Gönderen Konu: MFJ 269 Xs işareti  (Okunma sayısı 1428 defa)

Çevrimdışı TA5DC

Ynt: MFJ 269 Xs işareti
« Yanıtla #60 : 08 Şubat 2012, 20:37:09 »
.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:10:28 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #61 : 08 Şubat 2012, 20:38:17 »
.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:11:28 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #62 : 08 Şubat 2012, 20:39:06 »
.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:12:32 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #63 : 08 Şubat 2012, 20:39:46 »
.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:13:42 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #64 : 08 Şubat 2012, 20:52:22 »
1:1 Balunun test sonuçları.
Fotoğrafı çektiğim yer loj olduğu için fazla net çıkmadı fotolar.

1,855 Mhz.    SWR:1.0  -  RS:50    XS:0
3.790 Mhz.    SWR:1.0  -  RS:50    XS:0
7.150 Mhz.    SWR:1.0     RS:52     XS:0
14.285 Mhz.  SWR:1.0     RS:57     XS:0
21.310 Mhz.  SWR:1.2     RS:63     XS:0
28.670 Mhz.   SWR:1.3    RS:68      XS:0

Pembe toroid üzerine 9 tur sarımlarda bu değerleri elde ettim.Aşağı yada yukarı sarımlarda 28 Mhz.de  SWR ve Xs değerleri minimumda ama Rs değeri yuksek oluyor.Ayrıca yaptığım balunda.1.700 Mhz.den 21 Mhz.ye kadar RS.50-55 arası XS.0- SWR:1.0 oluyor.Karşılaştırma açısından eco nun 10-15-20 metre bandlarında çalışan rotari dipolunun sonuçlarınıda yayınlayacağım.73s

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #65 : 08 Şubat 2012, 21:55:00 »
Bunlarda ECO 10-15-20 metrede çalışan rotari dipolun ölçümleri.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:16:31 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #66 : 09 Şubat 2012, 10:17:10 »
Murat Bey,

Pembe toroid 1:1 balun ile ilgili şunları söyleyebilirim.

- Eğer tel çapınız 1.5 mm. ise arada 0.3 mm boşluk bırakmanız gerekiyor. Böylece hat empedansı 50 ohm'a yaklaşıyor. Hesaplamalara göre eğer 1.5 mm lik teli aralıksız olarak kullanırsanız empedans 10 ohm'dan aşağı düşüyor.

- Eğer tel çapınız 2 mm. ise, aralıksız sardığınızda yine empedans 10 ohm'dan düşük oluyor. 2 mm. lik tel ile sararsanız arada 0.4 mm. boşluk bırakmanız halinde hat empedansı 50 ohm'a yaklaşıyor.

Daha önce aralığı misina ile halletmiştiniz. Şimdi de misina ile olur mu bilmiyorum. Ama bir telin üzerine aralıklı olarak bu boşluğu sağlayacak plastik yüksükler geçirilebilir diye düşünüyorum. Ya da sardıktan sonra o kalınlıkta plastik bir aparat ile aralıkları ayarlayabilirsiniz.

Size kolay gelsin, sabrınız ve azminiz için sizi tebrik ederim.

Sağlıcakla kalınız.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1DX

« Yanıtla #67 : 09 Şubat 2012, 13:31:29 »
Bilal amca, sanırım Emaye kaplamanın kalınlığı ( 1 mm tel için ortalama 0,035 mm tek taraflı, iki tel için 0,070 mm ilave kalınlık) ve havaya göre daha yüksek olan dielektrik katsayısı ( 3-4 gibi) ve saran kişinin sıkı sıkıya saramayacak olması nedeniyle yanyana gitmesi yeterli diye düşünüyorum..

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #68 : 09 Şubat 2012, 16:02:28 »
Atila Abim,

Murat beyin sarımlarına bakarsanız maşallahı var. Aradan bir şey sızmayacak şekilde yapmış. Sizin dediğinizden yola çıkarak belki sarımların arasını az bir şey açsa olacak gibi. Aralığın empedansa etkisi lineer gitmiyor. Hatta aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi ilk başlarda biraz daha etkisi fazla.

İyi çalışmalar diliyorum,

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #69 : 09 Şubat 2012, 21:54:52 »
1:9 unun.Pembe toroid üzerine 7 tur sarımda bu değerleri yakaladım.Birde bu toroid üzerine sardığım unun ve balunlarda her defasında farklı değerler elde eiyorum.Malzeme aynı toroid aynı sarım sayısı aynı ama değerler her seferinde  farklı çıkıyor.3cm çap 1 cm en 2 cm iç çaplı başka bir toroide sardığım unun değerleri daha iyi.4,5 cm çap 3,2 cm iç çap 1,5 cm eni olan toroide sardığım balundada değerler tum bantlarda çok güzel.Ama bu pembe toroidde değerler aşağı yukarı resimlerdeki gibi.Zannedersem bu toroidin 10 metre civarı frekanslara pek uygun değil.Dersenizki niye pembe,çünki birçok arkadaş bu pembe toroidle çalışıyor.73s
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:35:53 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #70 : 10 Şubat 2012, 12:02:18 »
Murat Kardeşim,
Gene söyleyeceğim ama darılmaca küsmece yok. En kesin yol Deneme Yanılma yoludur ama en uzun zaman alan yol da Deneme Yanılma yoludur malesef. Kitapları indirmek mesele değil onları okumak üzerinde düşünmek ( tefekkür) gerektir. Hala kitapları okumamışsınız.. Daha önceki yazılarımda söyledim döne döne söyledim mü değeri çok önemli diye ve mü değeri Frekansa bağımlıdır. Şimdi pembe toroide 5-10 tur sarıp frekansa göre Xs değerini grafik haline getirin ve nerede Xs=1 oluyor bakın. Bu frekans artık nüvenizin iş görmediği bir nevi kesim frekansı gibi düşünülebilir. Bu frekansın en az 5-10 Mhz altı sizin uygulama alanınız olur. Pembe toroit te 30 Mhz civarında problem var diye hatırlıyorum bu nedenle Sevick K meteryal kullanın diyor.
Eğer kitap okunursa orada görülürki Sevick özellikle çift kaplamalı tel kullanmıştır bunun sebebi malum. Atilla beyin dediği konu. Empedans dahada artırılmak istenirse uygulanılan yol teller üzerine teflon boru geçirmekten geçer. Bu tür borular kolay bulunmuyor ama yok demek de değil. Biz bu işe başladığımızda dalgıç pompalarda kullanılan ve üzeri plastik kaplı teller ile denemeler yaptık. Görüntü olarak çok güzel olmasına rağmen dielektrik madde meselesinden dolayı işler yolunda gitmedi. En kesin yol Amerikayı yeniden keşif etmektense teflon boru kullanmak. Teflon borular memlekette imal ediliyor fakat gidip 2-3 mt alamıyorsun. Aynı boruları biz Lab da sıvı kromografisi kolonlarını beslemekte kullanıyoruz ama fazla miktarda elimizde yok. Kısaca kimyasal malzeme satıcılarında bulunabilir çok lazım olursa.
Hepinizi kucaklarım 73's DE TA8E

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #71 : 11 Şubat 2012, 13:58:30 »
Şevket hocam;
Öncelikle şunu bilmenizi isterim,Siz bana ne hakaret ediyorsunuz nede aşağılayıcı ithamda bulunuyorsunuz onun için kesinlikle kusura bakmam.Zaten bu şekilde yapan kişiyede misliyle cevabını veririm.Benim niyetim,siz gibi ülkemizde bu işin duayenlerinin bilgilerini paylaşmaktır. Bende acizane 8 senedir balunlarla uğraşıyorum ama konuyla ilgili hiçbirbilgim yok:).Lakin şunu iyibilirim.Ben bilirim diyen insan en cahil insandır.Çünki kişi neyi ne  kadar bildiğini zannederse zannetsin mutlaka ondan daha iyi bilen biri vardır.Farklı çalışma şekillleri yada metodlarıyla bunu yapan şahsiyetler vardır.Böyle olmasaydı kullandığımız ve bizim hayatımızı kolaylaştıran keşifler olmazdı.Genelde onu keşfeden değilde onu gelişterenlerin adı var görünürde.Sizin yaptığınız ve sitelerde gezerken indirdiğim balunların resmini yuklüyorum.Ve aslında bu konunun başlığınıda değiştirsek iyi olacak gibi geliyor.Balun yapımındaki incelikler püf noktalar vsvs.... gibi.Bizlerden bilgilerinizi paylaşmayı eksik etmeyin.Selam ve dua ile 73s
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 16:38:17 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #72 : 13 Şubat 2012, 13:05:01 »
Bana balunlarla alakalı telefonla ulaşan yada mail  adresime yazan arkadaşlar, ben bildiğim anladığım kadarıyla size yardımcı olmaya çalışıyorum.Yalnız Şevket hocamın ve diğer arkadaşlarımızın paylaşımlarını ve bana cevap olarak yazdığı mesajları iyi okuyup anlamanızı tavsiye ederim.Şevket hocam hem bana cevap yazdı hemde konuyla ilgilenen birçok arkadaşımıza yol gösterdi.Sizden ricam bu konuyla alakalı bir sıkıntınız yada sorunuz olduğunda burdan paylaşmanız.Zira bilgisi olan arkadaşlarımız bilgilerini paylaşmaktan çekinmeden usanmadan sıkılmadan bize cevap yazdılar.Birde Şevket hocamın dediği gibi jeryy sevick in kitaplarını (Ben hernekadar tam olarak anlayamasamda) mutlaka inceleyin.Birçok balun satışı yapan yabancı sitede Jeryy Sevick in teorisi yada onun formülüyle diye not düşülmüş durumda.Bu kişi konuyla alakalı tüm dünyada kabul görmüş bir amatordür.Balun yapacak arkadaşlara başarılar dilerim.73s

Çevrimdışı TA8E

« Yanıtla #73 : 14 Şubat 2012, 11:08:29 »
Değerli Arkadaşlarım,
Bilgi paylaştıkça çoğalır çünkü paylaşma sırasında birçok soru kafamıza takılır. Murat kardeşimin sözü çok doğrudur. Oldum diyen Bitmiştir.
Yukarıda verdiğin resimleri nereden buldun bilmem ama ilk baktığımda ya bizim yaptıklarımızın aynısını yapmış aynı yolda ilerliyor dedim. Daha dikkatli bakınca bunların bizim önceki çalışmalar olduğunu anladım. Resim güzel ama bu resimlerdeki Balun'lardan sadece ortada duran koaks kablolu olan kabul edilebilir değerlerde ve oda 1:1. Diğerleri nüvenin azizliğinden dolayı problemli. Resimdeki nüveler daha önce bitlikte yayınlanan İstanbul’daki diğer elektronikçiden. Beyaz yalıtkan geçirilmiş olan ise gene nüvenin problemli olmasından ve aralık meselesinin ayarlanması için kullanılan bir durum. Bu nüvelerin Al değerleri çok yüksek ve iletkenlikleri de yüksek. Tellerin herhangi bir şekilde emayelerinin sarım sırasında zarar görmesi kısa devre etmesine sebep oluyor. Sarı toroide sarılmış olanlar ise demir tozu ( iron dust) uygun değil. Tıpkı kırmızı renkte olanlar gibi. Bu arada kullanılan kablo ( Hoparlör kablosu) arasındaki mesafe ve dielektrik malzemenim özelliğinden dolayı 100-150 Ohm empedans elde etmek için uygun değil fakat yumuşaklığı ve görüntüsüne diyecek yok.
Bu arada şunu belirtmem lazım. Bu çalışmalar sadece benim şahsi gayretlerimden ziyade Malatyadaki değerli arkadaşkarım TA8T Uçaner Taşcı(Sabır taşı) TA8J Yücel Mete ( Eleştirmen ve Kırmızı sevdalısı) TA8IA Turan Erdoğan ( Başkanımız ve Mekanik ustamız) gibi arkadaşlarımımızın verdiği desteklerle oldu.  Takım çalışması güzel oluyor.
Murat kardeşimin konunun başka bir bölüme taşınması durumunu webmaster a yaklaşık bir hafta kadar önce ilettim. Bence de taşınsa iyi olacak fakat Bilal Ağbi sabit başlık altında yazmak istenirse Haberiniz varmı bölümünde bunun mümkün olduğunu söyledi. Kısaca Haberiniz varmı bölümünde yeni başlık altında bir konu açılabilir takdir sizin. Belki daha sonra konu gündeme gelebilir. Kalın sağlıcakla.73’s DE TA8E

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #74 : 20 Şubat 2012, 16:50:08 »
Şevket hocamın yayınladığı şemadaki 3lü telden balun yapımının sonuçları.İki hat bir tarafta tekli hat,aynı sarım diğer tarafta.

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #75 : 20 Şubat 2012, 16:54:38 »

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #76 : 20 Şubat 2012, 16:57:48 »
Bence değerler çok güzel.Yalnız kullanılan toroid 25 mhz.üzeri için uygun değil.o yuzden 10 metrede değerler yüksek çıkıyor.73s