgili başka bir başlık altında benim su notum mevcut.

73

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32856.msg105893.html#msg105893

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #4 : 13 Mayıs 2018, 10:38:41 »
Oğuzhan Bey’in özetlediği yazı son derece yararlı. Topraklama, RF’tan da öte ciddi bir güvenlik konusudur. Bir binada girişteki panoya bağlı olacak şekilde tek bir topraklama noktası olmak zorundadır. Ancak yıldırımdan korunmak için yapılan tesisatın kendi “toprağı” olabilir.

Balkon demirine, asansör rayına vb. hatta kalorifer veya su borularına cihaz şasesine bağlantı yaparsanız, kaçak olması durumunda akımın geçeceği yeni bir yol yaratmış olursunuz. Nası olsa binanın temeline gidiyor, toprağa değiyor vb. diye düşünmek yanlıştır. Komşunuza bile zarar verebilirsiniz. Ben böyle müthiş (!) akıllı birinin yaptığı iş sonucu, muslukları bırakın akan suyun insanı çarptığı bina gördüm...

Tabii ülkemizde birçok binada toprak ve nötr birbirine kısa devre edilmiştir. Sizde de durum bu ise işiniz zor.

Bu konuyla ilgili Türkçe ve doğru kaynak arıyorsanız rahmetli ağabeyimiz TA2J Fazıl Turkan’ın kitabından edinmenizi de öneririm orada topraklama konusu sayfalarca anlatılmıştır ve bu tesadüf değildir. Fazıl Ağabey elektrik enerjisinin  tehlikelerini ve bununla ilgili alınması gereken önlemleri çok iyi bilen ve hem Ar-Ge hem de saha tecrübesine sahip bir bilim adamıydı. Onun yazdıklarına başka tüm kaynaklardan daha fazla güvenirim.

73,

Çağlar

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #5 : 13 Mayıs 2018, 12:05:54 »
Olması gereken (maximum)
Hiç olmaması gereken (minimum)
İmkanlar dahilinde (optimum)
      Bir apartmanda oturan amatörümüzden  şık  bir  uygulama ise, raftaki cihazların arkasına 15x40 cm bakır levha oda duvarına  gömme yapmış. Cihazlar  ve antenden gelen kablo bu panele   topraklanmış. Şaşırdım. Ben böyle topraklama olurmu diye düşünürken,  arkadaş memnundu.
Şartlarımız benzer ve Sanırım yakında ben de bir benzerini yapacağım.
73.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #6 : 13 Mayıs 2018, 19:12:51 »
Eski kitaplarda böyle bir resim vardı hiç unutmam.

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #7 : 06 Haziran 2018, 06:41:52 »
Suni topraklamadan kastınız priz içinde nötr hattını toprağa irtibatlamak ise asla YAPMAYIN.

Belki denk gelmişsinizdir,nört hattı kopan bir üçlü prize bir cihaz takılı ise kontrol kalemi ile baktığınızda
iki terminalde de kalem yanmaktadır,bunun sebebi iş yapamamış fazın dönüş yaparak akacak nokta bulamamasıdır.
Diyelim ki priz içinde sıfırlama yaptınız,oldu ya bina girişinden,buattan veya bağlantı noktalarından birinden nötr hattı koptu,bu hatta bağlı ne kadar cihaz varsa hepsinin gövdesine faz gelecektir,gövdeye dokunan birisi akıma kapılacaktır.
Yapmayın daha iyi en azından birileri sağ kalır.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA9UNL

« Yanıtla #8 : 05 Ekim 2018, 16:41:37 »
toprak topraktır

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #9 : 23 Ekim 2018, 21:02:15 »
Topraklamayı TA2UD nın istasyonunda gördüm..müthiş orjinal bir topraklaması var.Acımadan kıymış paraya,
antenlere kadar yapmış,
apartmanların üst katlarında belki sıkıntı ama 2.-3. kata kadar olanlar da eğer bina çevresinde az çok toprak varsa topraklamalarını ayrı yapmalı..
73
TA2JU
not :evden çıkarken anten konnektörlerini yine de sökün...
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E