Benim gibi düz tel anten (lonfwire antenna) kullanmak isteyen ve bu antenleri cihazlarına bağlamak için anten tuner almak isteyen amatörler için oturdum araştırdım ve en uygun anten tunerleri tespit ettim.
Dipol gibi empedansı belli ve istenen bir frekansta kendiliğinden rezonansa gelen antenler kullanırsanız, zaten anten tunere gerek yoktur. Anteniniz doğru yapıldıysa eğer, zaten istenilen frekansta 1:1 SWR ile çalışacaktır. Bu durumda ancak bant başı ve bant sonunda ortaya çıkacak küçük ayarsızlıkları düzeltmek için bir tuner kullanılabilir, bu düzeltmeyi de zaten her tuner yapar.
Çoğu amatör telsiz cihazı zaten kendi içinde otomatik bir anten tuner barındırmaktadır. Bu tunerler, rezonansa gelmiş bir antenin küçük düzeltmelerini başarı ile yaparlar. Ayar sınırları genellikle 1:3 SWR ye kadardır.
Ancak insanoğlunun isteklerinde sınır yoktur. Bir dipolu kendi bandından başka bir bantta kullanmak istersek ne olacak? Ya da benim şu anda yapmakta olduğum gibi, bir miktar uzun elektrik kablosunu 1:1 (veya bu orana çok yakın) SWR ile telsiz anteni haline getirmek istersek? İşte o zaman çeşitli hileler devreye giriyor. Balunlar ve anten tunerler bu hilelerin en başta gelenleri.
Balunlardan (şimdilik) çok anlamıyorum. Ancak anten tunerler üzerine bayağı kafa patlattım. Amatör arkadaşlarda genelde gördüğüm, methini duydukları iyi bir marka ve modeli bulup alıyorlar ve sorunlarını çözüyorlar. Bir kısım amatör de kendi tunerini kendisi yapıyor. Her ikisi de çok güzel. Ancak ülkemizde bir de bu işten hiç haberi olmayan ve tuner vb donanımları "yıldızların tepesi kadar uzaklarda" görüp, hiç alamayacağını düşünen ve daha yolun başında vazgeçen büyük bir kesim var. Bu yazıyı yazarken amacım bu kesime biraz yardımcı olmak.
Bildiğiniz gibi ülkemizde kişiler, ticari değil, özel kullanım amacı ile bir defada ve tek bir tane olmak üzere, 75 euro'ya kadar fiyatlı cihazları gümrük vergisi ödemeden direkt yurtdışından getirtebiliyorlar. (Bugünkü kurdan 75 euro = 100 USD) Demek ki 100 $ a kadar olan cihazları yurtdışından ısmarlarsak doğrudan evimize kadar gelecek. Bunun üzeri fiyat olursa gene geliyor ama %18 veya %20 civarında gümrük vergisi ödüyorsunuz.
Şimdi Avrupa ve ABD piyasasında mevcut anten tunerleri 100 $ ın altı ve 100$ ın üstü diye ayırarak inceleyelim. Ucuz tunerler manuel (el ile ayarlanan) tunerlerdir. Otomatik olsun derseniz, fiyat birden yükselir. Bu nedenle otomatik tuner satın alırsanız, gümrüklere gidip uğraşmayı ve gümrük vergisi ödemeyi peşinen kabul etmek zorundasınız.
Anten tuner alırken, aldığınız tunerin geniş ayar imkanı olan bir tuner olmasına dikkat edin. İster manuel, ister otomatik olsun, geniş ayar sınırlı bir tunerin mutlaka arkasında "wire" yazan tek uçlu bir terminali vardır. Bunun varlığından emin olmak için tunerin marka ve modeli ile googleda araştırma yapın, mutlaka bazı resimleri vardır. Bu resimlere dikkatli bakın ve bu terminali görmeye çalışın.
100$ altında fiyatlı bütçe dostu MFJ tunerler:
MFJ-16010: Sadece düz tel antenleri ayarlamak için yapılmış 200w a dayanabilen anten tuner. Fiyatı şu anda 70$. Yani gümrük vergisine tabi değil. Küçük ve hafif bir cihaz, evde ve portable çalışmalarda kullanılabilecek türden. Kullananlar çok memnun. Wire ucu yok ama zaten fabrika bu tunerin tel antenler için imal edildiğini belirtmiş.