Gönderen Konu: Kolay satın alınabilen manuel anten tunerler  (Okunma sayısı 713 defa)

Çevrimdışı TA3EP

Kolay satın alınabilen manuel anten tunerler
« : 15 Eylül 2013, 16:24:19 »
Benim gibi düz tel anten (lonfwire antenna) kullanmak isteyen ve bu antenleri cihazlarına bağlamak için anten tuner almak isteyen amatörler için oturdum araştırdım ve en uygun anten tunerleri tespit ettim.

Dipol gibi empedansı belli ve istenen bir frekansta kendiliğinden rezonansa gelen antenler kullanırsanız, zaten anten tunere gerek yoktur. Anteniniz doğru yapıldıysa eğer, zaten istenilen frekansta 1:1 SWR ile çalışacaktır. Bu durumda ancak bant başı ve bant sonunda ortaya çıkacak küçük ayarsızlıkları düzeltmek için bir tuner kullanılabilir, bu düzeltmeyi de zaten her tuner yapar.

Çoğu amatör telsiz cihazı zaten kendi içinde otomatik bir anten tuner barındırmaktadır. Bu tunerler, rezonansa gelmiş bir antenin küçük düzeltmelerini başarı ile yaparlar. Ayar sınırları genellikle 1:3 SWR ye kadardır.

Ancak insanoğlunun isteklerinde sınır yoktur. Bir dipolu kendi bandından başka bir bantta kullanmak istersek ne olacak? Ya da benim şu anda yapmakta olduğum gibi, bir miktar uzun elektrik kablosunu 1:1 (veya bu orana çok yakın) SWR ile telsiz anteni haline getirmek istersek? İşte o zaman çeşitli hileler devreye giriyor. Balunlar ve anten tunerler bu hilelerin en başta gelenleri.

Balunlardan (şimdilik) çok anlamıyorum. Ancak anten tunerler üzerine bayağı kafa patlattım. Amatör arkadaşlarda genelde gördüğüm, methini duydukları iyi bir marka ve modeli bulup alıyorlar ve sorunlarını çözüyorlar. Bir kısım amatör de kendi tunerini kendisi yapıyor. Her ikisi de çok güzel. Ancak ülkemizde bir de bu işten hiç haberi olmayan ve tuner vb donanımları "yıldızların tepesi kadar uzaklarda" görüp, hiç alamayacağını düşünen ve daha yolun başında vazgeçen büyük bir kesim var. Bu yazıyı yazarken amacım bu kesime biraz yardımcı olmak.

Bildiğiniz gibi ülkemizde kişiler, ticari değil, özel kullanım amacı ile bir defada ve tek bir tane olmak üzere, 75 euro'ya kadar fiyatlı cihazları gümrük vergisi ödemeden direkt yurtdışından getirtebiliyorlar. (Bugünkü kurdan 75 euro = 100 USD) Demek ki 100 $ a kadar olan cihazları yurtdışından ısmarlarsak doğrudan evimize kadar gelecek. Bunun üzeri fiyat olursa gene geliyor ama %18 veya %20 civarında gümrük vergisi ödüyorsunuz.

Şimdi Avrupa ve ABD piyasasında mevcut anten tunerleri 100 $ ın altı ve 100$ ın üstü diye ayırarak inceleyelim. Ucuz tunerler manuel (el ile ayarlanan) tunerlerdir. Otomatik olsun derseniz, fiyat birden yükselir. Bu nedenle otomatik tuner satın alırsanız, gümrüklere gidip uğraşmayı ve gümrük vergisi ödemeyi peşinen kabul etmek zorundasınız.

Anten tuner alırken, aldığınız tunerin geniş ayar imkanı olan bir tuner olmasına dikkat edin. İster manuel, ister otomatik olsun, geniş ayar sınırlı bir tunerin mutlaka arkasında "wire" yazan tek uçlu bir terminali vardır. Bunun varlığından emin olmak için tunerin marka ve modeli ile googleda araştırma yapın, mutlaka bazı resimleri vardır. Bu resimlere dikkatli bakın ve bu terminali görmeye çalışın.

100$ altında fiyatlı bütçe dostu MFJ tunerler:

MFJ-16010: Sadece düz tel antenleri ayarlamak için yapılmış 200w a dayanabilen anten tuner. Fiyatı şu anda 70$. Yani gümrük vergisine tabi değil. Küçük ve hafif bir cihaz, evde ve portable çalışmalarda kullanılabilecek türden. Kullananlar çok memnun. Wire ucu yok ama zaten fabrika bu tunerin tel antenler için imal edildiğini belirtmiş.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Kolay satın alınabilen manuel anten tunerler
« Yanıtla #1 : 15 Eylül 2013, 16:27:45 »
MFJ-901B: İçinde bir de 1:4 balunu olan, ama düz tel anteni balunsuz ayarlayabilen bir tuner. Kullananlar çok memnun. Fiyat 100$
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 15 Eylül 2013, 16:33:21 »
Şimdi de sıra geldi 100$ üstü fiyatlı olan, ısmarladığınız zaman gümrükte takılması garanti, size gimrük ve gelirler idaresi dairelerinde neşeli (!) bir gün geçirterek, vergi ödemenize neden olan bazı manuel tunerler:

MFJ-934: Bakınız:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26293.0.html

MFJ-945E: 140$. Düz tel dahil, her çeşit antene ayar çekebilir. İçinde SWR metre var.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #3 : 15 Eylül 2013, 16:34:06 »
MFJ-941: 150$. Düz tel dahil, her çeşit antene ayar çekebilir. İçinde SWR metre ve dummy load da var.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 15 Eylül 2013, 16:37:26 »
MFJ-949E: Mfj manuel tunerlerin en gelişkinlerinden. Üzerinde kross iğneli SWR metresi var. Fiyat: 190$.

Şimdilik bu kadar. Otomatik tunerleri de başka bir yazıda anlatırım. Sormak istediğiniz bir soru olursa bana çekinmeden özel mesaj veya email yoluyla ulaşabilirsiniz.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #5 : 15 Eylül 2013, 16:48:30 »
Manual tunerler hakkında yararlı bütçe ve içerik bilgileri oldu. Tşk.  Elinize sağlık.

Sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1PB_SK

« Yanıtla #6 : 15 Eylül 2013, 17:41:31 »
MFJ 902 de ihtiyaca cevap veren bir seçenek... 73 de TA1PB / EDİRNE
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,25130.0.html
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #7 : 15 Eylül 2013, 18:19:22 »
Murat bey merhaba.
Değerli katkınız için çok teşekkür ederim. Evet, gözümden kaçmış, MFJ-902H kutu içindeki bedava olarak verilen aparatı kullanılarak, longwire antenler ile beraber kullanılabiliyor. Şu anki fiyatı 120$. Kullananlar genellikle memnun. (Bu yazının ana amacı, balkon anteni ile beraber kullanılacak bir anten tuner arayan arkadaşlara yardım etmekti, aparat olayı yüzünden MFJ-902 gözümden kaçmış. TNX)
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1AJ

« Yanıtla #8 : 15 Eylül 2013, 19:54:49 »
Hocam maşallah bu kadar iş güç arasında zaman harcayıp bizimle paylaşmışsınız, sağolun ,teşekkür ederiz ;  Bu resimlerden ev yapımı tunerler çıkarır bizim amatörler;  bobinler bir şekilde hallediliyor ama şu "HAVAİ MEKSEFELER" yok mu işte onları yapmak için bir yol bulmak lazım , 73.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #9 : 15 Eylül 2013, 20:36:37 »
"Havai Meksefe"  En son okumaya gayret ettiğim 1950 Deniz Kuvv. Radyo müh. kitabında da aynı böyle yazıyordu  :)
Çinlilerin bunları sanırım sipariş üzerine yaptıkları anlaşılıyor ancak tekil satışlarını çok aradım bulamadım, zira MFJ-Ameritron-Palstar-Vetronics gibi manual anten tuner üreten (ürettiklerini söylerler) hepsinin malzemesini Çinden temin ettikleri aşikar.

ebay iyi bir kaynak http://www.ebay.com/itm/High-Voltage-Air-Variable-Capacitors-40-445pF-Amplifier-Tuner-REPAIR-DIY-/161086324757?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25817e4015 ama yinede pahalıya geliyor en iyisi tenekeci bulmak bu işi yaptırabilecek  biraz hayal gibi görünsede yapmışlar zamanında 2AD sayın başkan'ın bir yazısı vardı bu konuyla ilgili.

Sabrı ve el becerisi olanlar için;

Sağlıcakla
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 15 Eylül 2013, 20:40:40 »
Muharrem bey merhaba. Bu forumdan çok şey öğrendim, bu nedenle ben de birazcık olsun katkı yapmak istiyorum, az da olsa, bildiğim bir şeyleri paylaşayım diyorum.
"Havai meksefe" yani hava aralıklı varyabıl kondansatör işine gelince, Mehmet bey benden önce cevabı yapıştırmış. Bunları imkanı olan yapıyor zaten :) Şua bey idi sanırım, forumda varyabıl dahil, her şeyini kendi yaptığı bir anten tunerin görüntülerini paylaşmıştı. Benim gibi kendi yapamayanlar için ise ebayda zaman zaman bu cins kondansatörler uygun fiyatla bulunabilmekte, takip etmek lazım.
Bilmeyen ve merak edenler için biraz daha geniş izahat: Anten tunerlerde kullanılan kondansatörler aşırı miktarda voltaj ve güce maruz kalacağı için, alıcı radyolarda kullanılan o narin malzemeler burada işe yaramaz. Özel imalat geniş hava aralıklı varyabıl kullanmak icap eder.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1PB_SK

« Yanıtla #11 : 15 Eylül 2013, 22:02:41 »
Saha tecrübesiyle sabit olması hasebiyle rastgele tel anten deyiminin aslında çokta rast gele olmadığının anlatıldığı bir sayfa paylaşmak isterim..
http://www.hamuniverse.com/randomwireantennalengths.html
random wire antenna length olarak Google amcadan bir aratma yapılırsa daha pek çok sayfaya ulaşmak mümkün....Bende evimde pek çok arkadaşımız gibi anten kuracak alandan yana özürlü bir amatör olduğum için konuyla yakından alakalıyım....:) Ama yinede çeyrek dikey yarım yatay serilen longwire antenlerin çok sıkı bir topraklama olmadığı durumlarda arzu edilen neticeyi vermediğini söylemek isterim..... Digital ve CW için tahammül edilebilir bir verim olmasına rağmen voice muhaberatta yetersiz kalacağı kanaatindeyim.... 73
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #12 : 15 Eylül 2013, 22:28:23 »
Murat bey bendeniz de 14 Mhz bandı için 11m. (35,5 feet) anten kullanıyorum, bu hesabı vaktiyle böyle bir yazıdan okumuştum. Longwire antenlerin çok verimli olmadığı konusundaki görüşünüze katılıyorum. Ancak, yerimiz vardı da biz mi kurmadık yarım dalga - tam dalga dipolleri, uzun uzun radyalli - radyalsiz vertikalleri, kule üstü HF yagi antenleri?  Verimli veya değil, 11m lik elektrik kablosunu anten olarak kullanıp, SSB modunda Brezilya, Japonya ve Hindistan QSO ları yaptım. Enseyi karartmamak lazım. Yeri olmayan amatörler için başka anten tavsiyeniz varsa memnuniyetle sizi dinlemeye hazırım.
73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1PB_SK

« Yanıtla #13 : 16 Eylül 2013, 00:06:46 »
Bende bazı arkadaşlar tarafından neredeyse dummy load olarak tarif edilen bir anten ile çalışmaktayım...Yani durum benim açımdan da pek parlak sayılmaz... 6m 40 cm total fiziki boyutta long wire + 1/6 balun ve geri dönüşünde gerçekten bir kör yük ile çalışma prensibindeki bb6 W beni havaya çıkartmaya çalışmakta.... Yerim dar gerekçesinin arkasında kalmamak lazım fikrinize tamamen katılmaktayım.... Eldeki imkanları en verimli şekilde kullanmaktan başka yapacak bir şey yok ....:) çatımda müsait yer olsaydı DXe yönelik ucuz ve randımanlı multiband hf bir anten tercihim yıllardır sadece sahada kullanma imkanı bulduğum ve QRP ile bana muhteşem DX ler yakalayan default antenim Carolina windom (kısa versiyon) ; yok eğer önceliğim yurtiçi hf muhabere olsaydı kesinlikle NVIS prensibiyle çalışan muhtelif planları internette mevcut olan bir NVIS anten olurdu.....Uzun sözün kösesi mevcut imkanların bize sundukları ile bile güzel DX ler yakalanabileceğinin unutulmaması.....Örnek olarak 6m 40cm lik tel parçasıyla neredeyse her hafta karşılaştığımızda artık neredeyse naaber İVAN noolsun be MURAT kıvamında sohbet mertebesine ulaştığım 5N7M...:)
.......TA1PB.......
 M.MURAT ÖZBİL
EDİRNE  (KN31FQ)

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #14 : 16 Eylül 2013, 00:34:25 »
Şu anda WAE SSB yarışmasındayım, 14.144 de bir Kanada istasyonunu 59 duyuyorum. Çağrı işareti CK3AT. Adamın çağrısına dayanamayıp yanıt verdim, çağrı işaretimin son ekini doğru olarak algıladı ve tam çağrı işaretimi sordu. Israr etmedim, sustum, çünkü bir yarışmadayız ve hepimiz Avrupa istasyonlarına ulaşmaya çalışıyoruz, Asya ve Amerika kıtasında yer alan istasyonlar QSO yaparsa iki tarafa da puan yok :(  Ama kendimi Kanada ile QSO yapmış ve uzaklık rekorumu yenilemiş olarak varsayıyorum :)

Sizin durumunuz da çok iç açıcı değilmiş gerçekten. Ama "bu iş olmaz" deyip bırakmamışsınız. İşte konunun özeti bu.

Carolina windom ve NVIS i inceledim. Gerçekten güzel antenler. Benim de mobilde windom kurma niyetim var. Ancak benim en büyük hayallerimi birkaç metrelik de olsa bir kule, bir uzaktan kumandalı rotor ve bir de 3 elemanlı 20m. yagi beam anten süslüyor. Bir Cushcraft olabilir mesela, WIMO, SteppIR hatta MFJ bile olabilir. Yagi antenlerin çevrildiği yöne çok kuvvetli sinyal yollamasına hastayım. Niye olmasın, bugün elde ettiğimiz şeylerin bir çoğu da dün bir hayal değil miydi?

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4ACV

« Yanıtla #15 : 21 Eylül 2013, 00:47:08 »
MFJ 949E kullanıyorum herseyi tune ediyor masaallah. nazar degmesin..

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #16 : 22 Eylül 2013, 16:14:11 »
Her şeyi tüne ediyor oooo çok güzel :)
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #17 : 25 Eylül 2013, 16:17:05 »
Olayı dağıtmadan araya bir konu gireyim;
 manual >modification>remote güzel bir örnek :) :) :)
RF'e maruz kalmamak için yaratcı çözümler
http://www.youtube.com/watch?v=qS2yV5cgaKY

Sağlıcakla

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #18 : 25 Eylül 2013, 16:35:01 »
Vallahi güzel akıl... Bir de motorların üzerine kamera koymuş, uzaktan kesiyor aleti amcam...
Bunun daha değişik ve basit bir versiyonunu görmüştüm, bir amatör MFJ 993 otomatik tunerini götürüp bahçedeki vertikalin dibine monte etmişti, tabii izolasyonlu bir kutu yapıp onun içine koymuştu. Tam tembel işi. Oturduğu yerden mikrofona ıslık çalıyor ve SWR ayarı uzakta kendiliğinden gerçekleşiyor. Videosunu bulamadım, bulursam paylaşacağım.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND