Murat Bey,
Şevket hocamın yazdıklarını şöyle tekrar edebilirim.
MFJ 269 ile iki test yapmışsınız. Birincisi 1.8 MHz. de, ikincisi ise 7.0 MHz. de. Her ikisinde de MFJ nin söylemek istediği şey aynı. MFJ sizin kurduğunuz sisteme bakınca aşağıdaki devreyi görüyor ve söylüyor. Yani seri olarak bir bobin ve ona seri olarak bağlı bir direnç.
Ben frekanslardaki Xs değerinden yola çıkarak bu bobinin 0.23 mikrohenri olduğunu hesapladım. Bu durum, aradaki balunun balun gibi değil, aynı zamanda bir de bobin gibi davranmasından kaynaklanıyor. Eğer Xs negatif olsaydı bobin değil, kondansatörden bahsedecektik. X = reaktans. Eğer pozitif ise endüktif reaktans, yok negatif ise kapasitif reaktans oluyor.
Sorunun önemli bir sebebi, toroid üzerine sardığınız hattın gerekli olan empedans değerinde olmamasından kaynaklanır. Bunun için
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,21267.0.html adresindeki mesajları okumanızı tavsiye ederim. Size gerekli olan 100 ohm empedansa sahip bir hat yapabilmek. Peki bu hattı nasıl yapabiliriz. Yine Şevket hocamın verdiği bir adres var.
http://www.amanogawa.com/archive/TwoWire/TwoWire-2.html Bu sayfaya ulaşınca kullanacağınız tel kalınlığı ve aralıkla oynayarak 100 ohm empedansa sahip iki telli bir hat tasarlayabilirsiniz. Ben biraz oynayınca hava aralıklı olmak üzere 1.5 mm kalınlığında tel ve tel merkezlerinden olmak şartı ile 2.9 mm aralık bırakarak 100 ohm empedansa sahip bir hat tasarlayabildim. Sizin kullandığınız telin dışarısında plastik kaplama var. O plastiğin özelliklerini bilmek lazım. Ben hava aralıklı olarak düşünerek yukarıdaki hattı tasarladım.
Linkini verdiğim BİTLİK mesajları içerisinde TA1EH yüksel beyin eklediği bir resim var. Ben onu da aşağıda ekledim. Bu resim balunun ne iş yaptığını açıkça ortaya koyuyor. Aslında 1:4 (50 ohm/200 ohm) balun bir ucu paralel bağlanmış, diğer ucu ise seri bağlanmış transmisyon hattından başka bir şey değildir. Bize düşen işte bu aradaki transmisyon hattının empedansını doğru olarak ayarlayabilmek. Çünkü yaptığımız balun 1:4 olsa da, girişin ve çıkışın empedansı tamamen aradaki hattın empedansına bağlıdır. Siz aradaki hattı 50 ohm seçerseniz balununuz 25ohm/100 ohm dönüştürme yapar, 200 ohm seçerseniz 100ohm/400ohm dönüştürme yapar.Ama ikisi de 1:4 balundur.
Size bir deney önereceğim. Sizin balununuzda kullandığınız toroidin üzerine emaye tel ile değil CAT5 veya 6 kabloların içerisinden çıkan sarmal çiftleri kullanarak balun yapmaya çalışın ve onu MFJ ile ölçün. Çünkü CAT5-6 ethernet kablolarının içerisindeki sarmal çiftlerin empedansı yaklaşık 100 ohmdur. Yalnız burada dikkat edeceğiniz şey, aynı renk çiftini kullanın ve sarmalı ne açın, ne de daha çok sıkılaştırın. Yani her bir metredeki sarım sayısı sabit kalsın. Bu deney sonucunu bizimle paylaşırsanız memnun olurum.
İyi çalışmalar diliyorum.
73
Bilal Ekmekci, TA8A